Apple og EMI dropper DRM

Wall Street Journal hadde nok engang rett og ryktene omkring Apple og EMIs planer om å droppe DRM stemte. Under en pressekonferanse i London der EMIs Eric Nicoli og Apples Steve Jobs var tilstede, ble det offentliggjort at Apple og EMI nå ville tilby DRM-fri musikk fra iTunes Store. Den DRM-frie musikken vil koste 1.29$, være i dobbelt så høy kvalitet (256kbps AAC) og 100% fri for DRM.

EMI og Apple har i lengre tid planlagt å begynne å tilby musikk uten DRM og i løpet av mai blir det virkelighet. I iTunes Store vil man få valget om å kjøpe en "Premium"-versjon av låtene eller en "Standard"-versjon. Premium-versjonen vil være uten DRM og i dobbelt så høy kvalitet som dagens musikk. Prisen vil være 1.29$ per sang (norsk pris vites enda ikke - 10 kr?) og man kan oppgradere sine gamle sanger for 0.30$. Formatet vil være AAC og filene vil kunne spilles av på alle MP3-spillere som støtter AAC.

Standard-versjonen av musikken vil fortsatt ha DRM og koste 8,- kr som i dag. Standard-versjonen vil også fortsatt være i 128kbit. Komplette album fra EMIs katalog vil koste det samme (80 kroner), men være 100% DRM fritt og til høyere kvalitet. EMI vil med andre ord "belønne" de som kjøper hele album. Alle EMIs musikkvideoer vil også tilbys uten DRM i MPEG4/H.264-formatet.

Steve Jobs svarte til pressen at han regnet med at 2.5 millioner sanger i iTunes Store ville være DRM-frie i løpet av 2007. Dette inkluderer også en rekke andre plateselskaper som Apple regner med også vil tilby DRM-fri musikk via iTunes Store.

Er dette den offisielle spikeren i kista for DRM og er det Apple som spikrer? Hva vil Forbrukerombudet nå gjøre med sin sak mot Apple - og vil de gå etter Microsofts lukkede løsninger?

smacmac

"Steve Jobs svarte til pressen at han regnet med at 2.5 millioner sanger i iTunes Store ville være DRM-frie i løpet av 2007." - Hvilket da vil si over halvparen av sangene de har!

Jeg venter nå bare på at Steve skal snakke med Disney og får det samme til å skje i filmdelen!

SeaLions bilde

SeaLion

Forbrukerrådets seniorrådgiver Torgeir Waterhouse mener at dagens begivenhet er forbrukerrådets fortjeneste:

"Det er første gang forbrukermyndighetene i Norge har reist en sak som har fått gjennomslag internasjonalt. Waterhouse mener det skyldes at varen er internasjonal.
- Da vi fra norsk side reiste saken rettet mot den norske delen av iTunes, var det umiddelbart klart at en avgjørelse i saken måtte bli global. Det faktum at offisielle norske myndigheter ga Forbrukerrådet medhold, gjorde saken internasjonal.
- Dette handler ikke bare om iTunes og musikk, men om å hindre at forbrukerne blir stående rettsløse i det digitale samfunn."

Les hele artikkelen på NRK Kultur.

macrules

Nå tar de æren ja, men når Steve Jobs for en liten stund siden skrev forsvarsbrevet med at det var plateselskapene som måtte kutte DRM og at Apple gjerne ville selge uten DRM, ja da var ikke dette godt nok. Forbrukerombudet skrev da brev mot dette.
Men i dag når Apple fikk det som de ville, ja da er det forbrukerombudet sin seier, ikke Apple.

(Sjekk aksjekursen for Apple i dag....)

viking

Synes det er litt vilt av forbrukerrådet å hevde at dette er deres fortjeneste. Dette er sikkert noe Steve har jobbet med lenge. Det er mye som foregår bak kulissene som vi ikke vet om. Skjerp dere forbrukerombudet, og konsentrer dere heller om Microsoft

AreBs bilde

AreB

Jeg er da sikkert litt treig, men "Formatet vil være AAC og filene vil kunne spilles av på alle MP3-spillere som støtter AAC.", Er det noen her som vet om noen spillere som ikke støtter AAC? Jeg eier selv PSP, MSI, iPod (iPod støtter AAC det vet jeg), som er MP3 spillere.

smacmac

Flere av Creatives mp3-spillere har i hvertfall manglet støtte for AAC etter hva jeg husker.

jpsalvesen

Da får vi se om det blir litt mere iTunes-musikk på meg, da! Har kjøpt litt, men liker ikke DRM'en..

moonwalk86

Er det noen som vet om det er allerede komt, eller kommer i den nærmeste framtid?

macrules

Fra mai tror jeg.

nick

Hurra :) Nå kan jeg endelig spille musikken fra Itunes Store på mobilen min. Men skjønner ikke kritikken av Forbrukerombudet her. De og mange andre har presset industrien til å fjerne DRM, noe som nå er skjedd. Hadde alle som er kritisker til DRM hold munnen sin lukket hadde dette aldri skjedd.

Arne-Daniel

Tror dette er et stort framskritt. Det tar nok ikke lang tid før salget av DRM-fri musikk vil ta av, og de andre plateselskapene skjønner det lønner seg å følge etter. Jeg kjøper ofte musikk på iTunes, men jeg gjør det ikke fordi det er vanskelig å finne sangene på piratsider. Jeg gjør det fordi jeg vil være lovlydig. Hvis flere har samme tanker om dette som meg, så er DRM-fri iTunes Store dømt til å bli en suksess!

Og forresten: Forbrukerombudet skal nok ha litt av æren for dette. Selv om Jobs og Apple sikkert har kjempet for DRM-fri musikk lenge, har Forbrukerombudet vært med på å legge press på plateselskapene.

macrules

Når la forbrukerombudet press på plateselskapene?

jølle

Betyr det at de fjerner DRM, at man nå kan konvertere låter kjøpt i iTunes-store til mp3? Har selv en Creative mp3-spiller, og apple har selvsagt valgt AAC slik at de som vil handle i iTunes store, helst skal ha iPod. Kan derfor kun spille låtene jeg kjøper i iTunes på maskinen og ikke mp3-spilleren min. Irriterende når det foreløpig er iTunes store som har det beste utvalget.

macrules

Spørs om ikke Creative også vil legge inn støtte for AAC i fremtidige spillere. Men ja, dette betyr at du kan konvertere låtene, om du kjøper de som er uten DRM. Apple vil nemlig fortsette å selge musikken sin med DRM til samme pris som i dag.
Bare at i tillegg vil de selge låter med bedre kvalitet/uten DRM til høyere pris.
(Den som ler sist...)

Twinrehz

Yess! DRM-fritt og bedre kvalitetsnivå på musikken! Da kan jeg og begynne å handle på iTunes Store! Gledens dag! (Da var det bare å skaffe seg kredittkort da).

Jeg syns det er veldig rart at Creative ikke har støtte for AAC på sine spillere. De har jo en hel dunge med andre støttede format, så...

Så forresten på TVen i går et program om iPod-revolusjonen, der snakket de om at artistene og plateselskapene i utgangspunktet ville at albumene bare skulle selges som hele album, ikke enkeltvis.

Og sammenlignet med Macen min blir X-files bare tull

trydl

Hørte et intervju på nyhetene. Journalisten var totalt ukritisk og var bare ute etter å la forbrukerombudet skryte om seg selv. Samt å sverte Apple litt selvfølgelig (Hvor mye har Apple tjent på denne låsingen... osv...).
Men nå kan jo forbrukerombudet gjennomføre det de har sagt - når de har fått Apple til å bøye unna, skulle de gå etter alle de andre. Så når får vi se da. Hvor lenge blir det til vi begynner å se at forbrukerombudet går etter MS? Og NRK? Og Norsk Tipping? Og Filmarkivet? Og mange nettbanker? Og alle de nettbutikkene som selger det proprietære WMA/WMV med det proprietære Janus DRM som låser deg til Windows?
Jeg har startet telleren.
Er dessverre redd for at den telleren kommer til å gå leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeenge.

whildonen

Ja, jeg var nesten redd at Forbrukerombudet nå ville si at joda, vel og bra, men siden de fleste bruker Windows, må Apple se til å støtte WMA! Men så vilt var det altså ikke, tross alt - men jeg sitter nå også å venter på at de skal gå etter alle de andre som lager tjenester med proprietære formater. Hva med Zune? Og alle disse du nevnte, trydl.
I en mail de sendte en del av oss som klaget, nevnte han som skrev at de hadde valgt ut Apple fordi de mente at de der lettere kunne bevise sin sak, så om de nå mener at de har så stor del av æren, håper jeg virkelig de nå kan sette i gang med å få ryddet opp i den uskikken som kommer av Microsofts så-godt-som-monopol.

Når det gjelder å ta på seg æren er det noe søkt. Som når Reagan mente at han hadde æren for Sovjets fall. Enhver som har studert Sovjetsystemet vet at det ville ha falt før eller senere, da det var pillråttent innvendig. Reagan ga kanskje et lite puff, men størstedelen av æren tilfaller nok Gorbatsjov og glasnost og her tilfaller den nok Jobs. DRM var pillråttent og det innså han.

Ellers må det jo påpekes at kjøper man hele album så får man dem DRM-fri til samme pris som nå, og ja, dette skal begynne i mai.

Cybbe

Søtt at forbrukerombudet igjen ryster opp Menigheten. Stikkord som "dominerende aktør" og "produktlåsing" burde gjentas. Og DRM per se er ikke ulovlig, ei heller proprietære formater.

Anklagene mot FO er ikke tuftet på fornuft. De burde ha honnør for å ha lagt press på Apple for å ha brukt en DRM med lock-in til Apples egne mp3.spillere.

trydl

Nå må det snart bli slutt på dette tullet å si at alle som faktisk mener at Apple er et OK firma tilhører en menighet. Det er et argument som brukes nedsettende, for å markere at de man diskuterer med er idioter. Slikt sier mer om den som bruker argumentet enn om de som man argumenterer med. Men etter å ha hørt dette "argumentet" i over 20 år, begynner jeg å bli lei.
Jeg tilhører vel Gibson-menigheten fordi jeg synes Les Paul er en uovertruffen gitar? (Ja, jeg har spilt på Fender, Martin, Epiphone, Gretsch)
Jeg tilhører sikkert også BMW-menigheten fordi jeg synes BMWer er biler som er utmerket å kjøre? (Ja, jeg har kjørt Mercedes, Audi, SAAB, Ford, Toyota)
For ikke å snakke om Krell-menigheten fordi jeg synes Krell lager glimrende elektronikk? (Ja, jeg har brukt Electrocompaniet, Conrad-Johnson, Nakamichi, Hitatchi, Sansui og en mengde andre)

Slutt med det tullet!

1. Man trenger ikke kjøpe musikk på iTS for å spille på iPod
2. Man kan spille musikk kjøpt på iTS uten å ha en iPod
3. Apple sier ikke at de selger mp3 på iTS - de selger musikk som skal spilles med iTunes
4. Det står forbrukeren fullstendig fritt å kjøpe innhold på iTS hvis han vil.

Digitale formater blir å sammenligne med forskjellige fysiske formater. Ingen ville finne på å beskylde en platebutikk for noe fusk hvis en person kommer inn i butikken og kjøper en LP hvis han har en CD-spiller. Dette er opp til forbrukeren. Man kjøper ikke Diesel til en bensinmotor. Man kjøper ikke en LP hvis man skal spille den i en CD-spiller. Man kjøper ikke innhold på iTS hvis man skal spille det på en Creative. Så enkelt er det.

Noen av oss er så lure at vi skjønner det. Hvis flertallet av det norske folk ikke forstår såpass vurderer jeg seriøst å emigrere!

Vi har vel også fått med oss at toppene i EUs forbrukerorganisasjon senest i forrige uke sa at de ikke så noen problemer i koblingen mellom iPod og iTS, sannsynligvis fordi de har skjønt at når man selger noe der det er klart at det er en del forutsetninger som er godt kjent for kjøperen, så er det kjøpers ansvar hvis han velger å kjøpe det.

macrules

Ser ut til at det kun er her hjemme på berget at vi er så "heldige" å høre at det er FO som liksom skal ha æren for hva Apple har fått til.
Resten av nyhetssidene "der ute" nevner ikke FO i det hele tatt.

Trist for FO menigheten..... :)

djhalleus bilde

djhalleu

hehehe:) knallkommentar, macrules...

Polymorphs bilde

Polymorph

Så flott!!!

Jeg likte denne delen: "...og man kan oppgradere sine gamle sanger for 0.30$".

Supert!
Og jeg som akkurat har begynt å oppholde min handel på iTunes inntil de begynner å levere musikk i høyere kvalitet.

256Kbps er godt nok :) (sjeldent VBR jeg har går noe høyere).

whildonen

Ja, mens vi snakker om menigheter; hva med de som tilhører den rene og hvite flokk som anser at det rekker med ett operativsystem og produsentene av dette skal bestemme hva som er standarder i kraft av sin dominerende stilling? Mener man ikke dette, burde man vel støtte opp om den lille konkurransen som tross alt finnes, hva det nå enten er diverse Linux-distros, Sun eller Apple eller Google som står bak denne.

Men tilbake til saken; grunnen til at jeg ikke synes at Forbrukerombudet har hatt så mye å fare med i denne saken, er den enkle at Apple har tilbudt en pakkeløsning som det er enhver fritt å velge å kjøpe eller ikke. I de fleste butikker som har solgt mp3-spillere her i Europa, har bare iPoder vært ett av mange valg. At da de fleste har valgt iPod og dermed også iTunes, er ikke det samme som å låse kunder. Hvis det er det, så låser mange andre aktører meg ute, fordi deres løsninger ikke fungerer med annet enn Windows og så lenge Forbrukerombudet ikke nevner dette, virker deres argumentering ganske tynn.

Når man i tillegg vet at en god del webbaserte tjenester som f.eks. banker, forutsetter at man bruker Windows uten at Forbrukerrådet så mye som kremter, da mister de enda mere troverdighet.

Når det på ingen måte har vært en hemmelighet at Apple gikk med på å bruke DRM fordi det var eneste muligheten til å få plateselskapene med på deres eksperiment, så skjønner man ikke hvor Forbrukerombudet har hatt hodet sitt. Dypt senket ned i Microsofts verden? Man kan jo begynne å lure.

Men det er jo greit; om man ønsker å fordreie virkeligheten og framstille seg som helter, så dem om det. Jeg håper da bare at det inspirerer dem til å gripe fatt i langt alvorligere saker som rammer oss som altså har valgt andre løsninger enn monopolets. Så får man kakle om at jeg tilhører Menigheten så mye man har lyst.

whildonen

Så dette sitatet av Waterhouse i den artikkelen på NRK:

Forretningsideen til iTunes har helt enkelt vært at musikken butikken selger via nettet bare kan spilles av på denne ene typen avspiller. Dermed blir folk avhengig av å kjøpe akkurat denne spilleren for å kunne lytte til musikken.

- iPod er en utmerket spiller, men poenget er at man ikke skal tvinges til å kjøpe den, sier Waterhouse.

Hvordan kan man si at man tvinges til å kjøpe iPod? Er man nødt til å bruke iTunes for å få kjøpe digital musikk? Nei.

Logisk kollaps, Waterhouse.

PS: Hvorfor blir innleggene flytta fra opprinnelig plass når man redigerer dem, forresten?

trydl

Godt sagt, whildonen.
FO betales av mine skattepenger. Da synes jeg de kan bruke tiden sin på noe som ganger meg som forbruker.
Apple har lagd en integrert løsning, og markedsfører den som det. Det står meg fritt om jeg vil kjøpe dette eller ikke. Personlig har jeg ikke gjort det. Jeg har en iPod, men jeg kjøper ikke noe fra iTS. Det er 2 grunner til det:

1: Jeg synes 128 kbps er for dårlig.
2: Jeg liker ikke deres DRM-løsning.

Derfor har jeg valgt å ikke handle fra iTS. Til tross for det har jeg så mye lovlig musikk at jeg trenger 5 80 GB iPoder for å ha plass til alt.

Jeg har en iPod fordi det er den beste spilleren (for meg). Jeg bruker iTunes for det gjør det lettest å kombinere med en iPod, og den måten iTunes fungerer på passer veldig godt for meg. Jeg handler ikke på iTS for jeg liker ikke det produktet de selger. Det er mitt valg.

Imidlertid er det ikke mitt valg å kunne laste ned filmer fra filmarkivet. De har låst meg ute fordi jeg ikke bruker Windows. Det er ikke mitt valg å kunne bruke Norsk Tippings web-sider. De har låst meg ute fordi jeg ikke bruker Windows. Det er ikke mitt valg å høre på nettradio på NRK. De har låst meg ute fordi jeg ikke bruker Windows (jeg får med mye plunder det til å delvis virke, men absolutt ikke optimalt).
Dette er reelle problemer der vi som forbrukere er umyndiggjort. Vi kan ikke "stemme med lommeboka" slik som vi kan i forhold til iPod/iTS.

Dette er problemer som FO bør ta tak i. Ikke slike filleting som at et firma selger noe som jeg ikke vil ha. Hvis jeg ikke vil ha det så lar jeg bare være å kjøpe det. Så enkelt er det.

devo

Endelig. Nå gjenstår det bare å få fred i verden :D

macrules

"Hvorfor blir innleggene flytta fra opprinnelig plass når man redigerer dem, forresten?"

Har lagt merke til dette ja. Må være en bugg. Håper admin tar tak i dette og fikser det.

SeaLions bilde

SeaLion

Jeg har sendt en epost til Forbrbrukerrådet der jeg gratulerer med seieren (ment ironisk fra min side, men jeg tror ikke de oppfatter det) og spør deretter om det nå er på tide å ta de andre aktørene slik de har lovt tidligere. Vi får se hva de svarer.

Cybbe

Folk må gjerne få være glad i Apple, men når man senker sine standarder, eventuelt tilpasser eller endrer dem, når favorittselskapet har en tvilsom praksis, slutter det å være fruktbart. Med tanke på at mange av de samme som trykker Apple, og da nær sagt alt Apple gjør, til sitt bryst, ofte er de mest hardnakkede kritikerne av andre dominerende markedsaktører (i.e. Microsoft, eksempler finnes det jo flere av selv i denne tråden), så blir det hele for dumt og ingen koherens kan spores. Man er for misbruk av markedsmakt når et selskap gjør det, men mot når et annet? Menighet er mer korrekt enn fans, for fans er ofte de mest kritiske når egne tar i bruk skitne triks.

For øvrig er eksemplene med at nettbanker og andre uavhengige aktører velger proprietære løsninger ikke analog. Det er naturligvis dumt at bankene og andre aktører gjør dette, men det er ikke én aktør som bruker sin markedsmakt i en sfære (banktjenester) til å oppnå markedsmakt i en annen (software). Finn bedre eksempler, og tenkt igjennom dem, for at lokal sparebank velger en Windows-only-løsning er ikke misbruk av markedsmakt. Det ville vært det om Microsoft kontrollerte landets største bank, og hadde en løsning som utelukkende fungerte med Microsofts Internet Explorer. Man kan ikke kreve at en aktør skal levere praktiske løsninger, men man kan kreve at dominerende aktører ikke misbruker sin markedsmakt.

Og jeg mener IKKE at FO er skyld i at Apple og EMI nå dropper EMI (verden er heldigvis ikke monokausal), men de satte fokus på en viktig problemstilling. Ingen er tjent med en utvikling hvor musikk eller film man kjøper i en butikk kun kan spilles av på butikkeierens egne avspillere.

PS: Å kalle lock-in for pakkeløsning gjør det ikke til det, og slettes ikke mer lovlig, selv Apple har aldri brukt et så tåpelig argument. Det samme gjelder ugyldige analogier om LP og CD; Apple har _valgt_ å bruke en løsning kun de selv støtter. Det gjør de fortsatt.

macrules

Fint Cybbe at du IKKE mener at FO er skyld i at Apple og EMI nå dropper EMI. Det betyr at du er enig med poenget til kritikken av FO her.
At FO satte fokus på problemstillingen betyr heller ikke at FO var først til å sette fokus på dette. FO er knøttsmå i den store sammenheng. Knøttsmå men med ett gigantisk ego.

Ellers vitner det om umoden holdning når du stempler folk slik du gjør. Håper du vokser det av deg.

crawler

Forbrukerombudet gikk til angrep på Apple, ikke musikkbransjen. Snakk om å bjeffe opp i feil tre. Ble vel egentlig ganske flaue da katten klatra ned fra et helt annet tre, skulle jeg tro... At de nå forsøker å ta æren for at DRM forsvinner, noe de selv ALDRI har forlangt, er jo helt fantastisk!

Og det er jo foreløpig bare EMI som har fjerna DRM. Gadd vite hvordan FO skal angripe det faktum at Warner, Sony og andre fortsatt benytter DRM? Skal de gå til nye angrep på Apple kanskje? Rette baker for smed nok en gang?

Det fins 10 typer mensker; de som forstår binære tall og de som ikke forstår binære tall...

struktur

DRM-fritt og bedre kvalitetsnivå på musikken! Da skal det handles mye mer på iTunes Store!

Jeg har kjøpt noen låter så langt, nå som kvaliteten endelig er på godt nivå skal det hamstres!!!

SeaLions bilde

SeaLion

@ Cybbe:
Du tar feil: Det at enkelte nettbanker eller Norsk Tipping krever Windows for å fungere er det samme som iTunes/iPod-koblingen i følge FO, les mer på http://forbrukerportalen.no/Artikler/policy/benytte_offentlige_og_private_tjenester

Sitat:
"Flere offentlige og private tjenester, som web-tv på http://stortinget.no, web-TV tilbud fra NRK og TV2, og noen nettbanker, fungerer kun på enkelte nettlesere og plattformer. Alle skal ha en lik rett til å benytte denne type tjenester, og leverandørene må derfor tilby tjenester som ikke diskriminerer deg."

trydl

Lock-in er uheldig. Det tror jeg ingen er uenig i.

Men det fokus FO har lagt på koblingen iTS/iPod er også uheldig. De har skapt en illusjon av at kjøper du innhold på iTS må du ha en iPod (dette er uriktig). De har også skapt en illusjon av at hvis du har en iPod må du handle på iTS (dette er også uriktig).
På denne måten har de fungert som et reklamestunt for Microsoft, et firma som faktisk i langt større grad står for lock-in enn det Apple gjør. Forskjellen er bare at Microsoft bruker sin markedsmakt til å låse forbrukerne til egne proprietære formater, slik at de kan bruke andre aktører (NRK, filmarkivet, Norsk TIpping osv...) til å pushe løsninger som låser forbrukerne til Microsoft.
Og dette har de klart. Legg merke til at når man nå i norske aviser omtaler AppleTV blir den "slaktet" fordi den bruker ISO-standard filformater, og ikke kan spille av filer i de proprietære formatene WMA, WMV, DivX, Xvid, AVI osv... Mens de samme avisene snakker om de "proprietære Appleformatene AAC og h.264".

Så blir spørsmålet om hva som er best for forbrukerne. Å ha et tilbud som de kan velge å si nei til (iTS/iPod), eller å ha et tilbud der de, uten å vite det og uten å ha noe valg, blir låst til en spesifikk leverandør.

Om det ene eller det andre er fomelt likt eller ikke er egentlig et akademisk spørsmål. Spørsmålet er hva som er best for forbrukerne.

perandre

Supert! Jeg har allerede rundet 1000 kjøpte låter, ser fram til å la drm'en fare! Alltid irritert meg over at de ikke kan brukes i Logic. Så...bra, EMI!

BoyJah

Det vil nå altså bli vanskeligere for uetablerte artister å leve av musikken sin.
Dette betyr at dere får kose dere med gamle Springsteen, Stones og Kraftwerk-plater. De som ikke har hatt markedsføringsmuskler i ryggen til å etablere sin tilhørerskare vil nå få det vanskeligere siden plateselskapene ikke vil ha midler til å markedsføre.

Hele diskusjonen rundt DRM er relativt hyklersk av både Jobs - som får ledet oppmerksomheten vekk fra den lukkede koblingen mellom iTunes og iPod- og de mange brukere - som nå får et hinder mindre i sin evige svindelkopiering av åndsverk som de har dekket bak et skalkeskjul - argument om forbrukerrettigheter.

Dette vil sikkert ikke bli slutten på musikkindustrien, men det blir virkelig interessant å se om, og i så fall, hvordan man skal klare å etablere verdensartister.

Jeg vet at det finnes et par eksempler på artister som har klart å profilere seg sterkt gjennom slikt som YouTube osv, men for slike som Arctic Monkeys har det vist seg at det var et større plateselskap bak. Dette plateselskapet hadde penger fra før.
Hva med de som ikke har slik markedshjelp? Vil det bli færre slike støttespillere for nye artister i den nye markedssituasjonen?

Helt sikkert er det flere som mener å kunne avdekke logiske brister i denne bekymringen, men jeg mistenker at det kan være en stor grad av egeninteresse i motargumentene.

Lill345

"Jeg vet at det finnes et par eksempler på artister som har klart å profilere seg sterkt gjennom slikt som YouTube osv, men for slike som Arctic Monkeys har det vist seg at det var et større plateselskap bak. Dette plateselskapet hadde penger fra før."

Arctic Monkeys slo igjennom med at de delte ut gratis demoer på spillejobber, som så ble spredt rundt på internett. Hverken YouTube eller noe plateselskap sto bak, eller hadde noe med saken å gjøre. Det plateselskapet som AM er hos idag er ikke engang et "stort" plateselskap.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai