Apple med nytt rekordresultat

Apple med nytt rekordresultatApple offentliggjorde i dag resultatene for det finansielle Q1 2013 (Q4 2012 for oss med vanlig kalender) og slo alle tidligere rekorder, men marginene er presset. Selskapet rapporterte om en omsetning på 54 milliarder dollar og et overskudd på 13.1 milliarder dollar.

Dette er opp fra en omsetning på 46 milliarder dollar og overskudd på 13.06 milliarder dollar i samme periode i fjor. Apple har dermed slått sin tidligere rekord, både hva gjelder omsetning og overskudd. Overskuddet har derimot ikke vokst like raskt som omsetningen.

Overskuddet på hele 13.1 milliarder dollar i siste kvartal i 2012 er en rekord for Apple, men viser ingen stor vekst i forhold til fjoråret. Marginene har nemlig blitt skviset og Apples gjennomsnittlige margin gikk fra 44.7 til 38.6 prosent.

Mye av dette ligger nok også i et stort salg av iPad mini med lavere margin. Marginene er allikvel særdeles høye og tilsammenligning har ikke Google en margin på mer enn 24 prosent og en omsetning på 14.4 milliarder dollar. Apple tjener med andre ord like mye som hele Google omsetter for i samme kvartal.

I perioden solgte Apple 47.8 million iPhones (opp fra 37 millioner i samme periode i fjor) og 22.9 millioner iPader, (opp fra 15.4 millioner). Salget av iPod nådde 12.7 millioner, en nedgang fra 15.4 millioner ettersom iPhone har tatt over mye av dette markedet.

Apple opplevde også, som alle andre PC-produsenter, en nedgang i salget av «vanlige» datamaskiner ettersom skiftet mot tablets fortsetter. Apples produksjonskapasitet på iMac har også vært særdeles dårlig i Q4 og det ser også ut til å fortsette å være det i Q1 2013.

Vi er henrykte over rekordomsetningen på 54 milliarder dollar og salget av mer enn 75 millioner iOS-enheter i et eneste kvartal. Vi er svært trygge på våre fremtidige produkter ettersom vi fortsetter å fokusere på innovasjon og lage verdens beste produkter

uttalte Apples sjef Tim Cook i en pressemelding.

Apple har nå totalt 137 milliarder dollar på bok i kontanter og verdsettes til 483 milliarder i skrivende stund.

svars bilde

svar

Og analytikrerene mente at Apple ville gå ned denne gangen......

trydl

Legg også merke til at kvartalet var en uke kortere denne gangen (13 uker) enn for et år siden (14 uker). Så de solgte mer på 13 uker nå enn de gjorde på 14 uker for 1 år siden.

GEOmac

http://www.aftenposten.no/okonomi/Apple-aksjen-stupte-10-prosent-7100703.html

njadve

For å si det sånn, det er ikke bare resultatene som styrer aksjekursen. Leste i DN for ikke så lenge siden at Apple ikke klarer å få asiatiske kunder fordi de ikke oppfattes som kule nok. Asiatiske ungdommer vil ikke ha en mobil som besteforeldrene også bruker. Her i vesten er det vel en del som begynner å lure på om Apple har flatet litt ut; iPhone 5 brakte ikke så mye nytt til bordet og iOS har ikke endret seg så mye siden lansering i 2007. Det at de leverer iPhone5 med 4G som ikke fungerer i store deler av Europa gjorde det heller ikke bedre.

Skal Apple komme seg opp igjen tror jeg de må vise at de klarer å komme opp med noe nytt som faktisk er nyttig, og ikke bare lappe på det eksisterende med funksjonalitet som ikke er spesielt godt integrert.

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Med andre ord må de begynne å gjøre ting slik som de som tjener mindre penger enn dem gjør?

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Det er morsomt og lærerrikt å lese «ekspertkommentarer» fra den gangen Apple slet med å gjøre som alle andre. Hadde Apple fulgt rådene, ville de gått konkurs...

njadve

Det jeg mener er at Apple har begynt å gjøre som alle andre, og at det er litt av grunnen til at de nå går nedover. Skal de klare seg mener jeg at de må finne tilbake til det de drev med på med for tre-fem år siden. Nå synes jeg produktlanseringene har vært preget av en frykt for å finne på noe nytt. Se bare på OSX; det har vel egentlig ikke skjedd noe særlig siden Snow Leopard. Det de har gjort er å implementere iOS-funksjoner uten noe særlig hell.

Det kan også tenkes at en grunn til at kursen stuper er at investorene begynner å få bekreftet sine teorier om at Apple ikke kom til å klare seg etter at Steve gikk bort, at de fabelaktige produktlanseringene ikke kommer på samme måte. For å unngå dette tror jeg rett og slett Apple trenger en lansering som gir investorene tilbake troen på at Apple ikke var sentrert rundt Jobs...

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Detter hovedårsaken til at Apple raser ned i verdi:

Problemet er at Google har blåkopiert iOS. I tillegg har Samsung har vært smart nok til å kun konsentrere seg om å lage hardware pakket med Android, telefonene fra Samsung er også er blåkopier av iPhone.

Voodoosurfs bilde

Voodoosurf

Det er sikker endel forskjellige grunner men det som ER spesielt er at kursen stuper for første gang på lang tid.
Kan noen erstatte Steve sin geniale hjerne...eller er apple sin storhetstid forbi ?

trydl

Analytikerne maser om manglende innovasjon, men hvor ofte kommer det revolusjonerende produkter? Det er vel ca 4-5 år mellom hver gang. (iMac 1997, iPod 2002, iPhone 2007, iPad 2010). Man kommer med et revolusjonerende produkt, og så må man bruke noen år på å raffinere det. Man må innovere, og så konsolidere. Apple er i konsolideringsfasen nå.

anserigs

Eg syns OS X er kanonbra nå i versjon 10.8. Det er meir solid, det er meir stabilt og det føles kjapt. iOS derimot begynner å stagnere, men en kan liksom ikkje gjere så mykje med et mobil OS. Eg trur at om et par år vil iOS og OS X være 1 system. Personligt trur eg det er dette Apple venter på eller kanskje det er det den nye gruppen Technologies driver å jobber med.

Android som er en konkurrent på mobil markedet er langt større, men selges fra langt flere levrandører. Det er ikkje et spennende mobil system, det er nokså kjedeligt og er meget uoversiktelig. For mobil produsentene er det gratis, men når en veit hvor mykje Google henter ut av informasjon ifrå det så ville eg ikkje rørt det med ei illtang ei gong.

Apple er og var Jobs og Tim Cook har sparket mange dyktige og sentrale folk. Eg meiner at å ansette Cook var en tabbe, den stolen burde enten Forstall eller Ive hatt og eg trur Forstall hadde gjort en bedre jobb.

Eg ser heller ingen problem med at aksjen stuper. At de er verdt et par milliarder meir en Microsoft er ikkje unaturlig, men at de skal være verdt det dobbelte er tullete. Apple har også i de siste kvartalene begynt å kjøpe tilbake aksjer, de har begynt å senke prisene litt på produktene og utviklingen av nye produkter vil koste mer. Dette ga Apple beskjed om i forrige kvartal under presentasjonen.

njadve

Har Apple egentlig lansert noe virkelig banebrytende siden iPhone i 2007? iPad i 2010, men det er i praksis bare en stor iPhone, og det er akkurat det som kjennetegner Apples produktlanseringer; thinner, bigger, faster, retina osv.

Android har kopiert en del fra iOS, men jeg synes faktisk Android er langt på vei bedre enn iOS, og det kommer fra en som bruker både Android og iOS daglig.

anserigs

Nye iMac, nye MacBook Pro Retina, ja det er en videreføring. Men hva har konkurrentene lansert?

Smart TV er ikkje bra, Android er etter mitt syn ubrukelig. Når folk med Android har begynt å skrive meldingen har eg sendt den ifrå min iPhone. Det kan komme mange forbedringer i iOS som å kunne komme til sms ifrå hovedskjermen, sjå været direkte. Men det er ikkje et must.

Ser en på Android så er kjennetegnene der akkurat de samme som det en beskriver om Apple :)

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Konkurrentene har nå stort sett levert kopier av det Apple tidligere har lansert... Se MacBook Air feks vs Ultrabook. Alle mulige nettbrett osv... Det er jo bare kopier av en trend Apple satte i gang. Det samme gjelder smartphones....

njadve

Ja, det er bare kopier og dere ser jo hvor bra det går; verdifallet til Apple i går tilsvarer verdien av Dell og HP. Til sammen. Apple er det største teknologiselskapet noen sinne, de er ekstremt lønnsomme. Det er kun oljeselskaper som har levert bedre resultater på et kvartal. Det er ikke det som styrer aksjeprisen. Investorene forventer at Apple skal komme med noe nytt, for når Apple kommer med noe nytt skyter kursen i været og eierne kan se at pengene vokser. Dersom investorene tror Apples storhetstid er forbi er det ingen vits i å sitte med aksjen ettersom den aldri vil stige igjen, og resultatet er at de begynner å selge for å finne en annen aksje som kommer til å stige. Når alle skal ut på samme tid stuper kursen fort.

De som har is i magen og tør å kjøpe Apple-aksjen nå i disse dager når den trolig nærmer seg en bunn kan imidlertid få en grei gevinst når Apple igjen kommer med noe nytt.

Voodoosurfs bilde

Voodoosurf

Apple har vel aldri funnet opp noe nytt men fått gammel teknologi til å funger og bygd videre på det.
Den store visjonen til Steve var å få ting til å fungere med et intuitivt brukergrensesnitt noe han har klart til de grader så aksjen har skutt i været.

De 10 siste årene har jo vært en drøm med 1000 gangeren for apple aksjonærer fra bunn til toppnotering.

Men som kjent ingen ting vokser i det uendelige til himmels.
Så de neste 10 år vil nok være en bra investering men IKKE i det tempoet som vi hittil har sett. Blir jo spennende å se hva den lander og stabiliserer seg på før den igjen sakte kryper oppover.

Ingen analytikere har til dags dato klart å spå riktig 5 år fremover i fremtiden når det gjelder IT så det kommer nok noe nytt og revolusjonærend også i fremtiden for verden har ikke stoppet den går fremover.
Så vil Apple bli vinneren også i fremtiden uten Steve...DET er det store spørsmålet !

trydl

Aldri funnet opp noe nytt? Det er vel litt hva du mener med nytt. Ideen om GUI ble ikke funnet opp av Apple, men drop-down menyer, dobbelklikking og mange andre deler av det vi forbinder med et GUI er funnet opp av Apple. Noe så "enkelt" som å oppdatere vinduer i bakgrunnen er jo også oppfunnet av Apple - GUIet som be brukt ved Xerox kunne ikke det.
Men de oppfant jo ikke GUI, men mange av de delene vi forbinder med det.
Apple gjør mye mer enn å bare "få gammel teknologi til å fungere". En av grunnene til at gammel teknologi ikke fungerer er jo nettopp at de har mangler og noen må finne de manglene og rette dem opp, altså finne opp løsninger som kan få den gamle teknologien til å fungere.
Apple fant ikke opp pekeskjermene, men de fant opp mange av de løsningene som gjør at pekeskjermer fungerer på den måten de gjør i dag. En ting er en idé, noe annet er å få idéen til å fungere. Det er det Apple er flinke til. Jeg vil kalle det å finne opp noe nytt.

Voodoosurfs bilde

Voodoosurf

Ja vi er vel enig der bare bruken av ord som er forskjellig.
Jeg skjønner hva du mener og du forsto hva jeg mener.
Det Apple er/var god/best på er brukergrensesnitt og få ting til å fungere - følelsen av å håndtere (ta på) produktet - det visuelle fra produkt til innpakning.
Hele Apple konseptet fra A-Å er/var jo bare genialt noe aksjekursen gjen speilet enten du liker Apple eller ikke.
Selv om Apple er etablert var det også itillegg en gründer bedrift og aksjonærene investerte i gründeren.
Nå er gründeren borte.

trydl

Jeg tror egentlig ikke at Jobs' bortgang kommer til å bety så mye. Han arbeidet ikke i et vakuum, eller gjorde alt alene.
Når det gjelder aksjekursen gjenspeiler jo ikke den hva firmaet har gjort, men hva anaytikerne tror det kommer til å gjøre. Selv om Apple leverer rekordresultat nå, betyr ikke det så mye - det som påvirker aksjekursen er hvordan analytikerne tror at resultatet kommer til å være om 3 måneder. De tror altså ikke at Apple kan øke like mye framover som de har gjort hittil. Og det har de helt sikkert rett i, med den ekstreme veksten Apple har hatt det siste året.

Hopalong

65 banker, meglerhus og analytikere har pr i dag gjennomsnittlig 1-år kursmål på Apple på 629,79 USD, ned fra rundt 725 forrige uke, med totalt 52 "kjøp," 11 "hold" og bare 2 "selg" anbefalinger.

Voodoosurfs bilde

Voodoosurf

Kan du også se om du finner hva analytikerne sa for ca.10 år siden da kursen lå på ca. 7 USD altså rett før OSX ble lansert ?
Skal man tjene store penger på børsen må man ha troen og gå motstrøms.

Hopalong

Om jeg ikke husker feil, hadde de i snitt kursmål på ca. 10-12 dollar den gang, som var helt riktig basert på datidens marginer, produkter og marked. Disse faktorene forandrer seg hele tiden, og også kursmålene.

Med andre ord; man hadde tjent bra med penger på å være "medstrøms" i Apple de siste 10 årene :-)

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Skal man tjene store penger på børsen må man ha troen og gå motstrøms.Fullstendig feil! Marsjerer du mot markedet taper du penger, garantert! Er du som investor ute etter å tjene penger på børsen, sier det seg selv at man må marsjere med markedet.

Du tenkte sikkert på at man må ha nerver til å satse? Slik som milliardæren Carl Icahn da han 1.nov 2012 investerte x-antall millioner dollar på [url=http://www.marketwatch.com/investing/stock/NFLX">Netflix. Ikke så dumt, de to siste dagene har Netflix nesten doblet seg! Husker det spesielt godt, tenkte gamlingen hadde klikka helt. Under intervjuet på Bloomberg-TV virket det ikke som hadde noe spesielt greie på hva han hadde investert i. Men den gang ei! Fyren har tjent sykt mye penger de to siste dagene.

[url=http://bildr.no/view/1376651">

http://www.efinancialnews.com/story/2012-11-01/icahn-eports-stake-netflix

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai