Slik flytter du iPhoto-biblioteket til Dropbox

Slik flytter du ditt iPhoto-bibliotekVi har tidligere laget en guide som viser deg hvordan du flytter ditt iPhoto-bibliotek til en ekstern disk. Eksterne disker kan være bra hvis du har store biblioteker, men hva hvis du vil ha en backup i skyen og synkronisering på tvers av maskiner?

Da er skytjenster som Dropbox, Google Drive og Microsofts Skydrive et bedre valg.
Fremgangsmåten for å flytte ditt bibliotek til Dropx er nesten det samme som å flytte det til en ekstern disk, men med noen små fallgruver som du bør tenke på.

Skytjenester som Dropbox har blitt umåtelig populære de siste årene og selv om de har sine åpenbare begrensninger kan de også være veldig nyttige til lagring, backup og synkronisering av store datamengder som ditt iPhoto-bibliotek.

I motsetning til å lagre ditt bibliotek på en ekstern harddisk, vil ikke lagring av iPhoto-biblioteket i Dropbox frigjøre noe plass på din maskin. Dropbox er nemlig i all hovedsak en synkronisering og lagringstjenste - ikke en harddisk på nettet. Det betyr at selv om du laster opp hele ditt iPhoto-bibliotek på 100GB til Dropbox, så må du fortsatt ha 100GB ledig plass på Macen for å kunne benytte biblioteket lokalt.

Slik flytter du biblioteket til Dropbox

Det første du må gjøre er å avslutte iPhoto (og Aperture hvis du har dette) og deretter finne ut hvor ditt iPhoto-bibliotek befinner seg i dag. Standardinnstillingen for iPhoto er å lagre ditt iPhoto-bibliotek i «Bilder»-mappen i din hjem-mappe. Her vil biblioteket ta form av en enkelt fil med navn iPhoto Library eller iPhoto bibliotek og ha et iPhoto-lignende ikon.

Det er denne filen du skal flytte til Dropbox. Du flytter filen enkelt og greit ved å dra den over til din Dropbox-mappe i hjem-mappa. Finder vil flytte hele biblioteket vekk fra Bilder-mappen din og inn i Dropbox som egentlig ikke er noe mer enn en vanlig mappe på maskinen.

Dropbox vil umiddelbart begynne å laste opp bildene til Dropbox i bakgrunnen og denne prosessen vil kunne ta relativt lang tid - alt avhengig av din internetthastighet og hvor stort ditt iPhoto-bibliotek er. Jeg lastet selv opp 62GB og dette tok ca. 30 timer.

Når kopieringen er ferdig har du to valg. Enten dobbelklikker du enkelt og greit filen du kopierte på dens nye plass (i Dropbox-mappen) og iPhoto vil «automagisk» oppdatere alle innstillinger.

Skulle dette ikke fungere, holder du ALT inne mens du starter iPhoto. Du vil da presenteres med dialogen du ser under. Her velger du «Other library...» og finner filen du nettopp kopierte til sin nye plass.

Flytting av iPhoto bibliotek

Å ha biblioteket i Dropbox har sine fordeler og noen få ulemper du må være oppmerksom på. La oss starte med fordelene.

Med biblioteket i Dropbox vil du alltid ha en synkronisert kopi av dine bilder liggende i skyen. Skulle datamaskinen din bli stjålet eller huset ditt brenne opp, vil bildene dine fortsatt ligge på Dropbox og kan lastes ned igjen. Du har med andre ord en sikkerhetskopi av dine bilder uten for huset. I tillegg til å gi deg litt trygghet, vil Dropbox også hjelpe deg å holde ditt iPhoto-bibliotek synkronisert på tvers av flere Macer. Legger du til et bilde på din bærbare, vil bildet også dukke opp på din stasjonære og omvendt.

Men det er ikke 100% rosenrødt å ha alt i Dropbox heller. Det mest åpenbare er at ditt iPhoto-bibliotek sannsynligvis er såpass stort at du må betale for lagringsplass og hos Dropbox er dette minimum $99 i året for 100GB.

Videre så må du passe på å ikke ha ditt iPhoto-bibliotek oppe på begge datamaskiner samtidig. Hvis to maskiner skriver til samme bibliotek er du garantert synkroniseringsproblemer. Det samme skjer også hvis du legger til bilder på din bærbare mens du er på farta uten tilgang til internett og deretter glemmer å synkronisere opp til Dropbox igjen før du bruker iPhoto på din hovedmaskin. Bruk kun iPhoto på en maskin av gangen og sørg for å synkroniser mot Dropbox før du åpner iPhoto på neste maskin.

Det er også verdt å merke seg at man ikke bør stole 100% på skytjenester og at en jevnlig lokal backup av dine bilder også bør tas. Dropbox har alltid en lokal kopi av dine data på maskinen og er dermed «snillere» enn mange andre lignende løsninger.

Denne løsningen fungerer også med Google Drive eller Microsofts Skydrive som vel begge er billigere enn Dropbox. Samtidig er det verdt å merke seg at begge disse løsningene også er knyttet opp mot omfattende selskapenes respektive annonsenettverk og innhold du legger i deres «sky» vil kunne brukes til å rettet annonser mot deg.

Hva med iCloud sin Photo Stream?

Med iCloud introduserte Apple også Photo Stream, en løsning som har som mål å synkronisere de siste bildene du har lagt til iPhoto og alle de siste bildene du har med din iPhone. Med Photo Stream blir alle de siste bildene tilgjengelig på tvers av enheter og du kan enkelt importere bilder du tok på din iPhone inn i iPhoto.

Photo Stream har et tak på 1000 bilder og lagrer kun bildene i 30 dager. Dette er dermed ikke en lagring i skyen på samme måte som med Dropbox. Apple lagerer ikke hele ditt bibliotek i skyen.

Hadde Apple fjernet denne begrensningen og gjort det mulig å lagre alle bildene i iCloud permanent ville dette vært en potensiell løsning som kan erstatte bruksområdet til Dropbox for bilder.

hendelsesløysa

Dette er unyttig så lenge man ikke kan ha biblioteket åpent på to maskiner om gangen. iPhoto og Aperture bilbioteket er ikke laget for å deles av mange , nokså tåpelig.

Det må ordnes en løstning her for å dele bibilioteker.
Oh yeah! God mandagskveld! Yeahhh !

emre5s bilde

emre5

Dette er unyttig så lenge man ikke kan ha biblioteket åpent på to maskiner om gangen.

Nei.

Wolf2s bilde

Wolf2

Bruker man samme fremgangsmåte om man vil legge Aperture-biblioteket på Dropbox? Noen som har testet om det fungerer knirkefritt (bruksmessig)?

Richardo Reis

Jeg har allerede forsøkt å flytte iPhoto-innholdet til Dropbox-mappen. Problemet er at iPhoto opererer med alias-mapper: Masters, Modified og Originals. Dropbox oppfatter dette som selvstendige mapper, og fyller opp unødvedig plass dessverre.

Så selv om Dropbox nylig ga oss dobbelt så mye plass for pengene, har jeg funnet ut at jeg ikke får plass til alle bildene mine på dropbox.

kln

Jeg kjenner ikke iPhoto, men Apertures bibliotek er en filpakke som må lagres på en disk med HFS filsystem. Hvis man prøver å lagre biblioteket på en FAT-disk vil det som regel feile.
Hvordan er dette med Dropbox/Drive/Skydrive - risikerer man at et bibliotek som restores fra skyen ikke kan leses av Aperture?

Richardo Reis

Med en FAT 32-disk så kan lagre filstørrelser på maksimum 4 gigabytes, så det er nok derfor dette ikke fungerer som disksystem for iPhoto. Når det gjelder Dropbox-kopi av Aperture eller iPhoto har jeg som nevnt hatt dårlig erfaring med dette fordi Dropbox oppfatter filmappen som mye større enn det den faktisk er. Dropbox gjør imidlertid ingenting galt med mappestrukturen eller filene lokalt, siden den bare speiler innholdet.

@admin:
Hva er ditt synspunkt på at iPhoto fyller opp mer plass på dropbox enn det den faktisk bruker? Har du noen løsning?

kln

Det har ikke bare med maks filstørrelse å gjøre. Det er også noe med at FAT ikke støtter alle de tegnene som Aperture bruker i fil- og katalognavn. Så spørsmålet er om slike skytjenester støtter disse tegnene.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai