MacBook Pro med Hybrid SLI

Hybrid SLI i MacBook ProDe første bildene av den nye MacBook Proen har blitt lekket, men kanskje enda mer spennende er informasjon om hva som er på innsiden av disse maskinene. Den siste informasjonen fra ryktebørsen tilsier at Apples nye MacBook Pro vil ha støtte for nVidias Hybrid SLI-teknologi. Den nye MacBook Proen vil benytte seg av hele to grafikkprosessorer.

Hybrid SLI i MacBook Pro

Hybrid SLI er en teknologi fra nVidia som kan gi ekstrem grafikkytelse på Apples MacBook Pro. Med Hybrid SLI eksisterer det nemlig to grafikkprosessorer (GPU) på hovedkortet til datamaskinen. Den ene prosessoren er en standard og relativt svak "integrert" grafikkprosessor av samme type som i dag finnes på Apples MacBook. Den andre grafikkprosessoren er en dedikert prosessor som for eksempel nVidia GeForce 8600M GT med 512MB minne. Når Macen er koblet til strøm, vil Hybrid SLI-teknologien sørge for at Macen bruker den kombinerte ytelsen av både den integrerte og dedikerte grafikkprosessoren for maksimal ytelse. Når Macen kobles fra strøm og kjører på batteri, brukes kun den integrerte grafikkprosessoren og strøm spares.

Hybrid SLI

Hybrid SLI er spesielt interessant med tanke på neste utgave av Mac OS X. En av hovedfunksjonene i neste utgave av Mac OS X (Snow Leopard) er noe Apple kaller for OpenCL. Open CL lar utviklere dra nytte av de svært kraftige grafikkprosessorene som etterhvert finnes Macene. Med OpenCL kan systemet benytte ledig kapasitet i grafikkprosessorene til å foreta andre type beregninger. Med grafikkprosessorer som nærmer seg å kunne gjennomføre en billion operasjoner per sekund er det mye prosessorkraft å hente og med Hybrid SLI får Macen hele to grafikkprosessorer å fordele arbeidet på. Med Snow Leopard, Open CL og oppdaterte Macer med Hybrid SLI vil Apple få en stor ytelsesfordel i forhold til konkurrenter.

SSD-disker og DisplayPort

Den nye MacBook Proen vil også ifølge MacNN tilby Flash/SSD med lagringskapasitet på 128GB som et tilvalg i bestillingen. SSD er kjent for lavt strømforbruk og raske lese og skrivehastigheter enn vanlige harddisker for bærbare. Maskinene vil også tilby vanlige harddisker på opptil 320GB med en hastighet på 7200rpm.

DisplayportI tillegg hevdes det at Apples nye MacBook Pro vil som første Apple-maskin introdusere støtte for DisplayPort. En ny standard for digital overføring av bilder fra en data til en ekstern skjerm. Denne standarden er godkjent av VESA og støttes blant annet av ATi, nVidia, Dell og HP. DisplayPort støtter opp til 10,8 Gbit/s over en kabel og skjermoppløsninger opptil 2560x1600. På skjermkabler over 15 meter har DisplayPort støtte for 1080p.

Bilder fra Wikipedia og nVidia

Kashmars bilde

Kashmar

Hmmm... Spørsmålet nå blir vel: Trenger jeg en 9600M GT (MacBook Pro) eller klarer jeg meg med en 9400M (MacBook) til spillene mine (jeg spiller Spore og EVE Online)?

Får se hvor mye penger jeg kan legge i dette også. MBP er jo fristende, men jeg kan vel egentlig klare meg bra med en MB...

Giltvedt

Selv om MacBook Pro specs blir forbedret så bytter jeg ikke ut min MacBook Pro som jeg kjøpte i April '08.

Min neste Mac maskin blir en stasjonær, men ikke først om toppen 1-2 år.

KDNs bilde

KDN

"SSD-disker er kjent for lavt strømforbruk" - For det første.. det heter ikke SSD-disker.

SSD = Solid-state Drive (altså ikke solid state drive disk...)

For det andre... strømbruken i en SSD gir minimalt bedret batteri kapasitet kontra vanlig HD. Det er kunn snakk om noen få minutter forskjell på batterikapasiteten mellom de 2.

EDIT: Og for å være skikkelig "nazi".. hvor har du fått illustrasjons bildene fra?

cas

Minutter kan gjøre mye det KDN! Ikke la humøret ditt gå utover resten av oss;)

KDNs bilde

KDN

Nei, men det er greit å bygge opp artikklene rundt fakta. Er mange som har bommet mye med batteritiden ved bruk av SSD, men tester av produkter som er tilgjengelig nå viser at det ikke er stor nok forskjell til å forsvare pris forskjellen.

admins bilde

admin

@KDN
En rekke tester etter Toms Hardwares relativt omdiskuterte test viser bedre batterilevetid med SSD ved normalt bruk. Deriblant denne testen hos Laptopmag. Forskjellen er ikke enorm, men opptil 20 minutter har tester vist, alt avhengig av bruk, type disk og OS. Enig i at forskjellen er liten og det ikke forsvarer prisforskjellen enda. Forbedret ytelse og ingen bevegelige deler er nok derimot viktigere for mange.

Retta forøvrig opp resten av feilene, samt bildereferansen. Takk for påminnelsen :)

Svirre

SSD er fortsatt en ung teknologi, og strømforbruket på SSD-enheter blir stadig forbedret. For min del er uansett ikke hovedpoenget med SSD strømforbruket, men bedre ytelse og ingen beveglige deler.

KDNs bilde

KDN

Ja, formulerte meg vel kansje litt vel krass og vil beklage det hvis noen følte seg støtt.

For bedre batteritid for de som surfer så har jeg mye mer tro på at det er tid å spare ved bruk av denne nye hybrid SLI teknologien.

Den testen av EEE blir ikke direkte sammenlignbar med SSD/HDD på en Macbook Pro siden MBP sine andre komponenter bruker mye mer strøm enn EEE sine. Den websurfe testen er nok ganske god siden HDD ofte går i dvale på slike oppgaver. Jeg vil tro SSD kommer best ut mot HDD i oppgaver der man leser/skriver mye fra/til disk, men i de tilfellene så bruker man ofte CPU/GPU også som trekker strøm.

Nå ble det jo nesten en diskusjon her.. kan kansje ta det til forumet isteden siden dette kansje er et tema som fler har inspill på.

Morberg

Hva skal man med Display port da? Hvorfor kan ikke Apple følge etter og utstyre maskinene sine med hdmi, så hadde jo hverdagen for oss alle blitt mye enklere uten alt kabel rotet når man skal bruke maskinen opp mot feks en tv, noe som mange gjør.

SindreMs bilde

SindreM

@ KDN
For å være SKIKKELIG nazi så skrives det ikke "illustrasjons bildene", det skrives "illustrasjonsbildene".

stormx

Helt enig Morberg, give HDMI!

Houd.inis bilde

Houd.ini

Jeg håper virkelig det går an å skaffe seg Macer i fremtiden uten Nvidia- brikkesett i. Nvidia- brikkesett for intel-platformen er noen av de mest feilbefengte brikksettene jeg har vært borti, og sverger på å aldri kjøpe en maskin der de ikke kan byttes ut, med andre ord bærbare.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai