Hva skjer på årets WWDC?

Hva skjer på årets WWDC?På mandag braker det løs igjen og Apples Tim Cook åpner årets største happening i Mac og iOS-verden. World Wide Developer Conference er stedet hvor Apple vil fortelle oss og utviklere om fremtiden til iOS og OS X og er vi heldig kommer det kanskje noen produktoppdateringer i samme slengen.

Vi har gått gjennom de siste ryktene og sett på hva som «kanskje» vises fram på mandag. Som vanlig er ingenting sikkert.

OS X 10.9

Et par ting er sikkert med årets WWDC fordi Apples sjef Tim Cook allerede har annonsert at de vil vise fram både iOS 7 og OS X 10.9 under årets konferanse. Utover dette er det derimot forbløffende lite som vites om OS X 10.9.

De mest omtalte ryktene er at Apple planlegger å introdusere støtte for både Siri og Maps direkte i OS X. Disse skal altså integreres på en eller annen måte inn i systemet og være tilgjengelig for alle programmer. Tidligere har det blitt kjent at Apple blant annet søker etter nordmenn til Siri og man kan vel da kanskje forvente at Siri snakker norsk på Macen?

Videre så har ryktene også pekt på en forbedret Finder med muligheten for tabs og en større oppdatering til Safari. Av mindre funksjoner nevnes mulighten for å ha flere programmer i fullskjerm samtidig.

OS X 10.9 er med andre ord et ganske uskrevet blad foreløpig og lite vites. Det antas at OS X 10.9 vil fortsette integrasjonen mellom iOS og OS X det å gjøre kart og Siri tilgjengelig på begge plattformer er et åpenbart skritt den veien. Pro-brukere får også en forbedret Finder som mange har ønsket i lang tid.

Disse ryktene virker troverdig, men det største spørsmålet er kanskje hva slags kattedyr den får navnet etter?

iOS 7

iOS 7?Mye tyder på at årets største oppdatering kanskje blir iOS 7. Det er nå mer enn 6 år siden første versjon av iOS - eller iPhone OS som det da het - ble lansert og deler av den litt «over the top» glossy grensesnittet i iOS føles litt utdatert. Ettersom Jonathan Ive har tatt over ansvaret for designet av grensesnittet i iOS også er det store forventninger til nettopp dette.

Mange rykter har pekt på at Apple vil bevege seg litt mer mot et «flatt» grensesnitt, dvs. et grensesnitt uten alle de «glossy»-effektene, skygger og andre effekter. Skjermbildet til høyre skal ifølge ryktene vise en tidlig versjon av et flatere design, men denne må vel kanskje tas med en stor klype salt.

Mer interessant er det å se på Apples egen WWDC-applikasjon og se hvordan den har utviklet seg over tid. Årets WWDC-applikasjon har et mye mer rent design uten de mange «effektene» som er benyttet tidligere.

WWDC

Bilde fra @yuize. Klikk for å se større.

Apple vil garantert ikke introdusere et helt nytt konsept for grensesnitt og det bli fortsatt de vante ikonene og hjemmeskjermer vi skal forholde oss til. Utseendet kan derimot endres til noe som kanskje passer Apples ellers så minimalistiske og stilrene design på maskinvare.

Hva gjelder nye funksjoner i iOS 7 er lite kjent utover at Tim Cook i sitt D11 intervju nevnte at vi nok etterhvert ville se Apple åpne iOS opp for flere tredjepartstjenester. Om dette gjelder allerede i iOS 7 vites ikke, men det ryktes i hvert fall at Vimeo og Flickr får plass i iOS 7 sin tjenesteintegrasjon. Kommunikasjon mellom applikasjoner er også noe mange tror vil bli kraftig forbedret i iOS 7.

Det er alt for mye røyk uten at det kan være ild hva gjelder et redesign av iOS 7. Alt tyder på at Apple jobber med noe og deres nye WWDC-applikasjon viser klare tegn til et fargerikt, men flatere design. Invitasjonen til WWDC og appikonet på WWDC-applikasjonen passer rett inn i dette ryktet.

iRadio

Mange rykter peker også på at Apple vil introdusere iRadio, en ny Pandora-lignende streamingløsning for musikk. iRadio skal, ifølge ryktene, ikke være en direkte Spotify-konkurrent, men heller en hybrid mellom Pandora, Spotify og iTunes Store.

Apple skal dog ha opplevd store problemer med å få lisenser til musikken for en slik løsning og dette kan sette en lansering under WWDC i fare. En tjeneste som iRadio kan virke trolig å lansere under WWDC hvis dette kan knyttes opp mot utviklere og iCloud på en eller annen måte.

Hvis ikke, så er dette et produkt som vil passe bedre for lansering under musikk og iPhone-arrangementer nærmere høsten.

iWatch

Apples mye omtalte «klokke» er nok ikke noe vi vil få se på WWDC. WWDC har sjeldent blitt brukt til å lansere helt nye produktkategorier og hvis Apple faktisk jobber på et slikt prosjekt, så er dette noe de vil dedikere et eget event til - f.eks. til høsten.

Det er svært lite trolig at Apple vil introdusere en ny kategori med maskinvare under WWDC.

Oppdatert maskinvare

Ny maskinvare?
En oppdatering av Apples MacBook-serie virker særdeles trolig under årets WWDC. Det er over et år siden forrige store oppdatering og Intel har nettopp sluppet sine helt nye Haswell-prosessorer. Det ligger nesten i kortene at Apple vil oppdatere prosessorene på hele MacBook-serien, men utover raskere prosessorer, ny Wifi-standard og kanskje noen bedre FaceTime-kameraer er det ikke forventet ytterligere endringer i MacBook-serien.

Mac Pro deirmot er et ganske så interessant produkt. Tim Cook har lovet oppdateringer til Mac Pro i 2013 og flere steder begynner lageret å gå tom. I Europa er ikke produktet lov å selge og hvis Apple har tenkt å oppdatere den gamle kjempen er det nesten nå eller aldri.

Mac Pro er moden for en stor oppgradering og her kan det hende at Apple har noe helt nytt oppe i ermet. Alternativet er en fortsettelse i dagens design, men med helt nye prosessorer og innmat. Pro-maskinen er ifølge Apple ikke død, men når den ikke har blitt ordentlig oppdatert på to år er det vanskelig å tro på det. En oppdatering eller helt ny Mac Pro MÅ nesten komme under årets WWDC.

Hva har du troen på?

Tags:
MoMartins bilde

MoMartin

Spennende, gleder meg. Håper de nye operativsystemene kan lastes ned om ikke alt for lenge. Når er det realitisk å tro at iOS 7 og OS X er klare for nedlasting for alle?

exenpipp

God sak, admin. Godt oppsummert og enig i dine antagelser. Ser fram til WWDC.

noseys bilde

nosey

Det med at det vil åpnes opp for flere tredjepartstjenester i iOS liker jeg ikke.
Gleder meg ellers veldig mye jeg også! :)

Disse Haswell-prosessorene, er de på markedet allerede? Uansett så finnes det kanskje info om ytelsen? Hvordan er de sammenlignet med dagens Intel Core-prosessorer? Jeg har en MBP Mid 2012 med Intel Core i5; Hvordan vil Haswell være i forhold til den? Snakker vi forskjell på nivå med HDD kontra SSD, kanskje ikke fullt så mye da, men vil det være merkbart ved vanlig bruk, eller kun stort sett ved tyngre oppgaver?

terjee89

Noen som vet noe om når ios 7 blir tilgjengelig da?

noseys bilde

nosey

Det er det vel bare Apple som vet. Bruker de ikke å slippe ny versjon av iOS samtidig med lansering av ny iPhone da, eller er det mer naturlig at de slipper ny versjon av iOS under WWDC?

Forresten, angående rykter som gikk for en stund tilbake; var det ikke snakk om at Apple kanskje skulle begynne å framskynde lansering av ny iPhone til sommeren, istedenfor til høsten sånn som de har pleid å gjøre? Isåfall, er det realistisk å håpe på ny iPhone allerede i slutten av juni nå, eller starten av juli? Skjønner at ingen her har fasiten, men jeg har nok ikke fått med meg like mye som mange andre her.

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Nå blir vel alle MacBook Pro med snurredisk borte kanskje? Jeg skaffet meg den siste modelle før det var for sent fordi jeg rett og slett helst vil kunne bytte harddisk om jeg ønsker det. Den muligheten blir sannsynligvis borte nå.

terjee89

Men er vel lite slm tyder på at apple kommer med en ny tlf nå under wwdc.. Vi for bare vente i spenning til mandag:) jeg gleder meg

noseys bilde

nosey

Har sendt deg PM Dorkfish :)

Arild Holtet

Jeg er spent på, hva som skjer i morgen. Kommer det en ny Mac Pro? Hva med forbedringer på MacBook Pro og iMac. Kanskje får vi se en ny prosessor. Jeg har brukt iMac i alle år, helt til jeg skulle bytte i desember 2007. Men glossy skjerm klarte ikke øynene mine. Kikket på den siste iMac, og synes den var mye bedre i så måte. Men det ble litt overkill for meg, da jeg ikke klarte refleksene i iMac. En Mac Pro med en matt 30", det ble hva jeg kjøpte i desember 2007. Den skal nok brukes i lang tid, men vi har to bosteder og vil ha to stasjonære maskiner. Kanskje blir det en iMac i slutten av 2014. En strømkabel resten trådløst, den ulltimate desktop for en som liker orden.

Ser frem til i morgen.

njadve

Nå blir vel alle MacBook Pro med snurredisk borte kanskje? Jeg skaffet meg den siste modelle før det var for sent fordi jeg rett og slett helst vil kunne bytte harddisk om jeg ønsker det. Den muligheten blir sannsynligvis borte nå.

Jeg vurderte å gjøre det samme selv for å få matt skjerm. Jeg velger imidlertid å vente, hvis det kommer en oppgradering er det ikke sikkert den rulles ut umiddelbart, og at jeg dermed kan bestille rett etter. Dessuten hadde det vært greit å få oppgraderte prosessorer dersom de gamle MBPene ikke fases ut enda...

monken

Nå som det er et godt døgn til keynoten starter og det ikke har kommet noe info om det blir live streaming. Blir det PingLive da?

noseys bilde

nosey

Jeg lurer på det samme som monken. Hvis det ikke blir live streaming, som jeg virkelig håper det blir, det er helt klart det beste, så er Ping helt topp! :D

@njadve:
Du kan spare 3.000 på standard MBP 13". Hos Elkjøp er den nå på tilbud til 6.995,- ;)

njadve

Ja, jeg er klar over det. Jeg har allerede en 13", men har egentlig behov for 15"...

noseys bilde

nosey

Daså ;)

EDIT:
Er det forventet at også iPad vil få de nye Haswell-prosessorene? Eller kun Macs?

terjee89

jeg savner ping og ping live!:(

budbringerens bilde

budbringeren

Kommer ikke støtte for norsk finner jeg ikke siri interessant, klokke bruker jeg aldri, og musikkstreamingstjenesten har sikkert ikke støtte for lossless kjenner jeg apple rett og Wimp blir da overlegen etter mine behov siden de snart lar brukeren velge kvalitet ved offline modus.

Men jeg er så spent på ios og osx, håper veldig på at osx kommer til ios, og ikke bare ios til osx. Forundrer meg ikke om mission controll kommer til ios. Håper apple retter på små, men viktige finesser som at man kan opprette grupper i adresseboken og ikke må gjøre dette utenfor ios. Velge google maps som , at det ikke er fullt så stengt som i dag.

Jeg har faktisk stor tro på at mac pro kommer i en helt ny utgave, at det kan være en av de store overraskelsene.

Ønsker veldig at iCloud er forbedret, og at det nå kommer integrert i finder. Og, som jeg savner så uendelig mye, muligheten til å sortere dokumenter i undermapper i apper som byword, pages osv.. Blir bare kaos slik det er nå med mange dokumenter fra forskjellige prosjekter jeg ønsker adskilt fra hverandre. Håper også at flere programmer støttes av iCloud, blant annet huskelapper som er meg kjærkomment.

Jeg tror at finalcut og logic forbedres etterhvert, hente tilbake prokunder. La logic atter igjen bli et proft musikkprogram og garageband kan være "leketøyet". Har troen på at dette er en prioritering hos apple, og kanskje vises dette frem imorgen.

Antar osx heter Lynx, men forbauser meg ikke om de tenker slik: alle store kattedyr er brukt opp, hvorfor 10.9. At osx fra nå av er 11.1 med navn fra noe helt annet, som f,eks galaxer eller planeter.

Jeg tror veldig følgende: OSx har ofte kommet som to og to, altså at den ene er noe helt nytt hvorpå den annen er en forbedring. Leopard- snowleopard, Lion- Mountainlion. Følger de denne syklusen er morgendagens visning av os x noe nytt og ikke bare en forbedring av ML.

Jeg er stygt redd for at nye osx blir enda mer stengt, flere systemvalg skjult, men håper på det motsatte.

Følelsen jeg som liten fikk før julaften har jeg nå og "klarer ikke å vente".

Og for all del, støtte for norsk Apple, omsider la det skje!

ddybings bilde

ddybing


Er det forventet at også iPad vil få de nye Haswell-prosessorene? Eller kun Macs?

iPhone, iPad og iPod Touch bruker ikke Intel-prosessorer, men ARM, en annen prosessorarkitektur :)

njadve

Lynx blir vel neppe det nye navnet ettersom Microsoft allerede bruker det på sin sosiale bedriftsløsning...

svanos bilde

svano

MS sin bedriftsløsning heter Lync og ikke Lynx så navnet er sånn sett "ledig".

njadve

Ah, Lync var det. Var nesten overbevist om at det var Lynx...

noseys bilde

nosey

@ddybing: Daså ;)

@budbringeren: Jeg er fortsatt kun en vanlig bruker som ikke kan noe om data egentlig. Jeg syntes på en måte det er fint at designet i OS X blir enda renere, mer som iOS som du sier. Det gjør det utrolig enkelt i bruk, selv om mitt bruksområde er lite og derfor legger jeg nok ikke like mye merke til dette som dere mer proffe brukere gjør. Jeg håper (til tross for at jeg ikke kan noe om data, ennå...) at OS X blir mer åpent som du sier, og motsatt synes jeg det er greit at iOS forblir så rent designmessig, og lukket :) Det blir knotete ellers, sånn som i android feks.

njadve

Android er ikke spesielt knotete. Jeg trodde det selv, men har hatt en Xperia V nå i snart et halvt år. Systemet er på mange måter langt bedre enn iOS, uten at det er mer rotete. Det eneste jeg savner fra iOS er litt mer stabilitet. Apper krasjer fra tid til annen og telefonen trenger en reboot med jevne mellomrom.

noseys bilde

nosey

Tror på det, men iOS er uansett mye mer egnet som en mobil plattform. Det minimalistiske designet gjør at det er så nydelig og enkelt å bruke. Feks så kan man ha oppe flere vinduer samtidig på android og justere størrelsen på de selv. Dette kaller de ekte multitasking. Jeg mener at et så åpent og desktoplignende OS blir for rotete og knotete på en så liten skjerm, selv om de nå har ganske store skjermer på nettbrettene sine med ringefunksjon. Et program bør, som i iOS, dekke hele skjermen, og en mobil skal ikke være tilnærmet på størrelse med et nettbrett, men noen har ikke skjønt at det egentlig er 2 ulike produktkategorier..

neWhouZe

Da var Apple store stengt gitt. Spent på hvilke nye produkter som dukker opp i løpet av kvelden

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Glad jeg skal til Japan om 2 uker. Det som blir annonsert idag blir jo ikke tilgjengelig i Norge lenge før jeg er tilbake fra ferie, så da kan jeg jo handle det jeg får lyst på der nede istedet.

ddybings bilde

ddybing

Starter det 1900 norsk tid?

MarLapLars bilde

MarLapLar

Jepp. Starter 10.00 a.m i USA

ddybings bilde

ddybing

Takk skal du ha.

noseys bilde

nosey

Så, hva synes folk om det Apple viste oss i kveld?
Synes det er utrolig at de klarer å forbedre særlig iOS og OS X. Digger Mavericks, gleder meg virkelig til å få lastet ned og installert det! :)
iOS 7 ser også fint ut, men jeg er litt skeptisk til designendringen. Funksjonene er fine, men designet som sagt stusser jeg litt på. Jeg må jo bare få prøvd det for å finne ut om jeg liker det, og det er ingen grunn til å ikke skulle oppdatere. Før eller siden må man gi slipp på det 6 år gamle designet i iOS, og vi må bare finne oss i det, selv om noen ikke skulle like det. Synes ikonene på standard iOS-appene til Apple var litt, hva skal jeg si, Windows-liknede, med tanke på fargene og det falte designet. Det ser ut som sånne tegneserieikoner nesten, noe i den duren iallefall.

steph

Noen som kjenner til det nye Haswell chipsettet?
Synes umiddelbart at 1.3 GHz i5 prosessor høres noe svakt ut.

sophieostli

Så, hva synes folk om det Apple viste oss i kveld?
Synes det er utrolig at de klarer å forbedre særlig iOS og OS X. Digger Mavericks, gleder meg virkelig til å få lastet ned og installert det! :)
iOS 7 ser også fint ut, men jeg er litt skeptisk til designendringen. Funksjonene er fine, men designet som sagt stusser jeg litt på. Jeg må jo bare få prøvd det for å finne ut om jeg liker det, og det er ingen grunn til å ikke skulle oppdatere. Før eller siden må man gi slipp på det 6 år gamle designet i iOS, og vi må bare finne oss i det, selv om noen ikke skulle like det. Synes ikonene på standard iOS-appene til Apple var litt, hva skal jeg si, Windows-liknede, med tanke på fargene og det falte designet. Det ser ut som sånne tegneserieikoner nesten, noe i den duren iallefall.

Elsket designet nye iOS7! men er enig i deg ang designet på ikonene.
Nye OSX så også veldig bra ut. Har ventet spesielt på multiple displays!

Og ellers - da blir det nok endelig en MBA på meg og, så fort jeg er ferdig med skolen og kan legge fra meg gamle MacBook'en, hehe!

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Så, hva synes folk om det Apple viste oss i kveld?
Synes det er utrolig at de klarer å forbedre særlig iOS og OS X. Digger Mavericks, gleder meg virkelig til å få lastet ned og installert det!

OS X var ikke rare greiene, ingenting å rope hurra for. Burde være en gratis oppgradering. iOS derimot har mye nytt som jeg gleder meg til. Multitasking ser lekkert ut, vær applikasjonen er nå litt mer spennende. Mac Pro ser sinnsyk spennende ut, blir nok også sinnsykt høyt priset. Regner med 20k for billigste modell.

Aksjen forøvrig peker nedover, tviler på at AAPL klatrer over $500 i år. Ingen imponerende produkter lansert. I hvertfall ikke for oss som alltid har 20k liggende i skuffen.

[url=http://bildr.no/view/1636577">

bambinis bilde

bambini

Overraskende spennende keynote :)

Hadde forventet langt mindre og det som gledet meg mest var MYE nytt i både iOS og X, samt en drittøff PRO. Den likte jeg godt, akkurat som jeg hadde drømt om :D

Vi må huske på at denne messen og dermed også keynoten er rettet mot utviklermiljører primært. Vi vil nok få andre nyheter senere i år som alltid før.

Fornøyd!! ;)

noseys bilde

nosey

@sophieostli: Jeg formulerte meg litt feil der. Jeg like også designet generelt, men som sagt tviler jeg litt på ikon-designet.
Jeg kjøpte meg en 13" MBP i fjor sommer, som jeg har brukt litt penger på å oppgradere med en knallbra SSD og 16 GB RAM. (Det var min første Mac, og jeg visste ikke at det fantes noe som het noe annet enn HDD, altså SSD, eller hva RAM var eller noe). I ettertid nå ser jeg at til mitt spinkle bruk holder en MBA mer enn nok. Den er jo i tillegg så fantastisk tynn og lett, men samtidig rask og fin. Kradtig nok til masse! Jeg vil jo tape litt på et salg av den jeg har nå, noen tusenlapper, tross at den ser ut som ny. I tillegg koster det VELDIG mye ekstra for å kjøpe med ekstra stor SSD-disk og ekstra mye RAM fa Apple (da man jo ikke kan oppgradere selv). Det blir trolig litt "bortkastede" penger å gjøre det, selv om det frister. En splitter ny iMac frister jo også, så jeg vet egentlig ikke hvor jeg skal gjøre av meg eller hva jeg skal gjøre. Det lureste er trolig å beholde den jeg har i mange år, for så å få en overkill oppgradering når jeg skal ha ny, for det skjer utrolig mye på teknologifronten på kort tid! :D Batteritiden på MBA, og særlig 13", er jo helt syk! Noe av grunnen til dette er vel den supergeniale løsningen i Mavericks som gjør at kun det programmet som er i fokus bruker kraft av maskinen, rester går i en slags hvilemodus umiddlebart.Denne funksjonen tror jeg vil øke batterilevetiden betraktelig på enhver Mac som støtter Mavericks.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai