Apple oppdaterer Safari

Safari oppdateresApple oppdaterte i går kveld Safari til versjon 5.1.2. Oppdateringen skal rette en rekke minnelekasjer og andre feil i nettleseren. Versjon 5.1.2 gjør det også mulig for nettleseren å vise PDF-innhold bakt inn direkte på en nettside.

Oppdateringen veier hele 40MB og krever en omstart av Macen, men er anbefalt alle brukere. Du finner som vanlig oppdateringen i Software Update / Programvareoppdatering.

Dj bassmasters bilde

Dj bassmaster

På iMac'en min var oppdateringen problemfri, men Macbooken trøblet seg litt etter omstart og slet med pålogging... Har ikke sjekket etter jeg tok "svenskeknappen" hva som skjedde. Men vil tippe at det er fikset etter det :P

Ketle

Samme problem her. iMac var problemfri. På MBP så stoppet hele greie opp og jeg måtte boote og kjøre installeringen på nytt. Da funket alt fint.

Ove

Er problemet omtalt i andre Mac-fora, og kan man forvente en oppdatert oppdatering?

Bør jeg vente med denne oppdateringen på MacBook Pro med siste Lion?

Har administratoransvar for en månedsgammel MBP som befinner seg i en annen by, og oppdatering må utføres av brukeren, og det bør ikke gå galt!

el-nico

Absolutt ingen problemer med min MacBook ....

Sounande

Hadde litt problemer med å oppdatere den på MBA. Den ville ikke svare, men i grunn sett var det ingen problem. Etter 60sekund så gjorde den omstart av seg selv.

tomlil

Smertefritt

SeaLions bilde

SeaLion

Hmm, det er visst på tide å bytte seg oppover OS-stigen igjen. Denne Safari-versjonen finnes ikke for 10.5 Leopard. :(

Flode

Noen som vet hvorfor jeg ikke får sett noen av videoene på apple.com?
Videoen står bare å buffer i det uendelige..

petrus764s bilde

petrus764

Hmm, det er visst på tide å bytte seg oppover OS-stigen igjen. Denne Safari-versjonen finnes ikke for 10.5 Leopard. :(

Safari 5.1 som kom ut i Juli har da aldri vært Leopard-kompatibelt.

SeaLions bilde

SeaLion

Hmm, det er visst på tide å bytte seg oppover OS-stigen igjen. Denne Safari-versjonen finnes ikke for 10.5 Leopard. :(
Safari 5.1 som kom ut i Juli har da aldri vært Leopard-kompatibelt.

Åkei, det var der grensa var. 5.0.6 blir altså ikke oppdatert lengre?

petrus764s bilde

petrus764

Kan hende Apple kommer med en sikkerhetsoppdatering for Leopard-brukere (siden leo er siste PPC-build) hvis det blir funnet en kritisk feil. Men du vil ikke få noen flere ytelses- eller funksjonsoppgraderinger nei. For det må du ha Snow Leopard eller Lion.

hsds bilde

hsd

Det som er grenseløst irriterende er at min iMac har brukt RAM i bøtter og spann. Og den har hengt seg opp. Og den har gått tregt.
Jeg har mistenkt feil på maskinvare/software.
Og jeg har feilsøkt og reinnstalert. Uten at ting ble bedre.
Også viser det seg at det bare vare Safari som køddet.
Uten at Apple opplyser om det.
Masse ekstra arbeid fordi Apple skal være så idiotisk hemmelighetsfulle.
Etter oppdateringen er det nesten ikke RAM-bruk, og maskinen har ikke hengt seg opp en eneste gang.

Ove

For ikke å snakke om oss som ennå har drivende gode G4- og G5-Macer med OS X 10.4.11.

Også kalt Tiger, om noen husker den katta.

Vi har denne Safari, vi: Versjon 4.1.3 (4533.19.4).

petrus764s bilde

petrus764

Så bytt nettleser, Safari er verken den raskeste, sikreste eller mest tilpasningsvennlige nettleseren på OSX.

Selv bruker jeg Opera, men Chrome og Firefox er begge gode alternativer. Safari er den jeg anser som verst etter IE (ser man på sikkerheten stemmer dette spesielt) så jeg bruker den kun til å laste ned andre nettlesere.

xclusives bilde

xclusive

Er det noe med meg, eller er Safari nå blitt sykt mye raskere?

flyndrefjess bilde

flyndrefjes

Er det noe mer meg, eller er Safari nå blitt sykt mye raskere?

Hmm... er nå veldig rask, men var det også tidligere hos meg.

Ove

Takk for tips, petrus 764 (hvis det var til meg?)!

Chrome krever Mac OS X 10.5 eller høyere. Jeg har Chrome på en MacBook med Leopard, og er meget fornøyd. Men på min gamle supre G5 med Tiger går den ikke.

Opera har jeg igjen kastet ut fra min iMac med Tiger. Etter utallige kræsjer. Og da har jeg brukt Opera innimellom helt siden 6.0 på denne maskinen. Opera 10.63 (var det den siste tiern?) måtte vekk i forgårs. Opera 11 krever Intel, og på Operas hjemmeside finnes ikke spor av noen eldre versjon som kan kjøre på en G5. Opera gir jeg meg nå blanke katten i, når de ikke kan ha en liten fotnote med nedlasting av en "vintage"-versjon. Ikke en gang fortelle meg hva som var den siste PPC-versjon.

Ingen nettleser, ja intet program i det hele tatt, har kræsjet så mange ganger for meg som Opera oppigjennom årene. På alle Macer jeg noensinne har hatt siden Opera ble lansert. Herregud så mange timer jeg har brukt på Opera, bare fordi den er norskutviklet og jeg så gjerne ville støtte dem. Terningkast null!

Firefox kræsjer ikke, men jeg har aldri lært den skikkelig, og den er over-loaded med add-ons, hvor de nå kommer fra. Skal vurdere å gå over til Firefox her på min G5. Ja.

Ramiuss bilde

Ramius

Oppdaterte Safari nå på en maskin jeg nettopp har oppgradert til 8gb ram. Fortsatt er den treg. Har offisielt gått over til Chrome nå, og faktisk fjernet Safari-symbolet fra docken :O:O:O

Nå tror jeg at jeg fjerner Opera også. Chrome ser ut til å ha alt jeg trenger.

palelnans bilde

palelnan

Er det noen i hele verden som syns det er en fordel at PDF-er blir innbakt i nettleservinduet? For meg er det utelukkende en ulempe.

Ove

Ja, på den månedsgamle MacBook Pro jeg administrerer har jeg på min konto satt alle PDF'er til nedlasting og lesing offline, mens den daglige bruker på sin konto har stilt inn at de skal åpnes i nytt vindu i Safari.

Og det kunne man jo stille inn for fire år siden og langt tidligere, også?

Men jeg vil ikke ha det, så jeg håper den nye funksjonen det er snakk om kan skrus av?

Unkny

Jeg har en 14 dagers gammel Macbook Pro, den helt nye modellen med 8 GB minne. Oppdateringen av Safari gikk helt smertefritt!

Jeg hadde minne problemet på min eldre macbook pro, men også denne. Safari ble tregere og tregere, så la jeg merke til at den brukte 2-3 GB Ram alene. Men nå bruker den maks 100 MB uansett om jeg har 10 eller 100 faner oppe med tunge flash sider.

Så denne oppdateringen er absolutt verd det hvis du har følt Safari gjør at maskinen henger og er treg. Endelig!!

kokopellis bilde

kokopelli

Oppdateringen gikk smertefritt på iMac 27" i3 16 GB minne og MacBook Air 13" 256 SSD, 4 GB minne, 2010.

Vercingetorix2

Adm. kunne kanskje fortalt oss neandertalere at programvareoppdateringen for Safari ikke gjelder oss som henger etter med Leopard. Netthjulet svirrer omkring som en gal - jeg har prøvd Firefox, og da går det kjapt - men tør ikke gjøre den til hovednettleser, av frykt for "bivirkninger". Lurer på én ting: denne mackeeper - er ikke det en trojaner? Hilsen Fossilen.

svanos bilde

svano

Du har ingen grunn til å frykte bivirkninger med Firefox. Med mindre du har en skikkelig gammel Mac (ikke intelprosessor) vil en fordel med Firefox være at du får en nettleser som fortsatt oppdateres og tettes med tanke på sikkerhetshull.

Mackeeper har jeg aldri prøvd selv, men ut fra hva jeg leser om det ville jeg styrt unna.

Ove

Spørsmål om MacKeeper-malware, nevnt i de to forrige innleggene.

Les mitt og andres svar i denne tråden:

http://mac1.no/forum/viewtopic.php?f=123&t=244267

KBiPhones bilde

KBiPhone

Safari ble god som ny igjen!! Den eneste nettleseren jeg vil ha på min Mac ihvertfall, og nå er den frisk igjen! Glede! Kjører selvsagt siste utgave av Lion.

Ramiuss bilde

Ramius

Safari ble god som ny igjen!! Den eneste nettleseren jeg vil ha på min Mac ihvertfall, og nå er den frisk igjen! Glede! Kjører selvsagt siste utgave av Lion.
Prøv Chrome du, så glemmer du Safari helt.

lepew

Ja Chrome er nok overlegen Safari så langt. Safari oppfører seg så underlig at jeg gidder ikke å bruke den. Den viser badeballen for alt mulig på sider der Chrome funker utmerket. Får håpe de får fikset den.

Berg

Tja, eneste nevneverdige endringen jeg opplevde var de problemene noen andre her hadde, med å starte maskinen/logge på etter oppdatering.

Hjelper svært lite at safari holder seg på 180MB, da jeg fremdeles har en safari-nettinhold og flash-player pluging som bruker forholdsvis 600MB+ og 150MB+
Det vil si over 900MB i ram bruk, selv om det for øyeblikket kun er en fane med forumet som er oppe hos meg

Dette er etter maskinen har stått en stund, så for meg er det fremdeles memory-leak på enkelte prosesser.

KBiPhones bilde

KBiPhone

Har prøvd Opera, Chrome og Firefox, holder meg til Safari for JEG syns den er best. Ihvertfall nå som den har blitt kjapp igjen!

Ramiuss bilde

Ramius

Har prøvd Opera, Chrome og Firefox, holder meg til Safari for JEG syns den er best. Ihvertfall nå som den har blitt kjapp igjen!
Hvis Safari har blitt kjapp igjen, er Chrome enda kjappere.

SteinR

Skjønner ikke hva som er problemet med Safari. Funker som fa..., Sammenlignet den med Firefox på min maskin og merker ingen forskjell. Dessuten fungerer ikke styreflaten i Firefox. Hvordan det er i Chrome vet jeg ikke.

KBiPhones bilde

KBiPhone

Vedlig bra sagt SteinR! Så enig. Kan forresten noen fortelle meg hvorfor så mange klager å syter her inne på Mac forumet? Og absolutt skal bruke 3 parts programmer? Skulle nesten tro det bare er Windows elskere her. Kan ikke de holde seg på ett Windows forum? Nå tenker jeg ikke bare i forhold til denne artikkelen, men generelt. Eller føles det bare sånn fordi at noen få som er misfornøyde klager og syter hele tiden, mens de fleste som er fornøyde unnlater å skrive det possitive? Apple <3

petrus764s bilde

petrus764

Man kan da like OSX men fremdeles være i stand til kritisk tenkning.

KBiPhones bilde

KBiPhone

DET er jeg helt enig i, og det er bra at Apple får kritiske tilbakemeldinger også, det gjør at de forbedrer seg! Men, klaging og syting hele tiden som det er på dette forumet? Syns det er vel mye... Og ofte viser det seg å være brukerfeil som fører til klaging. Og det gjelder både OS og iOS. Nei, syns vi heller skal vise litt mer positivitet og glede for at Apple gir oss det ene fantastiske produktet etter det andre!

petrus764s bilde

petrus764

Nei, syns vi heller skal vise litt mer positivitet og glede for at Apple gir oss det ene fantastiske produktet etter det andre!

Det der utsagnet vitner i alle fall ikke om mye kritisk tenkning.

Faktum er at Safari er den mest utsatte nettleseren på OSX noe som vises gang på gang både når det gjelder phishing og angrep for kjøring av skadelig kode. I tillegg blir safari som regel alltid hacket først i pwn2own.
http://arstechnica.com/security/news/2011/03/pwn2own-day-one-safari-ie8-fall-chrome-unchallenged.ars

Dermed er det mange gode grunner til å IKKE bruke Safari, nå har Safari 5.1 også hatt en gigantisk minnelekkasje som rapporter indikerer muligens ikke er fikset helt enda. Det er ingenting fantastisk med Safari og dermed er den utsatt for mye kritikk. Det har ingenting med Windows eller syting å gjøre.

Hvis du ikke liker at folk kritiserer Apple-programvare med skjellig grunn så bør du slutte å lese på supportforum (hvor det nettopp er problemer som taes opp) og begynne å lese på apple sine produktsider i stedet.

KBiPhones bilde

KBiPhone

Snart bedre det enn å lese innlegg fra klovner som deg! God helg!

petrus764s bilde

petrus764

Klovn fordi man evner å tenke kritisk? Da er du nok på feil plass, det finnes nettsteder hvor andelen apple-fans som ikke evner å tenke selv er større, du vil nok føle deg mer tilpass der.

Ramiuss bilde

Ramius

Snart bedre det enn å lese innlegg fra klovner som deg! God helg!
Hvor er det alle klovnene poster da? Har de et eget forum?

Safari var bra før, og jeg husker hvordan det endret tenkemåten min om nettlesere, da jeg gikk fra IE til Safari.

Men problemet er at programmet er blitt dårlig nå. Det gikk kjempefort i 2008 på maskinen min, men det virker som Apple har endret så mye på koden at alt har blitt tregt, og et skall av hva det tidligere var. Tenk at nettleseren faktisk er ti år gammel nå. Skulle ikke se bort fra at de lager en helt ny en til OS11.

mimmels

Rett etter Lion release var safari kilden til mye smerte og jeg måtte bruke Chrome mens jeg ventet på en patch fra Apple. Den kom og ting ble litt bedre.

I mellom tiden innstallerte jeg mer RAM og SSD. så fuck it om Safari lekker mye RAM.

Det er jo et 64 Bit program? Skal ikke de kunne bruke masse mer ram?

Har prøvd å konverter til Chrome 2-3 ganger og installert det på Windows skiten til dama.
Men det er noe som ikke stemmer med "feelingen" det er er mye cleanere og smoothere å bruke enn FF og alle de andre webkit variantene..men nah, I`ll pass !!

Konklusjonen min er enkel: Safari i Lion er digg å bruke (Hvis du har 4bg++ RAM)
Chrome er en klone lagd av Google, den gjør sikkert masse fine ekstra triks og den er sikkert super fin. Men det er ikke det samme...

Safari er mye smoothere akkurrat som iOs er mye smoothere enn å bruke enn Android.

Apple legger lista mye høyere for end-user design og nerdene hos Google har akkurat ansatt en designer ( Ref; siste mnd redesign av Google/youtube)

Husker hvordan det var når Leopard kom ut, samme hylingen om bloatware etc
Så kom Snow Leopard og alle ble frelst igjen.

Om litt kommer "Snow lion / eller hva det nå måtte være" og alt er glemt til neste OS med masse nytt kommer... Schumpeter sykuls for de som vet hva det er.

Mars

Hvor er det alle klovnene poster da? Har de et eget forum?

selvsagt har klovner eget forum! bare sjekk her: [url=http://www.clown-forum.com/">clown forum :wizard:

Staales bilde

Staale

<frustrasjon>
Det irriterer meg så grenseløst at jeg skal få et pop-up vindu midt på skjermen som sier at jeg må starte maskinen på nytt og oppdatere safari. Jeg har ikke lyst til å bruke Safari, jeg har ikke lyst til å bruke ett eneste sekund på programmet, likevel har jeg sikkert måttet starte maskinen min om på nytt 15 ganger bare på grunn av dette håpløse sikkerhetshullbefengte vedhenget til Mac OS.
</frustrasjon>
Er det mulig å avinstallere Safari? Jeg søkt litt rundt og det ser ikke slik ut. Apple ligner mer og mer på big brother: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_v._Microsoft

rattata12s bilde

rattata12

Du kan vel skjule det fra å komme opp mer i programvareoppdaterings vinduet? Ved å trykke del knappen (den du sletter tekst med, backspace kanskje) :)

petrus764s bilde

petrus764

Det er fordi WebKit er en essensiell del av OSX, slik som IE er en del av Windows. Ved å ikke oppgradere Safari får du heller ikke oppdatert WebKit, dermed blir OSet mer utsatt for angrep. Det at man må restarte hver gang er uheldig, men det er nå slik OSX er bygd opp.

Det er dermed lurt å oppgradere safari selv om du ikke bruker det.

Staales bilde

Staale

Takk for svar! petrus, jeg er klar over at OS X bruker WebKit i f.eks iTunes Store, Mail og App Store, men hvorfor det skal gjøre det påkrevd å ha Safari på maskinen forstår jeg ikke. Det finnes mange andre måter å distribuere WebKit på. Jeg synes i prinsippet man bør få lov til å velge hvilke programmer man har installert på sin egen maskin, synd at det ikke virker å være mulig.

petrus764s bilde

petrus764

Jeg er helt enig, men det er dessverre ikke mye å gjøre med. Selv bruker jeg bare Safari til å laste ned andre nettlesere.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai