Gatekeeper gjør Macen sikrere

Gatekeeper gjør Macen sikrereI OS X Mountain Lion introduserer Apple en ny sikkerhetsfunksjon som selskapet kaller «Gatekeeper». Med «Gatekeeper» vil Apple prøve å redusere skadelig programvare i OS X Mountain Lion ved å introdusere ha muligheten til å sperre skadelig programvare ute fra systemet og kun tillate verifisert programvare å kjøre i systemet.

Gatekeeper er en ny funksjon i OS X Mountain Lion som har som mål å gjøre datahverdagen tryggere for Mac-brukere. Gatekeeper sammen med et nytt «Developer ID» program er en ny måte å sørge for at skadelig programvare ikke kan kjøre på Macen.

I Lion introduserte Apple Mac App Store og all programvare som skal inn i Mac App Store må forhåndsgodkjennes av Apple slik som vi også kjenner det fra App Store på iOS. Dette øker sikkerheten ettersom skadelig programvare ikke finner veien til Mac App Store, men reduserer også utvalget av programmer ettersom ikke alle programmer passer i Mac App Store eller følger Apples retningslinjer.

I OS X Mountain Lion har Apple introdusert Gatekeeper som vil være en mellomting mellom programvare som er godkjent av Apple gjennom Mac App Store og null kontroll for all programvare som er utenfor Mac App Store.

Apple vil nemlig la utviklere registere seg hos Apple og få det Apple kaller en «Developer ID». Med en slik ID skal utviklere være identifisert hos Apple og all programvare de utvikler vil sikres med et identifikasjonssertifikat fra Apple.

Med et slikt identifikasjonssertifikat kan utviklere distribuere programvare utenfor Mac App Store, samtidig som de kan bekrefte og gå god for hvem de er i forhold til både Apple og sluttbruker. Apple på sin side kan, hvis programvaren fra utvikleren viser seg å være skadelig, trekke tilbake sertifikatet og gjøre det umulig for programmet til en skadelig utvikler å kjøre i OS X.

Gatekeeper er dermed en sikkerhetsinnstilling i OS X Mountain Lion hvor brukeren kan velge hva slags sikkerhetsnivå den ønsker skal være på Macen. Det finnes tre forskjellige sikkerhetsnivåer.

  • Anywhere: Denne innstillingen lar brukeren innstallere all slagsprogramvare uten begrensninger.
  • Mac App Store: Denne innstillingen lar brukeren kun installere programvare fra Mac App Store.
  • Mac App Store and Identified Developers: Denne innstillingen lar brukeren kun installere programvare fra Mac App Store eller identifiserte utviklere.

Dette er med andre ord innstillinger du kan endre i sikkerhetsinnstillingene i OS X og ut i fra hvor avansert bruker du er, vil du kunne låse ned systemet til det nivået som er sikrest for ditt bruk. Man kan for eksempel forestille seg at bedrifter eller organisasjoner kun ønsker at programvare fra Mac App Store eller identifiserte utviklere skal kunne kjøres på Macen på jobb, mens hjemme så ønsker man at all mulig programvare skal kunne kjøre med de risikoene de innebærer.

I den første betaen av OS X Mountain Lion er innstilligen, som kun lar programvare fra Mac App Store og identifiserte utviklere kjøre, satt som standard.

Programvare fra identifiserte utviklere vil ikke gjennomgå noen form for gjennomgang alla Mac App Store og all mulig programvare vil kunne distribueres på denne måten. Apple vil dog ha muligheten til å blokkere identifiserte utviklere og deres programvare hvis det viser seg at de sprer skadelig kode. For Mac-brukere vil dermed programvare fra identifiserte utviklere være en større garanti for sikkerhet enn programvare uten denne formen for identifisering.

Apple har laget en enkel side om de nye sikkerhetsmulighetene Gatekeeper gir.

Anders

Dere husker vel The Net med Sandra Bullock fra 1995? Der var det et sikkerhetsprogram som het gatekeeper, så klar med en bakdør så alle de slemme kunne komme inn..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai