Apple jobber med forbedret ansiktsgjenkjenning?

Apple satser på ansiktsgjenkjenning

Apple har lenge hatt en evne til å ta eksisterende teknologi, forbedre den og gjøre den lett tilgjengelig. Med Siri så vi det med stemmegjenkjenning og «kunstig intelligens» og snart skal vi kanskje også se det med ansiktsgjenkjenning?

Ansiktsgjenkjenning er ikke en ny teknologi og den benyttes flittig i en rekke forskjellige varianter i mange produkter. Apples egen iPhoto har allerede en enkel form for ansiktsgjenkjennelse innebygd og det finnes en rekke lignende programmer som benytter gjenkjenning på samme måte. Felles for de «enkle» løsningene er at de ikke fungerer helt optimalt og vel sjeldent er den mest brukte funksjonen.

En rekke patentsøknader fra Apple i 2010 viser nå at Apple arbeider med ansiktsgjenkjennelse. I 2010 kjøpte Apple også det svenske selskapet Polar Rose for hele 175 millioner. Apple mener altså alvor når det kommer til ansiktsgjenkjennelse.

Det Malmö-baserte selskapet Polar Rose spesialiserte seg på å utvikle teknologi som foretar ansiktgjenkjenning, ikke ulikt hva Apple allerede har og benytter i iPhoto til Mac OS X. Gjennom avansert algoritmer greier programvaren til Polar Rose å gjenkjenne ansikter svært raskt. Apples nye patenter dreier seg også om dette og tidspunktet for patentsøknadene kan passe bra med tidspunktet for Apples oppkjøp av Polar Rose.

Apple satser på ansiktsgjenkjenning

Patentsøknadene viser en løsning som skal kunne implementeres på Apples MacBook, iPad, iPhone og iPod touch-produkter som skal gjøre det mulig å gjenkjenne ansikter og låse opp enheter selv når enheten er i dvale. Ansiktsgjenkjennelsen skal la kameraer analysere ansikter selv når maskinen er i dvale og vil låse opp maskinen når den finner en match.

Søknadene nevner også mulighten for å endre innstillinger på produktene alt ettersom hvilket ansikt som kjennes igjen. Dette kan sannsynligvis være en løsning for innlogging av en bruker basert på ansiktet. På iOS kan dette være den første formen for brukerkontoer, noe iOS sårt trenger på iPad.

Med ansiktsgjenkjennelse og et system for kontinuerlig bruk av kameraet selv i dvale, vil det kunne være nok å bare gå bort til iPaden for at den skal starte opp, kjenne deg igjen og logge deg inn med korrekt bruker.

Apple satser på ansiktsgjenkjenning

Via Patently Apple

kjetilp

Ikke dumt :)

nikolai.zharinov

Er ikke dette ganske likt det Google kom med nylig? Ice cream sandwich.

svanos bilde

svano

Litt spent på hvordan en slik innlogging ville skille et ansikt med godkjent tilgang fra et bilde eller en video av ansiktet. Det lar seg nok gjøre uten at jeg helt vet hvordan.

admins bilde

admin

@nikolai.zharinov

Google introduserte en mulighet til å låse opp telefonen ved hjelp av ansiktsgjenkjennelse, men det skal ikke fungere særlig godt og greier ikke å skille f.eks. et bilde fra et ekte ansikt. Apples patent er fra 2010 og 2009.

edo

Enkelt!

To kameraer for å skille et 3Dansikt fra et 2Dbilde.

ipodtouchfever

Noe som vil si at vi ikke ser dette på iPhone 4s?:(

SRD

@nikolai.zharinov:
Det høres veldig likt ut, ja. Så er ikke bare andre produsenter som låner/kopier fra Apple, det går nok andre veien også.

@Admin:
Har du prøvd Face Unlock? Det fungerer overraskende bra. Eneste gangene jeg har hatt problemer med det er nå en har en lyskilde rett bak hode, eller om det er veldig mørk. Ellers låser den raskt opp telefonen, selv om en har caps/lue på.

Uansett så vet du heller ikke om Apple sin løsning vil bli noe bedre (mtp låse opp med bilde), og om den blir det kan det så kan jo Google ha forbedret Face Unlock til Apple lanserer sin løsning.

djhalleus bilde

djhalleu

Beklager at jeg er litt negativ her.

Eg ser mye større potensiale i at slik teknologi kan misbrukes, enn at den er nyttig.

Jeg synes det er en god ting å holde ansikter og fulle navn seperat, av allment hensyn til sikkerhet. Noen som vet hva datatilsynet har som råd til ansiktsgjenkjenningsteknologier ?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai