GUIDE: SSD og harddisk på MacBook Pro

SSD
Har du en eldre MacBook Pro, vil forbedre ytelsen med en SSD-disk, men fortsatt ha stor lagringskapasitet? Med et ExpressCard-kort og noen enkle justeringer kan du gjøre det!

Eldre MacBook Pro-modeller er utstyrt med en såkalt ExpressCard/34-port. Denne porten er vanligvis ikke brukt til så mye, og derfor droppet til fordel for minnekortleser på nyere modeller. Men denne porten kan brukes på én svært god måte: Å gi maskinen din en SSD-disk!

SSD-disker har én stor ulempe og fordel. De er svært raske og svært dyre sammenliknet med tradisjonelle harddisker. Å erstatte den interne disken fører derfor til at man enten får veldig lite plass på maskinen - eller så koster det deg svært mye penger. Heldigvis kan man bruke ExpressCard/34-porten på maskinen til å sette inn en SSD-disk. Dette gjør at du kan ha alle dine filmer, musikk, bilder og alt som tar stor plass på en tradisjonell harddisk, mens filer som må leses raskt, som programfiler og filer tilhørende operativsystemet kan ligge på SSD-disken. Mye plass, små kostnader og rask maskin er resultatet!

Slik går man frem for å gjøre maskinen raskere:

ADVARSEL: Alt gjøres på eget ansvar og det anbefales på det sterkeste å ta backup av maskinen før man fortsetter!

Valg av SSD-disk

Det finnes mange SSD-disker på ExpressCard i dag. Det som er viktig er at operativsystemet må kunne starte fra disken og at den har en rask lese- og skrivehastighet for at det skal bli en forbedring fra tradisjonell harddisk. Artikkelforfatter har selv god erfaring med FileMate SolidGO ExpressCard 34 Ultra SSD. Denne finnes med kapasitet på både 48 og 96 GB.

Tilpasse SSD

Når man setter inn disken må den først formateres. Mac OS X Extended (journalført) er anbefalt. Dette gjøres ved å åpne Diskverktøy, velge disken og gå til «Slett»-fanen.

Deretter må filene legges over på disken. Dette kan gjøres på to måter: Enten kan operativsystemet og programmene overføres fra harddisken til SSD-disken eller så kan man legge inn operativsystemet på nytt. Sistnevnte er enklest, da man installerer OS X på vanlig måte via eksternt medium, og velger SSD-disken som målstasjon.

Dersom man ønsker å overføre det man allerede har på harddisken, følger man stegene nedenfor:

Det finnes flere måter å overføre filene på, eksemplet under bruker Super Duper fra Shirt Pocket.

 1. Kjøp og last ned SuperDuper!
 2. Åpne SuperDuper!, velg å kopiere fra harddisk (som heter Macintosh HD for de fleste) til SSD-disken. Velg så «New Copy script» fra menyen der det står «Backup - all files».
 3. Huk av for «Allow the user to select this script»
 4. Gå til fanen «Included Scripts» trykk på +-tegnet, åpne Standard Scripts og velg «Backup - all files.dset».
 5. Gå til «Script commands», velg «Users» → Din bruker → «Add Item»
 6. Klikk på «Close» og lagre.
 7. Klikk på «Copy Now» og SuperDuper!» vil kopiere alle filer fra harddisken bortsett fra filene som ligger på brukermappen din.

Tilpasse OS X

 1. Når Macen starter opp, hold «Option»-knappen nede. Du vil da kunne boote fra SSD-disken.
 2. Gå til «Systemvalg», «Startdisk» og velg SSD-disken dersom dette ikke allerede er valgt.
 3. Gå deretter inn på «Brukere og grupper» og opprett en bruker med administratorrettigheter. Logg av brukeren din og logg på med den nye brukeren.
 4. Åpne igjen «Brukere og grupper» og åpne låsen nede til venstre ved å klikke på den. Høyreklikk deretter på brukeren din (den du logget ut av i stad) og velg «Avanserte valg...». Endre deretter «Hjem-mappe:» til den interne harddisken din, slik at alle dokumenter, musikk, filmer og alt annet vil lagres der. Dersom du allerede har en brukermappe på harddisken blar du deg frem til denne, slik at den blir knyttet opp mot brukeren på SSD-disken.

Macen kan nå restartes og er klar til bruk!

drhouse

kan du bytte ut den interne gamle disken med en "ordentlig" SSD + og kjøpe en OptiBay eller ligende og kaste ut DVD-spilleren for så å legge en magnetisk disk der for lagring.

psvennevig

Jepp, det kan man.

Jeg har kjørt med SSD og ekstra HDD i Optibay brønnen i ca. 2 år nå.
Knall løsning synes jeg. Optisk enhet bruker jeg så sjelden, at det å koble til en USB DVD brenner er ikke herk i det hele tatt.

For tiden har jeg en 240GB SSD og 750 GB 7200 rpm disk i Optibay. Beste fra to verdener.

Den eXpresscard SSD som det er linket til i artikkelen vil jeg ikke anbefale. Det er for liten hastighetsøkning fra nye HDDs.

Pål

sigvehan

Jeg lurer på om det går an å bruke de siste og raskeste SD-kortene til dette formål. Grunnen til at jeg spør er at de nyere MacBookene som regel bare har port for SD-kort.

Jørnan

Det går jo fint å erstatte DVD-enheten med en SSD-disk, men det krever jo at man skrur opp maskinen og "tukler" litt.

Hastighetsforskjellen er kanskje ikke enorm sammenliknet med nye harddisker, men poenget er tross alt å forbedre ytelsen på eldre MBP (som har ExpressCard slot). Kjøper man da en ny harddisk så må man betale penger uansett, og fysisk skifte ut den interne disken. I tillegg til overføringshastighet så kommer jo også søketiden, der SSD-disker generelt er raskere uansett ;) På min MBP halverte jeg oppstartstiden ved å sette inn SSD-disk på ExpressCard, men det er vel mer enn man vanligvis kan forvente ...

Sigvehan: Kjøp en 8 GB minnekort og prøv! De koster jo ikke så mye lenger. Men jeg har ikke sett noen minnekort (som man får kjøpt) som har gode overføringshastigheter enda ...

sigvehan

Det skjer mye på minnekortfronten, som denne artikkelen viser:

http://www.dinside.no/878197/verdens-raskeste-sd-kort

Solum

Dette var interessant. Endelig noe å bruke denne porten til - et forsøk verdt, i alle fall. Men vil ikke noe av gevinsten bli borte når brukerens bibliotekfil fremdeles ligger på HDen? Er det mulig at den kan ligge på SSDen mens resten av brukermappene ligger på hden?

NoMoreWinShit

Kult. Betyr dette at for meg som kun trenger lagringsplass til spesielle filer, faktisk kan ta i bruk en SSD via denne lille smekre porten, og dermed få en 96 GB flyttbar disk mellom MBP2008 og andre maskiner med samme port ???
Stilig.Endelig noe å bruke denne porten til. Supert tips.

satheesh.net

Jeg installerte en SSD disk på min forrige MacBook Pro og kjørte en analyse med XBench. Resultatet kan sees her -> http://www.satheesh.net/2010/03/25/installed-ssd-drive-on-my-macbook-pro-awesome/

Løp og kjøp sier jeg bare! :)

www.satheesh.net

Solum

Det ser jo veldig bra ut, satheesh.net!
Hva hadde du på SSD-disken, bare system? Har du noen tanker om det med brukers bib liotekfil - burde kanskje den også være på SSD-disken?

satheesh.net

Solum: Jeg byttet hele den gamle disken til ny SSD. Så alt av filer (inkludert bibliotek, etc) fulgte med. Man kan jo kun ha én intern disk i MacBook'en. Så du må nok skifte ut hele. ;)

Solum

I dette tilfellet er det jo snakk om å bruke ExpressCard-porten til SSD med systemet på, så jeg trodde det var det du hadde gjort. Men skjønner at du byttet ut den interne. Interessant det også!

winklers bilde

winkler

Solum:Man kan jo kun ha én intern disk i MacBook'en. Så du må nok skifte ut hele. ;)
Leste du ikke tråden? Jeg har i hvert fall i likhet med endel andre to disker i min maskin, på bekostning av at DVD-brenneren er flyttet over i et eksternt USB-kabinett. Jeg har to SSD'er og synes det er helt supert til mitt bruk.

Karl Ivar

Jeg har nettopp fått byttet ut DVD-driven min med en 128GB SSD hos en apple-forhandler her nede i Berlin. DVD-driven fikk jeg i en egen plastik-beholder med USB-tilkobling.

Operasjonen tok ca to timer og kostet €35,-. Betalte €300 for alt sammen. Det inkluderte €185,- for SSD-disken og resten var et ombygnings-kit fra en forhandler her i Tyskland som heter Hardwrk (http://hardwrk.com/). Forhandleren som utførte operasjonen het mstore (Avd Berlin-Charlottenburg, Bismarckstr 5).

Fordelen med å få en forhandler til å gjøre dette for deg er at du ikke mister garantien, og sparer deg for en hel del hodebry. Kan anbefales!

Nå skal jeg i gang med å overføre OS og programmer til SSD-disken.

Karl Ivar

Hvis jeg forstår guiden din riktig, Jørnan, så kopieres OSet over på SSD-disken. OS og programmer vil da være innstallert på begge disker, ikke sant? Finnes det en mulighet for å flytte filene, slik at OSet og programmene kun er på den ene disken?

Har kjøpt superduper og er klar til å overføre data, men avventer til jeg har fått svar på dette.

På forhånd takk for hjelp.

GeoTrails bilde

GeoTrail

ExpressCard/34-port. Denne porten er vanligvis ikke brukt til så mye, og derfor droppet til fordel for minnekortleser på nyere modeller.

Har Dere glemt at MacBook Pro 17" 2011 har Expresscard 34 port? Det har nemlig jeg ;)
Måtte bare kommentere det *gliser*

winklers bilde

winkler

Alle MacBook Pro 17" har hatt, og har, ExpressCard/34 slot...

GeoTrails bilde

GeoTrail

Ok det visste jeg ikke siden det er min første 17"

GeoTrails bilde

GeoTrail

Etter punkt 5 må man vel velge copy istedet for ignore under command. Ellers blir alle brukerfilene ignorert.

Solum

Men er ikke det vitsen? At brukerfilene skal ligge på HDen? Jeg fulgte i hvertfall oppskriften slavisk (inkl. "ignore"), og det funket bra. Men så tenkte jeg at noe av vitsen kanskje ble borte i og med at alle dokumenter og bibliotekfiler tilknyttet brukeren da ble lest fra og skrevet til HDen, så jeg har flyttet brukeren over på SSDen, men beholdt iTunes- og iPhoto-bibliotekene, pluss filmer og andre store filer på HDen. Maskina er blitt raskere, men ikke dramatisk, synes jeg.

sherko

hei
lurer på 2 ting og takknemlig for tilbake meling .
1.har en 4 år gammel macbook pro( hvis ikk 5 år). den kjøpe jeg i 2007 og produsert mest sannsynlig i 2006! den har plass/slott for expresscard 34plass. Går ann å bruke SSD på expresscard??? (den er med 2.33 mhz inter core 2 duo prossseser og har instalert OX lion og den funker ok).

2. hvis det går ann å bruker slike ssd kort på min maskin! hvor finnes det ? nettbtikker?

noen som vet det ? evnt erfaeringer ? eller anbefallinger?

tusen takk

Solum

1:
Kan ikke forstå hvorfor det ikke skulle gå. Min er sen 2008-modell, og fungerer fint med et slikt kort.

2:
Følg f.eks. linken i guiden, så kommer du til nettbutikken MemoryC

Frettis

Dette var ein kanon-guide! Bestilte 96 gb disk og installerte Lion på den, overførte alt frå Time Machine, formaterte den interne harddisken i "recovery mode", og vips hadde min MacBook Pro 2,16 frå 2006 fått nytt liv. Kjempegreier, tusen takk!

sherko

Det er et program som kanskje mange kjnner til og det heter CCC ( carbon copy cloner ) kan lastes ned her ; http://www.bombich.com/. Den er gratis og gjøre jobben akkurat som super duper . Har ikke brukt super duper men ccc gjør susen .

sherko

96 gb. kostet meg ca. 2000 kr. og det synes jeg alt for dyrt.
min mac er blitt litt raskere men ikke waw så dramatisk .
det lønne seg ikke , synes jeg

bjarteru

Er det flere som merker at telleren på batteri indikatoren hopper mye opp og ned etter at en satt inn SSD disk?

Den teller ikke jevnt lenger. Plutselig er det 7 timer gjennstående og i neste øyeblikk er det 3 timer før den hopper opp igjen..

FdX

Jeg har en macbook pro mid 2009 som jeg har installert en data doubler med 128 gb ssd i. Jeg brukte denne guiden og har nå mountain lion på ssd´en mens jeg henter brukereren fra den gamle harddisken.

Kan jeg, for å frigjøre plass, fjerne mapper som system, programmer og bibliotek uten at dette ødelegger for oppsettet? Jeg rotet litt rundt i finder og det ser jo ut til at for eks. alle programmene ligger i programmer-mappen på ssd´en i tillegg til i programmer-mappen på den gamle harddisken.

Solum


Kan jeg, for å frigjøre plass, fjerne mapper som system, programmer og bibliotek uten at dette ødelegger for oppsettet?

Det skulle i prinsippet være greit, i og med at systemet (og programmene) du nå kjører er på SSD-disken. Men jeg ville ikke slettet det uten å ha tatt backup over på en ekstern disk, for å være sikker på at du ikke mister noe.
Personlig har jeg også bruker-mappa på SSD-disken, tenker at det er mye data som går til/fra den, hjem-biblioteket f.eks., slik at ting da vil gå litt raskere.
Og så har jeg heller filmer, iTunes- og iPhoto-bibliotekene etc. på harddisken, i tillegg til andre store filer.

Og husk jevnlig backup av begge disker!

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai