God start for Apples nye iBooks

God start for Apples iBooks

I forrige uke lanserte Apple iBooks 2.0, iBooks Author og de nye lærerbøkene til iBooks. Apple ser ut til å ha fått en svært god start.

På under tre døgn skal det ha blitt lastet ned over 350 000 bøker og mer enn 90 000 utgaver av Apples redigeringsverktøy iBooks Author. Mange av bøkene er sannsynligvis gratis boken «E.O. Wilson’s Life on Earth» og det gjenstår å se hvor bra Apple vil gjøre det når den første interessen legger seg.

Apple har også måtte tåle mye negativ presse for lisensen på bøkene som utgis med iBooks Author. Apple sørger nemlig for å skaffe seg en eksklusiv lisens på bøker utgitt med gratis verktøyet iBooks Author. Hvis bøkene skal gis ut på andre e-bokplattformer, må de reformateres i et annet verktøy enn Apples iBooks Author.

Via All Things D

Tags:
svanos bilde

svano

Er lisensen egentlig så drøy som folk skal ha det til? Man får programmet gratis mot at Apple får enerett til salg av innhold formatert med denne layouten. Man kan vel fortsatt fritt lage ebøker for ibooks i andre verktøy om en vil slippe å lage layout to ganger for å kunne selge det andre steder?

Per dags dato er kanskje Apples iBooks Author alene om en del av mulighetene som tilbys, men iBooks og iOS er vel også den eneste løsningen for å lese ebøker av denne typen for nå..? Jeg må innrømme at programvare for å lage ebøker med dynamisk innhold ikke er det jeg kan mest om.

Ellers må jeg si jeg har mer tro på iOS og iBooks i forhold til bøker av denne typen. Å skulle lese vanlige ebøker på noe annet enn e-ink er fortsatt utenkelig for meg.

PR47

Apple er jo opptatt av å tjene penger som alle andre.
Måten de da gjør dette på kan en jo diskutere, men...
Det de nå har fått til er jo ganske imponerende.
Lastet selv ned E.O. Wilson’s Life on Earth, og synes dette så veldig bra ut.
Kan bare tenke meg hvor mye mer inspirerende det vil være å ha dette som undervisningsverktøy, istedet for en gammel og slitt bok.
Apple er absolutt inne på noe her.

trydl

Det kunne vært morsomt å sammenligne Apples lisens med den avtalen forfattere får med forlag som utgir skolebøker.

Apple gir forfatteren 70% av salgsprisen (og da er Apple "grådige"). Hva får en skolebokforfatter som utgir sine bøker f.eks. hos Gyldendal? Jeg vet ikke, men vil bli veldig forbauset hvis dette er mye over 20%.

Apple lar forfatteren gi bort så mange kopier av boken han vil. Hvor mange eks får en fagbokforfatter som utgir på f.eks. Gyldendal lov til å gi bort uten at Gyldendal blir kompensert?

Apple nekter forfatteren å gi ut en bok, produsert med et verktøy Apple gir bort gratis, via andre kanaler. Hvordan stiller Gyldendal seg til dette? Når en forfatter har produsert boken med Gyldendals verktøy og den er klar til trykking: Kan han da ta denne og utgi den hos Aschehough? Jeg tviler.

Apple lar en forfatter som har lagd sin eBok ta dette manuskriptet, reformatere det med andre verktøy og utgi det gjennom andre kanaler. Hvordan er det i bokbransjen her. Hvis jeg utgir en bok på Gyldendal - kan jeg da ta manuskriptet, reformatere det og så gi ut den samme boken på Aschehough (samtidig med at den er tilgjengelig fra Gyldendal)? Nok en gang - jeg tviler.

På hvilken måte er Apple verre enn bokbransjen her? Jeg skjønner at bokbransjen er skeptisk, men for alle andre - forbrukere og forfattere - er det jo bare positivt?

chrsme

svano,
jeg er veldig enig med deg, men det er én ting som jeg vet at forlagene gjør som ikke Apple gjør. Samarbeid og sikring av innholdet er en viktig jobb som forlagene gjør. Hvis da forfatteren og forlaget skal dele de 70% tror jeg desverre at forfatteren ikke sitter igjen med så mye til slutt. Rettigheten vil jo også tilfalle Apple og ikke forfatteren eller forlagene. Sammenlignet med vanlig bok vil rettigheten tilfalle trykkeriet.

Jeg håper at det jobbes med dette og at vi vil se e-bøker fra alle forfattere og forlag i mange forskjellige e-bokhandlere.

chr

svanos bilde

svano

Selv om jeg er enig i at forlagene har sin plass tror jeg de må innse at de står ovenfor en på mange måter lik situasjon som plateselskapen gjorde: teknologien endrer mulighetene for distribusjon og de svarer med å spille seg selv over sidelinjen.

Hadde jeg vært forfatter i dag og vært i en situasjon hvor jeg kunne velge ville jeg forbeholdt meg retten til å håndtere digitalt salg av bøkene mine selv. Både Apple og Amazon ville gitt meg bedre økonomiske vilkår og bedre løsninger for distribusjon.

Jeg håper også vi får velfungerende, plattformuavhengige løsninger for ebøker, men for nå vil jeg velge å kjøpe engelsk litteratur i Amazon/Kindle og norske bøker på papir.. og helt ærlig føles det som om det er det man ønsker at vi gjør her i landet :/ Norske forlag er også for sauset sammen med bokforhandlerne og prøver, av alle ting, å selge ebøker fysisk i butikk! Man virker mer opptatt av å beskytte status quo (sikkert en lukrativ forretningsmodell per i dag) enn å se framover.

Ellers var kommentaren min ment mer rettet mot begrensninger for bruk av layout skapt i iBooks. Jeg vil tro du finner begrensninger som gjør at du i dag ikke uten videre kan ta med alt som skal til for å sette en bok i trykk med et par tastetrykk hos et annet forlag (i tillegg til avtaler om enerett til å publisere verket).

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai