MobileMe er død - her er noen alternativer

MobileMe er død - her er alternativeneI går stengte Apple MobileMe for godt og selv om tjenesten aldri fikk virkelige mange brukere sammenlignet med dagens iCloud, er det allikevel mange som åpenbart savner flere av MobileMe sine funksjoner. Her er noen alternative løsninger som gir deg mye av den samme funksjonaliteten.

Bildegallerier

Den beste funksjonen i MobileMe som Apple ikke har videreført til iCloud var nok bildegalleriene. Apple ga oss en relativt enkel måte å dele bilder med venner og kjente i bildegallerier. Disse galleriene fulgte ikke helt med i timen hva gjelder andre mer sosiale og populære bildedelingsnettsteder, men fungerte spesielt godt som en backup av dine bilder i skyen. Heldigvis finnes det en rekke tjenester med mange av de samme funksjonene.

 • SmugMug er kanskje den tjenesten som ligner mest på Apples eget bildegalleri, men tjenesten koster fra $40 i året for ubegrenset antall bilder. SmugMug har et hav av funksjoner, egne apps for iOS og kan absolutt anbefales som en erstatter for Apples MobileMe gallerier.
 • Flickr er den gode gamle tjenesten som har eksistert i årevis. Tjenesten koster $25 i året for ubegrenset lagring av bilder og video og har et stort antall funksjoner og er integrert inn i iPhoto. Flickr har fokus på sosial deling av bilder, men det går også an å «lukke» dine gallerier. Dessverre har utvikling av Flickr gått veldig tregt etter at Yahoo kjøpte dem opp.
 • Googles Picasa er blitt en del av Google+ og fokuset har også der flyttet seg fra bildelagring til sosial deling på den ellers så interessante tjensten. I mostetning til Flickr og SmugMug har Google også en egen iPhoto-konkurrent hva gjelder programvare som noen sverger til. Googles tjenester er gratis, men hvis du overskrider 2GB må du kjøpe mer plass. Som vanlig med Googles-tjenester må du også være oppmerksom på at selskapet har utviklet tjenesten for å selge annonser, ikke tjene penger på selve tjenesten.
 • Dropbox har også nylig forbedret sin bildetjeneste og tilbyr en enkel form for bildedeling gjennom enkle gallerier. Dropbox er tett integrert på Macen og du kan faktisk ha hele ditt iPhoto-bibliotek lagret i Dropbox. Dropbox er gratis opp til 2GB, men deretter må du betale $99 for 50GB og $199 for 100GB. Fordelen er at du kan lagre mer enn bare bilder.

I tillegg bør det nevnes at forskjellige fotofremkallingstjenester også tilbyr diverse løsninger for håndtering av bilder, men dette er sjeldent særlig bra eller velfungerende. Det kan allikvel være verdt å undersøke og slike tjenester er ofte også gratis og gjør det lett å fremkalle bilder.

Fillagring

iDisk var MobileMe sin fillagring i skyen. Tjenesten var kjent for å være notorisk treg, men den fungerte og var tett integrert med Mac OS X. Apple har ikke videreført iDisk inn i iCloud, men har introdusert en lignende funksjon hvor programvare kan lagre filer direkte på iCloud fra og med Mountain Lion. Direkte alternativer til iDisk finnes det heldigvis mange av.

 • Dropbox.com er den åpenbare erstatteren for iDisk. Gratis opp till 2GB, men deretter må du betale $99 for 50GB og $199 for 100GB. Dropbox er tett integrert i systemet og fungerer veldig godt - også på tvers av plattformer som Windows, iOS og Android.
 • Microsoft har også sin egen Dropbox-konkurrent. SkyDrive er navnet og her får du 7GB gratis lagring og mulighetene for å oppgrader når plassen er brukt. Skydrive er spesielt nyttig hvis du jobber mye mot Windows PCer og Windows Phone.
 • Amazon Cloud Drive er et tredje alternativ for de som ønsker et iDisk-lignende alternativ. Amazon tilbyr god programvare som også er integrert mot deres egen musikktjeneste som dessverre ikke er tilgjengelig i Norge enda. Amazon gir deg 5GB gratis lagring med rimelige muligheter til å øke.
 • Box.net er en tjeneste som ligner veldig på Dropbox og tilbyr 5GB gratis lagringsplass samt gode applikasjoner på iOS
 • DollyDrive fortjener også å bli nevnt i denne sammenhengen. DollyDrive er veldig Mac-vennlig og tilbyr mye av samme funksjonalitet som iDisk samt en meget snedig løsning for Time Machine backup til skyen.
 • Sist, men ikke minst, så har Google også nylig lansert Google Drive. En tjeneste svært lik Dropbox, men med rimeligere priser på lagring. Igjen må man være oppmerksom på at Google kan benytte innholdet i dine dokumenter til å målrette annonser mot deg på et senere tidspunkt. Tjenesten fungerer svært godt på Mac og har også en iOS-applikasjon for iPhone og iPad.

Websider

Apples MobileMe inkluderte sammen med programvaren iWeb en løsning for enkelt å kunne publisere nettsider til MobileMe. iWeb-programvaren er vekk og det samme er også muligheten for å legge nettsider på MobileMe.

Heldigvis finnes det et hav av forskjellige webhoteller og programvaren iWeb erstatter du best med RealMac Software sin Rapidweaver. Her har du det meste av funksjoner du fant i iWeb og du kan enkelt lage nettsider uten å kunne noe om HTML. Det eneste du må skaffe deg selv for å kunne bruke Rapidweaver er et webhotell.

Et godt alternativ for å utvikle nettsider selv kan være tjenester som Tumblr og Squarespace.

Hvilke tjenester anbefaler du til å erstatte MobileMe?

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Ikke glem Jotta for fillagring! Om man verver flere kan man faktisk få inntil 100GB gratis lagring der. Jeg har vervet nok til å få 100GB der og det er flere av mine kollegaer og kompiser som har gjort det samme.

Ang bildegalleri, eller bildedeling så er vel Flickr den beste i mine øyne, selv om det ikke er like elegant og enkelt som det har vært med Apples webgallerier.
Håper inderlig at Apple lager en lignende tjeneste igjen.

el-nico

Bra artikkel :)

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Om en liker iWeb sitt grensesnitt så kan man feks ta en titt på Sandvox som finnes i Mac Appstore. Dette har et grensesnitt som er meget likt iWeb, men har mange flere muligheter. Anbefales.

gamenius

Er man ute etter god og ikke minst sikker lagring som fungerer på Mac og de ulike i-enehtene så sjekk ut Wuala. Veldig fornøyd med dette krypterte alternativet.

foffster

Tipser om Bitcasa. Ubegrenset lagring/backup/synk for 9 dollar i mnd etterhvert som de kommer ut av beta.

TRicX

Anbefaler Dropbox! Har alltid vært bra på fil synkronisering mellom mange plattformer (Mac, Linux, Win, iOS, Android, Blacberry), har bra app'er, og har nå også blitt veldig bra på fil deling og bilde fremvisning/deling.

Som det nevnes kan man få 2 GB for å registrere konto (+0,5 GB), men i tillegg kan man få 3 GB for å ta i bruk Camera Upload, og inntil 16 GB for verving, i tillegg til noe annet smått. Totalt kan man altså få nesten 22 GB gratis lagring med Dropbox.

gamenius

Bruker Dropbox i dag, men klarer ikke å slå meg til ro med den dårlige sikkerheten. Det gjelder jo mange av de andre løsningene også.

Autoxave

Anbefaler SpiderOak, pågår nå en kampanje for 4 GB gratis. Den store fordelen er sikkerheten, denne har nemlig kryptering fra klientsiden, dvs bare du har tilgang til dokumentet. Sync funker utmerket mellom ulike maskiner, også mellom mac-windows-linux.

Dersom du bruke linken under får vi begge 1 GB ekstra lagring.

https://spideroak.com/download/referral/72ef5439941864b61d7c5a3a198e4096

el-nico

Jeg bruker Jotta til back-up av ting jeg absolutt ikke vil miste.
Tror jeg betalte kr. 490 for ett år. Så langt har det fungert meget bra. De har en meget velfungerende og rask kundeservice.
Ved en anledning har jeg også vært nødt til å laste ned fra Jotta, og i kroner og øre "tjente" jeg inn det det koster for å benytte meg av deres tjenester.
Ganske så smart for å dele filer også. Ikke noe problem. Dokumenter eller bilder eller hva det enn er; man klikker på "del".
Har krysset av for daglig sync og føler meg trygg. Merker ikke at Jotta arbeider i bakgrunnen ...

Dropbox bruker jeg til ting jeg vil ha tilgang til når jeg er ute å rører på meg. Ting jeg ikke nødvendigvis trenger back-up av (Jotta). Bilder, tekst, filmer osv.

Flickr er jo enkelt og greit for de bildene man vil dele med verden, familie og/eller venner.

I iCloud har jeg dokumenter jeg jobber med.

Jeg føler meg ganske mobil og sikker med dette ;), men gleder meg til å se hva som evt dukker opp i iCloud etterhvert.

Once you go mac ....

Herman1

Føler meg veldig trygg på Jotta. De er norske, følger norsk regelverk og er stasjonert i Norge. Dessuten koster det omtrent like mye som MobileMe, bare litt mindre. Ubegrenset backup for 49,- i måneden synes jeg er greit.

Når det gjelder billedgallerier er jeg litt mindre orientert, det var veldig greit å legge ut siste familiebegivenhet på MobileMe sin albumtjeneste og la hver enkelt laste ned de bildene de ville ha. Selv. Så slapp man å distribuere 100 forskjellige bilder etter 100 ønskelister via epost!

Fordelen med iCloud er at de tjenestene de tilbyr går langt raskere enn MobileMe, slik jeg opplever det.

Men som sagt, erstatter for billedgallerier må man kanskje lage selv? Eller finnes det noen gode som er tilnærmet lik MobileMe uten å kreve eierskap og rettighetene til bildene dine slik som Flickr (og Picasa?).

Hilsen

ameneon

Bruker Jotta, dropbox og box.com. Hvert til sitt bruk. 49,- mnd for ubegrenset lagringsplass hos jotta må sies å være en kanonbra pris, og jeg har speilet hele macen min til jotta om uhellet skulle være ute og både mac og time capsule skulle ta kveld i en lokal IT-apokalypse...

admins bilde

admin

@herman1
Jotta har etter hva jeg har hørt teknisk sett tilgang til filene dine ettersom de bruker kryptering hvor de selv kjenner nøkkelen.

SmugMug er et godt alternativ for bilder hvor ikke selskapet eier bildene dine eller prøver å selge deg videre.

kajh

Hei!

Se også http://www.crashplan.com/consumer/crashplan-plus.html

Prisen er rundt $3 pr måned for ubegrenset plass.

Dette er primært en backuptjeneste men med muligheter til å laste ned sine egne filer når og hvorr man trenger enten via klienten som finnes bla for MacOS X, Windows eller via webgrensesnittet deres. Via webgrensesnittet kan man velge hvilke filer man vil laste ned og de lager en zip.fil til deg med disse (begrenset oppad til 500Mb). De har også en egen iOS app som gjør at man kan laste ned filer til telefonen.

Crashplan krypterer dataene man laster opp og man kan velge sin egen krypteringsnøkkel. Se http://www.crashplan.com/consumer/security.html for mer info.

Herman1

@admin: takk for utfyllende opplysning om Jotta. SmugMug er nok et bedre valg for lagring+presentasjoner sammenlagt. Det kan jo likegjerne koste oppimot det samme som MobileMe gjorde! Ellers er er jeg enig med de fleste her at DropBox er et godt alternativ, ikke Publicmappen, men for å overføre filer av andre karakterer enn fotografier også.
Og ha noen andre lagret der i tillegg. Stakkars iDisk.

Håper det kommer en update snart som kan rense ut restene av MobileMe! iDisk-ikonet finnes der enda.

Hilsen

baiazs bilde

baiaz

Zenfolio er en veldig elegant løsning for bilder. Flotte galleri, kan passordbeskyttes, kan la folk få laste ned ALLE bildene i et galleri i en operasjon. Kan selge bilder derfra. Masse muligheter for å lage hjemmesider med bildene i fokus.

Kjempebra service!!!

rihno

SugarSync gjør det meste av dette; kan brukes som Dropbox (filsynkronisering), som backup og har eget billedgalleri med delingsmuligheter. 5GB gratis.

Bruker du linken under får jeg bonuslagring hvis du prøver det ut:)

https://www.sugarsync.com/referral?rf=cvk2o7jht8ays&utm_source=website&utm_medium=web&utm_campaign=referral&shareEvent=845774

LCD

Hei

Samme historien er det vel med Dropbox da de kjører dedublication på filene.
For å kunne gjøre det må Dropbox ha tilgang til alle filene dine og filene til alle andre også
De har også en avtale med de "gale" myndighetspersone i USA som sjekker etter ulovligheter
Så har du en fil som ikke tilfredstiller amerikansk lov er du ute å kjøre.
Dropbox bruker også servere til Amason da de ikke har egne.

Hele lagringskonseptet i skyene er litt luggette nå i begynnelsen...med oppkjøp og rettigheter i det blå for brukere
Plutslig ligger filene dine i Bangladesh, Nigeria eller det som verre er
Politiske konflikter kan også lage klab og bab for filene dine i fremtiden
Alle husker vel TV og Jotta og om de personene som hadde mistet bildene sine og den artige kommentaren fra den siden om at man må ha backup!
Ikke mange som leser den lille skriften....

Tryggest er det å ha filene dine privat hos deg selv med en ekstra backup hos venner eller bekjente...så slipper du at bildene dine elller at et dokument dukker opp et sted de ikke burde være, da de fleste cloud-backup firmaene stort sett kan gjøre hva de de vil med filene dine da du gir i fra deg rettighetene når du lagrer der.

svars bilde

svar

@LCD Derfor har jeg min egen sky, laget med Synology NAS og deres CloudStation app.
Men jeg vurderer sky-backup, og da er det Crashplan som er den beste jeg finner. Ok, de har servere i USA, men dataene blir kryptert med 448bit Blowfish og man kan sette sin egen nøkkel selv, som ikke er kryptert med passordet som Crashplan kjenner til.
Mister du nøkkelen kan ikke de heller lese ut data.

Trygt nok, spør du meg.

Autoxave


Tryggest er det å ha filene dine privat hos deg selv med en ekstra backup hos venner eller bekjente...så slipper du at bildene dine elller at et dokument dukker opp et sted de ikke burde være, da de fleste cloud-backup firmaene stort sett kan gjøre hva de de vil med filene dine da du gir i fra deg rettighetene når du lagrer der.

Desto viktigere at filene krypteres fra klientsiden og ikke av tilbyder. Om de skulle komme i gale hender så kan ikke vedkommende gjøre noe med filen uten passordet som bare du kjenner til. Etter det jeg vet er det bare SpiderOak og Crashplan som har kryptering fra klientsiden. Men Crashplan har ikke sync.

-----
Dersom du bruker linken under får vi begge 1 GB ekstra lagring på SpiderOak, nå har de kampanje på 4 GB gratis lagring.
https://spideroak.com/download/referral ... 3a198e4096

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai