Apple stopper Asus Zenbook

Apple stopper Asus Zenbook

Man trenger ikke være veldig observant for å se at Asus Zenbook låner litt mer enn andre fra Apples MacBook Air-design. Nå har Apple sett rødt og tvunget produsenten til å stoppe produksjonen av Zenbook.

Apple skal ha lagt stort press på selskapet Pegatron som produserer både Asus Zenbook og Apples MacBook Air. Ifølge den kinesiske avisen ChinaTimes skal Apple ha gitt Pegatron et ulitmatum. Hvis ikke Pegatron stoppet produksjonen av Zenbook, ville Apple nemlig trekke seg fra samarbeidet om produksjonen av MacBook Air.

Zenbook

Bilde fra Ecoustics

Pegatron, som også produserer iPhone og iPad, ville dermed miste sin største kunde og har dermed besluttet at de stopper produksjonen av Zenbook innen mars. Pegatron produserer også andre MacBook Air-kloner, eller «Ultrabooks» som de nå ofte kalles, men det er foreløpig uvisst om også produksjonen av andre lignende bærbare vil stoppe hos Pegatron.

Det er relativt forståelig at Apple stiller slike krav, men det mest interessante i denne saken er at Pegatron er et selskap som er eid av Asus - selskapet bak Zenbook. Asus må dermed nå gå til sine konkurrenter for å fortsatt få produsert sin MacBook Air-kopi. Om Asus kommer til å gjøre dette er foreløpig uvisst.

Via 9to5Mac

kjetilp

En ting jeg er dritt lei av når det gjeler Apple.. De skal saksøke og stoppe faen i meg alt...

Wavelengths bilde

Wavelength

De andre er like ille de. Men du hører ikke noe om det fordi:
1. Media bryr seg kun om Apple, siden de er størst.
2. Svært få andre som lager nyskapende design om dagen. Alt er kopier.

Hadde ikke Apple brukt tid og penger på å stoppe de som lager kopier ville de aldri vært i den posisjonen de er i idag. Det må være lov å værne om sine nyvinninger.

nightking

Enig!

Alle andre selskap ser opp til apple. Apple har verdens beste designere, og alle prøver å kopiere det. Å skjønner godt at apple stopper det! Tommel opp for apple!

palelnans bilde

palelnan

@kjetilp Hvis du hadde lagd noe og noen andre kopiert det, hadde du bare latt dem?

(I dette tilfellet er det jo heller ikke snakk om saksøking, forresten)

trydl

De stopper da ingen her? De bare sier at hvis dere fortsetter å produsere disse Asus maskinene, må vi se oss om etter noen andre til å produsere MB Air. Så får nå Pegatron bestemme seg for hva de vil gjøre.

Unkny

Jeg blir så provosert av alle kopiene! Og da snakker man om alle Apple produkter. Jeg forstår bare ikke vitsen med dette. Hvor positivt er det egentlig for selskapene at deres produkter forbindes med apple.... Apple lager jo sitt design fordi de skal vise at Apple har laget det, at de har unikt design. Acer osv trenger jo ikke arbeidere de da hvis de kun skal kopiere andres produkter, de har ingen annen identitet enn tyver, gribber og latkødder.

lmh1

Selv om maskinene blir stoppet i produksjon, betyr det ikke at en slik maskin er mulig å få tak i lengere.

Men jeg syns dette er en litt trist nyhet.
Ikke fordi det er en kopi, men fordi jeg syns asus lager bedre maskiner til en fornuftig pris.

trydl

Det er da ingen som stopper dem? Pegatron må bare bestemme seg for om de vil ha Apple eller Asus som kunde. Hvis de vil lage MB Air må Asus finne seg en annen som kan produsere maskinene for dem, og hvis Pegatron heller vil ha Asus som kunde må Apple finne seg en annen produsent.

sinatra

Men jeg syns dette er en litt trist nyhet.
Ikke fordi det er en kopi, men fordi jeg syns asus lager bedre maskiner til en fornuftig pris.

Kan du uttdype "bedre maskiner"? Jeg sier ikke at Asus lager dårlige maskiner. De er en av de bedre PC-produsentene. Men, jeg har fortsatt til gode å se/kjenne en Asus maskin med noe i nærheten av den byggekvaliteten Apple står for.

Pegatron må bare bestemme seg for om de vil ha Apple eller Asus som kunde.

Asus eier Pegatron. Det er jo det som er litt spesielt her.

trydl

Aha, det visste jeg ikke. Interessant.

lmh1

Jeg mener man får mere for pengene, å velge Asus Zenbook.
Er litt synd angående ivybrigde, jeg kunne håpet på å kunne hackintoshe lion på Zenbook.
Thounderbolt ser jeg ingen behov for.

ASUS Zenbook UX21E i5-2467M 4GB 128GB SSD 11.6 W7HP til en 8000 kr billigst pris.

vs:
MacBook Air
1,6 GHz dual-core Intel Core i5
4GB 1333MHz DDR3 SDRAM
64 GB flash-lagring
kr 8.710

Så hadde man hatt samme SSD disk, ville nok prisen blitt nærmere 10 000 kr.
Ikke det at prisen er av stor betydning, men vanskelig å si hvor god ytelse vi snakker om her.

sinatra

Du får nøyaktig 64GB mer harddiskplass for pengene altså. Det er sikkert viktig for noen.

Tar man byggekvaliteten med i betraktning. Og, at MacBook Air kan kjøre Mac OS OG W7HP for de som måtte ønske det. Så ser valget meget enkelt ut for meg. For meg ser det ut til at man får mye mer igjen for bare noen slanter ekstra hos Apple.

Tar du med andrehåndsverdien i betraktningen også, så er det jo hjernedødt å kjøpe Asus.

Tastaturet til Asus kjennes ut som et Appletastatur tilsølt av saft eller andre sukkerholdige drikker. Kjennes ut som hver tast henger igjen når man skriver. Dårlig kopi.

Ja, jeg er Apple fanboy vil du nok si. Og det medfører seg som oftest at man merker ting man ikke liker på andre PCer rimelig kjapt. Som f.eks. touch på en iPad/iPhone kontra mange Android baserte ekvivalenter.

jeje

Synes artikkelforfatter ordlegger seg teit, og synd at Apple skal stikke kjepper i hjulene her. Mener folk virkelig at maskinen til høyre er en kopi av den til venstre?

Hopalong

Mener du virkelig at du synes den ikke er det?

Færre Asus logoer, klistremerker og windows skjermbilder på MBA riktignok...

jeje

Hopalong: Forskjellig farge på tastatur og skjerm"hengsel". Forskjellige tastaturtype, skarpe kanter rundt selve maskinen mot MBAs avrundede. Legger ved et bilde for å vise hvordan den ser ut på "utsiden". Hvor forskjellige må egentlig en tynn laptop være for å ikke bli omtalt som en kopi av MBA?

mac_31

Jeg synes dette saksmålet er fullstendig bak mål. Hva er egentlig en "ultraportabel" eller en "tablet" og "iPhone-klone" for den saks skyld?
Jo mer kompakt og strømlinjeformet produktene blir (pga. nyere og bedre teknologi som muliggjør et mer kompakt design), jo mindre vil jo de formessige forskjellene bli.
Det er tydelig at Apple egentlig ønsker at de kunne få et monopol på visse produkter, og således har blitt like ille som den tyrannen de skildret i sin legendariske reklamefilm på 80-tallet.

Problemet er også det faktum at når et selskap blir for stort og suksessfullt (hvor ville Intel vært idag uten konkuransen fra AMD?), så kan fort kvaliteten og utviklingen på produktene bli skadelidende pga. maktarroganse og selvtilfredshet.
Hmm..la oss se... OS X Lion..?

Wavelengths bilde

Wavelength

@mac_31 Legg merke til at dette ikke er noe søksmål. Viktig å lese hele teksten. ;)
Apple sier bare at Pegatron får ikke lage MBA lenger om de fortsetter å lage Zenbook. Viktig forskjell der.

mac_31

Godt poeng Wavelength, jeg var litt kjapp der. :) Dette er dog en generell trend med søksmål og hersing med andre konkurenter fra Apple, noe Apple kan tillate seg nå som de har blitt såpass store.
Man kan også se trenden hos Apple ved at man fordummer produktene sine (OSX Lion), og overser sine seriøse brukere (dvs. som bruker mac i profesjonell virksomhet). Veldig uheldig trend IMO...

trydl

Hvilken hersing med konkurrentene? At de ikke liker at andre kopierer dem? Hvilket firma ville akseptert det? Hva er galt med å bruke rettsapparatet for å stoppe slikt? Alle gjør det. Markedsmakt er alltid blitt brukt på denne måten, men det er først når Apple benytter det at det plutselig blir galt.

Og hvilken fordumming av OSX? Min Lion-installasjon er helt lik min tidligere Snow Leopard. Ingen vil se forskjell. Man har flere muligheter i Lion enn Snow Leopard, og slikt har man jo etterlyst i alle år. Og nå når man får mulighetene er plutselig det også galt.

jeje

@trydl: Mener du seriøst at den maskinen jeg har postet bilde av er en KOPI av MBA? Mener du virkelig at det er over grensa for hvor lik maskin en kan lage?

trydl

Nå har ikke Apple saksøkt Asus for det designet, så det er ingen som har påstått at den er en kopi. Men den ligner nå fælt da.
Det jeg ikke skjønner er hvorfor det er så galt for Apple å si at de vil produsere MB Air et annet sted. Hvorfor skal ikke Apple kunne flytte produksjonen til en annen fabrikk hvis de er misfornøyd med den fabrikken de bruker nå?

jeje

Apple må jo gjerne flytte produksjonen hvis de er misfornøyd med kvalitet, pris, mm. Her bruker de derimot musklene sine på en kjip måte for å stikke kjepper i hjulene for en konkurrent. Tenk på det hylekoret det ahdde vært her inne om det hadde vært omvendt?
Jeg synes det er flott at flere lager gode, ultraportable laptoper, og mener at Zenbooken er innafor det Apple bør tåle.

trydl

Det hadde ikke blitt noe hylekor. Det man hadde hørt er "det var til pass for dem". Jeg har selv vært i situasjoner der slike virkemidler har blitt brukt fra andre firma uten at noen har sagt noe på det.

Men du mener altså at det er legitimt å flytte produksjonen av noen grunner, men ikke av andre. Så hvis man er misfornøyd med et aspekt så kan man flytte produksjonen, mens hvis man er misfornøyd med et annet aspekt skal man ikke kunne det? Hvem er det som bestemmer hvilke grunner som er legitime og hvilke som ikke er det?

jeje

Apple bestemmer naturligvis hvilke grunner de synes er legitime. Jeg synes dette er å misbruke den makten de har.

trydl

Joda, men de er ikke alene om slikt. Det er bare at når Apple gjør det blir det hylekor, mens når andre gjør det er det ingen som bryr seg. Det skal liksom gjelde egne regler for Apple.

nesten_nerd

Her inne blir det alltid et hylekor om du kritiserer Mac og Apple.
At Apple gjør som de gjør i dette tilfelle er forståelig og faktisk helt vanlig. Når det hevdes at Apple lager kvalitetsprodukter må jeg le. Jeg håper ingen legger seg på det samme lavmål med hensyn til kvalitet. Hvem har ikke problemer med sin Mac ? Dersom alle i dette landet hadde klaget på dette forummet over feil på sin Mac ville det blitt sprengt.
Det å knives om å lage den minste, tynneste og lekreste datamaskinen har ikke noe med kvalitet å gjøre. Tvert imot blir slike maskiner svakere og dårligere, men er du bare opptatt av design og størrelse så løp og kjøp.
Asus kan bare få andre til å produsere.

mac_31

Hvilken hersing med konkurrentene?
...
Og hvilken fordumming av OSX? Min Lion-installasjon er helt lik min tidligere Snow Leopard. Ingen vil se forskjell. Man har flere muligheter i Lion enn Snow Leopard, og slikt har man jo etterlyst i alle år. Og nå når man får mulighetene er plutselig det også galt.

Du har forsåvidt korrekt i at Apple ikke er alene om dette, men Apple har blitt vel aggressive i sine senere år på denne fronten. Det virker som jo større Apple blir, jo mer makt har de å kunne misbruke, og de lar definitivt ikke sjansen gå i fra seg.. ;)

Og dette med Lion, beklager for off-topic, men hvis man bruker sin mac til seriøst/profesjonelt arbeid (ikke kun surfing, ta notater, internett, film, skype o.l.) så er Lion SÅ DEFINITIVT et kraftig tilbakeskritt. Mange mac-brukere som kun benytter sin macbook til helt enkle oppgaver tror at bare fordi de ikke har problemer, så har ingen andre det heller. Der tar man feil... :rolls eyes:

jeje

"Hvem har ikke problemer med sin Mac ?"

Jeg har aldri hatt problemer med min 2,5 år gamle Macbook. De tre pc'ene jeg hadde før den hadde jeg derimot store problemer med.

trydl

Du spør hvem som ikke har problemer med sin Mac. Jeg har ikke det. Eller jeg burde si mine Macer. Pr idag drifter jeg følgende maskiner (alle i privat eie i egen familie):

1 MacPro (kjører Lion)
1 Powerbook 17" (den første 17" Powerbook - ca 8 år gammel) (Tiger)
1 Powerbook 15" (første Intel generasjon - 5(6) år gammel) (Snow Leopard)
2 MacBook Pro 15" (4 og 2 år) (Lion)
2 Mac mini (Lion)
1 1Mac 27" (Lion server)
2 MacBook Air 13" (Snow Leopard)
1 MacBook Pro 13" (Snow Leopard)

Problemer med disse så langt? Ingen. Jeg har byttet batteri på PowerBookene, satt inn mer RAM på den ene MacBook Pro og skiftet 2 utslitte DVD-drev. Alt dette har jeg gjort selv uten bruk av Appleverksted.
Jeg har også en original 14" Apple flatskjerm som brukes som ekstraskjerm på min Mac Pro. Denne skjermen er nå snart 12 år gammel. På min Mac mini hjemme bruker jeg min gamle 30" Appleskjerm fra 2002.

Så kvalitetsprodukter? Absolutt.

nesten_nerd

Når jeg mener problemer så gjelder det alt annet enn problemer med operativsystemet.
Forresten så har jeg etter at Windows 7 kom hatt mer problemer med Mac OS.
Om Lion er en forbedring så hvor er den ? Ser selv ingen forbedring etter at jeg oppgraderte til Lion, men har ikke fått tid til å studere Lion nøye.

trydl

Jeg tolker deg dithen at du mener at det er hardwareproblemer med Macer. Det kan godt være, men jeg har aldri hatt det. Ikke på de maskinene jeg drifter nå, og ikke de jeg har brukt før. Jeg hadde noen problemer med en Mac Pro G5, men da fikk jeg en ny maskin av Apple selv om maskinen var langt over garantitiden.

Hvilke problemer har du med MacOSX?
Alle brukerne av de maskinene jeg nevnte i forrige post er totalt uinteressert i datamaskiner, men jeg får aldri supportspørsmål fra dem. Kona brukte PC før og trengte hele tiden hjelp for å få maskinen til å gjøre det hun ville. Etter at jeg fikk henne over på Mac har disse spørsmålene fullstendig forsvunnet. Nå bare bruker hun maskinen.

lmh1

Problemet er ikke at Apple er så mye høyere kvalitet.

Men det blir feil å sammenligne Apple, med Acer, Dell, Esystem og alle disse billig maskinene som er solgt kun for penger.

Jeg har hatt flere Asus selvbygde hovedkort, prosessor, ram og overklokket, selv da har de holdt fint i godt over 3 år, de blir byttet ut fordi jeg syns ytelsen er for dårlig og jeg vil ha en raskere maskin.

Men ja jeg kan være enig i man må sjekke oftere på google etter tester på pc fra de billig produktene, enkelte billige Asus kan også være i dårlig plast som knapt tåler et 8" høytallelement oppå det gir riper og sprekker i plasten. Men spørs om metall ville gjort saken bedre.

nesten_nerd

Da har du vært heldig med de fleste av maskinene dine. Min iMac har det vært nok av problemer med som ikke har med Mac OS å gjøre.
Når det gjelder Mac OS så har jeg løst de fleste problemene og resten har jeg ikke brydd meg om å gjøre noe med. Poenget her er at Mac OS har gitt meg mer arbeid enn Windows 7.
Eksempler.
1. Koblet til skriver til Mac. Virket ikke med en gang. Rotet rundt for å finne en løsning, men etter å ha brukt nok tid koblet jeg den til PC og den virket med en gang.
2. iPhoto opplever jeg som et stress å bruke i forhold til programmer jeg har på pc.
3. Min iMac 24" mangler kortleser og jeg knoter ikke med ledninger men setter minnebrikken rett i kortleseren på pcen som finner denne med en gang.
I praktisk bruk liker jeg nå bedre Windows 7 enn Mac OS. Må bare beklage, men slik er det. Det går raskere, enklere og jeg har bedre oversikt i Windows 7, samt flere muligheter. Mac OS har dessverre ikke forbedret seg noe spesielt de siste 3 åra. Windows har forbedret seg enormt.

trydl

1: Motsatt erfaring. Printer på Mac - fungerer alltid. På PC - tja. Men det finnes også PC-spesifikke skrivere som man kan ha problemer med å få til å virke på Mac da det ikke finnes drivere. Det blir litt som å kjøpe en styreenhet for en VAG motor og så klage på at den ikke passer på en BMW (eller omvendt).
2: iPhoto er et utmerket program når det brukes som det er tenkt. Hvis du har andre behov bruker du noe annet. Jeg ser du sier "programmer jeg har på PC". Hva er det som hindrer deg i å bruke "programmer du har på Mac"? Ut fra det du skriver snakker du om tredjeparts programmer på PC og ikke noe som følger med systemet.
3: Joda - Apple ventet til det kom en standard for minnekort i kameraer og bruker den istedenfor å legge inn 7 forskjellige kortlesere i maskinene sine. Idag er det kortlesere på Macene også.

Om du liker Windows bedre enn MacOS er nå litt uvesentlig i denne sammenhengen. Jeg har den samme opplevelsen som deg men med motsatt fortegn. For meg går alt mye raskere i MacOS, det er enklere og mye mer oversiktlig. Det er godt mulig at du har flere muligheter i Windows, men for en vanlig bruker er det ofte en ulempe.

TorsteinOs bilde

TorsteinO

Det som gjør dette ekstra sketchy er jo nettopp det at samme fabrikken lager både zenbooken og airbooken, og eies av asus. Videre, siden airbooken var den som kom først, blir det vanskelig å tro at de IKKE har brukt løsninger de lærte fra MBA, til å produsere zenbooken (og - ut fra profilen på maskinene kan man jo også tenke sitt om designet...).

Men nei, apple har jo helt tydelig skjønt at den ikke er lik nok utseendemessig til at det nytter å dra saken for retten, så da gjør de det enklere. Helt fair spør du meg. Å la samme fabrikk fortsette å produsere begge vil jo helt tydelig være å gi bort ideer og teknikker til konkurrenten.

Hopalong

@nesten_nerd: hvor mange ganger har du jamret om dine dårlige erfaringer med Apple og OSX her inne nå? Face it, ingenting er perfekt!

Move on, please!!

nesten_nerd

Da er vi uenige trydl og slik er det bare.
Om du nå sammenlinger windows 7 og Lion så regner jeg med at du ikke bruker en pc fra 1812 ?
Med en kraftig pc er windows 7 lynrask.
Har sett at de nye iMacene har kortleser. Helt fantasisk. De har iPhoto men minnebrikkene på kamera passer ikke inn i kortleseren. Kun minnebrikken på videokamera kan brukes.
Er Lion et fremskritt ? Nei, et tilbakeskritt. Lion mangler jo iLife.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai