TEST: Seagate Momentus XT

Seagate Momentus XTSeagate lanserte nylig noe de kaller "Momentus XT Solid State Hybrid Drives". Kort fortalt er dette en vanlig harddisk med en innebygd SSD. Vi har testet den og her er konklusjonen.

Hvem har vel ikke vurdert å kjøpe seg en SSD til sin Mac?
Man blir fristet av veldig høy ytelse, ingen støy, ingen sårbar mekanikk osv. De fleste ville sagt ja takk til disse egenskapene helt til de ser prislappen.

Per i dag ligger prisen for SSD på et slikt nivå at det kun er entusiastene som tar seg råd til dette. Som et eksempel koster 250GB rundt Kr 5.000,-. SSD-hybriden fra Seagate er et alternativ.

På produktsiden til Seagate Momentus XT kan man se en video der disken blir testet mot en tradisjonell 7200rpm HDD, en 10.000rpm HDD og en SSD. Videoen viser at ytelsen på Seagate sin nyvinning er opp i mot det man får med ren SSD. I alle fall med tanke på oppstartstid på maskinen. Forsåvidt er det oppstartstiden som kanskje er viktigst for den jevne databruker, men skrytevideoer skal man aldri tro blindt på, så jeg bestemte meg for å teste disken og se om den er så bra som Seagate påstår den er.

Testmaskinen:
Maskinen som blir brukt i testen er en splitter ny Mac Mini av forrige generasjon.
Den er originalt levert med en Intel Core 2 Duo 2,26GHz prosessor, 2GB DDR3 RAM og en 160GB Fujitsu 5400rpm harddisk. Maskinen blir oppgradert til 4GB RAM før disken byttes. Dette bør ikke ha noen innvirkning på testen av disken og ble gjort siden Minien allerede lå på "operasjonsbordet".

Info om Momentus XT:
Seagate har pr i dag 3 størrelser av denne disken på markedet. Den minste er 250GB, den mellomste er 320GB og den største er 500GB.

Felles for de alle er:

  • Innebygget 4GB SLC NAND SSD
  • 7200rpm
  • 32MB Cache
  • 5 års garanti

Diskene er altså tradisjonelle harddisker med roterende platelager.
Seagate har bygget inn 4GB med SSD-minne og laget disken slik at den "lærer" seg hvilke filer som er mye i bruk, og lagrer de på SSD-minnet. Ved å gjøre dette så har Seagate klart å kombinere den lave kostnaden for lagringsplass som tradisjonelle harddisker har, med den høye ytelsen som SSD-minne tilbyr. Siden plassen på SSD-minnet er begrenset så vil disken ha et ytelsesnivå som en hvilken som helst annen 7200rpm-disk bortsett fra filene som er lagret i SSD-minnet.

Hva betyr det for brukeren?
Spesielt oppstartstiden blir drastisk kortere. Programmer man bruker ofte vil starte mye raskere. Alt annet vil være som om man hadde en vanlig harddisk.

Testen

Mac Minien er som sagt helt ny, og alle programoppdateringer for Snow Leopard er lagt inn. Siden vi er interessert i å vite hvordan disken er under normale bruksforhold så har jeg lagt inn programmer jeg kommer til å bruke på maskinen. Dvs. at maskinen vil starte Dropbox, Air Mouse Server, Plex og iStat Menus ved oppstart.
For å finne et referansepunkt til testen så ble iMovie satt opp til å starte automatisk ved innlogging og klokka ble stoppet først når iMovie var ferdig lastet. Oppstartstiden på maskinen blir målt 10 ganger, og vi regner ut et snitt til slutt.

Siden Mac Minien er helt ny så vil jeg bruke OSX sitt Diskverktøy for å klone den originale disken over til Momentus XT'en fremfor å installere OSX på nytt.

Oppstartstid

Oppstartstid med original harddisk og 2GB RAM:
I løpet av 10 oppstarter så ligger gjennomsnittet på 76,9 sekunder. Raskeste tid er 76 sekunder og tregeste er 78 sekunder. Veldig jevnt med andre ord. Den grå skjermen kommer opp etter et par sekunder og etter ca 40 sekunder kommer det mørkegrå eplet opp på skjermen. Ca 65 sekunder etter oppstart skifter skjermbildet til blått og etter 10 sekunder til er maskinen ferdig bootet og alle programmer lastet inn.

Oppstartstid med original harddisk og 4GB RAM:
I løpet av 10 oppstarter så ligger gjennomsnittet på 79,2 sekunder. Raskeste tid er 76 sekunder og tregeste er 84 sekunder. Litt mindre jevnt, men det må bemerkes at det var første oppstart etter oppgraderingen som var tregest. Den grå skjermen kommer opp etter et par sekunder, og etter ca 40 sekunder kommer det mørkegrå eplet opp på skjermen. Ca 65 sekunder etter oppstart skifter skjermbildet til blått og etter 10-15 sekunder til er maskinen ferdig bootet og alle programmer lastet inn.

Oppstartstid med Seagate Momentus XT og 4GB RAM:
I løpet av 10 oppstarter så ligger gjennomsnittet på 83,3 sekunder. Raskeste tid er 76 sekunder og tregeste er 101 (?) sekunder. Veldig treg start første gang, og veldig varierende oppstartstider gjennom de 9 neste forsøkene. Den grå skjermen kommer opp etter et par sekunder, og etter ca 40 sekunder kommer det mørkegrå eplet opp på skjermen. Ca 65 sekunder etter oppstart skifter skjermbildet til blått og etter 10-20 sekunder til er maskinen ferdig bootet og alle programmer lastet inn.

Hva betyr dette? Dette lignet jo ikke på videoen til Seagate i det hele tatt. Maskinen bruker jo lengre tid på oppstarten enn med den originale 5400rpm disken.

Etter litt søking på nettet fant jeg en anbefaling om å ta en ny-installasjon av OSX siden ytelsen kunne bli redusert om man klonet sin nåværende installasjon over på en Momentus XT. Det betyr at vi selvfølgelig må prøve en ny-installasjon av Snow Leopard.

Oppstartstid med Seagate Momentus XT og 4GB RAM etter ny-installasjon av OSX:
I løpet av 10 oppstarter så ligger gjennomsnittet på 40,2 sekunder! Raskeste tid er 35 sekunder og tregeste er 50 sekunder. Første oppstart var den tregeste, og oppstartstiden varierer litt, men synker definitivt gjennom de 9 neste forsøkene.
Den grå skjermen kommer opp etter et par sekunder, og etter ca 8 (!) sekunder kommer det mørkegrå eplet opp på skjermen. Ca 25 (!) sekunder etter oppstart skifter skjermbildet til blått og etter 10-15 sekunder til er maskinen ferdig bootet og alle programmer lastet inn.

Her snakker vi! Akkurat slik som Seagate sin skrytevideo viste. Oppstartstid som river skinnet av pølsa.

Her er en tabell som sammenligner oppstartstidene (klikk for større versjon):
Sammenligning av oppstartstider

Generell ytelse

Den originale harddisken og Momentus XT'en ble testet med AJA System Test og Xbench. Maskinens generelle ytelse ble testet med Cinebench og Geekbench.

AJA System Test:
AJA System Test Original Fujitsu 160GB 5400rpm HarddiskHer ser vi at den originale Fujitsu harddisken ligger på ca 61,5MB/sekund i lese og skrivehastighet.

AJA System Test Seagate Momentus XT 500GB

Her ser vi at Seagate Momentus XT ligger på ca 100MB/sekund i lese og skrivehastighet. En forbedring på ca 62% i forhold til den originale Fujitsuen som Apple leverer med maskinen. Det betyr at generell lesing og skriving til harddisk vil gå vesentlig fortere selv om SSD-minnet i Momentusen ikke benyttes.

Xbench:
Xbench Disk Test Original Fujitsu 160GB 5400rpm Harddisk

Ytelsen på original Fujitsu harddisk målt med Xbench.

Xbench Disk Test Seagate Momentus XT 500GB

Målingen i Xbench viser at Momentusen har veldig god ytelse. Dog litt rart at den får en mindre score enn den originale Fujitsu-harddisken fra Apple. Om man ser nøyere etter så er det random skriving til 4k blocks som tilsynelatende fungerer dårlig ifølge Xbench. Om dette faktisk skyldes disken eller Xbench er usikkert. På de fleste andre målingene så er Momentusen klart raskere.

Cinebench:
Cinebench Test Original HDD og RAM

Maskinens ytelse målt med Cinebench før oppgradering.

Cinebench Test Original HDD og RAM

Ytelse etter både RAM og harddisk var oppgradert. Ikke overraskende så har mere RAM og raskere harddisk lite å si siden Cinebench måler ytelsen til prosessor og skjermkort.

Geekbench:
Score før oppgradering = 3534
Score før oppgradering = 3546

Igjen ingen markante forandringer. Geekbench måler ytelse til prosessor og RAM i hovedsak. Mengden RAM og hvilken harddisk man har spiller ikke så mye inn.

Strømbruk og varmeutvikling

Temperaturen på maskinen ble målt med iStat Menus før og etter oppgradering.
Temperaturen på den originale harddisken lå som regel litt over 40 grader når maskinen ble brukt til lett surfing osv. Momentusen lå 8-10 grader høyere enn det.
Noe skyldes nok at det er en 7200rpm disk kontra den originale disken som er en 5400rpm. Andre tester på nett har og indikert at Momentusen bruker litt mere strøm enn en vanlig 7200rpm harddisk.

Konklusjon

Som Geekbench og Cinebench viste oss så blir ikke maskinen kraftigere av at man putter en Momentus XT i den. Men oppstartstiden er halvert og programmer åpner raskere. For den jevne bruker så vil det oppleves veldig positivt.

Nok en gang ser man bevis på at harddisken er den store flaskehalsen på dagens datamaskiner. Selv om man har en kraftig prosessor og masse RAM så vil en treg harddisk føre til at maskinen vil bruke lang tid på oppstart og åpning av programmer vil ta lang tid. En raskere harddisk vil ikke bare være aktuelt for nye maskiner men man kan faktisk kunne gjenopplive våre gamle datamaskiner ved å oppgradere harddisken. En oppgradering med SSD eller en Momentus XT kan være et godt alternativ fremfor å kjøpe en helt ny maskin.

En Momentus XT vil aldri kunne erstatte en fullblods SSD, men Seagate har absolutt klart å lage et godt alternativ for brukere som gjerne vil ha en rask maskin uten at man må punge ut med tusenvis av kroner til en SSD.

En ulempe med Momentus XT er tendensen til å ha redusert ytelse om man har klonet sin gamle harddisk over til den nye. Så om man har klonet sin nåværende installasjon over på en Momentus uten at ytelsen har blitt forbedret så bør man absolutt prøve med en reinstallasjon av OSX.

Fordeler med Momentus XT:

  • Vesentlig raskere oppstart av maskinen.
  • Programmer man bruker ofte vil starte raskere.
  • Stor lagringsplass til en rimelig penge.

Ulemper med Momentus XT:

  • Dyrere enn en standard 2,5" HDD (Ca dobbelt så dyr pr GB).
  • Utvikler mere varme enn en standard 2,5" HDD.
  • Bruker litt mere strøm enn en standard 2,5" HDD.
  • SSD-ytelsen gjelder ikke hele diskens kapasitet.
  • Sannsynlig at OSX må reinstalleres når man oppgraderer.
Gwogs bilde

Gwog

Virkelig en fin test! Takk slogmo!

dabear

Du sier følgende:

Oppstartstid med Seagate Momentus XT og 4GB RAM etter ny-installasjon av OSX:
I løpet av 10 oppstarter så ligger gjennomsnittet på 40,2 sekunder! Raskeste tid er 35 sekunder og tregeste er 50 sekunder.

Hva er det oppstartstid med den gamle harddisken og en nyinstallasjon av os x på denne? Med 4GB minne installert.

Jokers bilde

Joker

Bra test, har vurdert lenge å burke denne og en grundig test på Mac hjalp veldig!
Men vet du ca hvor mye mer det vil trekke fra batteriet? er det snakk om time eller bare noen minutter?

Larsaronen

Satt denne inn i MBPen min igår! Merker stor forbedring i oppstart av programmer.. Spesielt aperture er mye bedre i både oppstart og bruk!

Jeg la inn backup fra Time Machine. Vurderer å ta en rein installasjon også overføre litt og litt fra backupen istedet. Har nå oppstartstid på rundt 1 min. Testet ikke før jeg satt denn inn..

SgtAlexxs bilde

SgtAlexx

Jeg hadde en SSD i MBPen min. Kjøpte en iMac og flyttet over SSDen til denne. Har nå disken i testen i MBPen og må si jeg ikke merker så stor forskjell på SSDen og hybriddisken. Det må jo sies å være positivt :)

Forøvrig så bør du aldri bruke første oppstart etter diskbytte i en test. Den bør ikke en gang være med i et gjennomsnitt da den ikke har noe med reell oppstartstid å gjøre.

SgtAlexx
www.molotow.no

slogmos bilde

slogmo

@dabear:
Jeg har vurdert det for å få en absolutt korrekt sammenligning.
Men, Mini'en ble pakket ut av esken sin dagen før jeg foretok de første testene.
Dvs Original HDD+Original RAM og Original HDD+Oppgradert RAM.
Hvis Apple leverer maskinene sine i en tilstand som gjør at man må ta en ny-installasjon av OSX for å få utnyttet ytelsen på harddisken så ville jeg (og sikkert mange flere) bli veldig forundret.

Om jeg får tid så vil jeg nok ta en ny-installasjon av OSX på den originale disken for å få en 100% sikker sammenligning.
Men jeg håper for Apple sin del at det ikke er noe forskjell.
I så fall så leverer de maskinene sine i en tilstand som ikke er akseptabel.

brsseb

Jeg prøvde en slik en for noen måneder siden. Da klonet jeg disken. Merket ikke den helt store forskjellen.

Alt fungerte ok i 2-3 uker, helt til disken bare døde. Dvs disken startet opp men det var umulig å få kontakt med den. Mac-en bare hang i den grå skjermen med eple. Tok ut disken og puttet den i et eksternt kabinett, og forsøkte å få den opp både i windows og på osx uten hell. Disken ble RMA-et og jeg fikk heldigvis pengene igjen.

Sparer nå opp til den kommende 300GB-versjonen Intel SSD-ene i stedet...

slogmos bilde

slogmo

@brsseb:
Det var synd. Ikke kult når disker dør. Desverre så skjer det fra tid til annen.
Har ikke hørt noe om at Momentus'ene har en tendens til å dø ala IBM Deskstar diskene (også kjent som Deathstar).

Fullblods SSD er fremdeles bedre, men prisen er vesentlig høyere.
En stor med fullblods SSD er at de har ingen mekaniske plater som snurrer og er dermed best egnet for maskiner som er mye på farten.

@SgtAlexx:
Det har jeg tatt høyde for. Det var ikke aller første boot jeg tok tiden på.
OSX ble først installert (10.6.2 på medfølgende plater).
Deretter ble alle oppdateringer kjørt, som resulterte i minst 2 omstarter.
Deretter installerte jeg Dropbox, Air Mouse Server, iStat Menus osv osv.
Konfigurerte alt ferdig, testet maskinen litt med HD på Youtube, Plex osv.
Så en omstart til, før jeg satte iMovie til å starte ved innlogging (auto-innlogging riktignok).
Først etter at alt var klart så utførte jeg de 10 bootene.

Larsaronen

Hvordan er støynivået på din? Min lager ganske mye mer lyd en forrige.. (Må vel kanskje forvente det med 5400 vs 7200..) kommer en konstant wooosh lyd fra disken.

Hastighten til disken er jo litt vannskelig å måle. Du vil jo ha "ssd-hastigheter" på det som er mye brukt og dermed flyttes over på de fire ssd GBene, og "7200-hastighet" på resten.. Samtidig så vil jo disken flytte litt lagring i mellom de to som spesielt merkes de første oppstartene..

ColdFusions bilde

ColdFusion

Og alt dette uten støtte for TRIM... jeg bare sier at om ikke Apple støtter en eller annen form for GC (garbage collection) eller TRIM så blir det kanskje bare med denne ene MBP'en. Win7 har støtte for TRIM og det er MANGE som sitter "på vent" for å bruke SSD i OS X.

SSD er UTEN TVIL veien å gå, men når en SSD er full så må den drive med sletteoperasjoner før den kan skrive til disken (dette regner jeg med fort vil skje på Momentus XT), selvsagt vil kontrolleren kunne gjøre noe, men det er OS'et som må fortelle disken hvilke blokker som er i bruk eller ei... ellers meget bra test slogmo!

Fixxxer

Vil en slik harddisk fungere på en gammel (2006) hvit Macbook?

Kjempebra test, informativ og grundig!

polsokk

Knallbra test. Kan denne brukes i en  TV? Tror den gamle disken min er gåen.

nflaaten

Jeg har klonet over den gamle 500gig disken, og har lite lyst til å reinstallere alt... for det er mye jobb. Men hva er det som er årsaken til forskjellene på et nyinstallert OS og et klonet OS? Kan det hjelpe å defragmentere disken med feks. iDefrag?

m4rius

Til en sammenligning får jeg 250 i score på disk test i Xbench med en Intel SSD...

slogmos bilde

slogmo

@Larsaronen:
Jeg merker ikke noe til støyen siden maskinen er 2-3 meter unna meg.
Men en 5400rpm disk er nok mere stillegående, samt en fullblods SSD er helt silent.
Med mekaniske disker så er det som regel at ytelse og støy henger sammen.
Det merker jeg på 3,5" disker også.
Stillegående disker er ofte disker med lavere ytelse.

@ColdFusion:
Takker for kommentaren. Jeg er i alle fall meget fornøyd med disken sålangt.
En vanlig 7200rpm disk ville nok være like rask så lenge man leser/skriver til den vanlige disken og ikke SSD-minnet på Momentus'en.
Men det er absolutt positivt at oppstart er lynkjapp og at de mest brukte programmene får seg en speedboost. :)

@Fixxxer:
Mener den skal passe. Macbook har vel alltid kommet med SATA?
Og disken er 9,5mm tykk, og jeg har ikke hørt/lest noe om at disken må være tynnere enn dette for å passe i Macbooks.

@polsokk:
Jeg vil tro den passer.

@nflaaten:
Jeg vet ikke hva årsaken er. Det kan være at jeg gikk fra 160GB til 500GB.
Det kan være at HFS+ (Mac OS filsystem) gjør at det oppstår noe rart.
Det kan være at den adaptive teknologien ikke takler en kloning.
En reinstall er mye arbeid. Men hva med å ta en Time Machine backup og installere OSX på nytt basert på TM backupen?

@m4rius:
Det er derfor jeg skrev:
En Momentus XT vil aldri kunne erstatte en fullblods SSD, men Seagate har absolutt klart å lage et godt alternativ for brukere som gjerne vil ha en rask maskin uten at man må punge ut med tusenvis av kroner til en SSD.

Burrell

@polsokk: denne funker ikke i en AppleTV som tar IDE disker

slogmos bilde

slogmo

Jøss. Tok det for gitt at Apple TV brukte SATA. =-O

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Har satt en slik 500GB inn i min MBP 15" 2,53 GHz/4GB/9600M GT. Boot-tid er mellom 30 og 40 sek hver gang, og gjerne mellom 30 og 35 sek. Kan vel si jeg er godt fornøyd. :)

oslas bilde

osla

Har satt inn denne disken rett fra pakka uten noe form for kopiering først. Så satt jeg inn instalerings dvden med mac os og gikk inn på diskverktøy å formaterte den. Da gikk plassen på disken fra 499gb til 465 gb . Hva har skjedd?

Nils Otto Økern...

Har akkurat satt inn en momentus xt 500 GB i min 2,4GHz MBP.

Har noen erfaring på om man (gjennom å benytte hybriddisk) eliminerer ulempene ved å ha FCS scratchdisk på systemdisken? Siden programfiler mm stort sett leses fra SSD delen, mener jeg.
Hadde vært greit å slippe å dra med seg ekstern harddisk når man redigerer i farta. Dette er kanskje et spm for Kreativ1, men nå var det jo om denne disket tråden handler.

PS 1: Takk for nyttig artikkel. Vurderer nå å ta rein installasjon, selv om oppstartstid på OS'et ikke er noe stort issue. (Uh gruer meg bare ved tanken)

PS 2: Ang støy: Ikke så mye mer støy, men merker en liten vibrasjon som jeg ikke hadde med originaldisken.

slogmos bilde

slogmo

@osla:
Snow Leopard vil rapporter disken som 500GB (evt 499GB).
Leopard vil rapportere disken som 465GB.
Det er fordi Apple gikk over til en annen regnemåte i Snow Leopard.
Alle andre operativsystemer regner med Base 2, mens harddiskprodusentene (og nå Apple) regner med Base 10.

dassens bilde

dassen


SSD er UTEN TVIL veien å gå, men når en SSD er full så må den drive med sletteoperasjoner før den kan skrive til disken (dette regner jeg med fort vil skje på Momentus XT), selvsagt vil kontrolleren kunne gjøre noe, men det er OS'et som må fortelle disken hvilke blokker som er i bruk eller ei... ellers meget bra test slogmo!

Seagate Momentus XT forvalter slitasje på SSD uavhengig av tradisjonelle TRIM kommandoer. Alle data er skrevet til disken først, og diskens Adaptive Memory Technology analyserer data som er mest brukt og speiler de data til SSD for å øke tilgangen tid, oppstart, etc.
Siden SSD ikke blir skrevet til og omskrevet til, er ikke slitasje og utjevning noe problem. SSD på momentus er SLC NAND flash som også er raskere og mer pålitelig.

Jeg "oppgraderte" forøvrig min MBP fra en Intel x-25 G2 til Seagate Momentus XT 500 GB og opplever ingen nevneverdig ytelsesforskjell i daglig bruk. Oppstart er faktisk 10 sekunder raskere med momentus. Programmer jeg bruker ofte åpnes like raskt. Batteritiden er gått noe ned, uten at jeg kan gi konkrete tall på hvor mye. Videre er selvsagt støy og vibrasjoner tilbake igjen. Likevel er jeg godt fornøyd med Momentus XT og anbefaler den framfor SSD-enheter dersom du ikke har lyst til å svi av penger på stor SSD. Det er rett og slett for liten ytelsesforskjell til å rettferdiggjøre 4-5 ganger så høy pris.

Snires bilde

Snire

Har akkurat tatt en ren installasjon på en xt 500 GB i en MacBook 13" fra våren 2008.
Mitt intrykk foreløpig er mye raskere start av programmer og mer fart i Finder. Anbefales!

Jokers bilde

Joker

Er det noen som kan forklare meg hvordan jeg kan finne ut hvilken firmware versjon jeg har på min Momentus XT?

mcbanan

eplet, om denne datamaskinen, mer info også serial ATA. Så ser du på linjen ved navn revisjon, sd23 er vel den nyeste.

Snires bilde

Snire

SD24 er den nyeste.

Jokers bilde

Joker

Takk, jeg har SD23 så jeg må få oppdatert

Snires bilde

Snire

Her kan den lastes ned:
http://seagate.custkb.com/seagate/crm/selfservice/search.jsp?DocId=215451&NewLang=en

Jokers bilde

Joker

Jeg har lastet den ned og brent den til en CD, men jeg klarer ikke å boote opp fra CDen for å oppdatere
Har brent til CD med både Burn og Diskverktøy, men den finner ikke CDen som en bootbar disk
Noen ide hva jeg kan gjøre?

Snires bilde

Snire

Restart maskina med plata i.
Hold inne ALT knappen helt til du ser musepila, da vil det komme opp valg over hva du vil boote fra.

Jokers bilde

Joker

Jeg gjør akkurat det, men kan bare velge Å bioteknologi Mac eller Windows

Snires bilde

Snire

Mener jeg fikk et valg som hette Windows. Klikk på den så starter prosessen.
Husk backup i tilfelle noe skulle skje. Det fungerte helt fint hos meg.

Jokers bilde

Joker

Stavkontrollen på iPhonen forandra det jeg skreiv, det jeg mente var:
Jeg holder inn alt når jeg starter opp Macen og får valg mellom og boote Mac OS X eller Windows 7 i Bootcamp. Jeg får altså ikke velge CDen som jeg brant ut hvor da firmware oppdateringen skal ligge på

Så skal jeg boote opp windows og oppdatere firmware via Windows?

vekvas bilde

vekva

Har SD23, hva er endringene i SD24?
Kunne ikke finne noe informasjon om hva fw-updaten faktisk endrer.

Tannpastas bilde

Tannpasta

Er det noen av dere som har hatt problemer med at harddisken innimellom stopper opp, fryser systemet ett sekund eller 2, før den fortsetter igjen. Innimellom lager den også merkelig mye mer støy enn den vanligvis gjør.

Det er ikke snakk om noe stort problem, lurer bare på om andre har erfart det samme, og vet hvorfor det skjer?

Jokers bilde

Joker

Jeg har ikke opplevd det selv, men har lest om mange som ahr opplevd det

Jeg så just at SD25 har kommet så du kan jo hvertfall installere den og se om det hjelper :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai