Slik er OS X Mountain Lion

Med OS X Mountain Lion bringer Apple iOS og OS X nærmere og introduserer en rekke nye funksjoner for oss Mac-brukere. Apple går gjennom de mest interessante i deres offisielle Mountain Lion lanseringsvideo. Denne ligger foreløpig ikke på Apples egen YouTube-kanal, men kan ses under.

Hva synes du?

Wavelengths bilde

Wavelength

Må innrømme at jeg gleder meg til Airplay-mirroring fra Macen!

Det andre er ikke akkurat revolusjonerende, og finnes fra før gjennom 3.parts programmer.

tiddyliciouss bilde

tiddylicious

Grøss, skal de prakke på alskens iOS ting i operativsystemet så lukter det dessverre en migrering til et annet system rimelig kjapt. Snow Leopard var så til de grader bra, men nå virker det dessverre som skuta tar en annen retning :/

-
tiddylicous

svars bilde

svar

Ingen som tvinger deg til å oppgradere.
"Reminders" blir bra synes jeg, for dumt at de ikke synkes med OSX fra iPhone.
Bra også at "Notater" blir skilt ut i egen app synes nå jeg.
"AirPlay Mirroring" er det nok mange som har savnet, kan bli bra det.

:)

m4rius

tiddylicous, ingen tvinger deg - velg ubuntu f.eks så kan du tweake ting som du vil.

svar, remiders synces allerede med iCal pr. i dag.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

@ tiddylicious
Jeg kan ikke se noe negativt i det, alt jeg har savnet fra ipaden kommer nå til Macen, jeg blir bare mere og mere glad i macen min for vær oppgradering jeg får og må virkelig si jeg gleder meg ekstremt til denne :)
Test det ut selv, husk de gir deg bare enda flere valg som de aller fleste vil sette pris på.
Jeg er sikker på at de aldri vil gjøre OS X like lukket som iOS. Et bevis på det er at det allerede er haugevis av programmer i appstor som kan tilpasse OS X i motsettnig til iOS som kun inneholder programmer, ikke tweeks

trydl

Eller la være å bruke de tingene du ikke vil ha. Hvis du vil oppdatere notater manuelt mellom din iPhone og din Mac så kan du jo bare gjøre det? Personlig synes jeg det er greit å gjøre ting en gang, men hvis du absolutt vil gjøre dobbel jobb så er det da ingen som hindrer deg?

Etwass bilde

Etwas

Er det ikke litt uvanlig at de presenterer et nytt OS på denne måten? Har inntrykket av at alle tidligere sneak peaks har blitt vist på diverse live events?

Randy

Jeg må si jeg er delvis enig med Tiddy jeg.. Ikke fordi jeg har så veldig mye imot ios-tilnærmingen, men fordi jeg forventet mer. Det finnes ingen "killer feature" her (med mulig unntak av airplay mirroring, men det er langt ifra alle som har en aTV).

Dette føles litt som lanseringen av iPhone 4s, en eneste stor skuff altså..

pushits bilde

pushit

Fjelløven ser spennende ut, men kattenavn begynner å bli ulidelig barnslig. Det er noe useriøst over hele konseptet. Det samme gjelder aurora/galakse-opplegget. Hva med å tenke nytt også her, Apple?

nils.js bilde

nils.j

Jeg synes det ser spennende ut, jeg. Men nå er jeg bare en gjennomsnittlig bruker…
Det eneste jeg stusser over, er at det kommer et nytt operativsystem så fort, selv om vi ikke vet lanseringsdatoen.

HallgeirBakkens bilde

HallgeirBakken

@nils.j Det er vel strengt tatt ikke et nytt OS, men en oppgradering av Lion. Liker idéen om å skille ut Notes som egen app.

sscheen

Hvorfor skal allt se så barnslig ut plutselig?
iCal og Address book er jo omtrent ødelagt.
Så skal de putte inn enda mer unødvendig "pynt" som gjør allt mere rotete.
La meg få muligheten til å velge i alle fall. Det har windows faktisk.

Snober21s bilde

Snober21

Jaggu litt norges reklame i fra apple jo.. Du ser de leser om svalbard i filmen om fjelløva.

nasty0nes bilde

nasty0ne

When I called Apple Care and told them that Lion sucked they told me they hate it too. And they told me to downgrade to Snow Leopard, which is what they did on most of their computers.

nesten_nerd

Så kom enda en ny oppdatering uten noen nyheter av betydning. Forstår heller ikke hvorfor jeg oppdaterte fra Snow Leopard til Lion, som om det gjør den store forskjellen.
Riktig sscheen med Windows 7 har du mange muligheter til å velge.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

@ nesten_nerd
For min del så var Lion stappfull av nyheter med betydning. Jeg syntes alt ble så mye bedere og mere oversiktlig etter 1 og halvt år med SnowLeopard. Og jeg ser fram til Mountain Lion men dyp integrasjon med iOS, genialt spør du meg. Dere som klager, hva forventer dere? Man kan ikke lage revulusjoner hele tiden.
Microsoft kommer foreksempel nå snart med sin første store forandring siden 1995. Fra 95 til windows 7 er det jo omtrent bare "små" grensesnittendringer de har gjort i følge dere. Det sier jeg fordi du i dag kan få Windows 7 ti å se ganske identisk ut som WIndows 95 bare med få tastetrykk.

Og du skriver "med Windows 7 har du mange muligheter til å velge"
Ok, hva mener du med det? Jeg har brukt Windows 7 mye men ser ikke på langt nær like mange valgmuligheter som OS X Lion, det er jo akuratt dette apple jobber med, å gi deg enda flere valg.
Hvis du ikke liker de nye tingene som gjør det lettere er det jo som andre også sier bare å ikke bruke dem. Skal de ikke legge til nye ting fordi noen er sta og krever noe revlusjonerende for vær bidige oppdatering? Kom opp med noen gode forslag selv. Hva må til for å lage et revlusjonerende OS?

iPuNxs bilde

iPuNx

Hehe, det høres ut som om dere alle sammen heller vil vente lenge for å få en sinnsykt heftig oppdatering enn å få de jevnlig.

Jeg er så glad for at apple mener deres kunder ikke vet hva de vil ha!

magnuskite

[quote]KlodrikMcKr: Og jeg ser fram til Mountain Lion men dyp integrasjon med iOS, genialt spør du meg. [/quote]

Dette er sikkert fint hvis man er en fanboy og har en samling bestående av kun Apple-devices.

Nå mener jeg ikke å være bakstrebersk, men dette iOs-formatet apple har innført på PC-delen kunne de ha spart seg for. Har selv benyttet Mac siden slutten på 80-/starten på 90-tallet, og mener at OSet har mistet sin identitet etter introduksjon av Lion. Det som før var det desidert beste OSet har nå mer og mer blitt et "OS for dummies" med "intuitive" løsninger! Håper Apple i fremtiden revurderer retningen de har tatt på PC-delen, og igjen introduserer et markant skille mellom gadgets og arbeidsstasjonene... iOS-delen på gadgets bryr meg fint lite, da jeg på prinsippielt grunnlag er mot innelåsing på plattformer, og dermed ikke eier annet enn en JB ATV2.

eventrygg

airplay mirroring virker ikke... finner hvertfall ikke ut av d :)?

help please

TapOuts bilde

TapOut

airplay mirroring , dette kan bli bra ;)

drhouse

Dette ser veldig lovende ut. Liker spesielt at enhetene knyttes ennå mer sømløst sammen med notification, airplay og icloud. Egentlig nå man begynner å se konturene av hva iCloud vil bety fremover for Apples enheter.

Gleder meg! :-)

Siggs bilde

Sigg

I den nye dokument sync kan en velge å lagre enten på maskinen eller i iCloud. Noen som vet om en kan velge begge? Dvs må en ha tilgang på nett for å få tilgang til dokumentene i iCloud.

Hvis det er tilfelle er det jo en adskillig dårligere løsning enn dropbox, sugarsync etc.

njadve

Jeg er enig med en del av de som er litt lunkne her. Jeg skjønner ikke hvorfor dette skal være en egen release av OS X. Messages; ubegrenset sending av gratis meldinger? Jeg synes dette høres ut som epost.
Reminders? Hvorfor kunne ikke dette bare vært lagt til som en funksjon i Calendar?
Å ta Notes ut som en egen app er fint, men hvorfor ikke legge til denne funksjonaliteten i den allerede eksisterende notatappen; Huskelapper?
ShareSheets virker greit nok, men du vet de har lite å presentere når de gir en liten knapp som enkelt kunne vært en software upgrade...

Jeg får følelsen av at Apple begynner å pushe ut nye versjoner bare for å gjøre det, for å skumme markedet. Det er jo faktisk ingen nye ting her, kun implementering av ting fra iOS, et begrenset mobil OS...

macmortens bilde

macmorten

Bør jeg innstallerere Ml, vil det fucke opp maskinen på noen måte?

Håper på et svar fra noen!

M

Retroper

Noen som har sjekket om Mountain Lion har norsk stavekontroll ut av boksen?

nesten_nerd

Klodrik du svarer egentlig på dette selv med muligheten i Windows 7 til å velge at windows skal se ut som tidligere versjoner.
Det perfekte OS ville vært et Mac OS som hadde samme muligeheten og mye av funksjonaliteten til Windows 7. Jeg liker mye bedre høyreklikkfunksjonene i Windows, der det på Mac er bakvendt synes jeg.
Enkelte ting på Mac må du være nærmest detektiv for å finne, mens det i Windows ligger rett opp i dagen. F.eks. formatering av en harddisk.
Systemet på Mac der du ofte må klikke på det det gjelder og så velge på menylinjen øverst, kan du i i windows ofte høyreklikke på det det gjelder og velge i menyen. Sykt mye enklere og raskere. Det gikk en stund før jeg ble fortrolig med dette på Mac, men fortsatt er det ofte tungvint.

vlekanger

Noen som har sjekket om Mountain Lion har norsk stavekontroll ut av boksen?

Nei, dessverre fremdels ingen norsk stavekontroll, kun dansk og svensk. :(

...men endelig har man fått valg for å vise ukenummer i iCal.:)
[url=http://bildr.no/view/1108940">

vlekanger

Noen som har sjekket om Mountain Lion har norsk stavekontroll ut av boksen?

Nei, dessverre fremdels ingen norsk stavekontroll, kun dansk og svensk. :(

...men endelig har man fått valg for å vise ukenummer i iCal.:)
[url=http://bildr.no/view/1108940">

magnuskite


...men endelig har man fått valg for å vise ukenummer i iCal.:)
[url=http://bildr.no/view/1108940">

Bare å gratulere tech-geekene til apple!

monken

Må macen være koblet opp mot en utvikler konto?

funker det å dele skjermen med apple tv med firmare 4.4.4?

mats506

Betyr dette at iwork-dokumenter også endelig kan synkes automatisk fra mac'en til icloud? :)

danibo77s bilde

danibo77

Har overlevd OS 7 til 8....

Overlevde 8 til 9....

For ikke å glemme 9 til X. Denne var tyngst...

Fra 10.2 har det bare gått en vei... fremover.

DETTE ser bra ut!

vlekanger

Må macen være koblet opp mot en utvikler konto?

funker det å dele skjermen med apple tv med firmare 4.4.4?

Nei, du trenger 5.1beta2 på AppleTV for at airplay mirroring skal fungere.

Wavelengths bilde

Wavelength

Litt skuffende at min MBP i7 2010 ikke støtter Airplay enda. Virker som det bare er maskiner fra 2011 og nyere som støtter Airplay. Får håpe det endrer seg frem til lansering.

i-Simens bilde

i-Simen

Litt skuffende at min MBP i7 2010 ikke støtter Airplay enda. Virker som det bare er maskiner fra 2011 og nyere som støtter Airplay. Får håpe det endrer seg frem til lansering.

Er det sant? Utrolig kjipt isåfall...

pølsas bilde

pølsa

Jeg trodde jeg skulle være negativ til iOSifiseringen av macene, men for meg ser dette ut som nyttige ting jeg faktisk vil ha på macen min.

En ting jeg ikke skjønner er derimot hvorfor applikasjoner skal ha et analogt utseende, når jeg ser på skjermen så er det ikke som om jeg tror at det faktisk er en notatblokk der, men det kan jo hende at jeg er smartere enn Apples designere

stigolsn

Har oppdatert apple tven til beta 2 og har os x 10.8 installert. er meget fornøyd med airplay funksjonen og spiling av bildet.

det eneste jeg ikke har funnet ut enda er oppløsningen.
har en 46" led tv. og 13" macbook pro. når jeg spiler bildet får jeg en sort ramme rundt bildet på tven. vet ikke åssen jeg skal få full skjem bilde. samma med film. blir ikke full skjerm..

i-Simens bilde

i-Simen

Har nå fått installert OS´et. Veldig fornøyd, men det er en ting jeg sliter med; jeg får ikke åpnet varslingssenteret med gestures. Noen som vet hvordan man fikser dette? (knapp funker).

eco

Til dere som har installert og brukt ML: hvordan er stabiliteten? Jeg vurderer å installere ML som eneste OS, da jeg trender AirPlay Mirroring til min Apple TV for å kunne se TV2 Sumo.

geirkrin

Noen som har fått til å installere ML på Parallels? Har selv prövd, men får bare opp et "prohibitory sign" ved oppstart.

Jaroma

Litt skuffende at min MBP i7 2010 ikke støtter Airplay enda. Virker som det bare er maskiner fra 2011 og nyere som støtter Airplay. Får håpe det endrer seg frem til lansering.

Er det sant? Utrolig kjipt isåfall...

Apple forsøker å tvinge frem et mersalg. Du kan regne med at denne begrensningen blir lett å omgå.

roaldo

Sitter nå med 10.8 DP1, og må si jeg synes dette ser veldig bra ut.. Fint at de har fjernet søkefeltet i safari og slått det sammen med adresselinja.. Ellers er varslingsenteret veldig ok, føler jeg lettere kan holde oversikt over når mailene kommer inn f.eks.. 10.8 er jo en slik jeg ser det forbedring av lion, så får folk som er misfornøyd bare holde seg til SL eller Lion. Husker det var samme debatten både når 10.5 og 10.6 kom.. bla at 10.6 ikke var en stor nok oppdatering. Vel, det var ikke milevis fra win 95 til 98/ME, ei heller til XP :) Og samme med vista -> win 7. Tror det Apple nå gjør er riktig, istedenfor en gigantisk oppdatering som folk kanskje opplever mye problemer med i starten er nok verre enn å kjøre oftere oppdateringer som er litt mindre og kanskje mer stabile.

Uansett, ser bra ut og dette er jo kun en tidlig betaversjon :)

simen02

Airplay mirroring fungerer kun med apple 2011 maskiner, man må ha den siste intel prosessoren som kom i mai 2011 eller nyere. For å finne ut om din støtter det behøver man ikke appletv med det første. Man kan åpne skjermpanelet og da ser man vallget airplay mirroring. Det ser ut som min 2009 Imac skal byttes ut i år:)

gutisuperman

Sitter nå med 10.8 DP1, og må si jeg synes dette ser veldig bra ut.. Fint at de har fjernet søkefeltet i safari og slått det sammen med adresselinja.. Ellers er varslingsenteret veldig ok, føler jeg lettere kan holde oversikt over når mailene kommer inn f.eks.. 10.8 er jo en slik jeg ser det forbedring av lion, så får folk som er misfornøyd bare holde seg til SL eller Lion. Husker det var samme debatten både når 10.5 og 10.6 kom.. bla at 10.6 ikke var en stor nok oppdatering. Vel, det var ikke milevis fra win 95 til 98/ME, ei heller til XP :) Og samme med vista -> win 7. Tror det Apple nå gjør er riktig, istedenfor en gigantisk oppdatering som folk kanskje opplever mye problemer med i starten er nok verre enn å kjøre oftere oppdateringer som er litt mindre og kanskje mer stabile.

Uansett, ser bra ut og dette er jo kun en tidlig betaversjon :)

Sitter også med samme utgave som deg, men min versjon er litt harkete når det kommer til de nye funksjonene, da tenker jeg spesielt på Notification Center, som ser [url=http://img59.imageshack.us/img59/4497/skjermbilde20120219kl15.png">slik ut under "Systemvalg", altså jeg har ikke mulighet til å velge hvilke applikasjoner jeg vil redigere varslene til, samt at hele vinduet ser ut som det er kuttet i sidene. I tillegg får jeg ikke bannere når jeg får mail, eller meldinger i Message.

I tillegg har ikke Numbers iCloud-integrering som er annonsert, men det er vel rett og slett fordi Apple ikke har oppdatert iWork-programmene enda :)

roaldo

Er jo ikke en ferdigversjon.. Jeg får dog banner når jegfår mail.. Tror det kan bli veldig bra når de lanserer dette, de har tross alt god tid :)

gutisuperman

Nei, men alle oss som har DP1 har jo samme versjon, hvorfor er dette en bug hos meg men ikke hos dere?

m4rius

Noen som har fått til å installere ML på Parallels? Har selv prövd, men får bare opp et "prohibitory sign" ved oppstart.

Stemmer, fikk det samme, men det funker fint i VMWare :)

roaldo

Som sagt, det er jo en beta.. Har opplevd å få forskjellige bugs fra installasjon til installasjon på beta versjoner av lion og snow leopard..

geirkrin

Takker, M4rius. Har nå fått installert fjelløva virtuelt. For den som har interesse av å gjøre det samme, vær obs på at å installere VMWare tools tydeligvis kan gi kernel panic, jeg har selv fulgt de rådene som er gitt her:

http://www.robservatory.com/?p=809

Det advares også mot å bruke siste versjon, altså 4.11.

Mitt eneste problem så langt er at jeg faktisk ikke får widescreen - format?!? Ellers funker det meste, selv om ting går litt tregt.

eventrygg

plages med å få fullskjerm på systemvalg... noen som vet noe om dette?

Randy

Crap, crap, crap... Og mirroring! :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai