Slik gjør du Gatekeeper enklere i bruk

Slik gjør du Gatekeeper enklere i brukGatekeeper er en av de viktige sikkerhetsfunksjonene i OS X Mountain Lion. Gatekeeper gjør det nemlig mulig for systemet å kun kjøre programmer som enten har blitt lastet ned fra Mac App Store eller har et godkjent utviklersertifikat fra Apple.

Dette er en fin sikkerhetsordning og bør alltid være på, men hva gjør man da med programvare som enda ikke har fått et sertifikat?

«Problemet» med Gatekeeper er at programvare som ikke finnes i Mac App Store eller har fått somlet seg til å skaffe et utviklersertifikat hos Apple vil nektes å starte på OS X Mountain Lion med Gatekeeper påslått. Dette får mange til å slå Gatekeeper av og dermed gjøre Macen sin mindre sikker. Det er heldigvis helt unødvendig og Apple har tenkt på denne problematikken, men ikke vært veldig åpne om hvordan det løses.

Starter du et program som ikke er lastet ned i Mac App Store eller har et utviklersertifikat i OS X Mountain Lion med Gatekeeper påslått presenteres du med en slik advarsel. Programmet vil ikke kjøres.

Gatekeeper

Høyreklikker du derimot på programmet og velger "Åpne" fremfor å dobbeltklikke på ikonet, presenteres du med en annen melding. Dette lar deg nemlig åpne programmer som ikke støttes av Gatekeeper, men som du selv er sikker på er «trygge». Trykker du «Open» vil derimot programmet åpnes selv om det ikke støtter Gatekeeper neste gang du dobbeltklikker. Enkelt og smart.

Gatekeeper

Det er viktig at du kun gjør dette på programmer du virkelig stoler på - ellers forsvinner hele poenget med Gatekepper. Gatekeeper kan du slå av og på under sikkerhet i innstillingene.

Jan Egil

De har tydeligvis ikke tenkt nok på dette. For med sånne obskure løsninger ender det opp med at folk heller skrur av hele funksjonen. Den er nå skrudd på igjen

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Slo av gatekeeper med det samme jeg fikk mountain lion.

budbringerens bilde

budbringeren

Takk for tipset. Slo av denne funksjonen snart ML var innstalert. Rart de skal holde det så hemmelig, går jo mot sin hensikt.

appeltje

Ja-ja. Enkelt å se hvor denne utviklingen går hen. Snart kan man ikke slå det heller. Alle utviklere vil bli nødt til å ordne med sertifikater eller gi blaffen i hele apple-platformen. Og så har appple fått full kontroll over hva vi laster ned av gratis programvare og hvordan vi bruker denne - samt hvordan vi bruker maskinen.
Jeg trives fremdeles godt med snow-leopard.

Ttigers bilde

Ttiger

Du kan slå av mansjiten! Enkelt å greit ;)

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Den håndterer dessverre ikke alle programmer like elegant. Noen programmer, spesielt Java-programmer som har blitt "pakket inn" i en .app (Minecraft er et eksempel), feiler bare med en melding om at applikasjonsfilen er skadet og må kastes i søppelbøtten.

Skrur man av Gatekeeper, starter programmet helt fint opp. Etter at det har startet opp en gang, kan man skru på Gatekeeper igjen og programmet vil fortsatt fungere fint i fra da av.

EinarJ

appeltje: Eh, kremt, nei? Det er ganske enkelt snakk om en siling av programmer som kommer fra nett, ingen tilsvarende sjekk skjer f.eks. når man kompilerer programvare selv.

Det er ganske enkelt snakk om en utvidelse av den funksjonen Safari har hatt i årevis ("Dette programmet er lastet ned fra internett, er du sikker på at du vil kjøre det?")

nils.js bilde

nils.j

Jeg har ved noen anledninger gjort akkurat som HenrikWL beskriver. Enkelt og greit…

johnnygrandis

"Dette er en fin sikkerhetsordning og bør alltid være på, men hva gjør man da med programvare som enda ikke har fått et sertifikat?"

Ja snakk om å ta bort gleden fra folk...

Dette burde være det første tingen å skru av - kjør ett fornuftig backup system og surf/last ned alt du orker og begjærer!!

EinarJ

johnnygrandis: Eh.... Nei, tiden da uhumsk programvare bare slettet dataene dine er forlengst forbi, nå til dags er man mer bekymret for snokprogrammer som stjeler persondata, kredittkortnr, passord etc. Og det får du ca ingen beskyttelse mot ved å ha backup.

johnnygrandis

Joda for all del - lev safe.

Cybbe

Kill it with fire.

eeerlend

Altså... GateKeeper er en sikkerhet for folk som ikke har så mye greie på hva de driver med på mac'en, samt at det presser utviklerne til å identifisere seg selv - noe som igjen fører til mindre mengde useriøse programmer. En god ordning spør du meg... Ser jo hvor mye drit som florerer for Windows og Android.

Det er ellers HELT greit at denne funksjonen er PÅ som standard... Vi som er mer "avanserte brukere" - kan ganske enkelt skru den av, evt finne andre løsninger... Så sparer vi samtidig våre bestemødre og ellers bekjente for unødvendig trøbbel. Er jo vi som må hjelpe de uansett...

Uansett... Bra artikkel!

The Saints bilde

The Saint

@Jan Egil, det er nemlig det jeg har gjort. Likte tanken bak Gatekeeper men skjønte ikke helt hvordan jeg skulle tillate programmer jeg stolte på til å få kjørt.

Skrudde hele greia av, skal nå reaktivere den. Skulle ønske Apple kunne ha gjort det litt annerledes.

nils.js bilde

nils.j

@theSaint - jeg må bare melde en liten uenighet med deg. Jeg synes Apple har valgt en fin løsning med Gatekeeper. Først advarer deg den, men hvis du "insisterer", er det bare å høyreklikke/tofingerklikke, og så får du det som du vil. Da har vi jo akkurat det navnet sier: en portvakt. :-)

Jan Egil

@nils.j Poenget var at måten man lar ett program kjøre er obskur og lite intuitiv, og at man må vite dette for å la et enkelt program få lov til å kjøre. Det er lett å tenke at å høyreklikke for så å trykke åpne, er det samme som å dobbeltklikke på applikasjonen. Selv endte jeg opp med å deaktivere hele funksjonen for alle nye programmer.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai