TEST: Apple AirPort Extreme Basestasjon (802.11n)

Lever den nye Airport Extreme basestasjonen fra Apple opp til forventningene?
airport

Det er lenge siden vi har sett en oppdatering til Apples AirPort Extreme basestasjon, men når det endelig kom en oppdatering på Macworld Expo i januar var den etterlengtet. Den nye Airport Extreme-modellen hevder å rette opp i tre av de største problemene brukere har hatt med trådløse nettverk – hastighet, rekkevidde og oppsett. Lever den nye Airport Extreme-basestasjonen fra Apple opp til forventningene?

Apples lansering av en ny AirPort Extrem-basestasjon bleknet i forhold til lanseringen av iPhone og Apple TV, men oppdateringen er likevel den største AirPort-oppdateringen Apple har kommet med siden produktseriens introduksjon i 2003.

Ny trådløs-standard
Den nye AirPort Extreme er basert på 802.11n-spesifikasjonen og har tre antenner som bruker såkalt MIMO-teknologi (MIMO = multiple-input multiple-output) til å overføre flere datastrømmer samtidig. Den nye standarden lover overføringshastigheter som er opptil fem ganger høyere enn på den forrige modellen som benyttet seg av 802.11g-standarden. I tillegg til hastighetsøkningen har den nye 802.11n-standarden nok en stor fordel: den støtter to trådløse frekvenser (2.4 GHz og 5GHz). Dette reduserer risikoen for forstyrrelser fra apparater som trådløse telefoner som også bruker 2.4GHz-frekvensen. I tillegg blir også rekkevidden til AirPort Extreme vesentlig forbedret.

For å kunne dra full nytte av den forbedrede rekkevidden og hastighetsøkningen må du ha en Mac eller PC som støtter 802.11n. Basestasjonen støtter også de to tidligere standardene 802.11g og 802.11b – noe som betyr at AirPort Extreme er kompatibel med alle Apple sine modeller med AirPort og AirPort Extreme. Disse får dog ikke full hastighet.

Design
Apple har gått bort fra de tidligere AirPort-basestasjonenes UFO-lignende design og har heller latt seg inspirere av Mac mini og Apple TV. Det nye designet er rent, pent og meget praktisk. Man kan enkelt sette AirPorten over en Mac mini, inne i et skap eller over hverandre. Designet gjør det rett og slett enklere å plassere AirPorten enn tidligere. Størrelsemessig er den omtrent halvparten av en Mac mini og måler 3.4 cm i tykkelse. I esken fra Apple, finner man en strømadapter, en pakke med manualer, installasjons-CD og garantibeskrivelser og selve Airport-enheten. Alt er laget i hvitt, det inkluderer kablene til adapteren.

Innhold Apple AirPort Extreme
Airport Extreme vs iPod

På baksiden finner man tre ethernet-porter som endelig lar AirPort Extreme fungere som en switch i et nettverk bestående av både kablet og trådløse tilkoblinger. Dette er noe som billige routere fra de fleste andre leverandører har hatt i lengre tid og det er absolutt på tide at Apple har inkludert dette i sin AirPort Extreme-basestasjon. Dessverre har ikke Apple tatt seg råd til å inkludere mer enn en 100Mbit ethernet tilkobling. Dette er et valg vi finner svært forunderlig da den nye 802.11n trådløsestandarden støtter trådløseoverføringer på mer enn hva AirPort Extreme greier å motta gjennom sin 100Mbit ethernet tilkobling. Vi savner med andre ord gigabit-støtte og dette burde ikke ha kostet Apple fryktelig mye mer å gi oss.

I tillegg til tre ethernet-porter finner vi en USB-port som kan brukes til å koble på en ekstern harddisk eller skrivere og dele disse over det trådløsenettverket. Basestasjonen har også en Kensington-lås som lar deg bruke en standard lås for å låse din AirPort fast til et skap eller lignende. På baksiden finner man også en «Reset»-knapp som nullstiller basestasjonen hvis du har problemer.

Airport Extreme porter

Oppsett
Den andre funksjonen Apple lovet skulle bli enklere ved introduksjonen av den nye AirPort Extreme-basestasjonen, var oppsettet av det trådløsenettverket. For å forbedre denne prosessen har Apple introdusert en helt ny «AirPort Utility». Dette er et program som tar deg gjennom oppstartsprosedyren steg for steg og lar deg sette opp avansert kryptering og filtrering.

Den gamle «AirPort Admin Utility»-programvaren fungerer ikke med den nye basestasjonen og du må enten installere den nye programvaren med den medfølgende CDen eller laste ned programvaren fra Apples nettsider. Brukere som setter opp en trådløs basestasjon for første gang vil bli glad for å høre at oppsettet er veldig enkelt og vesentlig lettere enn forrige utgave av Apples programvare og basestasjonen. Gjennom en steg for steg-prosedyre vil man i løpet av minutter ha satt opp basestasjonen med tilstrekkelig sikkerhet for den jevne mann i gata.

Den nye basestasjonen støtter WPA (Wifi Protected Access) og WPA2 krypteringsmetoder for å sikre ditt nett. Hvis du kun har 802.11n-enheter i ditt nettverk, og setter opp et nettverk kun basert på den nye 802.11n-standarden, vil du kun kunne bruk WPA2-kryptering. Denne formen for kryptering er den sikreste og er også satt som standard krypteringsprotokoll i programvaren til Apple. Apple skal ha pluss for å gjøre det svært enkelt å sette opp WPA2 (og annen) kryptering, noe som gjør ditt nett vesentlig mer sikkert for ubudne gjester. Hos andre leverandører av trådløse basestasjoner er det ofte kronglete å sette opp slike beskyttelsesmetoder, noe som resulterer i åpne nettverk.

Setup Apple AirPort Extreme
Setup Apple AirPort Extreme
Setup Apple AirPort Extreme
Setup Apple AirPort Extreme

En praktisk, ny tilgangskontrollfunksjon gjør det mulig å angi når brukere skal ha tilgang til nettverket i tillegg til hvem som skal ha tilgang. Hvis du for eksempel har barn som har egne datamaskiner, kan du angi hvilke tidsrom de skal ha tilgang til nettverket. Du kan opprette kontoer til barna som kun gir dem tilgang til nettverket bestemte deler av dagen, for eksempel når du er hjemme og kan holde et øye med dem. Denne tilgangen setter du også opp via den nye AirPort Utility-programvaren.

Apple må få mye ros for et svært enkelt oppsett av den nye basestasjonen. Her har de jobbet mye med å gjøre det så enkelt som mulig – og det har det i våre øyne også blitt. Brukervennligheten er på topp og Apple stiller langt foran konkurrenter som Netgear, Linksys og D-Link hvor oppsetsprosedyrene ofte er svært kronglete. At Apple i tillegg også fokuserer på sikkerhet og gjør det enkelt og forståelig å sette opp et nettverk med kryptering er nok et pluss i boken til Apple.

Deling
En av de nye funksjonene i den nye AirPort Extreme basestasjonen som har gått forbi i stillhet, er muligheten til å dele harddisker og printere trådløst over basestasjonen. Som nevnt tidligere har basestasjonen en USB-kontakt på baksiden og denne USB-porten kan du svært enkelt bruke til å sette opp en trådløs deling av din printer og/eller ekstern harddisk.

Vi har sett mest på AirPort Disk som Apple kaller den nye funksjonene for deling av eksterne USB-harddisker og funksjonen fungerer overraskende bra. Du kobler rett og slett harddisken til USB-utgangen på baksiden av AirPort Extreme, så er alle dokumenter, videoer, bilder og andre filer på harddisken tilgjengelig for alle som har tilgang til nettverket. Med den nye 802.11n-standarden blir filoverføringshastigheten mellom den eksterne disken og maskiner koblet til nettverket svært raskt. Vi hadde ingen problemer med å streame video og musikk over 802.11n, eller den eldre 802.11g standarden.

Oppsettet av AirPort Disk er igjen veldig enkelt. Du kobler rett og slett harddisken til basestasjonen og setter innstillingene i et eget AirPort Disk program. Der kan la harddisken dukke opp automatisk på maskiner som kobler seg opp mot nettverket. Dette fungerer utrolig bra og den delte harddisken dukket automatisk opp på vårt skrivebord, akkurat som hvilken som helst ekstern harddisk.

Setup Apple AirPort Extreme

Lignende løsninger finnes fra en rekke leverandører og går som regel under navnet NAS (Network Attached Storage), men ingen av disse løsningene er like lette å bruke som Apples. Denne løsningen er veldig brukervennlig og gjennom bruk av Apples åpne Bonjour-teknologi fungerer alt helt smertefritt og uten noen som helst form for konfigurering. Det er lenge til noen av Apples konkurrenter kan skryte av det samme og selv om det finnes flere avanserte løsninger fra konkurrenter, ville vi som Mac-brukere holdt en knapp på Apples AirPort Extreme. Allikevel er det noen forbedringsområder som Apple burde ta med videre i utviklingen av denne delingen. I dag er det mulig å sette opp brukerbegrensinger på delingen av harddisken som deles, men det er ingen mulighet for å sette disse begrensningene på innholdet på harddisken. Du kan f.eks. ikke si at visse brukere kun har tilgang til noen utvalgte mapper på harddisken - det er enten alt eller ingenting. Dette er ikke noe problem for hjemmebrukere, men kan potensielt bety mye for små-bedrifter og andre som trenger å begrense tilgangen til brukere.

Konklusjon
Apples nye AirPort Extreme basestasjon er en veldig etterlengtet oppdatering og leverer absolutt opptil forventningene vi hadde. Den har et nytt praktisk design, switch muligheter, nytt og forbedret trådløs standard med vesentlig raskere overføring og rekkevidde samt den svært kjekke muligheten til å dele eksterne harddisker eller printere. Apple har i tillegg lagd en helt ny AirPort programvare som gjør oppsett og administrering av AirPort basestajonen svært enkelt. Til en pris på kr 1490,- finnes det helt klart billigere trådløse routere på markedet, men ingen greier å gjøre ting så enkelt og brukervennlig som Apple. Hvis du er på jakt etter større rekkevidde, høyere hastighet og mulighet til å dele printere/harddisker enkelt er Apples nye AirPort Extreme et godt valg.

Positivt:
+ Raskere overføringshastighet
+ Bedre rekkevidde
+ Svært brukervennlig
+ Lett å dele harddisk/printer
+ Bedre design

Negativt
- Ingen gigabit ethernet
- Ingen mulighet til å begrense tilgang til delte harddisker (innhold)
- Ikke integrert strøm adapter, fortsatt ekstern adapter

5 poeng

Tekniske spesifikasjoner

Pris: NOK 1490,- fra Apple Store og autoriserte Apple-forhandlere.

størrelse

Størrelse og vekt

  • Lengde: 16,5 cm
  • Bredde: 16,5 cm
  • Tykkelse: 3,4 cm
  • Vekt: 753 gram

Grensesnitt

  • RJ-45 10/100BASE-T Ethernet WAN-utgang for tilkobling til et ADSL- eller kabelmodem
  • Tre RJ-45 10/100Base-T Ethernet LAN-utganger for tilkobling til datamaskiner og nettverksenheter
  • USB-utgang for tilkobling til en USB-skriver eller en ekstern USB-harddisk
    Trådløs 802.11
  • Støtte for 802.11a/b/g
  • Støtte for 802.11n

Sikkerhet

  • Wi-Fi Protected Access (WPA/WPA2)
  • Sikkerhetsfunksjon for trådløse nettverk (WEP) som kan konfigureres for 40-bits- og 128-bitskryptering
  • MAC-adressefiltrering
  • NAT-brannmur
  • Støtte for RADIUS-godkjenning
  • 802.1X, PEAP, LEAP, TTLS, TLS, FAST
  • Tidsbasert tilgangskontroll

Takk til Apple for utlån av AirPort Extreme

wonderboy

men har den støtte for WDS?

mdanielsen

Hva menes med MAC + PC ?
Nettverket blir ikke oppdaget på noen av mine PC maskiner med Windass.
Må jeg installere med den medfulgte CD'en på alle maskiner som skal ha internett tilgang via Extreme?

Per-Kristian

Mulig at PCene dine ikke har støtte for WPA2 Personal hvis du bruker det?

Øysteinhs bilde

Øysteinh

..men det er skuffende mange grammatikkfeil som skjemmer artikkelen.

--
Kanskje vi skulle hatt en emo-dag også? De er litt i samme bås som gothere og satanister, bare at de er "dypere" og ikke sinte, bare skuffa. -Nils

noilivaps bilde

noilivap

Dette ser bra ut :)

Art

ja,
jeg har den som ekstern WDS stasjon til en airport express, fungerer utmerket.
Samme nett har airtunes, airportdisk og internett.

Macaroni

fungerer det fint å ha itunes biblioteket og iphoto biblioteket på en harddisk tilkoblet extreme og få god ytelse i iphoto og itunes

strukt

Går det an å sette den i Access Point mode? Altså så den ikke agerer som en router!

bambinis bilde

bambini

Du kunne ha spart deg for den sure kommentaren der.

Admin er en av de få som gramatisk sett skriver best her på forumet og så greier du å gulpe opp en så avansert kommentar som det der? Det er en lang og innholdsrik anmeldelse, klart slike kan inneholde feil. Vi vet jo alle at dette må gjøres på fritiden - og den er ofte presset nok som den er.

Fullstendig lavmål!

magnus

Skjønner ikke hvorfor denne saken ikke har gigabit-porter, slik at en kan utnytte den optimale hastigheten til fulle, og ikke minst bruke den som switch mellom nye macer. Hvor avansert har du muligheten til å gjøre oppsettet?

Fred ut macere!

Safts bilde

Saft

Hvor kan man laste ned den nye AirPort-programvaren?

Jeg finner noe om den på http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=75422 , men det er ingen klikkbar link, slik som på de andre greiene der.

Noen som vet hvor jeg kan laste ned?

youdecide

Tenkte også hvor på nettet kan jeg finne det,men det ligger faktisk på installasjonsplatene som fulgte med Airporten :)

mvh.
Tom - mediadesigner
web: www.tomsommerseth.com
Creative Director at: www.reelinmotion.no

Safts bilde

Saft

Kan ikke noen ta å laste den opp da? :D

Øysteinhs bilde

Øysteinh

bambini:

Jeg kan vel ta det første først. "Sur kommentar", "gulpe opp en så avansert kommentar" og "Fullstendig lavmål!" fremstår ikke akkurat som hyggelige kommentarer dette heller. Velger å legge på en "heller" da jeg gjerne kan ta selvkritikk ovenfor min post, men for å være ærlig oppfatter jeg den ikke som "sur" men derimot ganske saklig. Ingen unødvendige bemerkninger, rett på sak - helt ærlig.

Og jeg er absolutt klar over, og enig i, at admin som oftest har grammatikken i orden.
Der er han dog ikke i et folksomt selskap da mye av språket jeg ser her inne hadde gitt de fleste norsklærere gåsehud.(Har naturligvis åpning for at noen sliter med rettskriving av ymse årsaker, og respekterer det)

Uansett kommer man ikke unna at her stod det betydelig dårligere til.

Og når det gjelder argumentet ditt ang. "tidspresset", så tar det ikke så forbaska lang tid å skumlese gjennom teksten(eller gi det en omgang Grammar & Spelling i Word) og rette opp i slike grove feil(som gjentar seg flere gang).

--
Kanskje vi skulle hatt en emo-dag også? De er litt i samme bås som gothere og satanister, bare at de er "dypere" og ikke sinte, bare skuffa. -Nils

kolbys bilde

kolby

Nei. Vennligst ikke spør om slikt.

echo

Går det ann å koble til flere eksterne harddisker?

chello

Da kjøper du denne til samme pris med GB ethernet :http://www.komplett.no/k/ki.asp?sku=323379
Eller denne: http://www.komplett.no/k/ki.asp?sku=320237

piri

Du mener vel 100Mbit ethernett? Mega forkortes med stor M. 100mbit betyr millibit og det er ikke stort... :-)

Mail vennlig hilsen
Per Arne Flø

oyvind63

Installerte en her i huset for et par dager siden, og opplever mye bedre dekning i alle tre etasjene, mer stabil forbindelse, og mye kjappere overføringshastighet. Streaming av musikk via en annen maskin i nettverket og ut til Airport Express fungerer nå perfekt - selv med flere "kanaler" samtidig. Uten tidvise "pauser" som jeg opplevde tidligere (kan ha blit forårsaket av forstyrrelser fra naboenes nett og evt. trådløse telefoner).

Familiens og hjemmekontorets maskiner (seks i alt) har en lett blanding av G- og N-spesifiserte Airport-kort, og jeg hadde opprinnelig tenkt å kjøre G og N på hvert sitt separate nett for å få best mulig hastighet på N-nettet. En rask test avslørte imidlertid at vi uansett lå på 2MBit hastighet (begge veier) på trådløs internettforbindelse, som er hastigheten jeg har fra SDSL-leverandøren. Samtidig streaming av musikk og/eller kopiering via nettverket påvirket ikke denne hastigheten.

Når Lepoard kommer planlegger jeg å koble noen USB-disker til basestasjonen, slik at konemor og ungene kan ta trådløs backup via Time Machine.

Oppsett etc. gikk som en drøm. Anbefales.

OleUtnes bilde

OleUtne

Etter å ha lest denne guiden var det ikke lenger tvil i mitt hjerte - i dag bestilte jeg Airport Extreme fra Apple store. :)

PaulHarald

Ehm...

"...da jeg gjerne kan ta selvkritikk ovenfor min post"

DET går vel ikke an vel. Hvis du skal kritisere de som bruker fritiden sin på å gi oss godt stoff og gode anmeldelser, burde du i det minste skrive korrekt selv.

Takk for en super artikkel! Gleder meg til å få denne dingsen i hus!

PH

macrules

Går det ann å dele iTunes biblioteket på ekstern disk via denne hvor 2 brukere/maskiner kan bruke iTunes samtidig?

Gjør vel ikke det....

admins bilde

admin

Den støtter WDS og du kan koble til flere disker gjennom en USB-hub.

Jeg er usikker på det med iTunes-deling, men jeg skal sjekke det opp. Ser egentlig ingen grunn til at det ikke skulle gå?

svars bilde

svar

Jeg llurewr fremdeles på hvordan brannmur løsningen i denne boksen er.
Kunne godt tenkt meg en guide som tok for seg dette. :)

Ellers bra :)

nathmac

Jeg har nylig satt opp en slik med en ekstern hardisk koblet til.
Fungerer bra, men den eksterne disken går ikke i dvale når den ikke er i bruk.
Den står å spinner hele tiden, det er vel ikke serlig bra for disken?

p.s. norsklærerene her på mac1 burde lage seg sit eget krangleforum!

Trippple

jeg tror nok dette muligens er den beste routern som noegang er laga:D
i alle fall i mine øyne

macrules

Admin skrev:
Jeg er usikker på det med iTunes-deling, men jeg skal sjekke det opp. Ser egentlig ingen grunn til at det ikke skulle gå?"

Jeg bruker i dag en synology disk som denne:
http://www.synology.com/enu/products/DS101serise/index.php

Der ligger iTunes. Om jeg åpner iTunes på en mac så kan ikke annen mac bruke samme iTunes bibliotek samtidig. Da får jeg beskjed om at den er låst.
Noen ganger går det. Men da oppstår følgende problem. Dersom mac nr 1 har gjort endringer og avslutter så lagres endringene. Men dette blir ikke oppdatert på mac nr 2. Så når den avslutter iTunes så overskrives endringene utført av mac nr 1. Så her i huset må vi gi beskjed til hverandre "jeg trenger iTunes nå, ok?"

Dette er tungvindt men eneste løsning for å ha ETT iTunes bibliotek som alle kan bruke/oppdatere/vedlikeholde.

arokh

Lurer også på om disse kan brukes som rene aksess-punkt. Noen som vet? Støtter de roaming? Det vil si at hvis man setter opp flere punkt med samme SSID så kan tilknyttede klienter bevege seg over til en annen sone/aksesspunkt uten å måtte koble til på nytt.

Sort Macbook Core2Duo 2.0 GHz / 2GB Crucial PC-5300 / 100GB Seagate Momentus 7200.1

Art

etter en uke har extremen
a: sluttet å virke (gule feilmeldinger uansett innstilling)
b: ødelagt en helt ok 500g usb disk

ekstremt skuffende, for å si det mildt!

lrevje

Noen som har testa denne sammen med Telio? Hadde litt ymse erfaringer med mine routere før jeg endelig fikk en Linksys som Telio synes å ville snakke greit sammen med. Ellers hadde det jo vært veldig fint hvis den hadde gigabit nettverk, så jeg kunne kvittet meg med lysorgelet av en 3Com switch jeg har hengende på veggen....

PaulHarald

"Jeg bruker i dag en synology disk som denne:
http://www.synology.com/enu/products/DS101serise/index.php

Der ligger iTunes. Om jeg åpner iTunes på en mac så kan ikke annen mac bruke samme iTunes bibliotek samtidig. Da får jeg beskjed om at den er låst."

-hvis du bruker Front Row isteden mener jeg du kan bruke flere maskiner på samme bibliotek uten problemer. Jeg har en Mac hvor biblioteket ligger, og alle endringer og tillegg til iTunes gjøres på den maskinen. Tre andre maskiner bruker samme bibliotek trådløst, men da ved å bruke Front Row. Ingen feilmeldinger...

macrules

Okei PaulHarald. Det blir en sånn halv løsning. For hva om begge ønsker å gjøre enringer? Da må man jo uansett vite om den andre har iTunes åpen på sin maskin. "Hey, kan du avslutte iTunes å starte frontrow istedet? Jeg ønsker å forandre på noe i iTunes skjønner du...."

Dessuten bruker jeg Mac Pro. Den har ikke frontrow...

PaulHarald

Skjønner poenget. Egentlig burde iTunes være mer tilrettelagt for flerbrukere av samme database, slik ehm.... databaseprogrammer er :-)

Art

ok, jeg overdrev nok litt ang disken, den er ok nå etter en reset lol

Problemet mitt var følgende: jeg vil ha en express ved ethernett-inntaket (i stua), printerdeling og airtunes til stereoanlegg på mezzaninen og en STOR 500G disk på "kontoret" som skal deles trådløst med film, musikk o.a.

Dette fikk jeg ikke til å fungere med ett WDS oppsett: nettet gikk ned og hastigheten varierte, internett-tilgangen kom og gikk. Løste problemet med å lage TO nettverk, men koble ethernetkabel mellom extremen og mac-mini på kontoret, slik at begge nettverkene får internett. Dette økte hastigheten voldsomt, og streamer nå filmer uten generende avbrudd. Dessuten deles den store disken også via ethernet WAN utgangen på extremen, slik at kontor-minien får tilgang til disken også når den ikke er tilkoblet extem-nettverket. Dermed kan jeg sitte med laptop i stua, streame film trådløst og samtidig ha lyden på streoen. Uten en tråd. Det er ganske digg, men syncen er så som så...

Art

funker bedre nå, laget to nettverk og koblet ethernett kabel fra extremen til en macmini, slik at begge nettverkene får internett. Hastigheten ble mye bedre! WDS anbefales altså ikke, med mindre extremen er hovedbasestasjon. Disken blir tilgjengelig fra minien også når den er på det andre nettverket, da disken deles også via kabel. ganske nyttig.

ABH

3 våknetter til nå og har foreløbig gitt opp..
Jeg har en Ny Airport Extreme Basestasjon som er min "hovedstasjon" tilknyttet internett. Bruker min gamle Airport Extreme som "link" med WDS, +en Airport Express (som Airtunes) som jeg har forsøkt koblet som "del av nettverket" UTEN WDS - og flere forsøk som deltager i et WDS. Express er koblett til musikkanlegget.

Poenget er at noe av dette fungerte før jeg la Musikkmappa i iTunes over i en 1 TB WD My Book tilkoblet Nye Airport Extrem basetasjonen.

Velger jeg å bruke PowerBook,ens egen høytalere fungerer nettverket utmerket, men hvis jeg samtidig forsøker legge musikken over i Airtun Express, slutter Express å fungere. Jeg må resete den for i det heletatt å få konfigurert den på nytt.
Jeg har forsøkt å variere nettverket både med og uten WDS (som beskrevet ovenfor), uten hell.

Er det i det heletatt mulig å streame musikken via Airport Disk SAMTIDIG som man velger Airtunes i Express?
Isåfall hvordan bør jeg konfigurere hver base i nettverket?

BoyJah

Er det noen som vet om det går an å dele en multifunksjonsmaskin av f.eks. Canon med printer/scanner/kortleser på denne Airport Extreme?
Vil man få benytte scanner gjennom denne boksen?

Safts bilde

Saft

Jeg har nå spart alle pengene jeg trenger for en Extreme og vurderer og kjøpe en. Det eneste jeg lurer på om den kan kjøre med både 802.11g og -n(?), siden jeg vil ha 11n på MacBooken og må ha 11g på Vista-boksen. Og hvordan kommer det til å fungere med WDS og Express med Extreme som hovedenhet? Og hvordan blir det med AirTunes fra 11n-nettet på MacBooken min i og med at det går via 11g på Express? Blir det et og samme nett, som da kjører i 802.11g hvis jeg bruker WDS?

oteiges bilde

oteige

http://video.on.nytimes.com/?fr_story=b8355b0a8fee2f54e496855847df7851ac073776

EagleNests bilde

EagleNest

HVIS jeg koblet til en ekstern hardisk til mac routeren.

Vil jeg da ha mulighet for å kunne koble til den via internett, så jeg kan være på ferie å streame bildene mine via min internettlinje hjemme til min pc i foreksempel kina?
Som en slags server?

ch_knapp

Installerte den nettopp her hjemme. Etter å ha satt opp en D-link hos tante og onkel for et par uker siden vet jeg virkelig å sette pris på enkelheten ved oppsettet av AirPorter. Det tok bokstavelig talt 5min. å få nettverket i gang. Brukte faktisk lengre tid på å bestemme meg for hvor den skulle stå. Og det nye AirPort-utility er... jeg mangler ord... simpelthen fantastisk.

Verdt hver krone.

-Christian

rajabass

Har noen prøvd seriekoble harddisker til basestasjonen? Er det mulig å bruke en USB-disk som en slags USB-hub til å koble til en ekstra firewiredisk til basestasjonen? Forutsetter selvfølgelig at USB-disken også har firewireporter. Den disken jeg ønsker å bruke har ikke USB-inngang/utgang. Eller fins det alternativ USB-kabel med firewire i andre enden, som lar en koble til en disk med bare firewire-porter?

rajabass

lars66

Det står å lese på Macworld.com den 18/1-2007:

"Although this isn’t a new technology—network-attached storage (NAS) drives have been available for some time—integrating it into the new Base Station means virtually any USB hard drive can be used as a NAS drive. (Not to mention that standard USB drives are generally much less expensive than dedicated NAS drives.) And a new AirPort Disk Utility lets you assign file- and folder-level restrictions to the contents of the attached drive, so each user with permission to access the drive can be restricted to particular files and folders. "

Link til komplett artikkel: http://www.macworld.com/2007/01/firstlooks/apextreme/index.php

Snires bilde

Snire

Fikk min i posten denne uka, og når jeg går inn på den står det faktisk at den har Gigabit eternet.
Er forøvrig utrolig fornøyd med trådløsbiten i den, kopierer store mengder data mellom en stasjonær WinPC og min Macbook, og dette går både fort og dønn stabilt.

Jarl

Noen som bruker Apple Airport Extreme sammen med enten Telenor ADSL Premium eller Telenor ADSL Turbo?

Isåfall, funker det? Er det mye triksing som må til evt?

Jarl

Jarl

Noen som bruker Apple Airport Extreme sammen med enten Telenor ADSL Premium eller Telenor ADSL Turbo?

Isåfall, funker det? Er det mye triksing som må til evt?

Jarl

kmiversen

Hva da Air Port disk utility?? Finner ikke dette programmet noe sted.. Alt jeg har er Airport verktøy.. der finner jeg forsåvidt disken. Velger å dele den.. Men disken dukker verken opp i finder eller på skrivebordet... Noen som kan hjelpe??

Takk:) Ny mac bruker xD

dellepelles bilde

dellepelle

Hei,

Vil jeg få 50 mbps (eller mer) trådløst på min macbook pro 2011 med AirPort Extreme base?

Jeg ønsker ikke å kaste bort 200 dollar, på en ruter som kun gir meg teser hastigheter med en kablet tilkobling.

sitter på en macbook pro 13" 2011

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai