VPN er enkelt med TunnelBear

VPN er enkelt med TunnelBearBruk av VPN-tjenester blir stadig mer aktuelt ettersom vi hyppig kobler oss opp på usikrede nettverk på hoteller, restauranter og andre steder hvor man enkelt kan bli overvåket. Myndigheter i en rekke land benytter seg i økende grad også av muligheten til å blokkere tjenester eller overvåke internett.

Årsakene til å bruke VPN-tjenster er mange, men dessverre er det fortsatt ganske komplisert å benytte denne typen tjenster. En tjeneste med navnet TunnelBear prøver å gjøre dette vesentlig enkelere.

De siste årene har dessverre filtrering av det åpne internett og statlig og privat overvåking av din nettaktivitet blitt vesentlig mer vanlig i en rekke land verden over. Her til lands har våre folkevalgte godkjent datalagringsdirektivet som foreløpig ikke er implementert.

Samtidig som dette pågår blir stadig mer av våre liv digitalisert og mye av daglige gjøremål foregår over internett - enten koblet opp hjemme eller på farten. Når vi er på farten er det mange som benytter åpne eller halveis åpne Wifi-nettverk på hoteller, restauranter eller kontorer uten å være vitende om at disse lett kan overvåkes og misbrukes av kriminelle.

Sist, men ikke minst, har mange innholdsleverandører enda ikke tatt innover seg det faktum at internett er globalt og regionsperrer tilhører fortiden. Mye lovlig innhold er av ymse årsaker begrenset til kun noen land og har du ikke en IP-adresse i dette landet får du ikke tilgang til innholdet. Tjenester som Unblock-us.com og UnoDNS har blitt populære her til lands for å f.eks. få tilgang til Netflix, Hulu eller lignende.

Tunnelbear - VPN gjort enkelt

Unblock-us.com og UnoDNS har gjort det veldig enkelt å benytte seg av Netflix og Hulu i Norge, men disse tjenestene sørger kun for at Netflix tror du befinner deg i USA og er ikke en VPN-tjeneste som krypterer dataen du overfører. Disse tjenestene fungerer dermed fint for å kun få tilgang til Netflix og Hulu, men hvis du ønsker å beskytte deg mot overvåking når du kobler deg opp mot en åpen Wifi-tilkobling, må du benytte en VPN-tjeneste.

VPN står for virtual private network og er enkelt forklart en tjeneste som du går på internett via. Når du kobler deg opp til et åpen Wifi-nettverk med en VPN-tjeneste vil all trafikken sendes kryptert til en VPN-tjeneste og deretter ut på internett. De som evt. overvåker deg vil dermed kun se at du sender kryptert data til en VPN-tjeneste, men de kan ikke se hva du sender og mottar, hvilke nettsider du besøker osv.

For nettsiden og tjenstene du besøker vil det se ut som du kommer fra IPen til VPN-tjenesten og ikke din originale IP. Hvis du har en norsk IP, men kobler deg opp mot en amerikansk VPN-tjenesten vil det se ut for nettsiden sin del at du kommer fra USA og ikke Norge. Dette vil dermed også gi deg tilgang til tjenester og nettsider som enten landet du befinner deg i blokkerer eller som tjensten selv blokkerer til landet du er i.

Å sette opp vanlige VPN-tjenester på Macen er litt kronglete - spesielt hvis du kun ønsker å benytte den i en liten begrenset periode. Selskapet TunnelBear gjør dette derimot lekende lett. TunnelBear tilbyr en VPN-tjeneste som er helt gratis for begrenset bruk (500MB per måned) og som er veldig lett å sette opp og bruke. Du laster ned TunnelBear-programvaren, registerer en konto og gjennom et lite kontrollpanel kan du enkelt slå TunnelBear av og på.

VPN med Tunnelbear

Når TunnelBear er på, vil alt du gjør på internett gå gjennom TunnelBear sine VPN-servere og du har foreløpig to valg på servere - enten USA eller England. TunnelBear er gratis opp til 500MB og gratis kontoen benytter seg av 128-bit kryptering og all informasjon er dermed kryptert mellom deg og TunnelBear. 500MB holder for enkel bruk når man vil sjekke e-post sikkert på et hotell.

Det fine med TunnelBear, sammenlignet med å sette opp VPN-manuelt på Macen, er at du veldig enkelt kan slå dette av og på. Det er sjeldent praktisk å sende all sin trafikk over VPN, men plutselig kommer man over en YouTube-film som ikke er tilgjengelig i sitt land eller man må sjekke bankkontoen mens man sitter på en åpen Wifi-tilkobling. Med TunnelBear tar det da bare et par sekunder før tilkoblingen din er kryptert og du surfer tryggere og mer anonymt.

For $4.99 i måneden kan du få tilgang til TunnelBear «Giant» som gir deg ubegrenset trafikk og en høyere grad av sikkerhet med 256-bit kryptering som standard. Undertegnede har testet TunnelBear «Little» et par dager uten nevneverdige problemer og programvaren fungerer godt (så lenge man husker å koble av før man avslutter).

Hastigheten på TunnelBear har vært upåklagelig når jeg har testet dette, men man må ta med i betraktningen at alle VPN-tjenester vil redusere din hastighet. Hvis målet ditt kun er å se på Netflix eller Hulu vil tjenester som Unblock-us.com og UnoDNS være vesentlig bedre rustet ettersom du ikke får et hastighetstap. Er sikkerhet og anonymitet din greie er derimot VPN veien å gå.

Du kan lese mer om TunnelBear på TunnelBear.com

willytks bilde

willytk

Fin og enkel GUI, bra pris og bonus for iOS støtte.

Skeptisk til at det ikke står noe om hvem som står bak? Domeneinfo er privat og webserveren står i USA, greit nok det. Men rart det ikke står noe kontaktinfo om eierne av tjenesten.

Jeg holder meg til http://www.securitykiss.com/pricing/ som holder til i Irland. Der kan man t.o.m. betale med BitCoin. ;) Litt dyrere for ubegrenset data, men for meg gjør 177 kr/året pakken mer en nytten.

Alfred.Woodden

Hadde ikke OpenDNS ett eller annet lignende? En app som kjørte i menylinjen som krypterte noe? Husker jeg feil?

EDIT:

Neida, jeg husket riktig. DNSCrypt

http://www.opendns.com/technology/dnscrypt?utm_source=n012012&utm_medium=em&utm_campaign=home

S_NOOKER

Bruker DNSCrypt, men ikke alle isp-er som har åpnet opp for dette. Var i Spania og fikk ikke uten videre tilgang til nett med denne aktivert. Meldte inn hvilken porter som måtte åpnes, så løste det seg.

admins bilde

admin

@Alfred

DNSCrypt krypterer kun DNS-oppslagene. VPN-tjenester som dette krypterer all kommunikasjon mellom deg og nettet.

Alfred.Woodden

@Admin, ah skjønner. Da er det litt misvisende av openDNS å skrive at all trafikk mellom meg og ISP-en min er trygg, når den ikke er det.

Jeg så for meg at med DNScrypt kunne jeg trygt sitte med Macen på cafe på åpent WI-Fi og logge meg på nettbank og sende epost uten å bekymre meg for "avlytting". Dette stemmer med andre ord ikke?

HenrikWLs bilde

HenrikWL

DNSCrypt forhindrer ikke avlytting, nei. Det DNSCrypt forhindrer, er at noen snapper opp hvilken server det er du prøver å nå, og så "trår inn i midten" og later som om de er den serveren. Og det er gjerne ikke den største risikoen man løper som vanlig privatperson.

Alfred.Woodden

ah skjønner. Så da når jeg er i utlandet og sjekker mail og nettbank på Starbucks WiFi, så bør jeg bruke TunnelBear, og ikke DNScrypt.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Bruk gjerne begge. :) Jeg vet nemlig ikke om DNS-trafikk også går inni tunnellen, eller om det går utenpå. Spesielt siden begge er gratis er det ingen grunn til ikke å bruke dem med mindre man opplever at det fører til tregere netthastighet enn man er komfortabel med. For sensitive ting (nettbank og epost) er det gjerne ikke store båndbredden man trenger så jeg sier kjør på med begge.

Alfred.Woodden

Takk for svar :)

BjarneOlsen

Vil dette programmet la meg se NRK, TV2 osv i utlandet ??? betaler gjerne 5$ i mnd om det er mulig.

svanos bilde

svano

Tunnelbear har servere i USA og Storbritannia og vil kunne gi deg IP-adresser tilhørende her. Det vil altså per i dag ikke la deg se innhold som NRK begrenser tilgangen på fra utlandet.

Lukass bilde

Lukas

Snedige saker.

Finnes det noe som enkelt lar meg bruke en mac hjemme som server og koble meg til den via VPN? Så kan jeg liksom gå på nett trygt via hjemme-IP hvis jeg er ute på kafé eller noe.

willytks bilde

willytk

@lukas Tja, iVPN f.eks? Har ikke prøvd den selv.

Har du en trådløs router som støttes, som gode gamle Linksys WRT54G, kan du også prøve DD-WRT. DD-WRT har utrolig mange muligheter, men ikke helt et OSX interface.

FiliusVitaes bilde

FiliusVitae

Snedige saker.

Finnes det noe som enkelt lar meg bruke en mac hjemme som server og koble meg til den via VPN? Så kan jeg liksom gå på nett trygt via hjemme-IP hvis jeg er ute på kafé eller noe.

OS X Server løser dette for deg. I sin nåværende form er det en app som lastes ned fra AppStore og installeres på hvilken som helst Mac. Den har blandt annet en enkelt konfigurertbar VPN-serverløsning.

I skrivende øyeblikk sitter jeg i innlandet på min MacBook med VPN hjem til Mac Minien i Oslo.

:)

theC

Har testet ut TunnelBear litt, og så langt har det fungert utmerket.
VPN blir ikke stort enklere enn dette :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai