Slik får du Java til å fungere i Mountain Lion

Slik får du Java til å fungere i Mountain LionI Lion droppet Apple for første gang sin egen støtte for Java i OS X og leverte ikke systemet med Java installert. Apple distribuerte fortsatt Java for Mac, men nå har dette også stoppet.

Nylig sendte Apple også ut en oppdatering i Mac App Store som fjernet Apples Java fra maskinen, men de av oss som benytter BankID trenger jo fortsatt Java. Hva gjør man da?

At Apple sluttet å utvikle, distribuere Java og sist, men ikke minst, fjernet sin egen Java-distribusjon gjennom en programvareoppdateringen, er ingen stor sorg - heller motsatt. Apple har nemlig vært notorisk dårlige på å holde Java oppdatert og dette har resultert i at OS X har ligget langt bak i Java-versjonene.

Dette har nylig også ført til at Macen har vært åpen for en rekke alvorlige sikkerhetshull i Java som kan gi uvedkommende muligheten til å installere programvare på Macen. Omtrent samtlige trojanere til Mac har den siste tiden utnyttet et eller annet hull i Java og dette er nå hovedårsaken til at Apple har gått til det skrittet at de fjerner sin gamle versjon av Java og dermed tvinger alle til å installere en ny og oppdatert variant.

Siden Apple ikke lengre distribuerer Java, har distribusjonen og utviklingen blitt satt over til de som faktisk utvikler Java - nemlig Oracle. Resultatet er at vi dermed får en vesentlig mer oppdatert og sikker versjon av Java på Macen.

Slik får du Java i Safari på Mountain Lion

  • Først åpner du Safari > Valg > Sikkerhet og sjekker at Java er slått av i nettleseren
  • Deretter går du til Java.com og laster ned Java for Mac. Avslutt Safari når den er ferdig med nedlastning.
  • Denne installerer du på Macen og sjekk at den er installert ved å gå til systemvalg og se Java-ikonet helt nederst
  • Start deretter Safari igjen og gå inn i Valg > Sikkerhet og slå PÅ Java
  • Gå deretter til banken din eller et annet sted som bruker Java og sjekk at Java fungerer.
  • Du skal nå ha fungerende Java på maskinen og skal kunne bruke blant annet BankID

For å sørger for at Java holder seg oppdatert er det lurt å også gå inn systemvalg, velge Java og deretter åpne Java-kontrollpanelet derfra. I Java-kontrollpanelet huker du av «Check for updates automaticly» under «Update» fanen.

zarilion

Noen som vet om det kommer en java som funker med Chrome under osx?
Litt irriterende å måtte bruke to browsere, og jeg gidder ikke emigrere 100% til Safari:P

rockphotogs bilde

rockphotog

Java 7 vil ikke fungere på Chrome før det blir 64 bits. Må nok leve med to browsere i mellomtiden.

K.D.Gs bilde

K.D.G

vil dette funker på mac os x.6.8 også?

zarilion

Jaja, sånn kan det gikk. Får satse på at google får ut fingern ganske raskt da:) Eller at de i det minste lager en chrome java applet for mac os.

639mes bilde

639me

automatically

hendelsesløysa

inreversably, kan ikke fjernes selv om en vil. det er andre siden av nålen. ikke bra nok.

seabournes bilde

seabourne

Har dette noe å si for meg som ikke har oppgradert iMacen til Mountain Lion?

premium2006s bilde

premium2006

får ikke brukt nettbank med dnb i firefox. Dette funker kun i safari. Noen som opplever dette? login boksen kommer opp, men ok knappen er grået ut, slik at jeg ikke kommer videre etter sikkerhetskode..

Tips?

kan jeg rulle tilbake gamle java?

simens bilde

simen

Såvidt jeg har skjønt har de bare fjernet Java plugin for nettlesere, Java er der ellers for vanlige Javaprogrammer.

TorsteinOs bilde

TorsteinO

@premium2006: Har akkurat samme problem - funker i safari, men "ok"-knappen er ikke klikkbar i firefox. Samme for skandiabanken også såvidt jeg husker i farta (bruker både SKB og DNB)

macsams bilde

macsam

Selv om jeg oppdaterte til ML fra Lion forsvant aldri Java. Og den popper opp med jevne mellomrom og spør etter godkjennelse for update, senest for 2-3 dager siden...

Egon-24

@premium2006: Har akkurat samme problem - fungerer i safari, men ikke i firefox? Siste Firefox 16.01 og Siste Java. :-(

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

Hater Java, tregt og irriterende. På pc og mac. Hater hvordan oppdateringene spammer deg på pc.

Jeg gleder meg til BankID kan få fingern ut av ræva og lage et ordentlig system. Eller Netcom fikser så jeg får mobil bankID. Både BankID og Netcom fortjener pris på treghet og hvordan de klarer å henge så etter i utvikling.

tvslavens bilde

tvslaven

Hvis Java har laget denne som en app i AppStore, så har vi fått automatiske oppdateringer. Eller er det noe som jeg ikke har fått med meg?

åttitre

Til info! Om dere kun bruker BankID for mobil, så trenger man ikke Java aktivert.

Mr_MacBookPro17

Ser at noen nevner problemer med firefox der man ikke kommer lengre da det ikke går ann å trykke ok boksen.

Tast inn et par bokstaver lynkjapt spiller ingen rolle hvilke. Jeg pleier å taste inn koden/passordet etterfulgt etter tre kjappe bokstaver så kommer OK boksen til syne. så sletter jeg bare de tre siste og går videre ;)

MCSEs bilde

MCSE

Må resette Java'n hver gang jeg skal bruke nettbanken men mot-normalt så kan jeg bruke den nå overhodet og det er jo "progresjon" :)

BankID burde finne noe mer kundevennlig en dette ja!

TheEdge24s bilde

TheEdge24

Dette er ikke noe problem, du får "missing-plugin" om du trenger java. Så er det bare å trykke på den så kommer du automatisk inn på Java sin side med en stor rød download knapp. Så følger man vanlig innstaleringsprosedyre. :)

Maczizz

Igjen har jeg Javaproblemer og den oppskriften som er beskrevet her virker jo ikke.
Kjørte programvareoppdatering og jeg så at Java ble oppdatert og så var det ikke lenger mulig å komme inn i Fokus bank. Ikke med Safari eller Chrom. Derfor brukte jeg oppskriften som admin kom med men uten at det nyttet. Prøver jeg å oppdatere Java får jeg beskjed om at jeg har nyeste Java. Jeg har Lion. Håpløst.

petrus764s bilde

petrus764

Sjekk at du kjører Safari i 64-bitsmodus.

Finder - programmer - høyreklikk på safari - vis info, sjekk at den ikke kjører i 32-bits.

shimanowallmark

Jeg benytter følgende:

Macbook Air fra midten av 2011

Har oppgradert fra Lion til Mountain Lion 10.8.2

Bruker Safari 6.0.1 som browser

Har hele tiden hatt java innstallert?
Har oppdatert jevnlig
Har (kanskje derfor) aldri hatt problemer med java-tjenester, f.eks nettbank og andre transaksjoner

Maczizz

Safari kjørte i 64bit så det var ikke årsaken. Forstår fint lite for når jeg har lastet ned java for mac på java.com så fikk jeg beskjed om at jeg alt hadde nyeste versjon java.
Fokus bank sier at jeg ikke har java.
Nå forsøkte jeg igjen å laste ned og installere java og denne gangen gikk det. Dessverre kan jeg ikke bruke Chrome som ikke kjører i 64bit og det er surt for jeg liker Chrome mye bedre enn Safari.

morgers

Jeg har akkurat installert mountain lion på iMac, clean install.. installerte etter det java 7 upd. 9... men får ikke denne til å kjøre i safari.

noen triks? hjelp?

:)

mortenvd

Har samme problem som morgers.

Har kjørt clean install av mountain lion og lastet ned Java 7upd9.

Problemet er at jeg ikke "kommer inn" i Java preferences under "Systemvalg"...

Har tittet litt på google, men blir ikke så mye smartere - noen smartinger her som kan hjelpe??

M

ZzoFfa

*slettet*

MacJohns bilde

MacJohn

Jeg fulgte fremgangsmåten i artikkelen over og alt fungerer tilsynelatende bra. Men i går fikk jeg en oppdateringsmelding i AppStore: "Det finnes tilgjengelige oppdateringer osv. ... Java for OS X 2012-006 1.0"

I artikkelen sist fredag hadde dere skrevet:
"Siden Apple ikke lengre distribuerer Java, har distribusjonen og utviklingen blitt satt over til de som faktisk utvikler Java - nemlig Oracle. Resultatet er at vi dermed får en vesentlig mer oppdatert og sikker versjon av Java på Macen."

Jeg er litt forvirret. Kanskje dere i mac1 kan kommentere dette? Er det fremdeles en dårlig idé å følge Apples oppdateringer i AppStore?

premium2006s bilde

premium2006

får ikke brukt nettbank med dnb i firefox. Dette funker kun i safari. Noen som opplever dette? login boksen kommer opp, men ok knappen er grået ut, slik at jeg ikke kommer videre etter sikkerhetskode..

Tips?

kan jeg rulle tilbake gamle java?
Løsning:

https://www.bankid.no/Presse-og-nyheter/Nyhetsarkiv/2012/Mac-og-Java/

Egon-24

Har tatt ned siste Firefox 17 og fremdeles så kommer jeg IKKE inn på Sparebank1 Hedmark?:-(( Kommer det ny v. av Java som kan brukes??

I Safari fungerer det fint!

Arild2

Jeg kommer ikke inn i Fokus (nå Danske) Bank hverken med Safari eller Firefox. Java starter, men så stopper den med et grått felt uten feltet for å skrive inn personnummer. Jeg har prøvd å fjerne Java og installere på nytt og opprettet en ny bruker for å teste. Jeg kjører siste versjon av OSX og Java. Javatester.org fingerer fint og jeg har ikke problemer på andre nettsteder enn Danske Bank og BanID-testeren på bankid.no. Support hos Danske Bank hadde bare ett forslag til, og det er å reinstallere Mountain Lion. Imidlertid tenkte jeg å høre først om det er noen andre som har funnet en løsning. Jeg har vært på Apples diskusjonsforum og prøvd mange av de forslagene som finnes der (ikke alle virket like fornuftige).

hallaien

Har hatt store problemer med å få java til å funke. Har prøvd oppskriften som er presentert her men den funket ikke før jeg godkjente at infokapsler(cookies) ikke skal blokkeres. Har gjort flere forsøk med å slå infokapsler av og på og det viser at det er grunnen til at java ikke funker.

Gå inn på valg/personvern/ blokker infokapsler og klikk på "aldri"

:-)

639mes bilde

639me

safari 6.0.2: nettleseren din støtter ikke java

Ronny Jensen

Gjort alt som står i instruksjon , men d vil bare ikke virke. Får til svar : "Innaktivt programtillegg", og da er d bare noen dager siden sist jeg var i nettbank, og alt funket helt ok. Nei, er vel bare å lete frem min gamle windows maskin

iRogern

I en annen tråd på forumet står følgende (det funket for meg, særlig det punktet om å nullstille safari):

Java ver. 7 update 17 fungerte kun i Firefox, men etter litt om og men fikk jeg endelig det til å fungere i Safari 6.03 også ved å gjøre følgende:

1. Avinstaller Java Plugin. Se http://www.java.com/en/download/help/mac_uninstall_java.xml
2. Nullstill Safari 6: Klikk Safari -> Nullstill Safari
3. Reinstaller Java fra java.com: http://www.java.com
4. Gå inn på test-siten til Oracle: http://www.java.com/en/download/testjava.jsp

Klikk på linken "inaktivt programtillegg" som etter hvert dukker opp i firkanten. Etter du har klikket på den, vil Safari igjen laste inn Java applets (slik som BankID)

elling10

Takk for " oppskriften " nå virker det endelig her også :-)

I en annen tråd på forumet står følgende (det funket for meg, særlig det punktet om å nullstille safari):

Java ver. 7 update 17 fungerte kun i Firefox, men etter litt om og men fikk jeg endelig det til å fungere i Safari 6.03 også ved å gjøre følgende:

1. Avinstaller Java Plugin. Se http://www.java.com/en/download/help/mac_uninstall_java.xml
2. Nullstill Safari 6: Klikk Safari -> Nullstill Safari
3. Reinstaller Java fra java.com: http://www.java.com
4. Gå inn på test-siten til Oracle: http://www.java.com/en/download/testjava.jsp

Klikk på linken "inaktivt programtillegg" som etter hvert dukker opp i firkanten. Etter du har klikket på den, vil Safari igjen laste inn Java applets (slik som BankID)

åttitre

Hjalp en kamerat med javaen, det som til slutt løste problemet var (faktisk) å velge Aldri på blokkering av cookies. Og deretter laste en side som krever java, for eksempel http://java.com/en/download/installed.jsp

Etter at javaen ble lastet stilte jeg tilbake cookie-innstillingen til "kun fra tredjeparts...".

Cookie-innstillinger finner du under Safari -> Valg -> Privat. (Tror det heter det på norsk, bruker engelsk selv).

heiver

Jeg har prøvd alle forslagene og oppskriftene som står over her, men er akkurat som om java bare ikke blir installert. Kommer ingenting opp nederst i systemvalg og den testen på java.com sier bare at jeg ikke har java. Kan noen hjelpe, vær så snill???

Kjører siste versjon av Safari og OS 10.8.3

KriSkjs bilde

KriSkj

@heiver Denne fungerer!

http://eika.no/~/media/Files/nettbank/aktivere-java-i-safari.pdf

Eplets bilde

Eplet

Hei,
Har prøvd denne:
http://eika.no/~/media/Files/nettbank/a ... safari.pdf
Virket ikke.

Prøvde denne:
Java ver. 7 update 17 fungerte kun i Firefox, men etter litt om og men fikk jeg endelig det til å fungere i Safari 6.03 også ved å gjøre følgende:

1. Avinstaller Java Plugin. Se http://www.java.com/en/download/help/ma ... l_java.xml
2. Nullstill Safari 6: Klikk Safari -> Nullstill Safari
3. Reinstaller Java fra java.com: http://www.java.com
4. Gå inn på test-siten til Oracle: http://www.java.com/en/download/testjava.jsp

Klikk på linken "inaktivt programtillegg" som etter hvert dukker opp i firkanten. Etter du har klikket på den, vil Safari igjen laste inn Java applets (slik som BankID)
Virket ikke.

Prøvde
Gå inn på valg/personvern/ blokker infokapsler og klikk på "aldri"
Virket ikke.

Kjører OSX 10.8.3
Safari 6.0.3
MacBookPro Mid2009

heiver

@KriSkj
Har allerede prøvd dette uten hell, men takk likevel :-)

@Eplet
Jeg har funnet en løsning: gi opp java på macen og bruk bank-id på mobilen :-D

Eplets bilde

Eplet

@heiver: Jeg har Nordea. Så den funker ikke :-[

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai