TEST: StorEdge 128 GB SD minnekort for MacBook Air/Pro

 StorEdge 128 GB SD minnekort for MacBook Air/Pro

Jeg har lenge stanget hodet i plassbegrensningen på den 256 GB SSDen som står i min MacBook Air, og har sett på flere alternativer.

Et slikt som ble tilgjengelig i november er et SD minnekort spesialdesignet for SD-kort plassen i Apples MacBook Air og MacBook Pro, fra PNY. Disse fåes i 64 og 128 GB versjoner, og passer alle MacBooks med kortplass for SDXC-formatet, så vidt jeg kan se.

Selv har jeg ikke hatt så mye med produsenten PNY å gjøre før, men en del vil kjenne dem som selskapet bak f.eks. SSDer, grafikkkort, RAM… kort sagt en rekke dataprodukter i mange kategorier.

Det finnes også andre muligheter. Det er selvfølgelig mulig, om du ikke er redd for å skru opp noen skruer på MacBooken din, å bytte ut SSDen med en større. OWC har kompatible SSDer, og der går en 480 GB SSD som passer for USD 580 (ca. kr. 3500), og da må man også regne med å betale ytterligere en del kroner for å få den inn i Norge.

Det har også blitt laget en modul for den samme SD-kort plassen som lar den ta i mot microSD-kort, kalt The Nifty Minidrive. Disse fåes med opp til 64 GB kapasitet for øyeblikket.

Dessverre så havner disse to løsningene på hver sin side av det akseptable for min del: den første er for dyr og den andre har for liten plass.

Derfor bestilte jeg uten å nøle noe særlig et 128 GB StorEdge minnekort da det ble tilgjengelig hos Komplett. Herligheten koster ca kr 900. Dette sammenlikner seg fordelaktig med andre SD-kort i samme størrelse. Imidlertid klassifiseres ikke StorEdge-kortene slik de andre gjøres etter hastighet, så det gjensto å se hvordan de oppfører seg i den virkelige verden.

Installering og plassering

Vel hentet, pakket opp og stukket inn, er det ikke noe annet å gjøre med kortet enn å formatere det til Mac-format som en hvilken som helst annen disk. Som man ser stikker kortet litt ut; mindre enn et normalt SD-kort ville gjort, men det er heller ikke på noen måte flush, slik som The Nifty Minidrive er. Sistnevnte må du pirke ut med en binders el. likn., StorEdge-kortet kan du lett kjippe ut med neglene. Jeg ville definitivt foretrukket TNMs metode, ikke bare for det stilmessige, men også fordi det slik er vanskeligere å rappe med seg i forbifarten.

Slik det er nå, sitter StorEdge-kortet rimelig støtt og vil ikke gli ut ved et uhell, men det kan tenkes å hoppe ut ved et hardt støt mot siden av MacBooken. Jeg ville altså foretrukket at den satt litt hardere og var litt mindre utstikkende, ettersom jeg vil bruke dette som en mer eller mindre permanent lagring på min MBA. Jeg har dog ikke opplevd at det har løsnet.

I bruk

Det første jeg ønsket å finne var de harde, kalde fakta om lese- og skrivehastigheten til dette kortet. Nå er det lenge siden jeg brukte mye tid på å optimalisere slikt på min Mac, og jeg har derfor heller ikke fulgt med i timen hva gjelder benchmark-verktøy for den type målinger. Det jeg fant var Xbench. Dette er et forholdsvis gammelt og ikke lenger vedlikeholdt program til den slags. Jeg lot meg imidlertid fortelle at det fremdeles kunne gjøre jobben akkurat for måling av disk I/O.

Resultatet for StorEdge SD-kortet (resultatene til høyre) sin del ser ved første øyekast nokså nedslående ut. Relativt sett slår den interne SSDen StorEdge-kortet ned i støvlene med over en faktor 10 bedre totalytelse.

Jeg går ikke igjennom tallene i figuren over i detalj. Det viktigste er tross alt: hvordan oppleves bruk i praksis? Selv om hastigheten relativt sett er mye lavere enn den innebygde SSDen, kan det allikevel hende at opplevelsen av kortet i bruk er helt OK. Den innebygde SSDen er jo uansett helt vanvittig kjapp, hvis man for eksempel sammenlikner med ytelsen til en vanlig harddisk.

For å få en føling på bruk, kopierte jeg først over noen store filer og mapper:

Et ISO diskimage, 736.1 MB: 72s
Mitt Parallels Windows image, 21,36 GB: 10m45s
Mitt iTunes musikkbibliotek, hele mappa med i alt 5434 filer, 38,94 GB: 17m03s

Å kopiere ut, i.e. lese, samme 736.1 MB diskfil som over: 18s
Lese iTunes-biblioteket: 14m05s

Å kunne kopiere en CD-stor diskfil til hva som helst ekstern enhet på litt over minuttet er i mine øyne mer enn akseptabelt. Som ventet tar det relativt sett lenger tid å kopiere mange små filer enn få store, men å kunne få over et nesten 40 GB musikkbibliotek på tiden det tar å drikke en kopp mørk colombiansk er heller ikke å forakte. Jeg blir iallfall ikke utålmodig av dette.

Men dette var jo kun preludiumet. Hvordan er det å faktisk kjøre Parallels-imaget og iTunes-bibliotektet fra denne enheten?

Svaret på det er at det fungerer helt fint. iTunes starter opp som før i løpet av et sekund eller to. Det jeg derimot merker er at det tar lengre tid å hente opp og vise fram album-covere. Jeg viser vanligvis biblioteket mitt, når jeg har det fulle iTunes-vinduet oppe, i album-visning, noe som altså betyr at jeg har en grid på ca. 7x5 album synlige i vinduet til en hver tid. Når jeg så scroller gjennom alle albumene mine vil iTunes søke å hente opp og vise fram album-coverne ettersom de kommer til syne. Dette var før nærmest umiddelbart, det bare var der. Nå er det et etterslep på kanskje 0.1 til 0.5 sekunder før alle albumene er tegnet opp, om jeg scroller fort. Det høres ikke mye ut, og det er det da heller ikke. Jeg merker det, det er ikke plagsomt på noen måte.

 StorEdge 128 GB SD minnekort for MacBook Air/Pro

Og musikken min spiller i samme tempo som før….

I Parallels kan jeg merke en økning i oppstartstid. Den må lese en større del data fra Windows-imaget enn iTunes må fra iTunes-biblioteket, for å starte opp. Før, om jeg bootet Windows XP, tok det ca. 20 sekunder før jeg var inne. Nå tar det ca. 27 sekunder

Vanligvis suspenderer jeg imidlertid kun Windows-instansen. Å få den aktiv igjen nå tar også litt lenger tid, ca. 6 sekunder mot ca. 4 før. Igjen en økning jeg kan leve med.

Under bruk oppfører Parallels seg helt eksemplarisk i sitt nye hjem på StorEdge-disken. Office og Internet Explorer starter opp som før, med samme hastighet. Kan det være at jeg opplever ørsmå pauser under visse operasjoner nå, som ikke var der før? Kanskje. Eller det kan være at jeg nå plutselig er mer obs på dem.

Oppsummering

StorEdge-kortet har vært en god investering så langt. Det har frigitt masse plass og har såpass bra lese- og skrivehastighet at det kan ta unna også en del typer programmer og programfiler.

Jeg ville ikke lagt iPhoto-biblioteket der, det trenger all den hjelp det kan få av så hurtig diskaksess som mulig. iTunes-biblioteket er imidlertid en god kandidat, så vel som andre lyd-, bilde- og videofiler, og forsåvidt alle andre typer så lenge tilgangen til dem ikke blir forringet av at de ikke ligger på det aller raskeste lagringsmediumet du har.

At kortet tross alt stikker litt ut er ikke optimalt, og du bør tenke på å kryptere innholdet om du skal oppbevare noen form for private og/eller sensitive data der, og sørge for at Time Machine eller andre mekanismer tar backup også derfra.

Ttigers bilde

Ttiger

Flott test, mer av dette!!

lanekassen

Stemmer i - flott test. Veldig nyttig når man får både syntetisk benchmark på max hastighet og hvordan det oppleves i virkelig bruk - alt for mange tester ramser bare opp tall fra testprogrammene. Ville selv antakeligvis hatt iTunes-biblioteket på minnekortet, og nå vet jeg hvordan det fungerer i praksis.
Om noen kunne testet Nifty MiniDrive (backet kickstarterkampanjen, men mottok aldri enheten. Purret på den igår) hadde det vært flott.

Jokers bilde

Joker

Flott og informativ test.
Er det noen mulighet for å installere og boote windows fra denne?

TapOuts bilde

TapOut

Kjøpte en nifty drive+64gig kort for 1 år siden, fungerer utmerket .
Den stikker ikke ut og leveres i samme farge som MacBook

luftbaronens bilde

luftbaronen

Fin artikkel, enig, mer av dette!

espenbo

Dette viser vel egentlig litt av problemet med de nye macene. De kjører ustandariserte løsninger på lagring. Slik at det er vanskelig eller umulig og bytte til en større når man trenger det.

Derfor ble de en "gammeldags" Macbook pro når jeg bestilt ny nå.

Titania

Endelig! denne testen har jeg ventet på! Enig med de andre, mer som dette. Veldig bra at du faktisk skriver hvordan det oppleves, da tall og praksiss er to forskjellige ting!

quantum

Glimrende artikkel. Hele artikkelen er imidlertid motivert av at det nettopp ikke bare er å "skru opp noen skruer på din MacBook" lengre, litt forvirrende for den som får det med seg ...

Green

Hei!

Eg har ein Macbook Pro 15´(tidlig 2011) - Vil dette kortet virke på den???
(Det er SD-kort inngang på den)

Mvh.

Green

mr.a

Det funker :-)

NoMoreWinShit

Enig med alle andre. Veldig bra og fokusert artikkel. Mye mer av denne typen.

Men, en liten opplysning til de som kanskje ikke er like oppdatert eller inne i mac verden. De nye (mid 2013) modellene av 11" MBA har ikke port for slike kort. (Desverre).

danibo77s bilde

danibo77

11" MacBook Air har aldri hatt minnekortplass.

gurwen

Det er noen hundrelapper forskjell på å bestille på komplett og amazone. amazone selger sin for ca 80$ Er det toll mye frakt eller andre avgifter som gjør at det likevel lønner seg å bestille i Norge?

jaknudsens bilde

jaknudsen

Veldig bra artikkel! Fornuftige testkriterier og bra språk, fortsett med dette :)

Det er noen hundrelapper forskjell på å bestille på komplett og amazone. amazone selger sin for ca 80$ Er det toll mye frakt eller andre avgifter som gjør at det likevel lønner seg å bestille i Norge?

Hvis du legger produktet i handlekurven hos Amazon og går videre til checkout ser du hvor mye totalprisen vil bli (ca. 890,-).

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Er det toll mye frakt eller andre avgifter som gjør at det likevel lønner seg å bestille i Norge?

Det er ikke toll på datautstyr (og på svært lite annet). Men alle kjøp fra utlandet over 200 kroner, belastes med norsk moms. Fraktselskapet tar et gebyr for å ordne dette; alt fra en drøy hundrelapp og oppover. Dette gebyret ser du ikke nødvendigvis i nettbutikken...

Momsen beregnes av varepris + fraktpris. Noen utenlandske nettbutikker benytter dyre private budfirmaer; andre benytter vanlig post. For relativt rimelige varer hender det derfor ofte at frakt + moms + gebyr utgjør mye mer enn vareprisen.

I og med at den norske forbrukerkjøpsloven gir svært gode reklamasjonsrettigheter, mens utenlandsskjøp typisk har en kort garantitid, der man selv må betale frakt begge veier i tilfelle reparasjon eller ny vare, er det sjelden det egentlig er billigere å kjøpe fra utlandet. Selv regner jeg utenlandskjøp som bortkastet om varen koster mer enn halv norsk pris...

Lars A. Gundersens bilde

Lars A. Gundersen

Som jeg skrev i artikkelen har hittil største kapasitet på microSD-kort vært 64 GB, og dermed litt for lite til å være interessant for meg i forhold til å utvide kapasiteten på min MacBook Air.

Nå har imidlertid akkurat SanDisk annonsert det første 128 GB microSD-kortet:
http://arstechnica.com/gadgets/2014/02/sandisks-128gb-microsd-card-is-the-biggest-tiniest-storage-you-can-buy/

Dermed kan man også få 128 GB ekstra lagringsplass i MacBooken via the Nifty Minidrive, som referert til i artikkelen. Som jeg nevnte ville jeg foretrukket dennes formfaktor. Nå er det annonserte microSD-kortet ganske dyrt i utgangspunktet, og ei heller er det blant de raskeste på markedet, men det viser at 128 GB er på vei ut i microSD-segmentet.

Forøvrig takk for hyggelige tilbakemeldinger på arikkelen!

njadve

Tør dere å satse på microSD som lagring da? Jeg har selv opplevd at flere av mine SD-kort i kameraer ha gått dukken, og da har jeg som regel hatt SanDisk sine dyreste Extreme-kort. Jeg tror ikke jeg hadde turt å gå for en slik løsning. Klart, man kan ha TimeMachine-backuper osv., men jeg synes likevel det blir en for svak løsning...

JanErikM

Kjøpte et slikt StorEdge 128 kort til min MacBook Pro Retina 13" (late 2013) etter å ha lest denne artikkelen. Bortsett fra at stikker 7-8 mm ut, fungerer det fint. Søkte litt rundt, og fant info på StorEdge sine sider om at akkurat denne modellen har fått en annen type, grunnere SD-kort leser :-/

gurwen

Jeg fikk mitt kort i går (128 gb), og har satt det inn i en mid 2012 mba. Syns det fungerer kjempebra så langt. Jeg har flyttet iphotobiblioteket over til den, og syns ikke at det går tregere enn før. Har ikke jobbet mye med redigering enda da... Er iallefall kjempefornøyd, og har ledig plass på disken igjen :-) (enn så lenge...)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai