Flere nye Thunderbolt-produkter annonsert

ThunderboltSnart har det gått et helt år siden Apple og Intel sammen introduserte Thundebolt og det har vært langt mellom produktene som støtter den nye standarden. LaCie og et knippe andre produsenter har lansert produkter, men ellers har det vært lite.

Er 2012 året hvor det vil snu? På CES-messen i Las Vegas har i hvert fall flere nye Thunderbolt-produkter blitt annonsert og nå hiver også PC-produsentene seg på Thunderbolt-standarden.

Mange har i lang tid sett fram til at Thunderbolt-standarden skal bli litt mer utbredt og at tilbehør som støtter Thunderbolt skal bli mer utbredt. Alle Macer uten om Mac Pro leveres i dag med Thunderbolt, men allikevel er det overraskende få produkter som støtter standarden. Prisen på de produktene som eksisterer er også ganske så høy.

Årets CES-messe i Las Vegas viser at Thunderbolt fortsatt lever. Den største Thunderbolt-nyheten var sannsynligvis at Acer annonserte sin støtte for Thunderbolt og viste fram Acer Aspire S5 (en MacBook Air-klone) med Thunderbolt. Jo flere produsenter som støtter Thunderbolt, jo større marked for Thunderbolt-produkter.

Den velkjente minneprodusenten OCZ Technology viste også fram et Thunderbolt-produkt som nok mange gjerne vil ha tak i. OCZ Lightfoot er en liten ekstern harddisk som bruker SSDer med kapasitet på 128GB, 256GB og 512GB. Det hele kobles til Macen over Thunderbolt og lover svært raske hastigheter.

Thunderbolt

OCZ har ikke offisielt annonsert produktet og har heller ikke kommet med noen pris eller tilgjengelighet. Forhåpentligvis blir prisen vesentlig lavere enn eksisterende løsninger fra LaCie. Se flere bilder av produktet hos PC Perspective.

LaCie har fortsatt sin støtte for Thunderbolt gjennom å introdusere en rekke nye produkter. 2big Thunderbolt er en Thunderbolt-variant av LaCie sine 2big-harddiskserie. Den støtter RAID arrays, hot-swap disker, og daisy-chain konfigurasjoner av flere 2bigs og lover overføringshastigheter på opptil 311 megabytes per sekund.

Mer spennende er kanskje LaCie sin nye eSATA Thunderbolt-hub. Dette produktet gjør det mulig å koble eSATA-harddisker opp mot Macer med Thunderbolt. Ingen eksisterende Macer støtter i dag eSATA ut av boksen, men men en LaCie eSATA Thunderbolt-hub blir dette litt lettere samtidig som man ikke går på bekostning av overføringshastighet.

LaCie Hub

LaCie har ikke annonsert pris for eSATA Thunderbolt-hubben, men lover at dette vil komme nærmere produktets lansering i mars.

Dr_Alzheimer

Blir spennende å se om thunderbolt kan utkonkurrere (eventuelt leve side om side med) USB3.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Hva er fordelen med eSATA?

petrus764s bilde

petrus764

eSATA er vanlig SATA bare ekstern, altså like raskt som SATA-standarden som benyttes (2.0 eller 3.0 som regel) og derav MYE raskere enn USB2/FW.

tacomodo

Trenger esata egen strøm eller får den det via sammekabel?

petrus764s bilde

petrus764

Det varierer, men som regel ja. Det finnes noe som heter eSATAp og bruker usb-porter til å levere strøm (via samme port, finens eSATA/USB crossover), men som regel er det vanlig eSATA og da må man bruke ekstern strømtilførsel.

jag

Dersom du har en 2,5" tommers disk på med overgang fra USB til eSATA, så leverer USB tilstrekkelig med strøm. Dersom du hekter på en 3,5" disk, så krever denne mer strøm enn du får fra USB alene.

USB2 gir typisk 100 mA (0,5W), men kan være så mye som 500mA (2,5W), ved 5V.
Thunderbolt gir 10W, og burde derfor fint kunne drive en eller flere eSATA disker.

/Jan

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai