Det er offisielt - Mac OS X heter nå OS X

Det er offisielt - Mac OS X heter nå OS X

Mange la umiddelbart merke til at Apple ved annonseringen av OS X Mountain Lion spesifikt omtalte Mac OS X kun som «OS X». Ordet «Mac» var droppet fra navnet og med Mountain Lion installert på Macen ser man at Apple også har fjernet «Mac» fra en rekke steder. Spørsmålene har hopet seg opp og Apple har nå offisielt bekreftet at systemet ikke lenger heter Mac OS X, men kun OS X.

Det er til nettstedet The Verge at Apple nå offisielt har bekreftet at Mac OS X ikke lenger heter Mac OS X, men kun OS X. Apple har ikke gått i detalj på hvorfor navnet har blitt byttet, men det er ikke første gang Apple gjør sine navn «enklere».

Siden både iOS og Mac OS X i bunn og grunn er det samme systemet og Apple gjennom de siste oppdateringene har gjort opplevelsene mellom de to systemene mer konsistente, er det kanskje naturlig at Apple kutter ut Mac fra navnet til systemet. iOS har lite med Macen å gjøre, men kjører OS X - det samme systemet som Apples Macer.

Det er ikke første gang Apple gjør slike navneendriger som mange stiller spørsmål ved. I 2007 endret de faktisk hele sitt selskapsnavn og endret navnet til kun «Apple». Tidligere het Apple nemlig «Apple Computer», men med introduksjonen av iPod, iPhone og iPad tilbyr Apple vesentlig mer enn bare datamaskiner i tradisjonell form. I Mountain Lion er det også mye annet som bytter navn. iCal blir til «Kalender» og adresseboken til «Kontakter».

Hva synes du om navneendringen?

Tags:
petrus764s bilde

petrus764

Det er forsåvidt ikke noe nytt at "Mac" var på vei ut, da Lion ble lansert sto det også bare "OS X Lion".

http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2012/02/osx-lion-wwdc-2011-banner.jpg

admins bilde

admin

På reklamemateriell ja, men ikke i selve systemet.

quadra800s bilde

quadra800

Apple, why u piss on your long time users?!

KriSkjs bilde

KriSkj

@quadra800 Kan du forklare hvorfor det å skifte navn fra Mac OS X til OS X er å pisse på long time users? Blir liksom som å si at vi som hadde Angry Birds på iPhone først burde bli pissed fordi de kaller det Angry Birds HD på iPad...

todden

Ja, hvis dette at ordet "Mac" forsvinner ødelegger dagen er det på tide å begynne å leve igjen. Da har livet stagnert. På tide med utfordringer og spenning igjen

Shaman1981s bilde

Shaman1981

Det burde hett xOs slik at man hadde iOs og xOs. Ser at det er samme "familien"...

svendheim

Hadde nå vært bedre med Mac OS etter min mening. Mac OS og iOS. Enkelt og greit. Kanskje det bare er meg.

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Jeg skiter i hva det heter, bare det fungerer...

jaknudsens bilde

jaknudsen

Rart ikke denne URL-en er endret: http://www.apple.com/macosx/mountain-lion/

i-Simens bilde

i-Simen

Det blir jo OS TI (X på romersk tallsystem)... Synes det høres litt rart ut siden hvem som helst kan ha et OS TI, mye bedre med Mac OS!

K.D.Gs bilde

K.D.G

hei er det ikke et linux os som hetter : os x ? ( eller noe som vingner veldig?

wilhel1812

Er det ingen andre som har tenkt tanket på at dette kan bety at de vil lisensiere operativsystemet til andre maskinvareprodusenter? Over Steves døde kropp vil noen kanskje si?

quadra800s bilde

quadra800

@KriSkj: Hva er det som har vært kjernen i Apple siden 1984? Macintosh. Hva er det long time users hovedsaklig bryr seg om? Macintosh.
Navneskiftet tar bort litt av sjelen i Apple.

svendheim

For øvrig er jeg helt enig i jerry.c.bush sin kommentar. Bare dritten funker, så er det god nok grunn til å holde fred.

svanos bilde

svano

@wilhel1812 Jeg har liten tro på noen sånt. Mac-cloner i ulike versjoner (reverse engineering og lisensiering) har eksistert før, men jeg tror det var veldig smart å av Apple å slutte med sånt. Det hindrer maskiner som kjører OS X fra å konkurrere på kun pris slik vi ser i Win-verdenen for forbrukermarkedet, det gir også Apple større kontroll over Macens image som noe annet og koblingen mellom maskinvare, OS og brukeropplevelse. Med Apples økonomi i dag ser jeg ingen grunn til at de skal eksperimentere med noe slikt, og jeg tror det at de ikke gjør det er en god grunn til at de er i den situasjonen de er nå.

wilhel1812

Ja, jeg er egentlig enig i deg der. Jeg ser ikke noen mulighet for at Apple skal begynne å lisensiere programvaren sin med det første.

Med den konklusjonen synes jeg det er rart at de fjerner Mac fra OS X. Hadde jeg vært Apple tror jeg heller at jeg hadde fjernet X’en som egentlig ikke sier så mye om hva det gjelder.

Mac beskriver at programvaren kjører på en datamaskin med ordet Mac i seg. Per i dag MacBook Air, MacBook Pro, iMac, Mac Mini og Mac Pro. iOS ser det ut til at kjører på enheter som begynner med «i», iPad, iPod og iPhone (og TV som jeg ikke ser helt logikken i.)

OS beskriver simpelthen at dette gjelder et operativsystem.

X’en beskriver at dette er utgave 10 av Macintosh-operativsystemet, noe som etter min mening blir veldig feil. De har kommet med såpass mange store oppdateringer i OS’et at dette ikke lenger kan beskrives som OS X på samme måte som OS X 10.0.

Mac beskriver enheten, OS beskriver hva det er og X beskriver utgaven, noe som ikke stemmer med dagens versionsbeskrivelse.

Etter min mening bør de simpelthen droppe X’en og erstatte den med kattenavnene de er så glade i. Mac OS Mountain Lion. Det er tross alt disse de bruker til å promotere sine nye systemer.

Det var min tolkning/konklusjon for i dag. :)

-Evens bilde

-Even

Rent og pent med OS X og iOS, men samma søren hva det heter egentlig, bare maskinen går på og fungerer som normalt! :)

KriSkjs bilde

KriSkj

@quadra800 så siden OSet ikke lenger heter Mac OS X er det ingen Macintosh?

"Hi, I'm a Mac! And I'm a PC."

Hvordan finner du vinduet som var screenshottet?
Apple-About This MAC (!!)

Tror ikke det er noen fare for at ordet Macintosh blir glemt pga dette...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai