Apple ansetter tidligere AMD-utvikler

Apple ansetter tidligere AMD-utviklerAt Apple er seriøse når det kommer til utvikling av egne prosessorer og brikkesett ble virkelig åpenbart etter årets lansering av iPhone 5. Den nye A6-prosessoren som man finner i iPhone 5 er nemlig Apples første helt eget tilpassede design.

Nå har det blitt kjent at Apple har ansatt en gammel veteran fra AMD som nylig begynte å jobbe i Samsung sin prosessoravdeling. Jim Mergard har 16 år med erfaring i å bygge prosessorer som bruker liten strøm - akkurat hva Apple trenger.

Det er Wall Street Journal som rapporterer om den nye ansettelsen i Apple. Jim Mergard er en veteran i «prosessorbransjen» og har de siste 16 årene jobbet i AMD med å utvikle prosessorer som benytter lite strøm. Nylig skiftet han beite og begynte i Samsung, men hoppet etter kort tid videre til Apple.

Apple har som kjent kjøpt opp en rekke prosessorrelaterte selskaper, deriblant P.A Semi og Intresity og satset mye på utviklingen av egne prosessorer til iPhone, iPad og iPod touch. Vi så Apples arbeid med prosessorer første gang i form av A4, men med iPhone 5 og A6 har Apple tatt steget vesentlig lengre.

A4 og A5-prosessorene fra Apple benytter nemlig standard ARM-prosessorer med Apples egne «brikkesett», mens A6 for første gang er et helt tilpasset prossesordesign basert på ARM. Apple har med andre ord tilpasset ARM-prosessoren til sitt behov og ytelsestestene av iPhone 5 viser at dette har vært svært fornuftig ettersom telefonen har kjørt ringer rundt prosessorer med vesentlig høyere ytelse på papiret. Enda en spiker i kista på spesifikasjonene.

Ettersom Apple nå har ansatt en AMD-veteran i rekkene kan man åpenbart begynne å spekulere i når selskapet vil ta sin prosessorstrategi et hakk videre og også inkludere egne prosessorer i sine Macer.

Å erstatte Intel er nok langt unna, men Apple vil ha muligheten til å bygge svært interessante produkter hvor noen av Macens jobber kan avlastes på egne strømgjerrige prosessorer. Å få alle utviklere inn i Mac App Store er også et viktig steg på veien for å raskt kunne bytte prosessorarkitektur hvis nødvendig.

Arild Holtet

G5 var siste Power Prosessor. Var litt mer "avstand" mellom Mac OS og Microsoft. Synes det er interressant, at Apple går litt andre veier med egne prosessorer.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai