Apple oppdaterer Final Cut Pro X

Apple oppdaterer Final Cut Pro XDet er ikke å underdrive å si at lansering av Final Cut Pro X kke har vært blant de beste produktlanseringen til Apple.

Sjeldent har selskapet fått så mye kritikk fra så mange hold, men de har hørt på noe av kritikken og lanserer nå en etterlengtet oppdatering til videoredigeringsverktøyet.

Apple lanserte i dag en oppdatering som bringer Final Cut Pro opp i versjon 10.0.1 og den største nye funksjonen er XML-støtte. Det vil nå være mulig å importere og eksportere prosjekter i XML. Dette betyr at brukere av tidligere versjoner av Final Cut Pro vil kunne eksportere til XML for deretter å importere prosjektet inn i FInal Cut Pro X. Manglen på eksport og import var et av ankerpunktene både profesjonelle og semi-profesjonelle hadde med Final Cut Pro X. XML-støtten gir også mulighet for å benytte Final Cut Pro X i arbeidsflyt hvor andre verktøy også brukes.

Apple oppdaterer Final Cut Pro X

Apple har også forbedret eksporten direkte fra Final Cut Pro X og i versjon 10.0.1 benyttes endelig grafikkkortet til eksport av video. Dette betyr vesentlig raskere eksport noe mange har etterspurt. I tillegg har Apple også sluppet en SDK (Software Development Kit) til kameraprodusenter som gjør det mulig for dem å selv lage FCPX plug-ins for kamerastøtte. Dete skal forhåpentligvis gi raskere og bredere kamerastøtte uten at Final Cut Pro X trengs å oppdateres.

En rekke mindre feil, et nytt videotema og forbedret Lion-støtte (FCPX kan nå brukes i fullskjerm) er også blant endringen vi finner i 10.0.1. Sist, men ikke minst, har Apple også kommet med en relativt konkret tidsplan for videre utvikling. Apple lover nå at Final Cut Pro X vil få Multicam Editing og Broadcast-Quality Video Monitoring tidlig i 2012. Med disse to funksjonene på plass - samt XML-støtte er Final Cut Pro noe mer spiselig for proffe videobrukere. Spørsmålet vi kan stille oss er hvorfor dette ikke var på plass til å begynne med?

Oppdateringen er utelukkende tilgjengelig i Mac App Store, men er ikke rullet ut til alle brukere enda. Inntil du ser oppdateringen kan lese mer om endringene hos Apple.

Stan

Jeg ser fremdeles bare 10.0 i App Store; og altså ingen oppdatering. Er den ikke rullet ut over alt?

Mac11es bilde

Mac11e

Tok sin tid, men glad de endelig ser ut til å støtte programvaren skikkelig.
Laster ned nå... (1,44 GB)

ddybings bilde

ddybing

Jeg ser fremdeles bare 10.0 i App Store; og altså ingen oppdatering. Er den ikke rullet ut over alt?

10.0.01 er i hvertfall kommet ut her.

http://itunes.apple.com/us/app/final-cut-pro/id424389933?mt=12

artikallj

Har ikke sett det før, men de har faktisk også en 30 dagers prøveperiode på FCPX. Nederst på siden når jeg fulgte linken til artikkelen for å lese mer om oppdateringene ligger den helt til venstre.
Her: http://www.apple.com/finalcutpro/trial/

Stan

Jeg fikk den et lite minutt etter jeg skrev kommentaren min over. Men jeg fikk ikke lov til å svare på egen post eller redigere hva jeg hadde skrevet så spørsmålet måtte bli stående :-(

spiffers

Det begynner å komme seg, erfortsatt en del store mangler. Felsk i fullskjerm modus med flere skjermer, kan man ikke selv arrangere hvilke ting som skal vises på hvilke skjermer. Det er begrenset til enten viewer eller events på ekstern skjerm. Ikke spesiellt fleksibelt. Men men. Håper neste 0.0.1 oppgradering blir like stor, da er sikkert FCXP tilbake til fordums storhet ved 1.1 utgaven.

XVegard

Er ikke det litt sent av dem å legge seg flat nå? Har inntrykk av at mange FC7 brukere har hoppa av til Adobe eller Avid den siste tiden...

Stan

@Spiffers: Ja. Det begynner å komme seg. Denne oppgraderingen rettet også en del feil og bugs, men som du skriver er det fortsatt en del mangler. Blant annet får jeg ikke slettet fra eksterne disker "via trash" enda. Men det som er rettet er rettet meget bra. Programmet har også blitt raskere.

@XVegard: De fleste FC7 har nok valgt; etter å ha tittet på FCPX; å fortsette med FC7 en periode før de eventuelt bytter programpakke. Det er sikkert som du sier noen som har gått over til Adobe eller Avid, men alt tyder på at Apple ikke har mistet den store brukermassen. De mest oppegående brukerne har forstått at FC7 fremdeles fungerer til tross for at FCPX har kommet.

appeltje

Vel, det var da noe, men jeg tror jeg blir sittende på gjerdet en stund til....

Stan

@Appeltje: Det var interessant at du brukte akkurat de ordene.

Larry Jordan; en av- om ikke den- beste når det kommer til FCP og FCPX støtter Apple mer enn hva mange kanskje ville gjort.

En av de beste uttalelsene han har kommet med når det gjelder overgangen er at ... "de som klager mest er de som har minst å tape på å bytte". I den kontekst av at akkurat de som "sitter på gjerdet / venter" antageligvis "synser, mener og tror" mer enn de redigerer.

Det ser også ut til å være den store generelle tanken om redigerere hos LAFCPUG.

Larry Jordan sa også videre i ett interviev (som blir sluppet om ikke mange dager) at "de få som ikke havner i tidligere nevnte gruppe (les over) og ikke kan gjøre jobben sin med FCPX har heller ikke klart jobben med tidligere versjoner av FC".

Så på meg virker det som om at de fleste som klager på FCPX enten er mennesker som liker å klage, ikke kan jobben sin, eller at det er mennesker som jobber med Premiere Pro / Avid- og som hadde alt for store forventninger til FCPX for å bytte den andre veien. Men det er kun min tolkning av hva jeg har hørt mennesker som Larry Jordan si- og ut fra hva jeg selv har erfart og lest.

Så det er nedskrevet. Vi; her jeg jobber; har alle byttet fra FC7 til FCPX og jobber nå mer effektivt og raskere enn noen sinne. For første gang på mange år ser vi at vi klarer å holde en arbeidsflyt som ikke gjør at vi må jobbe overtid hver eneste dag.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai