Apple oppdaterer Final Cut Pro X med flerkameraredigering

Final Cut ProApple har måtte tåle mye pepper fra profesjonelle brukere av Final Cut Pro etter oppdateringen til Final Cut Pro X, men selskapet har hørt på mye av tilbakemeldingen og introdusert ny funksjonalitet ved oppdateringer.

Den mest etterspurte funksjonaliteten skal ha vært flerkameraredigering og med dagens oppdatering til Final Cut Pro 10.0.3 X introduserer Apple dette.

Oppdateringen introduserer flerkameraredigering (Multicam Editing) som automatisk synkroniserer opptil 64 kilder av video og lyd, avansert fargenøkling (Chroma Keying) for håndtering av komplekse justeringer direkte i appen, og forbedret XML for enklere utveksling med apper fra tredjeparter og programtillegg som støtter Final Cut Pro X-økosystemet.

Final Cut Pro X synkroniserer automatisk klipp fra opptaket ved hjelp av lydbølgeformer, dato og klokkeslett eller tidskode for å opprette et flerkameraklipp (Multicam Clip) med opptil 64 kilder av video og lyd. Dette kan inkludere ulike formater, bildestørrelser og bildefrekvenser. Med Angle Editor-funksjonen kan du gå inn i flerkameraklipp for å gjøre presise justeringer, og med Angle Viewer-funksjonen kan du spille av flere kilder samtidig og klippe mellom dem.

Final Cut Pro X versjon 10.0.3 inneholder også en betaversjon av videovisningsfunksjonalitet for referanse-monitorering (broadcast monitoring) som støtter Thunderbolt-enheter i tillegg til PCIe-kort.

Økt tredjepartsstøtte

I de sju månedene siden lanseringen har økosystemet rundt Final Cut Pro X vokst. XML-kompatibel programvare som DaVinci Resolve og CatDV gir integrering for oppgaver som fargekorrigering og medieadministrering.

Mest etterspurt er likevel den nye 7toX-appen fra Intelligent Assistance som bruker XML for å importere Final Cut Pro 7-prosjekter til Final Cut Pro X. Endelig kan du importere gamle prosjekter til FCPX. 7toX koster NOK 70,- i Mac App Store.

Final Cut Pro X versjon 10.0.3 er tilgjengelig fra Mac App Store for NOK 2100,- for nye brukere, og som en gratis oppdatering for eksisterende Final Cut Pro X-brukere. En 30-dagers prøveversjon av Final Cut Pro X er tilgjengelig på Apple.com/finalcutpro

Torbjørn_Mac_4_Life_s bilde

Torbjørn_Mac_4_Life_

ENDELIG :D

LCD

Om bra!...så alt for sent
Har man allerede gjort i buksa er det ikke lett å rette opp.

Hobbes

Nja. Er vel bare å få på rene bukser og boxer og gå på igjen med friskt mot...

Hubros bilde

Hubro

Om bra!...så alt for sent
Har man allerede gjort i buksa er det ikke lett å rette opp.

Hva er alternativet?
Final Cut Pro X er veien. Nå kjenner ikke jeg andre konkurrerende programmer, men etter hva jeg har lært den siste måneden, videoartikler sett, artikler og en drøss av uttalelser lest av proffer, Larry Jordan mf. er tonen en helt annen nå en i sommer. Det er så mange vanvittige fordeler med FCPX, og programmet er så revolusjonerende i grunnoppbygging at det uten tvil er FCPX som har retningen mht. moderne redigering. Ev. feil som er, vil bli fikset - mangler som enkelte mener FCPX må ha, kommer sikkert - og når det synker på folk hvor utrolig raskt og effektivt dette programmet er, kommer FCPX til å ta tronen.

appeltje

...og jeg kommer til å vente en stund til.. I hvertfall til broadcast ikke lenger er Beta.

krsk0

Tja, helt fin oppdatering dette. Selv er jeg spent på hva 10.1 vil bringe!
De 21 Avid maskinene vi har der jeg jobber kunne aldri blitt byttet med FCX, men for prosjekter jeg gjør privat, kanskje.......en dag.

LCD

"Hubro"

.......kommer FCPX til å ta tronen........
Apple "var" på tronen med FCP!

Det der må være en naiv og uviten amatør entusiasme du utrykker der, og flott er det i så måte...Apple trenger mange sånne som deg for det er mange..mange redigerings studioer som har følte seg direkte sviktet og lurt av Apple med FCPX og mange har siden sist sommer funnet seg andre redigerings muligheter enn fra Apple

Det virker også nesten som du har hatt din første dag på videoredigering og er lykkelig overasket hva du kan få til med måten du utrykker deg om FCPX
Hadde du brukt FC en del år og hatt noen svitter oppe og rusla hadde du sikkert forstått litt mer om hva kritikken mot FCPX har dreid seg om
Det har også vært store penger innvolvert for mange i utstyr, opplæring og software
Store som små selskaper har bekymret seg for sine investeringer
Kritikken var ikke så mye de nye funksjonen og om hvor flotte de var
Kritikken var mye om det som ikke var der og om kompatiblitet med forrige versjon FC
Listen er egentelig lang som et vondt år.
Bedrifter trenger stabilitet og fremtidsrettet planlegging for investeringer og budsjett
Hadde Apple gått ut å sagt og gjort følgende...Hei..vi jobber på en ny FC som blir lansert nå, men vi må ha litt tid for å få den opp på det nivå som trenges og ønskes av oss og dere som brukere, så bruk den nye FCPX om mulig, ellerr så bruker dere den gamle så lenge
Så om en 6-12 mnd håper vi å ha alle funksjoner på plass.
Men arroganse og tauset er nok blitt mer Apple sin sterke side fremfor opplysninger og informasjon om fremtiden
Utenom når dem blir presset til det.
Sånn sett er Apple blitt mer for "kidza" som liker stadig overaskelser enn et traust gammelt firma som trenger stabilitet og planlegging i sin hverdag for å pengene til å strekke til.
.............
Men for all del til privat bruk og som enkel redigering av DSLR - YouTube og hjemmevideoen er FCPX flott
Og kansje en dag blir det sikkert brukbart for noe mer ettersom funksjonene kommer tilbake ettervert som Apple har blir "truet" til det
Men som en oppgradering og vidreføring for Final Cut...ja det var elendig greier da den kom, og hvor man heller ikke fikk åpnet sine gamle prosjekter i den nye FCPX
Er ikke sikker på om du heller hadde synes det var så greit om for.eks..."nye" word hadde kommet med et annet format og ingen av dine .doc kunne åpnes i den nye versjonen
Er vel en av de større fadesene innen softwareutgivelse på noen proside innen data, og det fra et selskap som mer eller mindre kontrollerte redigeringsbransjen
Det som Apple har tapt i markedsandeler for redigering med utgivelsen av FCPX skal Apple slite for å få tilbake
Med et pro segment som også straks mer eller mindre er "borte" hos Apple så er vi uten tvil over toppen med den æraen.
Nei..jeg er ikke en nybegynner og jeg synser ikke, men har jobbet på og med Mac siden 80 tallet både for andre og i mitt eget Mac firma
Og det jeg ser som kommer ut fra Apple ( eller fjernes ) om dagen ( med fordummende funksjoner...eller fravær av funksjoner ) styrker ikke troen på noe fremtid for pro segmentet hos Apple
Men i min alder får vi vel henge med Apple så lenge som mulig....Apple er jo Apple på både godt og vondt

appeltje

@LCD
God oppsumering av problemet. Men jeg vil tro at dette likevel bare er forståelig for de av oss som har fulgt Final Cut studio opp igjennom årene.

Selv har jeg bestemt meg for å holde ut med FCP 7 en stund til, mens jeg følger med på utviklingen av FCPX og Adobe. Jeg kjøpte ny Mac Pro i fjord og pleier altid å ligge et OS eller to etter (Jeg kommer for eksempel til å hoppe over hele Lion, men vurderer og installere snow leopard også på den bærbare), så jeg har ikke noe ordentlig hastverk. Har dessuten en del prosjekter gående som jeg likevel kommer til å fullføre i Final Cut Studio. Vi får se hvordan det går.

Nils Otto Økern...

Er det noen som har erfaringer fra denne 7toX appen? Får den med seg "alt" og kan den konvertere begge veier?

Knesarens bilde

Knesaren

Fine meninger fra begge leire.

Jeg har klippet på FCP siden v1.25 og har alltid likt FCP. Har brukt FCP7 siden den kom ut og har en del prosjekter og en kunde igjen på FCP7.

Jeg begynte å gå over på FCPX når den ble sluppet og har ikke angret. Det er mange fordeler og ulemper. Det mange ikke skjønner er at videoproduksjon blir mer og mer segmentert. Det finnes flere skjermer i dag å produsere innhold til enn noen gang tidligere. Du trenger f.eks.ikke alltid broadcastmonitor i dag. At Apple hadde en elendig lansering av produktet er det ingen tvil om. De burde holdt FCP7-poteten varm lengre.

Den største gevinsten for meg, selv om jeg har brukt FCP siden v1.25, Media 100, Premiere, Avid, iMovie, Pinnacle Studio og Windows Moviemaker, er at jeg klipper raskest i FCPX. Det er veldig viktig og det frigjør tid til finjustering og post. FCPX inneholder mange plugins fra Logic og det hjelper også på lydarbeidet. Jeg slipper å sende alt til Soundtrack Pro, men kan gjøre dette inne i FCPX. Det er uten tvil mye lettere å jobbe med lyd i FCPX enn FCP7.

Vi må heller ikke glemme metadata-mulighetene i FCPX. For oss som gidder å logge og klargjøre stoffet er dette en drøm sammenlignet med subclips osv.

En del får nok ikke oppfylt alt i FCPX og det er helt forståelig. FCP7 kan brukes i lang tid fremover. Sett opp et reint SL-system og legg inn FCS3. Da er du safe lenge.

Jeg klipper broadcast på FCP7, men håper å få dette også over på FCPX om ikke alt for lenge.

Vi må ikke glemme den gode integrasjonen mot Motion 5, selv om jeg liker responsen i Motion 4 bedre :-)

At folk forlater FCPX pga. bugs eller mangler er dumt. Folk bruker Windows selv etter Windows Vista.

Et spark mot Apple til slutt: Lion er Apples Vista. Lion er det største møkket Apple har gitt ut...

andersk

Står mellom dette og adobe premiere pro for hjemmevideoredigering. Får se hva CS6 kan by på, og hvor FPCX er når CS6 kommer.

Knesaren: Har du prøvd windows vista? Grunnen til at jeg byttet til mac var at Vista raknet fullstending på HP laptopen jeg hadde. Lion har ikke gjort annet enn å tilføre bra funksjonalitet for mitt bruk. Hvis Lion er apples vista, og neste osX blir apples windows 7, kommer Apple virkelig til å ta over verden ved neste lansering.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai