Apples stiftelsesdokumenter selges

Apples stiftelsesdokumenter selges

Interessen for Apple har tatt helt av etter Steve Jobs død og de originale stiftelsesdokumentene til Apple ble i går solgt for hele 1.6 millioner dollar - nærmere 9.5 millioner norske kroner.

Det er ikke hvilke som helst dokumenter som nå har blitt solgt på auksjon. Dokumentene er de originale stiftelsesdokumentene som siftet Apple Computer som et offisielt selskap. Papirene er undertegnet av Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne den 12. april 1976.

Budgivingen startet på $70 000, men etter kun ti minutter var budene kommet over 1 million dollar ifølge Wired. Sluttsummen ble på 1,35 millioner dollar, men med auksjonsavgift og skatt er den endelige prisen på 1.6 millioner dollar - nesten 9.5 millioner norske kroner.

Stiftelsesdokumentene er et bevis på en historie som for mange er ukjent. Alle kjenner historiene om Steve Jobs og Steve Wozniak, men den tredje mannen Ron Wayne er det få som har hørt om. Han trakk seg nemlig fra Apple kun to uker etter dokumentene ble signert fordi han ikke ønsket å stå økonomisk personlig ansvarlig for Apple og deres fordringer.

Ron Wayne ble lokket til Apple av Jobs som ønsket å ha en «voksen» person til å være med i avgjørelsene og være en tredjeperson som kunne forhandle mellom Jobs og Wozniak. Ron Wayne fikk nemlig 10% av selskapet og Jobs/Wozniak 45% hver. Wayne kunne dermed hatt en avgjørende posisjon når det oppstod uenigheter mellom Jobs og Wozniak.

I stedet for å bli med på Apple-eventyret trakk Wayne seg kun to uker senere. Hadde han beholdt sine 10% til i dag hadde han hatt verdier for over 38 milliarder dollar jamfør Apples aksjekurs per dags dato.

Via Wired

Tags:

FT

Fin artikkel, men hva vil det si å ha "…verdier for over 38 milliarder verdier…"? Om jeg summerer opp mine verdier her i livet så kommer jeg til rundt 40 milliarder ulike verdier.

admins bilde

admin

Det var dollar det skulle være :)

-Evens bilde

-Even

Må være temmelig surt for Mr Ron Wayne å se suksessen til Apple vokse å tenke, "der røk den millionen osv osv..."

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai