Kommentar: Noen tanker om Surface

Microsoft Surface

Hvis ikke du har gjemt deg under en stein denne uka, kan du nesten ikke ha unngått å ha fått med deg at Microsoft på mandag viste fram «Surface». Surface er Microsofts første forsøk på å faktisk konkurrere i nettbrettmarkedet som så langt egentlig bare består av Apple, Apple, Apple, Amazon og et fåtall mislykkede Android-nettbrett.

Sammenlignet med nettbrettene som i dag konkurrere med iPad, ser Surface umiddelbart ut til å være et produkt som endelig kan konkurrere på noe annet enn pris. Android-nettbrettene fra Samsung, Asus, Motorola og resten av Android gjengen har i mine øyne ikke vært noe annet enn dårlige kopier av iPaden. Amazons Kindle Fire var et friskt pust. Microsofts Surface ser ut til å kunne bli en lett bris, med potensielt storm i kastene. Jeg synes med andre ord at Surface ser spennende ut.

Det mest interessante i ukens Surface presentasjon var allikevel det Microsoft ikke sa. Vi vet ikke hva den kommer til å koste, vi vet ikke når vi kan kjøpe den og merkelig nok viet programvareselskapet Microsoft svært liten tid til å vise oss programvare. Verken sin egen eller andres. «Alle» kan lage maskinvare, men det er svært få som greier å lage både maskinvare og programvare. Sammenligner du Microsofts Surface-presentasjon med for eksempel Steve Jobs iPad-presentasjon så ser man lett forskjellene. Apple fokuserer på programvaren, mens Microsoft ikke så ut til å vite helt hva de skulle fokusere på. Det ble verken eller, men det hele bunner kanskje ut i at dette produktet faktisk er langt fra ferdig?

Hvorfor viser Microsoft det da fram? Hvorfor vise fram et halvferdig produkt uten pris, leveringsdato eller annen essensiell informasjon for forbrukere? Hvorfor vise fram et halvferdig produkt måneder før de skal slippe Windows 8 for nettbrettene partnere som Dell, HP og Nokia utvikler? Jeg synes det kan lukte desperasjon.

Apple fyrer åpenbart på alle sylindere og har akkurat gjennomført en WWDC hvor høstens iOS 6 ble vist fram. Endringene er ikke dramatiske, men interessen er som vanlig enorm og iOS 6 ser ut til å bli et solidt system som kommer til å ytterligere sementere iPadens dominanse. Google forventes å lansere sitt eget nettbrett på årets Google I/O neste måned og stemmer ryktene om pris vil nettbrettet være billig. Dette vil sannsynligvis endelig skape et nettbrettmarked også på Android-plattformen.

Samtidig har Microsoft hatt langt fra suksess med Windows Phone og selv om selskapet har puttet mye ressurser i et system som jeg personlig liker svært godt, ser markedsandelene bare ut til å gå en vei. Deres største partner, Nokia, går det heller ikke bra med og de mest dystre spådommene påstår at selskapet går tom for penger allerede neste år - hvis ikke noe drastisk skjer.

Hele Surface lanseringen lukter litt av dette. Jeg tror Microsoft faktisk føler at toget begynner å forlate perongen og at de ikke har tid til å vente på at sine partnere skal levere nettbrett som forbrukere ønsker. Microsoft har måtte ta skjebnen i sine egne hender og gjøre noe de aldri har gjort i PC-markedet før. De må produsere sin egen PC og dermed konkurrere med alle sine partnere. Partnere som står for største delen av deres inntekter.

Det er utvilsomt et modig valg. Om det er for modig vil tiden vise.

Først skrevet på Matsbs.no

freddjohs bilde

freddjoh

I would make a joke about it, but maybe it's too zune......

Gaute43s bilde

Gaute43

I mine øyne er iPad bare en forvokst iPhone, mens Surface er en genial liten PC. Det blir spennende å se om Microsoft greier å markedsføre denne ordentlig, for her kan Apple få konkurranse.

Cybbe

Det er så mye rart som skrives, selv om alt i denne artikkelen er skrevet før denne uken.

Det aller pussigste er avsnittet om at Microsoft viet lite tid til å vise frem programvare. Joda, de gjorde ikke dette på denne sesjonen, men hvor lavpannede argumenter skal man egentlig komme med for å angripe Microsoft? De har brukt det siste året på å vise frem programvare. Alle kan laste den ned og teste den ut selv!

http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/release-preview

Nyheten er ikke Windows 8, som er vist frem et utall ganger, som en hver kan teste ut osv, men tableten. Kritikken er så idotisk som den kan bli.

krsk0

Jeg synes dette ser kult ut, men når det slippes om et år (eller mer?) er det ikke lenger det...

admins bilde

admin

@Cybbe

Dette er ikke en kritikk av Microsoft - heller tvert om. Jeg synes det er veldig modig av Microsoft, kanskje for modig. Jeg er stor fan av Metro. Jeg finner det dog spesielt, og en smule desperat, å vise fram et produkt som åpenbart er halvferdig.

Hvorfor ikke vente til Windows 8-lanseringen og faktisk overraske oss med knall god tredjeparts programvare og et knall godt produkt. Å ha en event hvor man ikke viser fram tredjepartsprogramvare, ikke kan si noe om pris eller leveringstidspunkt, blir en smule desperat.

Jeg gleder meg til Metro og Surface, men tror ikke det er en stor utfordring for Apple. Det er Google og Android-partnerene som vil føle det mest på kroppen.

Cybbe

Hvorfor ikke? Microsoft er et annet selskap enn Apple, med en annen kultur, og som har for vane å presentere ting før de lanseres. Det passer også deler av deres målgruppe, som blant annet er bedrifsmarkedet (og med NT-kjerne så har de mye å se frem til). Windows 8 RT er for lengst vist frem, tredjepartsprogramvare også. Det er ikke der nyheten ligger.

iPhone ble lansert før det ble sendt på markedet (et halvår før). iPad ble lansert 2 måneder før det kom på markedet. Og dette fra et selskap som har som tradisjon å hemmeligholde lanseringer. Microsoft har ikke noe behov for å ha samme hemmelighetskultur, snarere tvert imot (bedriftskunder er ikke veldig glade i Apples hemmelighold, ta en prat med kunder og hør hvor fornøyde de er med informasjonen rundt Mac Pros fremtid).

Produktet virker ikke mindre halvferdige enn "kardemommeby"-Apple maps, men jeg antar du ikke gikk i vinkel da Apple viste fram iOS 6?

kometen

Hvis et væsentlig salgsargument er tastaturet, vil anveldelsen kræve så meget plads, at det skal placeres på et bord af en art. Og så kan du egentlig lige så godt have en bærbar.

Ergo mister man mange af de brugsområder som gør iPad'en så anvendelig; mens man æder, sidder i sofaen, toilettet (ja, hvem bruger den ikke der? ;-) ) osv., iPad'en skal ikke bruges til at skrive lange romaner eller afhandlinger, og MS risikerer at lave et produkt, som hverken bliver det ene eller andet.

Her må jeg atter tage hatten af for afdøde hr. Jobs. Han havde ret, når han terpede at produkterne skulle være enkle at bruge, selv om brugsområdet derved kunne afgrænses.

MS mister nok atter en gang fokus, når de ønsker at dette produkt skal appelére til så mange som muligt, og putter flere funktioner på, og derved gøre det vanskelligere at sælge produktet på en god måde.

Forbrugeren vil nok også have problemer med at skelne mellem ARM- og Intel-versionen, og står tilbage med et spørgsmålstegn, når de ikke kan afvikle Windows-programmer på Windows.

Hilsen
Claus

exenpipp

Åpenbart inspirert av Daingfireball, Claus, men allikevel godt sagt.

kaizerss bilde

kaizers

Jeg synes presentasjonen av Surface var bra, og selv om vi ikke fikk lanseringsdato og pris - så var det nok for å "tease" utviklerne og forbrukerne på hva som kommer fra Microsoft.

Apple legger en helt annen strategi enn Microsoft, og overrasker nok forbrukeren mer enn hva Microsoft gjør. Men jeg vet jo også at 3.parts utviklere har klaget på Apple for at de ikke får info. fra Apple vedrørende nye funksjoner, endringer osv. i nye versjoner. Det kan gå uker/måneder før OSX programvare blir kompatibel med aller siste versjon. Microsoft har blitt mye flinkere til dette enn Apple i de siste årene.

Windows 8 nærmer seg lansering nå, og vil nok tro at mer informasjon fra Microsoft kommer rundt både Windows 8, Surface og Windows Phone 8. Til Norge så kommer vel ikke disse produktene før oktober/november.

Men husk også at Microsoft har langt større markedsandeler enn Apple på maskinvare og programvare. Det krever litt andre ressurser for Microsoft for å kunne håndtere logistikk, distribusjon osv. Samt at de 2 har forskjellige konsepter, forretningsmodeller og strategier - takk og pris!

magnuskite

Hvis et væsentlig salgsargument er tastaturet, vil anveldelsen kræve så meget plads, at det skal placeres på et bord af en art. Og så kan du egentlig lige så godt have en bærbar.

Hilsen
Claus

Herlig observert Claus... men forskjellen er, dersom man ser på videoen, at man har tastatur i skjermdekselet. Mest sannsynlig er man dermed ikke nødt til å benytte seg av dette for å skrive, da man kan legge til grunn at det også vil finnes et skjermtastatur på touchscreenen. Det man får i tillegg til det man evt får ved en iPad er et sårt savnet tastatur som faktisk er mulig å bruke... i motsetning til det på nevnte iPad. Tydeligvis er tastaturet et valg man har, og ikke noe som nødvendigvis må benyttes.... dermed kan man som du så fint avslører selv, faktisk eliminere behovet for en laptop, og KUN ha tablet... det er ikke et alternativ med iPad uten tastatur!

eee

Kan Asus Transformer Pad Infinity TF700 64 GB være en konkurrent av iPad?

I testen på amobil.no kommer den bra ut:
"Asus Transformer Pad Infinity er noe av det råeste du får tak i på nettbrettfronten."

http://www.amobil.no/artikler/asus-transformer-pad-infinity-tf700-64-gb/110362

Det største minuset er jo at det er få nettbrett-optimaliserte apps til Android.

ErikB

Førstemann som får tak i dette vidunderet fra Microsoft kan legge den og tatstaturet på fanget og prøve å skrive. Genialt? Lykke til :)

flyndrefjess bilde

flyndrefjes

ErikB: ja, jeg syns også det ser litt krøkkete ut, men det skal bli spennende å se dette i praksis. Forresten, Logitech så jeg hadde et tastatur som kunne brukes som "deksel" til iPad. Ser mer anvendelig ut enn SurFace-løsningen ut ifra det jeg ser på bildene.
http://www.dinside.no/897696/test-logitech-ultrathin-keyboard-cover

Alexbleks

Tror denne kan bli bra! Tenk å kjøre WoW på slikt noe :D

MacTitan

Hm... Trodde da jeg var kommet riktig?
Sjekke URL - joda, det STÅR mac1.no. Ikke microsoft1.no

Ikke glem hva Microsoft er, folkens...

De fortjener i hvertfall ikke støtte fra Apple-miljøet...

krsk0

Nå ble jeg nysgjerrig - hva er det Microsoft er?

Zapphead

MS er så mangt... (og på disse sidene kommer du ikke for å finne supporterne deres)
...men aller best er de på å lage kopier og selge det under eget navn... som noen så pent beskrev det for et par år siden da Zune aldri traff markedet den siktet på... Å se MS prøve å manøvrere i dagens marked, er som å se en ishockeyspiller som hele tiden setter kursen dit pucken befinner seg... Problemet er at nå som de ikke er alene på banen, endrer ting seg lenge før de er inne i markedet de forsøker å kopiere...

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai