Apples nye iMac i salg på fredag

Apples nye iMac i salg på fredagApple kunngjorde i dag i en pressemelding at den nye iMac-modellen blir tilgjengelig på fredag 30. november. Dessverre gjelder dette kun 21.5"-modellen og de som ønsker seg en tynn iMac 27" må vente til desember.

Ved lanseringen av den nye iMacen annonserte Apple at 21.5" ville leveres i november og 27" i desember og dette bekreftet Apple i dag at fortsatt stemmer. En rekke rykter om forsinkelser har nemlig florert.

Tags:
Mac Lovins bilde

Mac Lovin

endelig!

bekiils bilde

bekiil

Fikk for bare litt over ei uke siden kjøpe en nesten ubrukt late 2009 27" 2.8ghz i7 iMac for 6000kr. Tror den nye 27" skal være bra spesiell om jeg blir å savne noe. :)
At jeg fikk en iPad 2 64gb 3G for 1500kr ekstra med på kjøpet gjorde jo ikke handelen dårligere, :D

og nei, det er ikke tyvegods heller! :)
Selgeren er en kamerat som skal oppgradere til 27" desember 2012 iMac.

TorsteinOs bilde

TorsteinO

@bekill: tjah... det jeg ville ha savna var f.ex. USB3. Med det kan man plutselig få en ekstern disk med hastighet som mange interne. Ja, man kan naturligvis kjøpe en TB-disk i stedet, men disse koster foreløpig skjorta. Også selvsagt fusion drive-greia, selv om du såvidt jeg har skjønt kan få det til på maskiner som ikke kom med det også, så er nyere imacer alt annet enn morsomme å mekke på selv hvis man er relativt vant med å gjøre sånt, og garantien kan du jo bare si adjøss til.

Så alt i alt - jupp, du har helt sikkert gjort et godt kjøp, men mens forrige modell var uaktuell for meg, kan denne faktisk være aktuell.

edit: ok, din er jo enda et par år eldre ser jeg plutselig, da har du jo ikke thunderbolt heller. Jeg har egentlig sittet på gjerdet og venta og venta på en ny mac pro, men med TB+USB3 er de nye imacene såpass utvidbare at det kan se ut til at de kan funke for meg. Jeg gjør mye tunge ting i photoshop, og da er det en kjempefordel med flere interne disker, og nå er det jo egentlig både to interne og mulighet for veldig raske eksterne, så da ...

bekiils bilde

bekiil

USB3 blir jeg ikke å savne enda. Thunderboltutstyr er for dyrt. FW800disker er ganske greit priset. Finnes det hub’s for FW800 forresten?

svanos bilde

svano

FW kan kobles i serie (daisy chain) så lenge utstyret som kobles til har to fw-porter. Så du kan f.eks. ha et par FW-disker koblet til maskinen din og så koble annet FW-utstyr på den siste disken i rekken/serien. Har aldri vært borti fw-hub, men har heller aldri følt behovet for det.

bekiils bilde

bekiil

Ok, takker svano. Forstår jeg deg rett så kan jeg kople en til disk på den ledige fw800 porten på denne?: http://eshop.macsales.com/shop/firewire/EliteALmini/eSATA_FW800_FW400_USB

svanos bilde

svano

Det skal gå. Det står også oppgitt som en "key feature" for quad-modellen ser jeg, men alt utstyr som følger fw-standarden skal ha denne muligheten.

Jeg ser den disken skal kunne ta strøm fra fw også (Supports bus powering via any interface*), men det er grenser for hvor mye utstyr som kan trekke strøm fra fw-grensesnittet på Macen så jeg ville kjørt med diskens egne strømforsyning om jeg koblet flere disker til.

bekiils bilde

bekiil

mm, ok. Tror jeg skal kjøpe en til, men da 3.5" modellen for å sette inn 2tb disk inni.
evt noe fra seagate eller wd.

TorsteinOs bilde

TorsteinO

Yep, FW800 er på mange måter bra det, men det er fremdeles mye tregere enn en intern disk, mens USB3 (5gbps) er tett oppunder SATA3 (6gbps) og TB (10gbps). Så det koker egentlig bare ned til hva man skal bruke den til :) Hvis det bare er for å lagre filmer og bilder osv osv, da duger FW800 fint (jeg har en LaCie ... hmmm... d2 quadra? noe sånt - med FW800 nå), men ikke til å jobbe mot, da blir det for tregt.

Jeg har vurdert sterkt å kjøpe en brukt Mac Pro i stedet, siden jeg der kunne ha montert flere interne disker, men nå tror jeg faktisk jeg skal klare meg med en iMac med en usb3-disk eller to inntil TB-disker blir litt billigere :) (det er jo faktisk allerede et par TB-disker som heller ikke er så gæærnt prisa)

bekiils bilde

bekiil

Har egentlig ikke noen planer om videoredigering, selv om jeg har fått forespørsler om det. Så FW800 holder til Fotografi og LR/PS komboen.

Hubros bilde

Hubro

... Så det koker egentlig bare ned til hva man skal bruke den til :) Hvis det bare er for å lagre filmer og bilder osv osv, da duger FW800 fint ... men ikke til å jobbe mot, da blir det for tregt.
Dette er vel en drøy påstand? Det er først nå Apple har noe annet enn USB 2, FW400/800 og ganske så nylig Thunderbolt, og da mener du at det ikke har vært egnet å jobbet mot disker på FW800 grensesnittet. Vel, det er ikke min erfaring. Er selv meget godt fornøyd med FW800 – også til filmredigering (FCPX)

Meii

Enig med Hubro. Ganske tullete påstand. Jeg har opptil flere ganger jobbet med 5K RED Raw filer via FW800 disker. Null problem.

kivestre

Hvor er det mulig å få kjøpt 21,5" iMac med Fusion drive på fredag? Jeg har hørt med en lokal leverandør i Stavanger, og de regner med å bare få inn standard oppsett, med andre ord ingen iMac med oppgradert harddisk. Andre som har tanker/erfaringer fra tidligere lanseringer?

asbjotve

"Apple kunngjorde i dag i en pressemelding at den nye iMac-modellen blir tilgjengelig på fredag 30. november. Dessverre gjelder dette kun 21.5"-modellen og de som ønsker seg en tynn iMac 27" må vente til desember."

Det kan misforstås, begge blir tilgjenlig for kjøp sånn jeg leser pressemeldingen. Shipping (forsending) derimot, gjelder bare 21,5" mens 27" ikke vil shippes før desember.

nosalthe

Jeg og mitt nye hjemmekontor har vært i markedet for en iMac en stund. Så begynner å bli definitivt å bli klar. Jeg har bestemt meg for å gå for 27", men har da en stund til å vente. Er den noen har som har noen formening om hvor langt ut i desember det vil gå før man eventuelt kan forvente å få en 27" levert. Tenker standardmodell uten spesielle harddisker osv.

Traktors bilde

Traktor

Slik jeg ser det blir nok ikke maskinen levert før i begynnelsen av jannuar vis du bestiller fra apple.no.

joakimulseths bilde

joakimulseth

Er spent på prisen på en full-speccet 27'' (untatt 32GB Ram, det kjøper jeg og monterer selv)

Dette er forøvrig en forskjell på 21'' og 27'', bare på 27'' at man har tilgang til Ram-slotsa

www.joakimulseth.com

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

"
Det kan misforstås, begge blir tilgjenlig for kjøp sånn jeg leser pressemeldingen. Shipping (forsending) derimot, gjelder bare 21,5" mens 27" ikke vil shippes før desember.

Vel i Norge må jo alle vente til desember uansett :) For i morgen er jo siste dag i november og jeg tviler på at eplehuset eller andre som selger iMacs har de nye modellene liggende klare for salg.

TorsteinOs bilde

TorsteinO

@hubro & meii: seriøst? hvis du både skal lese og skrive ganske mye til disken? det er klart det er mulig, men jeg får skikkelig sirupfølelse av det, det går jo vanvittig mye treigere å skrive/lese fra ekstern disk enn fra intern, og jo tyngre filene er jo mer merkbart blir det jo. Film er ikke mitt fag, men med .psd'er som er i grenseland for hva photoshop godtar (2gb) er det ihvertfall **pain**. Har tatt ut DVD'en fra MBP'en for å sette inn en ekstra fysisk disk internt, og det hjalp godt.

Traktors bilde

Traktor

Dersom man har disken koblet til med USB 3 eller thunderbolt skjønner jeg ikke hvordan det kan bli noe tregere enn en intern disk.

Kirk

@joakimulseth

En 27" 3,4 GHz i7 med GTX 680MX og 1TB Fusion drive vil etter mine beregninger koste kr 21 290.

16490 + 1600 (i7) + 1200 (680MX) + 2000 (1TB Fusion) = 21290

Selv vil jeg nok nøye meg med basismodellen (27") med Fusion. Tviler på at det blir noen merkbar forskjell mellom i5 og i7 prosessoren i vanlig bruk (med mindre du driver med videoredigering) og driver ikke med 3D eller gaming, så har ikke behov for så heftig grafikkort. Også litt bekymet for varmeutviklingen i en så tynn maskin med max specs.

(Men har ikke helt bestemt meg for om jeg skal oppgradere til 3,2 GHz i5 og 675MX siden jeg planlegger å ha maskinen i noen år . . .)

TorsteinOs bilde

TorsteinO

@traktor: de snakker om FW800, ikke USB3 eller TB...

Traktors bilde

Traktor

Jeg skjønner ikke hvorfor så mange bekymrer seg så mye over varmeutvikling på en stasjonær maskin. Dersom maskinen går duken på grunn av varme får man så klart dekket dette på garanti/reklamasjon. Og det er ikke slik at et kraftigere skjermkort i seg selv gir en generelt varmere maskin, dersom det ikke kjøres hard blir det heller ikke varmt. Jeg for min del synes at gpu oppgraderingen virker som en ganske god deal.

Arild Holtet

Enten må jeg skaffe meg nye briller, eller sjekke mine små grå. Ser ikke DVD/CD spiller. Er dette eksternt utsyr nå?

Ovit82

Helt riktig Arild, en del av moderniseringen er at de har fjernet superdrive og det er en av grunnene til at maskinen nå er så tynn som den er.

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

da er den bestilt. :)

Cafferty

27 tommeren er tilgjengelig også!

Arild Holtet

Regnet med det var årsaken Ovit82. Flere ting å dra på, når man tar med seg sin iMac. Men på den andre siden, så kan man få en mye bedre spiller. Kortleser og hodetelefon inngangene de var på baksiden, muligens litt klønete for en del. Særlig porten for kortleseren.

dodraugen

Da er en ny arbeidsmaskin for lyd design bestilt. Endelig :D Fult spekket 27" uten ram som komplett skal få lov til å gi meg ;D

Kirk

Gikk for 3,2 Ghz i5 gitt! ;)
Antatt levering mellom 28.desember og 4. januar.

Arild Holtet

Synd at Apple ikke har alt i ett maskin mer, slik som iMac var før. Men er en del av utviklingen hos Apple, men kan nok hende de taper på det.

Hubros bilde

Hubro

«Alt i ett maskin» er vel et udefinert begrep. Hva betyr det egentlig at det er en «Alt i ett maskin»? At den skal ha super-drive?

Nei, takk for teknologisk fremgang og at noen tar tak og gjør grep for å fase ut cd-drevet. Nyeste iMacen er ikke noe mindre «alt i ett maskin» en tidligere versjoner. Til sammenligning med tidligere iMacer er det vel kun super-drive som ikke er med. Apple (og mange andre bl.a. undertegnede) har ikke tro på CD/DVD. Hvis jeg ikke tar helt feil, kom vel også den aller første iMacen uten CD-drev;-)

jaknudsens bilde

jaknudsen

Synd at Apple ikke har alt i ett maskin mer, slik som iMac var før. Men er en del av utviklingen hos Apple, men kan nok hende de taper på det.
Bruker du diskettstasjon også?

Balanses bilde

Balanse

Juhu! *iler inn på Apple Store*

Runar48

tilgjengelig på apple store nå! får kjøpt begge, men 27" sendes ikke ut før 3-4uker

budbringerens bilde

budbringeren

Så jeg er sikker; man kan sette inn ram selv på nye imacen, eller må man bestille maks ram hos Apple?

Traktors bilde

Traktor

Man kan bytte ram selv på 27"ern, men IKKE på 21,5"ern.

budbringerens bilde

budbringeren

Ok, takk Traktor

TorsteinOs bilde

TorsteinO

I følge de som allerede har plukka fra hverandre en 21,5" kan det se ut til at det er relativt enkelt å sette inn mer ram på den også, men det vil vel da si at man mister garantien.

budbringerens bilde

budbringeren

Liker ikke helt at flere og flere macer blir slik. En stasjonær burde man kunne oppgradere. Men bortsett fra det, vakker iMac:)

Alfred.Woodden

[url=http://bildr.no/view/1331683][img]http://bildr.no/thumb/1331683.jpeg[/img][/url]

Hadde håpt at 21.5" med i5 hadde sparket litt kraftigere fra seg enn den gjør.

Noen som vet om en Geekbench score på 9000 er bra?

TorsteinOs bilde

TorsteinO

@alfred woodden - du kan jo prøve å sammenlikne det litt selv her - http://www.everymac.com/ultimate-mac-comparison-chart/ - ser ikke ut til å være så halvgæærnt for å si det sånn, men det kommer jo selvsagt an på hva du sammenlikner med og hva du skal bruke den til

Kirk

Til de som har bestilt den nye iMacen: hvilken leveringsdato har dere fått?

På min står det følgende (27" med Fusion BTO):
Behandler varer Sendes ut: 2 - 3 Weeks Leveres 28 Dec, 2012 - 04 Jan, 2013

Hadde ikke gjort noe om den dukket opp før jul . . . :rolls eyes:

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Samme leveringsdato her…

TorsteinOs bilde

TorsteinO

Hm, jeg bestilte en 27" med 3gb fusion+i7+2gb-skjermkortet, og med en ny ipad i tillegg i samme ordre, og fikk leveringsdato 8-14 januar

Litt irriterende siden jeg etterpå tenkte på at jeg burde ha bestilt de hver for seg så jeg kunne få padda kjappere, og da jeg ringte dem for å spørre om det var mulig å splitte det opp så jeg fikk den kjappere fikk jeg vite at det ikke var mulig fordi de ble sendt fra forskjellige lagre..!?!? Øh, burde ikke det bety at det skulle være enda enklere å splitte dem opp da?!

Ovit82

Jeg pleier ofte å få MCdonalds til å lage meg americano som er espressokaffe med varmt vann - i 100% prosent av tilfellene koker det over litt i hodet til den stakkars ansatte som må gjøre noe de ikke har blitt fortalt om i instruksjonsboken. Konklusjonen er at du ikke kan be kundebehandlere om å hjelpe til med kreative løsninger ;)

Alternativet ditt er å kansellere ordren for så å bestille på nytt, vil nok ikke forsinke leveransen altfor mye.

TorsteinOs bilde

TorsteinO

Hehe, nei, ser den :) Men - tror ikke jeg gidder å kansellere osv, gidder rett og slett ikke å stresse så mye med det, har klart meg uten iPad til nå, så da klarer jeg meg vel alltids litt til. Kjøpte dessuten på avbetaling, så da blir det helt sikkert enda mer kluss.

Derimot tenkte jeg faktisk å ringe en gang til for å prøve på det samme, siden jeg da sannsynligvis vil treffe på en annen kundebehandler :)

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

du har mulighet til å fjerne et produkt fra en ordre, trenger ikke avbestille hele. Så kan du bestille ipaden på nytt.

Kirk

Ringte til Apple for å høre om det var noen sjanse for at iMac’en kom frem før jul, og fikk snakke med en hyggelig svenske (som vanlig) som mente at det var det ikke.

Blir vel neppe levert noe i romjulen heller, så da er det nok bare belage seg på at maskinen ikke kommer før i 2013. :-(

Får se det positive i at den vil virke et år yngre når jeg en dag skal selge den . . . ;)

Bri

Angående diskhastighet. En moderne HDD kan levere en datastrøm på inntil 200MB,
altså 1600 Mbit. Det vil si at den lett maxer ut den teoretiske overføringshastigheten på FW800, mens med USB3 og TB må man raide flere disker for å få utnytte potensiell overføringshastighet.
FW800 er ikke for tregt til å jobbe mot i de fleste tilfeller. Har selv kjørt et videoprosjekt med to 100Mbit AVC-intra videostrømmer fra en enkel FW800 disk. Dette funker helt uproblematisk selv på min 5år gamle iMac. Hvor full en disk er har mye mer å si for hastigheten på disken. En HDD lagrer data fra ytterst på platelagrene og innover modt midten. Ytterst på disken er lese og skrive hastigheten mye høyere enn innerst, men det er innerst på disken de nyeste filene, som man bruker mest, ligger lagret. Hastighetsforskjellen kan være helt opp til 3x. Så hvis man er avhengig av høy ytelse på en HDD bør man unngå å fylle den mer enn 50%. Med SSD er disse utfordringene løst.

Når det gjelder de nye iMacene går Apple i en retning jeg ikke liker. Ved å redusere funksjonalitet og oppgraderbarhet for et slankere design, begynner faktisk maskinene å bli uinteressante for min del. Jeg har byttet disk i en rekke iMacer og gjort RAM oppgraderinger på enda fler. Dette vet jeg ikke om jeg vil gjøre med de nye maskinene. Når det gjelder optisk drev, bruker jeg dette en del fremdeles til både ripping av CD (foretrekker lossless fremfor AAC) ripping av DVD-filmer til ungenes iPoder for de lange bilturenes del, samt at jeg produserer lyd og video som gjerne skal på CD og DVD. Nå trenger man en ekstern brenner for å gjøre dette. Apple har også fjernet linjeinngangen som faktisk holdt såpass bra kvalitet at den kunne brukes til en rekke ting. Nå må man kjøpe et Ekstra lydkort for å få jobben gjort. Altså en maskin som er mindre "alt i ett" samtidig som en krevende løsning med skjerm gir både produksjonsproblemer (leveringstid) og økt pris.

Jeg er vant med at Apple ligger i forkant når det gjelder å fase ut "gammel" teknologi, men det gir ofte brukerne ekstra problemer. Som den gang jeg kjøpte den aller første iMac. Alt skulle være så enkelt med den. Floppydisken hadde utspillt sin rolle og Apple lanserte en internett Mac (iMac).
Plugg i strøm, plugg i modemkabel, og du er klar for internett. Det stemte sikkert det. Bortsett fra at det var en bug i driveren for det innebygde modemet. Den gang var alternativet å dra på jobben for å søke litt på Alta Vista for å finne ut om det var noen kjente problemer med oppkobling til nett med de nye iMacene. Etter en stund fant jeg ut hva det var og en ny driver lå klar for nedlasting, men den kunne ikke legges på noen floppydisk siden iMac var verdens første maskin uten dette. Jeg kunne heller ikke bruke noen av de eksterne Syquest eller Jazz- drivene vi hadde på jobb siden disse hadde SCSI- interface mens den nye iMacen var verdens første datamaskin som kun baserte seg på den nye USB-standarden for tilkobling av eksterne enheter. Vel, jeg var så heldig at vi nylig hadde kjøpt inn en SCSI 2xCD-brenner på jobben. Platene kostet litt den gang, men jeg fikk da lastet ned ny modemdriver på noen hundre KB og brent på en CD. Den nye iMacen hadde tross alt CD-rom stasjon den gangen :)

Kirk

Ganske frustrerende å se folk rundt om i verden få levert iMacen sin allerede, når min ikke er bygget ennå. Ikke har de trukket pengene fra konto heller, så virker som det er et stykke igjen ennå. :-(

Noen fra Norge som har fått maskinen sin klargjort for sending?

Fikk bekreftelse på bestillingen min 30. november kl. 09.22.

Redgarden

Jeg fikk min fredag 7. desember, på dagen en uke etter lansering. Synes det var ganske bra :-) Men snakker om den minste modellen altså, du venter sikkert på 27-tommeren?

Kirk

Jepp. Venter på 27". Gikk endelig over til "Klargjøres for sending" i dag, så kanskje den kommer frem før jul allikevel. :-D

Hopalong

Jeg har også en 3.4ghz i7 27" med 3tb fusion og 2gb skjermkort som i dag ble status "Klargjøres for sending"

Hyzer

Min status endret seg akkurat til "Sendt" ;-)
Bestilte 30.nov kl 10.30 norsk tid.
Estimert ny levering 21.12
Heia Julenissen!

el-nico

GOD JUL, Hyzer :-D

Alfred.Woodden

@Hyzer, var det en iMac 21.5" BTO?

Burrell

Da ble min 27" BTO oppdatert med forventet leveranse 21/12 også :-)

Hopalong

Dette går unna... 19.desember er forventet leveranse på min 27" BTO nå :-)

hendelsesløysa

Hei.

Jeg handlet min på 27" på eplehuset. Noe lengre ventetid, men derimot bedre garanti med eplehuset da. Apple.no kan finne på mye tull

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai