Dolly Drive gir Time Machine backup i skyen

Dolly Drive gir Time Machine backup i skyenApples Time Machine-funksjonalitet i OS X har gjort det mye lettere for Mac-brukere å ta backup av sine data uten å måtte tenke på det å faktisk gjøre det.

Time Machine durer og går i bakgrunnen og sørger for at backup tas hele tiden, men hva hvis huset ditt brenner opp eller alt blir stjålet? Da må du ha backup utenfor huset. Dolly Drive gir deg backup i «skyen» samtidig som du fortsatt kan bruke Apples innebygde Time Machine.

Det fine med Apples Time Machine er jo nemlig det at du ikke trenger å tenke på det. OS X gjør backupen kontinuerlig uten at du trenger å foreta deg noe som helst, men foreløpig så er Time Machine begrenset til tilkoblede harddisker på Macen, Time Capsule eller nettverksdisker koblet til hjemmenettverket.

Skulle huset ditt brenne ned eller alt utstyret ditt bli stjålet vil du dessverre ikke ha noen backup. Du må da tenke på backup eksternt. Det kan være tape, brenning av DVDer eller harddisker som du med jevne mellomrom tar backup til og lagrer et «trygt» sted. Alternativt kan du lagre dette på eksterne lagringstjenester som Dropbox, Jotta, Amazon S3, Box.net osv.

Ulempen er at du må gjøre dette «manuelt» og ikke kan forholde deg til Time Machine som gjør jobben for deg. Det er her Dolly Drive kommer inn i bildet.

Dolly Drive bruker Time Machine

Dolly Drive er ikke veldig forskjellige fra andre og mer kjente backupløsninger i skyen som for eksempel Mozy, men tilmotsetning fra andre løsninger er Dolly Drive rettet veldig mot oss Mac-brukere.

Dolly Drive lar oss nemlig fortsatt benytte Time Machine som backupløsning, men i stedet for å lagre dataene lokalt så tilbyr Dolly Drive oss lagring i skyen for våre backups. Selskapet selger forskjellige lagringspakker og for 50GB med backup må du ut med 3$ i måneden, $7 for 250GB, $13 for 500GB og $22 for 1TB. Hvis du har virkelig store backup behov kan du pgså få hele 2TB for $40 i måneden. Dolly Drive har servere i Europa og USA og lover dermed raske overføringshastigheter mot deres tjenster.

Det fine med Dolly Drive er det at tjenesten ikke endrer backup-metodene du allerede bruker hvis du benytter Time Machine. Dolly Drive benytter seg nemlig av Time Machine, men i stedet for å ta backup lokalt gjøres backupen direkte til Dolly Drive sine servere. Det skulle ikke overraske meg om Apple før eller senere introduserer noe alla dette i iCloud, men inntil det skjer så er i hvert fall Dolly Drive etter hva jeg vet de eneste som tilbyr en slik løsning.

Dolly Drive koster fra $3 i måneden og gjennom medfølgende Dolly-programvare kan du sette Dolly Drive til kun å ta backup av noen av dine filer og ikke alt. 40GB backup kan dermed være passelig hvis målet ikke er å ta backup av hele harddisken. Mozy og Crashplan (ubegrenset backup for $3 i måneden) er gode alternativer hvis du ikke ønsker å benytte deg av Apples innebygde Time Machine-funksjonalitet.

Du kan lese mer om Dolly Drive på Dollydrive.com

Jaja

Kan man bruke Dolly Drive og TM ved siden av hverandre eller er det en enten eller løsning?

Har jotta og bitcasa, men dette virker bedre. Man får også 5 GB per mnd man er medlem, altså 60 gig i året, noe som kan hjelpe veldig.

foffster

Fort dyrt. Jeg bruker Backblaze til Macbooken, og den tar de viktigste filene for 5 dollar i mnd - uavhengig av størrelse.

MacJohns bilde

MacJohn

Bare så det er nevnt: Carbonite tar automatisk backup av alt du måtte ønske bortsett fra systemfiler og programmer, ubegrenset mengde data – for 59 USD per år...

http://www.carbonite.com/

iSkf95

Tar år å laste opp 500 gig til skyen ...

HEFJELLS

Bruker Jotta til bilder og musikk. For 490,- pr år kan eg lagre ubegrenset. Velger bare hvilke mapper så fikser jotta resten. Enkelt og greit. Serverene ligger i Norge.

ddybings bilde

ddybing

Synes ikke det ar erst priser. Rett over hundrelappen i måneden for 1TB ;)

Wavelengths bilde

Wavelength

Dyrt når du får ubegrenset for 50,- gjennom Jotta.no

kanskje-mac

Tar det år å laste opp 500GB til skyen?
Men 50Mbit/s internett er vel 3 timer et bedre estimet ;-)

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

50Mbit/s internett ;-)
Det er ikke alle som er så heldige å sånn type Internett tilkobling. Det er vel mange som sitter med en eller annen type ADSL og dermed meget ustabil speed og Opplasting på alt fra 200-1000kbit/s. Det tar en goooooood del lenger tid å laste opp da.

kanskje-mac

Godt flere oppdager at internett må være raskt begge veier ;-)

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Det er bare det at ikke alle har mulighet til å bestille seg dette. Jeg er en av de.... ;) :-/

jpsalvesen

Å laste opp 500gb tar mange flere på de fleste linjer (antar at 1-2 mbit/sec opplastningshastighet er typisk). Men når du først har lastet opp 500gb så vil backupprogramvaren bare laste opp endringer.

dcsis bilde

dcsi

Tar det år å laste opp 500GB til skyen?
Men 50Mbit/s internett er vel 3 timer et bedre estimet ;-)

@kanskje-mac: Med 50Mbit/s så vil det ta i overkant av 22 timer eller lengre å laste opp 500GB. Men når dette er gjort så er det for de fleste av oss ikke så mye som lastes opp i snitt pr dag.

baiazs bilde

baiaz

Neon som har dette og kan anbefale det? Eller fraråde? Jeg har prøvd noe tidligere og da tok det ÅR å få opp.... så da droppet jeg det

jpsalvesen

Har ikke Dolly Drive, så aner ikke om det er bra eller ei. Men det er veldig dyrt. Backblaze koster 4 amerikanske dollar i måneden for uendelig lagring. Dolly drive har ikke noen ubegrenset plan, men 500gb får du ned mot 13 euro i måneden. Dårlig deal.

Ref tidsbruken,det tar fort en måned eller to å laste opp alt man eier av filer om man har noen, og om man ikke har en feil opplastingshastighet. Men når det først er på plass, så tar en backup som regel noen minutter, av og til en time eller to om du har lagt til noe stort.

Hvor lang tid det tar å laste opp den første backupen er et ganske enkelt regnestykke: Man tar mengden data man har, og deler på hvor mye data man flytter innenfor en tidsenhet (jeg bruker timer her). Da finner man ut hvor mange timer man bruker.

Du kan teste linjen din på [url=http://speedtest.net">speedtest.net. Jeg fikk en upload speed på 6mbit. 6 mbit / 8 bit per byte = 750 kilobytes i sekundet. Ganger vi dette med 3600 så får vi 2700 megabytes i timen, altså 2.7 gigabytes. Da vil det ta 500/2.7 = 185 timer å laste opp 500 gigabytes. Om du derimot hadde hatt en upload speed på 1mbit (litt mer typisk), så hadde det tatt seks ganger så lenge å laste opp 500gb - altså 1110 timer som tilsvarer 46 dager og noen timer.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai