Er Scott Forstall sin avgang slutten på skeuomorphismen?

Er Scott Forstall sin avgang slutten på skeuomorphismen?I forrige uke ble det kjent at Apple-toppen Scott Forstall ble tvunget ut av selskapet og at Jonathan Ive overtar deler av hans ansvar og tar kontrollen over også det grafiske grensesnittet i iOS og OS X.

Mye har blitt sagt om Fortsall sin avgang, men de fleste er positive til at Jonathan Ive tar over ansvaret for det grafiske grensesnittet. Betyr dette slutten på skeuomorphismen som har preget Apple de siste årene?

Skeuomorphisme er et relativt nytt begrep innen digital design som beskriver situasjoner når designere benytter designelementer fra tradisjonell produkter og viderefører dette digital uten at det nødvendigvis har noen funksjon. Apple har vært en av hovedforkjemperene for denne typen tankegang og har i mange år benyttet seg av skeuomorphisme.

Gode eksempler på skeuomorphisme er Apples adressebok og kalender på OSX/iOS som har et utseende som prøver å gjenskape gamle adressebøker og kalendere i skinn. Dette utseende mener de som liker skeuomorphisme at vil gjøre det lettere å forstå bruksområdet, mens kritikerene hevder det ikke gir noen ny funksjon. Andre eksempler på skeuomorphisme er ringelyder som gamle analoge telefoner eller den falske lukkelyden på digitale kameraer. Apples liker også å gi oss bokhyller i tre og vi kjenner igjen disse fra iBooks, iPhoto og flere andre applikasjoner.

Er Scott Forstall sin avgang slutten på skeuomorphismen?

Scott Forstall, som nå har forlatt Apple, har sammen med Steve Jobs vært en av pådriverene for skeuomorphisme innad i Apple. De skal ha hatt mange motstandere, deriblant Apples designsjef Jonathan Ive som har hovedansvaret for designet på alle Apples-produkter, men ikke programvaren.

Nå som Forstall har trukket seg er det interessant nok Ive som tar over ansvaret for det Apple kaller «Human Interface» - altså brukergrensesnittet. Ive vil ikke få ansvaret for utviklingen av programvaren, men hvordan dette skal designes og se ut. Ive har som designsjef hos Apple stått for det motsatte av skeuomorphisme i sine svært rene og Dieter Rams-inspirerte produktdesign.

Når Ive nå bestemmer også over utseendet på programvaren, virker det trolig at skeuomorphismen har sett sine siste dager hos Apple. Skeuomorphisme og Ive sin Dieter Rams-inspirerte funksjonalisme passer absolutt ikke sammen. Ive har vært en tydelig pådriver for funksjonalisme gjennom sitt arbeid på Apples fysiske produkter og man må tro at han vil fortsette dette også i den virtuelle verden.

Uavhengig av hvordan endringene vil bli, så er det sjeldent feil at man får en mer helhetlig tilnærmelse på design.

eplefrik

Det er på tide at iOS designet blir nytt, det har ikke endret seg mye de siste årene...

Jan Fredriks bilde

Jan Fredrik

Må si jeg synes det er litt kult også, ser ikke helt problemet. Men Ive er jo genial, så det blir garantert bra! Gleder meg til å se resultatene av dette etterhvert :)

tendilenz

Den teite bokylla i iBooks samt adresseboka i imitert skinn kan de godt bli kvitt, ja.

hendelsesløysa

"imitert skinn" ?

Var sikker på at de ribba et par dyr for hver versjon av adresseboka.
he he he ... Snart helg folkens! Oh yeah! Yeah! Grrr ...

foffster

Synes dette virker å være aldeles utmerket! Har aldri likt denne delen av Apples design og har stort sett bare gjort det vanskeligere å bruke i og med at det ikke virker så fristende å bruke - og er delvis forvirrende.

Leon83s bilde

Leon83

Den teite bokylla i iBooks

Jeg liker bokhylla i iBooks jeg. Den virtuelle bokhylla med bøkene plassert med framsiden fram er jo lekkert. Kan ikke helt se for meg hvordan det kunne vært løst på en bedre måte. En opplisting av bøkene under hverandre eller i rutenett med nonfigurativ bakgrunn hadde vært kjedelig.

TheEdge24s bilde

TheEdge24

Jeg har sansen for Jonathan's design, så ser det ikke som en ulempe at han får mer makt rundt UI design.

njadve

Den teite bokylla i iBooks

Jeg liker bokhylla i iBooks jeg. Den virtuelle bokhylla med bøkene plassert med framsiden fram er jo lekkert. Kan ikke helt se for meg hvordan det kunne vært løst på en bedre måte. En opplisting av bøkene under hverandre eller i rutenett med nonfigurativ bakgrunn hadde vært kjedelig.

Den er ikke spesielt god dersom man bruker den til PDFer. Jeg har en del artikler og forelesningsnotater liggende der, og da er det ikke alltid like enkelt å finne frem til den riktige, og for å være helt ærlig har jeg gitt det opp. Det hadde vært bedre med en liste eller noe sånt, som man kunne sortert etter eget ønske...

mækkentåsh

er ikke noe problem med iOS, stabilt og bra er det osv...
det er bare at det er så kjedelig og kunne ha hatt litt mer brukertilpasninger uten måtte jailbreake den

Har selv en 4s 64gb (ny i mars / april), kommer ikke til å bytte den ut ( med det første på en gooood stund), må si det blir høyst interessant å se hva J.Ivy kan komme med av endringer for DET trenger iOS virkelig...

piddien

"å pynte seg med fremmedord"

sukk

http://en.wikipedia.org/wiki/Skeuomorph

joakimulseths bilde

joakimulseth

Skal innrømme at jeg er litt fan av ''Skeuomorphisme'' mtp. at jeg hadde BookBook for min 4S, og venter nå på at Twelvesouth skal avduke BookBook for iPhone 5. Uansett så tror jeg Ive kommer til å løfte iOS til nye høyder, savner litt drastiske designendringer i iOS. Det fungerer, men det har ikke vært mye innovasjon på designet siden det ble lansert i 2007.

ggt667s bilde

ggt667

Skeuomorphisme er sikkert fint det, noen steder.

Men det bør være valgfritt, slik at man kan slippe å gå på bad taste party hver dag.

gamenius

Jeg syntes at iCal og de andre programmene så litt kule ut første gangen, men så blir man lei av at det ser ut som en fysisk kalender o.l. Tror utviklerne hindres i å utvikle nye måter å bruke f.eks. en kalender på når de forsøker å lage en digitale kopi av de gamle systemene. Skal man få nyutvikling er nok det lettere å oppnå hvis man er mer frikoblet fra de gamle "sannhetene". Selvsagt vil det komme en del dårlige løsninger på veien, men forhåpentligvis noe nytt og veldig bra også.

ggt667s bilde

ggt667

Jeg syntes at iCal og de andre programmene så litt kule ut første gangenDu mener Dynodex? Var det på 80-tallet?

danibo77s bilde

danibo77

I så fall skeuomorfisme..

:)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai