MacBook pro 2009

Diskusjon rundt Apples bærbare for profesjonelle.

MacBook pro 2009

Innleggav Sivevj » tor 28.08.2014 22:43

Hei :)

Har en MacBook pro fra 2009, stortsett bare brukt til skolearbeid. Noe nedlastninger av filmer og programmer opp gjennom årene men har slettet unna underveis. Nå er den rimelig treg, har det noe for seg å formatere den? Eller er den for "gammel"?
medlem i 116 måneder
 

Re: MacBook pro 2009

Innleggav leptophlebia » tor 28.08.2014 23:55

Langt ifra for gammel(det spørs jo litt på hva du har tenkt å bruke den til i fremtiden..), har samme selv, oppgradert med ram og ssd. Ca 1700,-? , og den holder i massevis til vanlig "husarbeid" lenge.
medlem i 143 måneder
 

Re: MacBook pro 2009

Innleggav jerry.c.bush » fre 29.08.2014 8:20

http://www.lefdal.com/product/data/hard ... ssd-120-gb
eller
http://www.lefdal.com/product/data/hard ... ssd-250-gb
alt etter hvor mye plass du ønsker.

og 2 av denne
https://www.komplett.no/crucial-ddr3-10 ... mac/772749

Da har du en god maskin til det aller meste en stund til. Billigere enn å kjøpe ny.
Jeg gjorde noe lignende med en Macbook late 2009 og den er kjapp og fin, ikke noe racer på phtoshop og Final Cut Pro o.l men gjør jobben veldig greit med alt annet.

Brukerens avatar
medlem i 157 måneder
 

Re: MacBook pro 2009

Innleggav T.B.Hansen » fre 29.08.2014 11:58

Jeg har en 2009 MBP selv, og den holder fint til alt jeg trenger den til, og vil antagelig gjøre det i minst etpar år til.

«Formatering» er bortkastet tid på Mac. Treghet skyldes gjerne én av to ting: At det ikke er nok ledig plass på startdisken, eller at man har dårlig eller utdatert programvare installert.

Mac OS trives med mye ledig diskplass — minimum 10, helst 15% av startdisken. Mange programmer fyller disken med midlertidige filer. Nettlesere er verstingene her. De fleste programmer sletter slike filer («cache») når et dokument lukkes, eller i alle fall når programmet avsluttes — men med nettlesere må man gjør dette manuelt. Pass på at lagrede brukernavn og passord ikke blir slettet! Nyere versjoner av Mac OS kjører også opprydningsrutiner når maskinen slås av, så en omstart nå og da hjelper til med å holde systemet friskt.

Har man lagret for mange dokumenter, må man enten bytte til en større disk (enkel operasjon; oppskrifter på Nettet og her i forumet), eller flytte filer til en ekstern disk. Husk egen sikkerhetskopi av den eksterne disken! Man trenger altså (minst) to eksterne disker, i tillegg til den backup-disken man allerede har.

Programvareproblemer løses ved at man oppdaterer all programvare som kan oppdateres, og sletter utdatert og dårlig programvare. Bruk et program som App Zap til avinstallering — dette sletter også alle filer programmet har lagt igjen i systemet. MAn unngår også mange problemer ved ikke å installere programvare man ikke vet 100% at man trenger, eller som har tvilsomt opphav (gratisprogrammer fra ander kilder enn Mac App Store, betaversjoner o.l.).

Formatering (sletting) av disken vil løse problemene, om man installerer all programvare på nytt, og ikke bare kopierer tilbake fra backup — men dette tar forferdelig lang tid, og man vil miste programmer man ikke lenger har installasjonsdisk og serienummer til, programmer som fulgte med tidligere versjoner av Mac OS, og programmer som er kjøpt med en Apple ID man ikke lenger har. Det er også lett å miste dokumenter man ikke har sikkerhetskopiert.

Brukerens avatar
medlem i 215 måneder
 


Returner til MacBook Pro



Hvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]