Gratulerer Macintosh!

Gratulerer Macintosh!

I dag fyller Macen 30 år! 24. januar 1984 introduserte Steve Jobs og Apple den første Macintosh-datamaskinen noensinne. Dette var begynnelsen på datarevolusjonen for mannen i gata og i dag går vi alle med en liten «Mac» i lomma som er vanvittig mange ganger kraftigere enn hva man kunne forestille seg i 1984. Mye har skjedd på 30 år og Macen lever i beste velgående.

At Macen skulle bli 30 år var det få som trodde når Steve Jobs og Apple introduserte den i 1984. Selv om den revolusjonerte hvordan vi brukte datamaskiner stod også folk i kø for å latterliggjøre den. 30 år senere er det lett å se hvilken betydning den opprinnelige Macen og fokusen på brukervennlighet har hatt på bruken av datamaskiner.

Apple har i anledning av 30 årsjubileet laget en særdeles bra nettside om historien, utviklingen og hvordan Macen har påvirket verden. De har ryddet forsiden sin for å vise oss historien om den første Macen og utviklingen de siste 30 årene. I tillegg har de selvsagt også laget en video.

De ekstra interesserte bør også lese intervjuet med Apples Phil Schiller i amerikanske Macworld. Her snakker Phil om Macens historie og om hvordan Apple ikke har tenkt å gjøre Macen om til en iOS-enhet. Skal vi tro Apples sjefer er framtiden for Macen lys og helt sentral for Apple - selv om største delen av omsetningen i dag kommer fra iOS-enheter som iPad og iPhone.

Hvilken Mac var din første?

Tags:
Dorkfishs bilde

Dorkfish

Min var en iMac G3 233 Mhz Rev B. Denne hadde hele 32 MB RAM og 4 GB harddisk. Knallfin blågrønn maskin som kjørte gode gamle Mac OS 8.5.

Good times!

admins bilde

admin

Den første Macintosh i 1984 - min far som kjøpte den og den var nok ikke helt min egen selv om jeg opplevde det sånn ;) Den ble forøvrig ikke slått på før 1985, ingen viste hva man skulle bruke den til.

unalfcbmessis bilde

unalfcbmessi

Min første Mac var Macbook Pro 2010 13''

Titania

Gode gammle Macbook! Svart, sådann! den tjente meg vell, og snudde skole dagene mine til noe enkelt, og utrolig oversiktelig.
Jeg var den første i en liten bygd i Finnmark som turte å ta steget til den "andre" siden og valgte Mac. Og tro det eller ei, men gresset ER grønnere på den andre siden!

spiffers

Hadde en Mac Plus. Gikk så over til en SE m 40 mb intern hdd. Første proffe maskinen var en IIcx.. Det var tider det..

torgrims bilde

torgrim

Mor og far kjøpte en LC med 15mhz prosessor fire MB ram og 40 MB harddisk og 12" skjerm.
Hadde mye morro med SuperCard og StuntCopter!
Min første egne maskin ble en IIvi som til og med hadde CD-ROM!

Arild Holtet

30 år med Macintosh, og ca. halve tiden har vi hatt iMac. For meg har det vært iMac fra den første jeg kjøpte brukt, og det var en iMac G3 Bondi Blue 1998 modell. Så kom det en iMac G3 Flower Pover, så en iMac G4 (lampefoten) Så en iMac 20" G5 tidlig i 2005. Sent 2007 hadde jeg tenkt å kjøpe en ny iMac da 24" i aluminium. Skuffelsen var stor, da jeg hatet den glossy skjermen. I steden ble det først, en lett brukt 15" MacBook Pro med matt skjerm. Siden jeg ikke fikk matt skjerm på iMac, ble det en Mac Pro og en matt 30" skjerm.

Men i år var det back to basic, og en refleksfri 27" iMac står foran meg. Hen herlig iMac som dekker alle mine behov.

Men som en halvgal gammel Macer, så har jeg alle mine gamle Mac maskiner samlet i samme rom. Har liksom ikke hatt hjerte til å kaste dem, og alle fungerer perfekt den dag i dag.

Gratulerer med dagen Apple og Macintosh, og hvil i fred Steve Jobs.

kovacs

Den første Macen jeg hadde på jobb var en 8500 i 1995. Ellers brukte jeg diverse Macer på college i 1990, men har glemt hvilke. Første private kjøp var først i 2007, men da kjøpte jeg en MacBook, en MacBook Pro og en iMac innenfor tre måneder... :)

Forresten la jeg merke til at Mac Mini ikke er nevnt i den flotte tidslinjen. Det er synd, for det er også en særegen Mac.

LCD

Hei

Startet med Mac sent på 80 tallet både privat og firma så i sirka 25 år det vel blitt med Mac og Apple
Det eneste av det gamle jeg har gjemt er en SE fra sent 80 tallet som nå står som pynt på hylla...fult brukbar
Har helt kommi ut av tellinga hvor mange maskiner det har blitt fra Apple frem til i dag Men jeg vet at jeg privat hadde hatt sirka 8 Apple maskiner før år 2000 da jeg med sterk tvil hadde en opprensk og heiv masse gamle maskiner for å frigjøre litt hylleplass
Og det henger "godt" i hukommelsen enda....
Er ikke så mange modellene som jeg har gått glipp av
Nå går det i Mini, bærbart og toppspekket Mac Pro som også er den 4 Mac Pro maskinen i rekka
Om ikke så lenge blir det vel en av de nye Mac Pro maskinene, men den gamle henger såpass bra med enda at det får vente litt til.....
Men jeg våkner ofte om natta........

Arild Holtet

En pussighet angående Mac Pro i dag. Apple Store selger en 4K-skjerm på 32" fra Sharp, som skal være den beste skjermen de forhandler.

DADDYs bilde

DADDY

Den ble forøvrig ikke slått på før 1985, ingen viste hva man skulle bruke den til.

Classic med farger, mener den kom til meg før OL på Lillehammer. Ble brukt til Tetris - samt Word 4-5 ganger men uten skriver ble den lite brukt.

Føler det ble litt som Admin at man ikke viste hva den skulle brukes til.

Tørket støv av den for 9 år siden, forsøkte å selge den men fikk kun tullebud. Står i boden enda, som ny.

Herregud nå føler jeg meg gammel...

:-P

abba6

Den har jeg enda. Fikk den i april 1984. Kjøpte den brukt. Inne i chassis har alle som var med å utvilke den første MacIntosh signet. Så chassis må ha vært "vått" når dignaturene ble skrevet. Etter det jeg vet var dette en av de første som ble utlevert til softwareutviklere.

Lars-Petter Prestmoens bilde

Lars-Petter Pre...

Performa 6200.
18 000 kostet den :-)

Even1969

Vi hadde ein Texas Intruments-datamasking tidleg på 80-talet (tv-en som skjerm og horrible spill). Første pcen, ein IBM PS2 med 21 Mb harddisk, kom i hus i 1989 eller 1990. Kjøpt brukt til 12.000 kr! Pcen hadde Word Perfect med fargekodar, så det var eit rart møte med macane på Oppland distrikthøgskole, og deira brukargrensesnitt! Likevel vart dette ein parentes i ein pc-kvardag, der eg gjekk frå stasjonære pcar til bærbare, og tilbake til stasjonære.

Etter 16 år som Nokiabrukar (meir og meir halvhjerta) valgte eg sommaren 2011 iPhone, etter fleire månaders vurdering av ny mobil. Eg var svoren antieplar... men eg likte det eg hadde kjøpt, og det balla på seg:

Kona gjekk over til iPhone. Syster mi skulle ha iPad, men denne kom aldri, så ho heva kjøpet, og eg kjøpte ein 2011 11" MacBook Air til ho i januar 2012, og ein iPad 2 og ein sein 2011 17" MacBook Pro til meg og mitt firma.

Med ein tenåring in-spe vart det litt stor konkurranse om pcen kona og eldstedottera hadde i lag, så kona fekk ein 11" 2011 MacBook Air våren 2013, og sidan pcen tok kvelden, meir eller mindre, så vart det ein 2011" 13" MacBook Air til tenåringen, og ein 13" Pro til dei to yngste ungane. Total overgang til mac, med andre ord. Tenåringen har iPhone, og sjølv om tiåringen fortsatt må nøye seg med ein gamal Nokia, så er iPhone ei gulrot som han må strekke seg etter.

Det er jo interessant at det er ein bruktmarknad for macar som er både tre, fire og fem år gamle. Eg har hatt bærbare pcar som har krasja før dei var eitt år gamle, og ein som vart fem år gamal, vel og merke lite brukt dei tre siste.

Det er i alle fall ingen som har angra på overgangen til mac. Kanskje med unntak av mor og far som irriterar seg over tida ungane brukar på epledingsane sine? :8

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Første egne Mac var en PowerMac 6100. Før det hadde jeg prøvd lånte Mac'er av den gamle typen.

Ingen vei tilbake når man først har begynt. Alltid en lidelse å bruke Windows i jobbsammenheng...

Lafael

Kjøpte en brukt macintosh plus som student. Den hadde ekstern SCSI-harddisk. Jeg husker jeg runda Dark Castle. Deretter fikk jeg en SE av fattern. Vi skrev mange semesteroppgaver på de to der. Tror jeg solgte begge to for en slikk og intenting til en kar som skulle ha et lite privat mac-museum. Det brakte fram flere gode minner å lese sammenligningen mellom den eldste og yngste alt-i-ett-macen her: http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2429830,00.asp

Arild Holtet

For alle de som har interresse av Apple og alle maskiner som er laget. Last ned Mactracer og der står alle maskiner som er laget. Samt hvilken oppbyggning de forskjellige maskiner hadde og når de kom på markedet.

Ttigers bilde

Ttiger

Se ny reklame filmen fra apple laget med iphone
https://www.youtube.com/watch?v=zJahlKPCL9g

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Akkurat den påstanden om at alt i den videoen ble filmet med en iPhone, det tror jeg ikke så mye på.

Superhai

Akkurat den påstanden om at alt i den videoen ble filmet med en iPhone, det tror jeg ikke så mye på.
Noen spesiell grunn til akkurat det?

njadve

Med unntak av første klippet i solnedgang synes jeg det ikke virker usannsynlig at det er en iPhone som har filmet dette, kvaliteten er ikke så imponerende. Husk at god lyssetting osv. hjelper i massevis...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai