Switch-guiden

Dette er guiden for de nyeste Mac-brukerene, "switcherene". De som nylig har byttet fra Windows til Mac og trenger litt oppstartshjelp for å akklimatisere seg. Guiden vil vise deg hvordan en rekke ting i Windows gjøres annerledes på Mac, hvordan Macen er bygd opp og inneholder mange viktige svar for de ferskeste Mac-brukerene.

Etter å ha vært Windowsbruker i 8-9 år selv, har jeg da switchet til mac, og er fornøyd med det, men det har ikke vært uten visse problemer (omstillingsmessig). Derfor tenkte jeg at jeg skulle skrive en liten guide/ordbok, som går litt utover det man finner i Mac-Hjelp.

Hvordan er Macen bygd opp?

Alle PCer kjører et operativsystem og har du byttet fra Windows er det Windows som var PCens operativsystem (også kalt OS). På Mac-maskinene har Apple siden tidenes morgen utviklet sitt eget OS. Den siste utgaven av dette systemet heter Mac OS X 10.6 Snow Leopard (OS X uttales "os ti"). Mac OS X er systemet som får alt til å fungere slik det er ment på din Mac. Har du brukt en Windows PC vil du kjenne deg igjen, men noen forskjeller finnes det.

Hvordan er Macen bygd opp?


Docken
OS X har ingen Start-Meny slik man kjenner den fra Windows, derimot har man Docken, den tingen nederst på skjermen hvor alle aktive programmer ligger.

Fra starten av har du enkelte programmer liggende i docken (iPhoto, iMovie osv) disse kan du fritt dra ut av docken for å få dem vekk derifra. I prinsippet fungerer dette på samme måte som QuickLaunchbar på Windows Vista og tidligere (den til høyre for start-knappen). MEN, den kombinerer også oppgavelinja fra Windows (Sånn som Windows 7 gjør), slik at alle programmer du åpner som du ikke har der fra før, blir i Docken mens de kjører. Alle åpne programmer har et blått lys under symbolet i docken. Vil du ha flere programmer inn i docken er det bare å dra dem dit.

Så, hvordan får man en Start-Meny-liste over programmer?
Vel, har du (Snow) Leopard, så finnes det allerede en stabel ved siden av "fotgjengerfeltet" i Docken, som inneholder alle programmene dine, har du Tiger (10.4) eller tidligere, har vi en snedig løsning:

For du kan om du vil få en "Start-meny" også her, bare dra "Programmer" mappa di til delen av docken til høyre for skillesymbolet (ved, ikke i søppelkassa), og slipp. Når du nå høyreklikker på denne får du opp alle programmene dine. Snedig? (Legg merke til at du ikke må dra den fra venstre side i Finder, du må bla deg frem til den fra Harddisken din i Finder, skulle du miste snarveien på venstre side i Finder, kan du finne den igjen under harddisken din, og dra den på plass)
NB! For all del ikke treff papirkurven, skulle du allikevel være så uheldig, åpne papirkurven, og dra Programmer-mappen tilbake til Harddisken din. Hva du enn gjør, IKKE tøm papirkurven før du har gjort dette.

Docken har også en rekke konfigurasjonsmuligheter. Du kan flytte den til høyre eller venstre side av skjermen, skjule den når du ikke bruker den, justere størrelse og endre hvor stor forstørrelsen av ikonene skal være når du holder musen over. Alt dette gjør du i Systemvalg.

Finder
I Windows er du vant til Explorer/Utforsker for å finne filer og mapper. I Mac OS X kalles dette for Finder. Finder lar deg håndtere mapper, filer og navigere deg fram og tilbake. Finder vil du alltid finne lengst til venstre i Docken.

Finder

Kontrollpanelet
Finner man under eplet helt øverst til venstre, bare det at her har det skiftet navn til Systemvalg. Panelet man kjenner som System fra Windows heter Om denne maskinen under samme Eple. (Her finner vi også Dvale, Reboot og Slå av.)

Systemvalg

I Systemvalg foretar du omtrent alle innstillinger som er relevante for ditt system. Her endrer du skrivebordsbakgrunner, setter opp nye brukere, håndterer Time Machine, Dock og alt annet som vedrører Mac OS X. Noen programmer installerer, på lik linje som på Windows, egne innstillinger i Systemvalg.

Systemtray/Menylinje
Vi har ingen startmeny, og dermed heller ingen Systemtray, derimot har alle programmer menylinja si helt øverst på skjermen (det aktive programmet er det som gjelder). Avslutt og Instillinger finner man i 99% av tilfellene under menyvalget med samme navn som programmet.

"Systemtrayen" er øverst til høyre og kan inneholde masse gøy. Man flytter disse symbolene ved å CMD-Klikke på dem. (Enkelte programmer har ikke støtte for flytting, deriblant Spotlight, men mange har støtte)

Dashboard
Dashboard får du som standard frem med F12, og gir deg adgang til en del "småverktøy" som vi kaller for Widgets, disse kan du finne flere av på nettet, her er det bare å velge og vrake. Apple inkluderer en rekke standard Widgets, men det finnes selvsagt tusenvis av gode widgets. Et bra sted å starte for å lete etter norske widgets er Mac1s egen oversikt..

Dashboard

Husk at Widgets bruker resurser og du bør derfor unngå å ha alt for mange av disse små programmene kjørende til en hver tid, ellers kan maskinen bli en smule treg. Finn deg derfor noen favoritter som du bruker ofte.

Exposé
Denne funksjonen har man ingen fullstendig tilsvarende funksjon til i Windows. Prøv å trykke f9 (alle vinduer), f10 (vinder i det programmet du bruker for øyeblikket), og f11 (skrivebordet), har du ei mus med flere knapper, lønner det seg å koble disse funksjonene til noen av disse).

Hold forøvrig shift inne for å brife litt ekstra. En annen grei detalj her, er at når du er i F10-Exposé, kan du trykke CMD-TAB for å velge hvilket program du skal velge vinduer i.

Tastaturet
Som du kanskje har lagt merke til har du ikke lenger en Windowstast, istedet har du en eple-tast(kommandotasten, heretter kalt CMD). Denne brukes i mange tilfeller som en erstatning for alt/ctrl i tastkombinasjoner. Alt kalles i en del tilfeller for tilvalgstasten og har et symbol i menyer som ligner på en jernbanesporskifter.

Windows Mac OS X
CTRL - A CMD - A
CTRL - C CMD - V
CTRL - V CMD - V
CTRL - X CMD - X
ALT - TAB CMD-TAB
HOME* CMD-VENSTRE
END CMD-HØYRE
DELETE** FN-BACKSPACE

*Home og End fungerer ikke som du er vant til, her er de Topp og Bunn, og ikke Starten av linja, Slutten av linja. Til de formålene har man CMD-VENSTRE, og CMD-HØYRE. ALT-HØYRE, og ALT-VENSTRE, hopper enkeltord.
** På bærbare
Andre tastkombinasjoner:

Tastekombinasjon Funksjon
CTRL-EJECT-ENTER Slå av (quit)
CTRL-EJECT-R Omstart (restart
CTRL-EJECT-S Dvale (sleep)
CTRL-F2 Gi fokus til menubaren
CMD-D Svare "Don't Save" i dialogbokser
CMD-DELETE Flytt til søppelkassa
CMD-1,2,3 og 4 Velge visningsmodus i Finder
CMD-PIL OPP Tilsvarer BACKSPACE i Explorer, bare toveis
CMD-PIL NED Tilsvarer ENTER i Explorer
CMD-I Egenskaper for markert fil
CMD-ALT-I "Inspektør" (Egenskaper for de(n) filen(e) du til enhver tid har markert)
CMD-H Gjem alle vinduer i aktivt program
CMD-ALT-H Gjem ALLE Vinduer
CMD-SHIFT-3 Screenshot av hele skjermen
CMD-SHIFT-4 Screenshot av markert område (trykker du space med en gang, kan du velge hvilket vindu du skal ta bilde av)

I Dialogbokser svarer alltid ENTER til den knappen som er tydelig blåmarkert, mens SPACE svarer til den som har et svakt omriss av blåfarge.

Mus
Standardmus (og touchpad) på mac har èn knapp, for å få høyreklikk må man holde ctrl-tasten, mens man klikker, det blir fort en vane, men man kan også bruke vanlig usb-mus med flere knapper. Apple leverer nå også et produkt som heter Mighty Mouse, som støtter høyrkelikk, og scrolling, men ellers ser helt lik ut som den gamle Apple Pro Mouse. Nyere bærbare macer har også touchpads som støtter tofinger-klikk for høyreklikk, dvs at du tapper med to fingre på touchpaden (eller har to fingre på touchpaden når du klikker) for å oppnå høyreklikk.

Mouse Gestures(StokeIt)
StrokeIt finnes ikke til mac, men vi har Cocoa Gesture som gjør mye samme nytten, (dog ikke i alle programmer).

Flytt fra PCen til Macen

I Windows er du kjent med Mine Dokumenter, Mine Bilder og Min Musikk mapper som automatisk opprettes av Windows når du installerer. I Mac OS X har vi noe som ligner og alt er sortert under /Brukere/Ditt Brukernavn. I din brukermappe vil du finne standard mappene Dokumenter, Bilder, Musikk, Video og et par til. Disse mappene bruker systemet som regel som standard mapper for å lagre forskjellig type dokumenter under.

Siden disse mappene også finnes under Windows, kan du ofte kopiere innholdet fra disse direkte over til samme mappestruktur på Macen. Programmer som iTunes og iPhoto kan også importere filer direkte fra disse mappene.

Apple har laget en glimrende guide på hvordan du kan flytte fra PCen til Macen.

Windows på Mac

Alle nye Mac-maskiner med Intel-prosessorer kan kjøre Windows når dette behøves. Har du byttet fra Windows, men har fortsatt behov for å bruke noen programmer som ikke finnes på Mac, vil du enten benytte deg av Apples innebygde Boot Camp eller programvare som for eksempel Parallels Desktop eller VMWare Fusion. Sistnevnte programmer kan kjøre Windows direkte i Mac OS X uten at du behøver å starte maskinen på nytt.

Boot Camp er Apples innebygde støtte for Windows i alle nye Macer med Mac OS X 10.5 Leopard eller nyere. Boot Camp lar deg "boote" direkte inn i Windows og din Mac vil fungere som en hvilken som helst Windows-basert PC. For å benytte deg av Boot Camp (eller Parallels og VMWare) trenger du en Windows XP, Vista eller 7 installasjons CD/DVD.

Skikk og bruk på Mac

Programvareinstallasjon/Avinstallasjon
For det meste kan du glemme installasjonsprogrammer (noen programmer har det, men det er få). På mac laster man ned .DMG filer (som tilsvarer ISO-filer, bare at de er skrivbare, det vil si, man dobbeltklikker på dem, så monteres de som disker man finner på siden i finder og på skrivebordet). Innholdet i disse DMG filene (som regel bare èn fil (med programnavnet) drar man så inn i "Programmer" mappa. voila, programmet er installert. (Du behøver ikke dra med Readme-filer og lignende.) Når man så har dratt programmet på plass, kan man løse ut DMGen, og kaste den. Det er viktig at man drar programmet ut av den, ellers vil OS X måtte finne fram igjen DMGen og montere den, hver gang du vil bruke programmet.

Enkelte programmer har installasjonsprogram (f.eks XCode, Virtual PC eller iLife), disse har i de fleste tilfeller også avinstallasjonsprogrammer, som enten ligger i DMGen, eller legges sammen med programmet, for å rydde ut programmene helt bør man gjøre som produsenten av programmet anbefaler, og bruke avinstallasjonsprogrammet til å fjerne slike programmer.

Avinstallasjon, er i 99% av tilfellene bare å dra programmet til søppelkassa i docken (den tingen nederst på skjermen). Det lønner seg som regel å kikke litt i Readme-fila til programmet man har lastet ned, så man er sikker, da enkelte programmer har sine særheter (akkurat som på Windows)

Tekniske forskjeller

C:, D:, E: osv
Kan man bare glemme, her monteres alle stasjoner under /Volumes (som du sjelden behøver å bry deg om, de havner uansett i Finder og på Skrivebordet) Filstrukturen er UNIX-basert, hvilket betyr at alle disker er i samme struktur. Man skjønner det fort.

Registeret
Har vi ikke, du kan bare glemme hele konseptet slik det eksisterer i Windows og senere. (Apple har valgt å holde seg til et konsept som minner mye om ".INI" konseptet fra Windows Pre-9x, .INI filene i OS X befinner seg som regel under Bibliotek/Application Preferences (eventuelt for brukerspesifikke instillinger /Users/bruker/Bibliotek/Application Preferences), og har etternavnet .plist, disse er i XML-format, og kan modifiseres fra terminal med kommandoen "defaults", eller gratisprogrammet prefedit. Dette er noe du egentlig svært sjelden har behov for).

Defragmentering
Trenger du strengt tatt ikke å tenke noe særlig på, OS X håndterer selv en god del, og fragmentering vil ikke bli noe problem med mindre du regelmessig fyller disken over 80-90%.

Kommandolinjen (DOS)
OS X er ikke basert på DOS, sånn som Windows er, og har derfor ikke en DOS-kommandolinje, vi har derimot noe kraftigere, nemlig "Terminal", som du finner i Programmer/Verktøy, og gir deg en terminal tilsvarende de man møter i de fleste Linux-distribusjoner. Linux-mennesker vil føle seg rimelig godt hjemme, når de oppdager at under det pene ytret, finner man kjente UNIX-programmer. De som ikke er så befart i Linux/Unix, kan i første omgang få med seg at ting ikke helt har de samme kommandoene som i Windows, "cd" er den samme, "dir" er "ls", "del" er "rm" og "copy" er "cp". Det anbefales å lese seg litt opp på syntaksen her hvis man har lyst til å leke med Terminalen.

Antivirus, spyware og sikkerhet
Intill videre finnes det ingen virus til Mac, men det finnes trojanere og annet søppel. Vær obs på hva du åpner på Macen på lik linje som under Windows. Ikke last ned ukjente programmer fra P2P-nettverk som BitTorrent, Limewire osv. Disse programmene kan ofte være noe annet enn det de utgir seg for. Det er også viktig å huske på at du nok har noen venner som bruker PC, så de samme reglene som gjelder for ukritisk videresending av filer og mail, gjelder også her, et Windows-virus som har vært innom en mac, er fortsatt plagsomt for de Windows-maskinene det måtte komme innom.

Faren for å bli utsatt for virus eller trojanangrep på din Mac er svært liten, men det er allikevel viktig å ta sine forhåndsregler. Hvis du absolutt ønsker å installere et antivirusprogram finnes det også slike til Mac OS X. ClamXav er et gratis alternativ og Intego Virusbarrier er et betalingsprogram.

Apple kommer med jevne mellomrom ut med sikkerhetsoppdateringen som blir tilgjengelig i Programvareoppdateringsfunksjonen. Disse bør du laste ned og installere umiddelbart, da de tetter sikkerhetsfeil som kan utnyttes.

Låse maskina
Det er ofte man har behov for å forlate maskinen, og det kan da være greit å kunne låse den, slik at ikke uvedkommende tukler med den. Windows-brukere har Windows-tast+L til dette formålet, OS X har flere løsninger, en av dem er skjermbeskytter (som kan trigges med hot-corners som man finner under Systemvalg->Exposè og Spaces)

Ellers kan man låse maskinen ved hjelp av ett hengelås-symbol man kan legge til i menylinja, dette aktiveres ved hjelp av Programmer > Verktøy > Nøkkelringtilgang > Vis-Vis Status i Menylinja. (I nyere versjoner vil du finne den i Nøkkelringtilgang->Nøkkelringtilgang->Valg->Vis status i menylinjen)

Dvalemodus, bærbar
Man kan IKKE lagre innholdet i minne til disk (Dvalemodus) etter eget forgodtbefinnende på bærbare macer, derimot har vi Sleepmode, hvor kun minnet får strøm, dette er en helt grei erstatning som ikke krever store mengder strøm, og er greit over ganske gode tidsrom. Denne aktiverer man ved å:

a) klappe igjen lokket.
b) trykke på powerknappen og velge sleep.
c) Trykke på eplet øverst til venstre og velge sleep.

Alle bærbare modeller produsert de siste par årene har støtte for såkalt Safe-Sleep, som intreffer når batteriet er tilnærmet tomt. Dette tilsvarer Windows' Hibernation, hvor minnet lagres til disk, modusen kan IKKE utløses enkelt av brukeren på noen annen måte enn at batteriet går tomt. Dette gjør at du ikke mister arbeidet ditt når maskina blir liggende i Dvale så lenge at batteriet blir nesten tomt, og er også en reddende engel når du arbeider på maskinen helt til batteriet går tomt.

Se forøvrig FAQen for ett tips hvis du mister muspekeren i forbindelse med dvale.

ISO-filer
I Windows er du kanskje kjent med å bruke programmer som Daemon-Tools til å montere ISO-filer som om de var utbrent på CD, til formål som f.eks å lese Linux-CDer, eller å spare Spill-CDer for slitasje. Under OS X har vi støtte for montering av .ISO filer direkte i OSet, (DMG-filer fungerer omtrent på samme måte forresten), bare dobbeltklikk på dem, så skal de dukke opp som CD-er på skrivebordet. Enkelte formater krever allikevel at du har ToastMount eller tilsvarende for å kunne montere dem ordentlig.

Ripping av CDer til ISO kan du gjøre i Diskverktøy, bare marker aktuell CD og trykk Ny diskfil (bruk filformat CD-R Master hvis du skal bruke filene på PCer som .ISO, den blir da kalt .CDR men er i praksis lik en .ISO fil). Fin fint til å lage backup av CD-er, eller å sørge for at du slipper å dra med CD-mappa sammen med den bærbare. Jeg trenger vel ikke nevne at dette bare er lovlig når du eier originalen, eller har rett til å lage kopi av den.

Fildeling mellom Windows og OSX
Først av alt, de fleste macer har såkalt auto-negotation, nøyaktig hva det er har lite å si, det bare gjør sånn at man ikke trenger krysset kabel for å koble sammen macen med en hvilken som helst maskin. (Det er også fullstendig mulig å bruke krysset kabel, også mot rutere etc, det har bare ingenting å si hva man velger)

Så til saken, slik kobler du til PCen din fra Macen
1: Slå på deling på PCen
1.1: Høyrklikk på mappen som skal deles, velg deling.
1.2: I nødstilfeller kan du være nødt til å gå i DOS, og skrive "net start server", dette er ikke nødvendig på de fleste maskiner som kommer rett fra fabrikk uten sikkerhetsendringer.
2: Finn IP-en til PCen: Start->Kjør->CMD->Ipconfig
3: På Macen, gå til Finder, trykk eple-k og skriv SMB://IP-Til-PCen
4: Skriv passord og slikt snacks
5: Velg mappe
6: Mappen dukker opp i Finder rett under Harddisken

Slik kobler du til Macen fra PCen
1: Slå på deling på Macen
1.1: Systemvalg->Deling->Windows deling->Aktiver kontoer, skriv passord.
1.2: Noter det som står nederst om hva du trenger å skrive for å koble til
2: Forsøk å skrive det i utforskeren på PCen
3: Hvis det fungerer, skriv passord, og voila.
4: Ellers, kan du finne IPen til Macen i Systemvalg-Nettverk->Ethernet->TCP-IP
5: Skriv da i Utforskervinduet: \\IP-til-macen
6: Du er i mål.

Tiger-brukere kan forøvrig få mer kontroll over hva du deler med programmet SharePoints som det linkes til litt lengre ned her.
Leopard-brukere har denne funksjonaliteten tilgjengelig under Systemvalg->Deling.

Programvare

Programvare til OS X kan man finne lettest ved hjelp av VersionTracker eller MacUpdate. To glimrende sider som inneholder hundretusenvis av programmer. Mac1 har også en egen anbefalingseksjon hvor god programvare omtales. Om kort tid vil forøvrig Apple lansere en App Store tilsvarende iPhones for OS X også.

Programmer som ofte spørres etter:

FTP
Transmit
CyberDuck

MSN
Adium X
Proteus (Utvikles ikke veldig aktivt)
aMSN
Microsoft Messenger

Mediespillere
VLC
Perian (plugin til QT)
Mplayer OS X
Flip4Mac (WMV-støtte til Quicktime)

Ellers er det en fin-fin guide her på Mac1, som tar for seg "Must-Have" programvare.

FAQ:
Her har jeg sakset noen spørsmål jeg har funnet ellers i forumet, og tatt med svarene. Krediterer spørsmålsstiller og den som gir svar.

Q: Leser/skriver Mac Os X til ntfs? (Thrillseeker)
A: Nei Mac OS X kan kun lese fra NTFS disk. (xagits) (Fat32 derimot kan man både lese og skrive til)

Q: Trenger jeg Acrobat Reader slik jeg hadde på pcèn eller kan de åpnes i annet program på mac? (LOAF)
A: Mac OS har innebygd støtte for pdf-filer i "preview", de burde åpnes automatisk.. (cybbe)

Q: En ting er at jeg er vant med å kunne åpne en fil/mappe med å markere og trykke enter. Dette betyr rename i OS X, men finnes det en hurtigtast for å åpne? (thimic)
A: CMD-NED eller CMD-O (EinarJ)

Q: Hvorfor dekker ikke vinduet hele skjermen når jeg trykker den grønne knappen med + på?
A: Den knappen bare zoomer vinduet så stort det trenger å være, det finnes ingen maksimering på mac.

Q: Tekstbehandler til mac?
A: Office 2008 finnes til mac, ellers har vi iWork som selges hos Apple.(Og selvfølgelig NeoOffice/OpenOffice)

Q: Jeg koblet fra ekstern skjerm og mus samtidig (PowerBook), og mistet muspekeren
A: Rett etter at du trekker ut skjermen forsvinner musen ett øyeblikk mens maskinen oppdaterer skjermen og det er fare for at muspekeren forsvinner helt dersom du setter maskinen rett i dvale eller fjerner USB musen på samme tid. Pekeren kan komme tilbake hvis du setter skjermen inn igjen. (Anbefalt rekkefølge er å fjerne musa FØRST, vente bittelitt, så ta skjerm, klapp sammen og ta strøm) (takk til tactis)

Q: Hvordan deler jeg filer med andre på nettverket?
A: Hvis du aktiverer deling i Systemvalg, kan man logge inn med en av brukernavnene på maskina og ha tilgang til denne brukerens mapper, er brukeren administrator kan man også "mounte" hele disken. I OS X Tiger (10.4) er den enkleste måten å dele ting på, å lage en ny bruker som har tingene du skal dele i sine brukermapper, eller alternativt kan man laste ned Sharepoints (se over). I OS X Leopard (10.5) kan man velge hva som skal deles for hvilke brukere i Systemvalg.

Q: Hvordan fjerner jeg oppstartslyden?
A: Demp lyden på maskina helt før du slår den av, eller installer StartupSound

Q: Hvordan skifter jeg kontonavn i OS X? (G-Mac)
A: For å gjøre dette enkelt, er det laget et program: artikkel (thomasb)

Q: Hvordan tar jeg skjermdump til JPEG?
A: Du kan bruke programmet Grab som ligger i Verktøy-mappen din i Programmer. (Mick_Kolby)

Q: Er det noen måte å legge inn nye "lydeffekter" i OSX slik at man kan bruke egne varsellyder o.l.? (Fantomas)
A: Under "Macintosh HD/System/Library/Sounds" ligger det .aiff filer. Der kan du legge til andre, så dukker de opp under Lyder i Systemvalg. Disse må være .aiff (Rev)

Q: Hva er .DS_STORE filer? (sparchy)
A: .DS_STORE er usynlige filer i Mac OS X som inneholder informasjon om hvordan mapper skal åpnes, innhold, plassering av vindu etc. (admin)

Q: Hva er filer og kataloger med . først? (Andemann)
A: Usynlige filer og kataloger i UNIX systemer. (Jeever)

Q: Hvordan får jeg farger i Terminal (slik som en del Linux-oppsett har)? (EinarJ)
A: Man hiver følgende tre linjer inn i ~/.profile (sudo pico ~/.profile), LSCOLORS kan sløyfes.
CLICOLOR=1
LSCOLORS=ExFxCxDxBxegedabagacad
export LSCOLORS CLICOLOR

Q: Når OS X blar rundt på filservere (FTP/SMB) med skrivetilgang, legges det igjen .DS_STORE filer, og enkelte ganger ._filnavn filer, hvorfor, og hva er disse?
A: .DS_STORE filene forteller Finder hvordan du vil at mappen skal vises, plassering av filer, hvilken view osv. ._filnavn-filer er metadata-filer, eller resource-forks, og kan inneholde viktige data om eller til en fil som heter det samme som filen, uten ._ foran filnavnet. Disse bør du IKKE slette hvis du har kopiert filer fra macen din dit, og har planer om å kopiere dem tilbake, OS X behandler dem som en del av fila på tur tilbake, disse vil altså bli kopiert begge veier, uten at du ser dem på macen.

Q: Hvordan deler jeg filer med en Windows Vista maskin?
A: Les følgende artikkel.

Videre lesing

NB! Denne Switch-guiden kan inneholde enkelte pedagogiske løgner, jeg har valgt å si ting slik jeg har sagt dem for å unngå å forvirre og overvelde nye brukere med tekniske detaljer de egentlig ikke trenger å vite (så som å kalle programmet de drar fra DMGen for en fil), det er dermed ENKELTE detaljer som ikke er helt teknisk korrekte, men beskrivelsen, og oppfattelsen fra brukerens side skal stemme nogenlunde. Dette er en detalj guidens målgruppe ikke behøver å bry seg om, jeg bare nevner det i tilfelle noen synes det er litt snodig. Det er tross alt en switche-guide. Det skal uansett ikke være noen regelrette feil, bare mangel på dybdeinformasjon jeg anser som uviktig enkelte steder

bep0rz

Denne guiden var rett og slett veldig fin, flott og lettforståelig språk.
Det eneste jeg vil legge til er å bruke SnapNdrag - trykk på en av knappene, skriv inn filnavn og dreg bildet i ruta dit du vil skjermdumpen skal bli lagret. Fungerer utmerket!

Javascriptet for fullskjerm i Safari var akkurat det jeg lette etter, utrolig bra!

Power Mac G3, 300MHz + iPod mini 1G.
Shuttle SB81P, 3.2GHz, X800 XT.

thomanil

"After nearly five years of development, NeoOffice/J has made it to its first stable release. NeoOffice/J 1.1 is a Mac OS X-integrated office suite based on OpenOffice.org 1.1.4 that includes word processing, spreadsheet, presentation and drawing applications. Key Macintosh features include a standard Mac OS X installer, a native Aqua menu bar, use of the native printing system, full clipboard support, drag-and-drop, Mac "command" key shortcuts, mouse scrolling, integration with major Mac email clients and native support for Mac fonts."

Mer info her

Magnum44

Har endelig tatt skrittet fullt ut etter 10 år i pc- miljøet og konverterer nå til Mac.
Bestilte IMac 17" super drive forrige uke, og er like spent som en unge på julekvelden.
Det er et greit OS å bruke har jeg skjønt, men dette med anti virus programmer og fire wall forstår jeg ikke helt. Kjører via Adsl og har til nå vært helt avhengig av fire wall og Norton for å "overleve". Trenger jeg ikke dette på min nye mac eller finnes det ingen virus overhodet i mac-miljøet??

PS! Lei av div. omstart og programvarer som aldri prater sammen:
Two bullets for Windows..

thomasbs bilde

thomasb

Du trenger ikke noe virusprogram på Mac'en din. Firewallen er lurt å ha på. Den innebygde holder lenge (skrus på i Systemvalg -> Deling). Ta et lite søk på "virus" i forumet, og du vil finne MANGE tråder om det :)

jervi

CMD-D - Svare ja i dialogbokser
NEI!!! I en lagre-dialogboks der du får spørsmålet om å lagre arbeidet ditt, så er "Ikke lagre" på engelsk "Don't save". Standard knapp for å velge dette er nettopp cmd+D! Dette gjelder også i programmer som er oversatt til norsk... Så dersom du trykker cmd+D i den tro at du da vil trykke Ja/Lagre - skjer det nøyaktig motsatte. Bedre å si at Enter betyr "trykk på den knappen som er blå" og space betyr "trykk på den knappen som har en svak blå skygge bak seg"...

EinarJ

Bugfix comming up soon, skal vel også få fiksa designet på guiden. Fint å se at jeg ikke er ufeilbarlig, og at folk ikke tar guiden for å være 100% ufeilbarlig.

PowerBook G4 12" - 768 MiB RAM, 80 GB HD.
Fjellbrød med rug og hvete.

Jons bilde

Jon

"Registeret
Har vi ikke, du kan bare glemme hele konseptet."

Vi kan vel på en måte sammenligne registeret med Library og .plist filene som er der? De inneholder jo innstillinger på samme måte?

Og angående dvalemodus, så har jo de nye powerbookene såkalt safe-sleep som skriver minnet til disken.

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1

iHaraldM

Hva med iso-filer?
Går det an å mounte disse i OSX?
Har en del image-filer med filmer som kunne
være kjekt å få sett.

AirBook

Du kan bruke ToastMount, for eksempel.

http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/21376

iHaraldM

takker og bukker...

casablanca

Nero
Toast erstatter Nero og lignende fullgodt, og er like ikke-gratis :D (Men det finnes en gratis-versjon å få tak på)

Gratisversjon av Toast? Hvor hen finner man det?

vinojan

hoper dete hjelper til min nye macbookpro

Larser´n

Takk for voldsom hjelp. Dette var en super side. Mange kundeservicer rundt omkring som kunne lære noe av denne siden her. Jeg er ny Mac bruker og har uendelig med spørsmål, men er fortsatt veldig fornøyd med Mac og har ikke møtt på noen uoverkommelige problemer.

pawlo20

MacBook 512. 60 G
jeg Takker alle som står på bak av denne webside

Takk Takk dette er veldig bra

Simplex

Ser ofte i forumet at det kommer opp beskrivelse på hvordan man løser ting. Ofte er disse beskrevet med en programmeringsstreng. Men, som ny mac-bruker lurer jeg mest på hvor er det jeg skriver inn disse? Er det en kommando for å åpne en form for en editor for programmeringsstrengen?

EinarJ

Hvis du med programmeringsstrenger mener Terminalkommandoer, skrives disse inn i Terminal som du finner i Programmer/Verktøy.

dicky_dick_dickenss bilde

dicky_dick_dickens

kordan e de me kommandoer på OSX?

på win xp e kommandovinduet bare emulert, og har ikke den samme funsjonen som før, fordi win xp ikke lengre e baset på dos.

men! e OSX basert på ett slags "dos", og e de noe som e greit å kunne noe om det vist eg skal ha en mac?

eller e de mye de samme som win px? (du trenger ikke å vite at de e der en gang)

EinarJ

Vel, jeg forstår hva du mener, men ser også at det er litt rotete.

Windows frem til og med 98 brukte DOS som loader, ja, og Windows før 95 var ikke engang et OS, men et GUI-addon til DOS.

MacOS frem til versjon ni hadde ingen kommandolinje.

Mac OS X er basert på FreeBSD (Forsåvidt NeXtStEp), og er jo dermed på mange måter basert på det samme som Linux og *BSD, men her er også problemet med utsagnet ditt, alle OS har en eller annen ikke-grafisk kjerne, så også med OS X, men det er ikke noe du trenger å bry deg om nei.

Terminalen er tilgjengelig, men det skal mye til for at du skal måtte bruke den til daglig, da har du rimelig spesielle behov, eller du programmerer i konsoll da.

Forøvrig er Win XP basert på Win NT, som er basert på OS/2, som forsåvidt har enkelte røtter i DOS, cmd.exe er ikke mer emulert enn konsollvinduet var i Win 95, så lenge du bare bruker DOS-kommandoer, men det øyeblikket du kjører et dos-program så kicker COMMAND.COM inn, som faktisk er en annen fil enn CMD.EXE, og denne emulerer det miljøet som trengs. Men det er viktig å huske på at verken COMMAND.COM, DosBox eller Virtual PC er noen sandbox.

Men, nok rot, du trenger ikke vite noe som helst av det som står over her, du trenger Terminalen mindre i OSX enn du trenger kommandolinjen i XP.

lilminime

Meget, meget, _MEGET_ bra guide, først (noen månder siden) skiftet jeg til mac (med erfaring fra linux, but still..) og har funnet programanbefalingene og snartastene samt en del funksjoner her svært hjelpsomme.
Webmaster | www.quickneasy.org

SindreMs bilde

SindreM

Veldig bra guide, masse jeg fikk bruk for :D

Louise

HeI!

Takk for god hjelp : )

Lurer på om du vet om det er mulig å få tak i Office 2004 gratis?

Takk.

Mvh : )

EinarJ

Sånn egentlig skal ikke denne kommentartråden være "Spør Zpeidar-hjørnet", men ok.

Gratis Office 2004:mac, vel du får med en 30-dagers trial med macen din såvidt jeg vet, mulig du kan få denne ved forespørsel hos Microsoft også, andre veier å gå er vel via eventuelle utdanningsinstitusjoner du måtte være innrullert hos.

Louise

Thank you!

Er det noe man kan gjøre for å kunne lese krypterte WMA-filer?

Mvh.

jtonni

Er ny bruker av Mac og satte opp Mac Pro med Parallel software for å kjøre Windows XP. Allting fungerer fint, men jeg får ikke satt opp duo / flere skjermer under XP. Flere skjermer fungerer fint med Mac, men når jeg kjører XP lar dette seg ikke gjøre. Har sjekket med Parallel software og de har ingen løsning på det. Kan ikke switche over til å kun bruke Mac da jeg har 8 ansatte som i såfall må få ny maskin, opplæring pluss software for mange 10 talls tusen.
Så på VG nett at Vista ble presentert på MAC. Er det noen som vet om Vista kan installeres direkte på Mac utenom Parallels. Vil det da være mulig å sette opp 2 skjermer i windows?

thomasbs bilde

thomasb

Opprett heller en tråd i forumet er du snill. Kommentarer her skal helst rettes direkte til switch-guiden.

Kort svar på ditt spørsmål: http://www.apple.com/macosx/bootcamp/

Jeg mener å huske Parallels fikk støtte for dual monitor for ikke så lenge siden. Det kommer stadig nye builds ut:
http://www.parallels.com/products/desktop/beta_testing/

sn0dig

legg til filezilla under ftp program kanskje?
http://filezilla-project.org/

Randy

Vet det er teit å rette på skrivefeil, men i innledningen står det "avklimatisere". Det er feil og bør rettes for det er en veldig avslørende feil ettersom ordet ikke bare er feilstavet, men også i mindre grad misforstått. Det skal være "akklimatisere".
www.gracelandgospel.com

modin

Hver så snil rett til severdighets symbol og ikke jernbanespor, jmf. denne historien fra folklore.org

Forøvrig er "revolusjon in the valley" en utrolig bra bok, hvor de beste historiene fra Folklore.org, pluss e rekke kule bilder har blitt trykt.

http://www.amazon.com/exec/obidos/asin/0596007191/ref=nosim/folklore-20

Drama Kings bilde

Drama King

Kjempefin guide, hjalp mye. De to linkene på slutten om hjelp til å finne programvare var nyttige, tusen takk! Eneste er at de er feil, og viser til f.eks. http://mac1.no/www.versiontracker.com ..

big

Flott guide for oss ferskinger. Et spørsmål:

Jeg og fruen har opprettet 2 kontoer. Er det mulig at hennes konto "slaver" min konto slik at hun får samme oppsettet på itunes, iphoto osv osv som jeg har. Sånn som jeg har konfig det nå må jeg gjøre oppsettet på begge kontoene.

Takknemlig for svar!

Snires bilde

Snire

Sitter her med en helt ny Macbook, har aldri rørt en Mac før.
En stor takk for denne innføringen.
Må bare få tilføye at jeg er mektig imponert av denne Macen. Det er jo en tilvenningsprosess når jeg har brukt Windows i 11-12 år.

justcu

Trenger noen tips om hvilke programmer jeg kan bruke til enkel redigering av bilder...har sett litt på IPhoto, men har hittil ikke funnet noen funksjon der jeg kan markere og klippe ut de delene av bildet jeg vil bruke.

runens bilde

runen

Hva er "delete" knappen i windows XP på en MacBook??

Hadde vært kjekt å vite!

mvh Rune.

chrissa

For redigering kan Aperture www.apple.com/aperture anbefales.. enkel redigering som gir flotte bilder.

Photoshop CS3 er mer avansert, og koster deretter.

Åsmunds bilde

Åsmund

Mac har ikke delete-knapp. :)

EinarJ

modin: Det er tilvalgs-tasten jeg kaller et jernbanespor, da den faktisk ligner en smule på en sporskifter, eple-tasten ved siden av er den som har severdighetssymbol.

sshollas

backspace fungerer som en delete-knapp.
eller bare dra objektet ned i papirkurven

Hooloovoo

Ta med at man på Laptoper kan høyreklikke bare ved å legge to fingrer på trackpaden når man klikker. :o)

turimblar

Du nevner Office 2004; oppdatéres til Office 2008 :-)
Fin guide – selv for oss gamle Mac´ere :-)

Turimblar

tjodolv

Flott guide, brukte den selv da jeg konverterte for halvannet år siden. Men det er noen småting her som er endret fra Tiger til Leopard, og når bildene er oppdatert til Leo bør vel teksten også det? Bare små detaljer altså, men feks at om man drar Programmer ned i docken er det nå venstreklikk som åpner den som en "Start-meny", at ikoner til kjørende programmer i docken nå har et lys under seg i stedet for trekanten osv.

superapes bilde

superape

Flott artikkel, flott initiativ. Skulle gjerne hatt slikt lesestoff når jeg switchet.

devo

Enig med turimblar, guiden burde oppdateres til å omfatte office 2008 også :)

Terje63

Cmd+backspace = del Men det sletter f.eks. en fil og legger den ikke i søppelkassa, dvs. ingen "angrefrist"

Davidisaks bilde

Davidisak

Flott guide, men når jeg trykker på feks. Firefox i docken
så kommer den "menyen" som kom første gang jeg åpnet progr. Og den legger seg på skrivebordet.

Hvordan får jeg fikset dette?

canutus

Flott nybegynnerguid:-) Men jeg har noen spørsmål

- Spaces
Jeg har delt opp i 4 "Spaces".
Kan jeg på noe vis velge hvilket spaces programmet skal åpnes i?

Hvis jeg går til en tom spaces, og klikker på f.eks. Safari, så skifter den til der jeg allerede har en safari oppe, og jeg må da gå på og deretter dra den over til ønsket område.
Ifra Linux er jeg vant til at programmer åpnes direkte i den desktop'en som er aktiv.

- Aktive programmer
Er det mulig å få opp en liste over aktive programmer uavhengig av hvilken desktop de er på? Ala dokumentlisten ved søppelspannet.

- Bokmerker
Jeg er litt plaget av at endel nettsteder ikke vil åpnes (eller veldig treg) i Safari!!! Deriblandt kjente aviser! er det mulig å ha syncronisering av bokmerker mellom Safari og Opera eller Firefox?

Hilsen fersk iMac impulskjøper hehe:-)

andpe

Bra guide! :)

Jeg bruker Page mye, men når jeg trykker "FN" knappen på min macbook kommer jeg til skrivebordet. Jeg har ikke klart å fjerne denne snarveien. Noen som vet hvordan? Er jævlig greit å få brukt windowses DEL funksjon.

mvh
Onkel Reisene Mac

strangels bilde

strangel

Dette har jeg selv lurt på.
Fant løsningen på nettet.

sletting (av tekst)
Sletting av tekst til venstre for tekstmarkør:
Backspace (den som har <-- og er plassert rett over -knappen)

Sletting av tekst til høyre for tekstmarkør:
Backspace (den som har <-- og er plassert rett over -knappen) + Fn-tasten. Denne ligger helt nede i venstre hjørne. Bruker man Fn+backspace så fungerer dette som DEL i Windows.

Sletting av filer i Finder
Merke filen du vil slette, holde nede Cmd mens du trykker backspace

FastBrings bilde

FastBring

Det var veldig bra informasjon for meg som er ny på mac.

Takker

FastBrings bilde

FastBring

Bra jobba takker for info.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai