Hva presenterer Apple på torsdag?

Hva presenterer Apple på torsdag?

På torsdag holder Apple en «undervisningsevent» i New York og ryktebørsen er som vanlig i flammer. Vi oppsummerer ryktene og ser inn i krystallkula.

Som vanlig er det svært mye rykter ute å går når Apple inviterer til pressekonferanser eller «Apple-events» som de liker å kalle det. Hva kan vi egentlig forvente oss fra Apple på torsdag? Torsdagens «undervisningsevent» er ikke som tidligere Apple-eventer. Det foregår ikke i kjente omgivelser i San Francisco eller Cupertino i California, men heller i New York. En by Apple ikke har som vane for å introdusere noe som helst.

Apple har selv sagt at dette vil være et «undervisningsevent» og det er dermed naturlig at fokuset dermed er på Apple-produkter i undervsningsøyemed.

iBooks

Det virker relativt åpenbart at torsdagens pressekonferanse vil dreie seg om iBooks, Apples plattform for ebøker. iBooks har blitt en moderat suksess, men Apple ligger fortsatt langt bak Amazons Kindle-plattform hva gjelder antallet ebøker og salg.

Apples pressekonferanse er lagt til New York fordi det er her alle de store amerikanske forlagene har kontor og New York er «bokbyen» i USA. Ifølge annerkjente Wall Street Journal er det lærebøker Apple vil «revolusjonere» og gjøre tilgjengelig på iBooks. Apple vil mest sannsynlig støtte den åpne ePub 3 standarden i en ny versjon av iBooks og her vil forlagene ha mulighet til å benytte mye interaktivitet og dermed skape svært annerledes lærebøker. Bøkene skal selvsagt vises på en iPad.

Dette prosjektet skal Steve Jobs ha vært involvert i og i en uttalelse i sin biografi omtaler han bransjen som moden for en revolusjon. Er det noe Apple har vist at de kan, så er det å snu bransjer på hodet. Vi har sett det med musikk, mobil og databransjen.

iBooks for Mac OS X

iBooks har foreløpig kun vært tilgjengelig på iPad og iPhone, men skal vi tro ryktene er det sannsynlig at Apple nå også vil introdusere en mulighet for å lese bøkene på Mac (og kanskje Windows). Hvis Apple skal få med seg forleggere er det sannsynligvis viktig for dem at bøkene ikke utelukkende er tilgjengelig på iPad, men også kan konsumeres på en Mac eller PC. En iBooks-variant til Mac OS X ville dermed ikke overrasket oss.

Verktøy for ebøker

Et annet rykte som har dukket opp denne uka er muligheten for at Apple skal produsere et verktøy for å skape, redigere og publisere avanserte e-bøker. I dag er ikke eksisterende verktøy tilrettelagt for e-bøker eller ePub 3-formatet og dets muligheter.

Ifølge Arstechnica skal Apple lansere «Garageband for e-bøker» - et enkelt verktøy som gjør det lett å lage e-bøker med avansert funksjonalitet. Fortune mener dette er en overdrivelse og at Apple ikke kommer til å lansere et slikt verktøy, men vil demonstrere mulighetene iBooks + iPad har.

Det virker noe usannsynlig at Apple ønsker å tilby et verktøy som skal gjøre det svært lett å produsere e-bøker samtidig som en rekke av de største forlagene deltar på torsdagens presentasjon og sannsynligvis har et samarbeid med Apple. Det er lite sannsynlig at Apple ønsker å utfordre forlagene, men heller samarbeide med dem. Å lage et verktøy som gjør det lett for hvem som helst å lage interaktive bøker er muligens ikke den beste måten å blidgjøre forlagene, men hvem vet?

iPad 3

Siden iBooks og e-bøker leses på iPad og Apple normalt har lansert iPad i første halvdel av året, er det mange som tror at Apple vil prate om iPad 3 på en slik pressekonferanse.

Det anser vi som svært lite trolig hvis ikke iPad 3 og/eller en ny modell av iPad har noe med e-bøker og undervisning å gjøre. Apple ville under normale omstendigheter dedikert et helt arrangement til lansering av et av deres mest populære produkter - ikke gjøre det i en bisetning.

Vi tror iPad 3 kommer senere i år og på hjemmebane - ikke i New York. Hva tror du?

borge947

Avtale med amerikansk forlag om skolebøker til iBooks kanskje?

Jeg vet ærlig talt ikke hvordan iBooks er for øyeblikket, om sånne avtaler allerede er tilstede. Jeg kunne iallefall tenkt meg å ha alle skolebøkene mine på iPad!

Jeg tror også det er veldig usannsynlig at det kommer en ny iPad.

---
- 17" MBP - 2,66 GHz - 4 GB RAM
- iPhone 4 - 32 GB

Jokers bilde

Joker

tipper ny iWork kanskje?

devo

Bannet langt og lenge når jeg kjøpte bøkene til førsteklasse på videregående skole for ti år siden. «Hvorfor kan ikke dette være elektronisk?», tenkte jeg. Alle sparer jo på det? Litt naivt kanskje.

Nå, over ti år senere, ligger ihvertfall forholdene til rette. Så får vi se om Apple har skutt gullfuglen igjen!

Limbolama

Eg håpar på ny iWork. Det er på høg tid no. Dette har mykje med utdanning å gjere, og i forkant av ny iPad er det ikkje så urealistisk å lansere kraftigare og meir konkurransedyktig programvare for både iOS og OS X – som forresten har nokre ekstra gode funksjonar som går på tvers av plattformene.

@devo: Du veit at uttrykket "å skyte gullfuglen" omtalar ei negativ handling? Meinte du verkeleg å seie: "Så får vi se om Apple virkelig har tabba seg stort ut igjen"?

Ove

Limbolama

Aha. Greitt å få orden på det. Beklagar oppstyret, devo.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai