Apple introduserer OS X Mavericks

Apple introduserer OS X Mavericks

Som forventet introduserte Apple OS X 10.9 og den nyeste versjonen av OS X under dagens WWDC-konferanse i San Francisco. Vi trenger ikke lengre lure på hvilket kattenavn Apple vil bruke i OS X 10.9 fordi de går nå helt vekk fra kattenavn og velger stedsnavn i California. OS X 10.9 heter dermed OS X 10.9 Mavericks og kommer denne høsten.

Apple lanserte i dag en førversjon av OS X Mavericks for utviklere, den tiende hovedutgaven av Apples operativsystem. OS X Mavericks har over 200 nye funksjoner, blant annet Kart og iBooks, som nå blir tilgjengelig for Mac, Finder Tags og Finder Tabs, forbedret støtte for flere skjermer, nye kjerneteknologier for bedre effektivitet og ytelse og en helt ny versjon av Safari.

Førversjonen av OS X Mavericks for utviklere er tilgjengelig for Mac Developer Program-medlemmer fra og med i dag. Mac-brukere vil kunne laste ned Mavericks fra Mac App Store til høsten - prisen er foreløpig ikke satt.

Ny Finder
Ny Finder med tabs og tags

OS X Mavericks introduserer nye funksjoner for avanserte brukere. Tags er en ny måte å organisere og finne filer på, enten de er på Mac-en eller på iCloud. Filer kan enkelt merkes i Finder, på iCloud eller når du arkiverer et nytt dokument. Tags vises i Finder-sidepanelet slik at du kan vise filene etter prosjekt eller kategori.

Finder Tabs gir deg et ryddigere skrivebord ved å slå sammen flere Finder-vinduer i ett vindu med flere faner. Du kan tilpasse visningen for hver fane, flytte filer mellom faner og bruke Finder i fullskjermsvisning med flere faner. Mavericks gjør det også enklere og mer praktisk å bruke flere skjermer. Menylinjen og Dock er tilgjengelig på alle skjermer, og brukere kan nå enkelt kjøre apper i vindus- eller fullskjermsmodus på den skjermen de selv velger, uten ytterligere konfigurering. Med Mavericks kan du også bruke HDTV-en som tilleggsskjerm ved hjelp av Apple TV og AirPlay.

Mac-en har hele tiden vært i forkant av PC-industrien, og OS X er fortsatt det mest innovative og brukervennlige operativsystemet i verden. OS X Mavericks er vår beste utgave så langt og leveres med nye Kart- og iBooks-apper, Finder Tags og Finder Tabs, forbedret støtte for flere skjermer, funksjoner som øker ytelsen og forbedrer strømsparing, og en helt ny Safari.

sier Craig Federighi, Apples Senior Vice President of Software Engineering i en pressemelding.

Apple introduserer OS X Mavericks
Kart rett i OS X Mavericks

Som ventet og også ryktet introduserte Apple også Maps, eller Kart som de kaller det på norsk. Kart er den samme kart-programvaren som vi finner på iPaden og du finner de samme kartene i vektorgrafikk, 3D-visning og flyover-funksjon i de byene du som støtter dette. En av de beste funksjonene med Kart som Apple viste fram var muligheten til å planlegge turen på Macen og sende den rett over til iPhonen for navigering når du er i bilen eller tilfots. Smart.

Kart er integrert i hele Mavericks, slik at brukerne får praktiske kart i Mail, Kontakter og Kalender. Utviklere kan integrere de samme kartfunksjonene i appene sine ved hjelp av API-en Map Kit. De som leser bøker på Macen eller bruker Macen til studier vil nok også bli fornøyd over den nye iBooks-applikasjonen som gir deg direkte tilgang til ditt eksisterende iBooks-bibliotek, i tillegg til boktitlene i iBooks Store. Grunnet den herlige norske bokbransjen er jo dette foreløpig ganske magert i Norge, men iBooks fungerer jo også med bøker uten DRM så lenge de er i PDF eller ePub-format. iBooks fungerer også på alle enhetene dine, slik at du kan lese en bok på Mac-en, skrive notater eller framheve tekst, og så fortsette der du slapp, på iPad-en.

Keychain Password
Passordsynkronisering

Utviklerne av 1Password, LastPass og andre passordsynkroniseringstjenester ble nok ikke videre glade da Apple nå integrerte denne typen passordhåndtering rett inn i Mavericks og iOS 7. Med OS X Mavericks kan du nemlig lagre og synkronisere passord, kontoinformasjon, kredittkort osv. på tvers av OS X og iOS. Alt krypteres med 256-bitkryptering og synkroniseres kontinuerlig. I tillegg vil Apple lage sikre passord for deg på alle tjenester slik at du slipper å tenke på dette.

Safari
Ny Safari med forbedret ytelse

Også Safari fikk en overhaling i OS X Maverics og ifølge Apple er den nye versjonen av Safari lynrask og utkonkurrerer andre nettlesere når det gjelder energieffektivitet, hukommelseseffektivitet og JavaScript-ytelse. Safaris nye prosess-per-fane-arkitektur skal gjøre nettleseren mer responsiv, stabil og sikker. Safari leveres også med en ny funksjon som kalles «Shared Links», som gjør det enklere å finne, lese og dele interessant nytt innhold fra Twitter og LinkedIn, alt på ett sted. Hvordan LinkedIn kommer inn i bildet vites ikke, men kanskje LinkedIn blir en av de nye delingskontoene du kan sette opp i OS X Mavericks?

I tillegg til dette har Apple gjort en rekke forbedringen under panseret på OS X Mavericks og lover høyere ytelse, bedre minnebruk og vesentlig forbedret batterilevetid - både på nye og eldre Macer. Apple har også oppdatert Kalender med Kart-integrering, og en ny inspektør som gjør det enklere å opprette og redigere hendelser.

Varslingssenteret har blitt bedre og det er nå mulig å svare på en melding eller et FaceTime-anrop eller slette en e-post uten å forlate appen du bruker. Nettsteder kan også bruke varslinger til å holde deg oppdatert om siste nytt, sportsresultater og annen informasjon, mens «While You Were Away»-varslinger sørger for at du får med deg alt som har skjedd mens Mac-en har vært i dvalemodus.

Intet eksakt lanseringstidspunkt

Apple ga ikke eksakt lanseringstidspunkt utover «this fall» - altså denne høsten. Videre sa Apple heller ikke noe om pris, hvilke Macer systemet ville fungere på eller systemkrav. Dette blir nok klart senere, men når utviklerversjonen kommer ut senere i dag vil vi nok få et førsteinntrykk av noe av dette.

Du kan lese mer om OS X Mavericks hos Apple.

Foxtrot

Minner om at X er en romersk numeral og at det derfor er overflødig å skrive OS X 10.9.

LCD

Hei

Kjempeflott nyhet med nytt OSX, men det mest fantastiske med hele WWDC må ha vært ny Mac Pro for pro gutta etter så mange år på venteliste
Apple fornekter seg ikke når de først hiver seg på ny design
Spesifikasjon og designmessig er det noe fra en annen verden
http://www.apple.com/mac-pro/
Bare klikk for å skrolle til nye sider eller bruk piltasten for å bytte side

vidinas bilde

vidina

Synes det ser helt greit ut. Men rart å skifte fra kattetyr i en periode der iOS er totalrenovert. Apple ender nå opp med en mobil-OS som ser fresh og oppdatert ut, men et Desktop OS som nå plutselig ser litt datert ut. I tillegg lanserer de ny versjon av calendar, skeumorphism-fri, og som plutselig skiller seg helt ut. Skjønner ikke hvorfor OSX ikke skulle få overhaling på grensesnittet, nå som iOS og diverse kjerneapper får det?

Jeg klager ikke, ettersom jeg liker OS X som det er idag, men synes det blir litt merkelig å ta en app om gangen.

macsmekkers bilde

macsmekker

Jeg for min del assosierer det nye navnet med foretaksom uavhengighet samt futt og kraft i nærmest uhorvelige mengder, men som kan håndteres elegant med nennsom ekspertise.
http://oxforddictionaries.com/definition/american_english/maverick

budbringerens bilde

budbringeren

Dette likte jeg. Var redd for at osx skulle bli begrenset og låst, et ios mer eller mindre. I stedet er syncen mellom mac og enhetene bare bedre. Og det er syncen som er viktig etter mitt syn. Elsker Os X og elsker mac og er så uendelig glad for at dette ikke forstyrres av "dingsene" og syns Apple forteller at Mac er fortsatt mac, Osx fortsatt Osx, men syncen blir bedre og bedre. Betryggende.

Enig med vidina, forventet at designet var noe annerledes, og kunne helt klart hatt litt forandring der. Men sitter dog igjen med lettelse. Misforstå meg rett nå, jeg setter det på spissen: Mac er kraftfullt, på mac kan det jobbes seriøst om man vil, slik man alltid har forbundet med Apple og Mac, og ikke blitt "det vakre leketøyet som er glimrende til å spille angry birds med". Fikk så veldig inntrykk av at Apple tar det seriøse seriøst, og man kan bruke "knyt skolissene med denne appen" apper, men mac er fortsatt den fantastiske maskin med det fantastiske Os X. Lettet.

svars bilde

svar

OpenGL 4 var jo på tide :)

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Foxtrot: Du får si det til Apple som følge samme "mønster" selv. "Om denne maskinen" sier OS X versjon 10.8.4 på maskinene mine i hvert fall.

tkse

OS X = Navnet
10.8.4 = Versjonnummer

9E2

Det er en del ny og spennende funksjonalitet, men jeg savner fargene. Fram til og med 10.6 hadde vi fargeikoner i Finder (sidelinja). Det at ting stadig blir mer grått gjør OS X vanskeligere å finne fram i, og kjedeligere å jobbe med. Rullefeltet som kom i 10.7 er dessuten helt håpløst, altfor tynt. Jeg savner også gamle Exposé, der alle vinduer var vist, ikke bare dem som er oppe. Glad for å se at ikke flere blå effekter er blitt grå i 10.9. Så lenge disse 10.7-endringene er bevart kommer jeg til å ha lyst til å oppgradere, men samtidig ikke.

Den nye X-logoen ser ut som en lukkeknapp, og navnet likte jeg ikke i det hele tatt. Et eller annet kattedyr til skulle de klart å finne, Lynx f.eks. Neste versjon, enten det blir 10.10 eller 11, hadde vært et mer passende tidspunkt å skifte navn. Pussig at de gjør det nå, når det var iOS 7 som var det store i dag. Kveldens show var overraskende og annerledes, venter spent på mottakelsen i ukene framover.

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Rullefeltet som kom i 10.7 er dessuten helt håpløst, altfor tynt.
Mener du ærlig talt at du bruker rullefeltet til å navigere deg opp/ned med? I såfall er det helt på trynet. Rullefeltet for meg er ingenting annet enn en visuell indikasjon på hvor høyt oppe/nede man er på på siden.

Jeg savner også gamle Exposé, der alle vinduer var vist, ikke bare dem som er oppe.
He…he.det er ikke så lenge siden dette ble nevnt her på [url=http://mac1.no/artikkel/10536/vil-du-ha-tilbake-expose">mac1. Det du savner er fullt mulig, bruker den selv hele tiden.

Den nye X-logoen ser ut som en lukkeknapp, og navnet likte jeg ikke i det hele tatt.
Personlig likte jeg valget av navn spesielt godt, fra nå av får vi os oppkalt etter steder i Silicon Valley. Som Phil Schiller sa på keynoten, der er tross alt der alt startet.

PS! Du likte ikke helt logoen, nei! LOL… :-D . Den var god den!

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Rullefeltet som kom i 10.7 er dessuten helt håpløst, altfor tynt.Dersom du ikke har begynt med mighty mouse, magic mouse, magic trackpad eller innebygget bærbar-trackpad for scrolling enda har jeg et par nyheter til deg. En av dem er at tidene forandrer seg. En annen er at du har hatt MINST 8 år på å venne deg til å gjøre noe annet enn å bruke musepekeren for å flytte på scrollbar.

HenrikSolberg

Jeg bestilte meg en ny iMac på fredag. Noen som vet eller tror om Apple da vil tilby gratis OS X Mavericks til meg ettersom de annonserte den kun 5 dager etterpå?

njadve

Sannsynligvis ikke. Det koster uansett ikke mange kronene å oppdatere...

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Er mange måneder til den slippes enda, så jeg tror nok ikke det.

Wavelengths bilde

Wavelength

For meg er det veldig lite nytt her hvis en tenker på at dette er et nytt OS.

Det er jo en del nytt for utviklere og en del som jobber bedre i under skallet. Men for sluttbrukeren er det lite nytt. Det meste er jo egentlig bare programmer som sannsynligvis bare kunne blitt installert enkeltvis uten å måtte kjøpe ett helt nytt OS.
Det samme kan en vel si om 10.7 vs. 10.8 også.

njadve

Det er forsåvidt sant. Den følelsen jeg satt igjen med når jeg så keynoten var at de har lagt litt mindre vekt på å gjøre OSX likt iOS. Det kan virke som at de fokusert mer på å gjøre OSX bedre, og det kan virke som Mavericks kan gjøre livet bedre for de med eldre Macer og med litt lite RAM kanskje. Det virker som de har jobbet mest under panseret, og det tror jeg er fornuftig. Jeg kjører fortsatt SnowLeopard, men denne gangen tror jeg faktisk jeg skal oppgradere, hvis jeg ikke har kjøpt ny Mac før den tid...

el-nico

Ser jo lekkert ut.
Jeg gleder meg.
Men forstår det slik at min macbook 2008 ikke lenger klarer å henge med på oppgraderinger, og at OSX 10.8.4 var den siste jeg fikk være med på ... ?

Så da er det vel på tide med ny maskin :)

Kaprolats bilde

Kaprolat

Slik som utviklingen går ender vi vel opp med å kjøre Linux tenker jeg....

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper


Men forstår det slik at min macbook 2008 ikke lenger klarer å henge med på oppgraderinger, og at OSX 10.8.4 var den siste jeg fikk være med på ... ?

Tror ikke Apple har gitt ut spesifikasjonskrav enda. Rykter derimot sier late 2008 Macbook alu.

Wavelengths bilde

Wavelength

Ryktene sier at disse er støttet.

* iMac (Fra midten av 2007 eller senere)
* MacBook (13" Aluminum, Sent 2008), (13", tidlig 2009 eller senere)
* MacBook Pro (13", midten av 2009 eller senere), (15", Midten eller sent 2007 eller senere), (17", sent 2007 eller nyere)
* MacBook Air (Sent 2008 eller senere)
* Mac Mini (Tidlig 2009 eller senere)
* Mac Pro (Tidlig 2008 eller senere)
* Xserve (Tidlig 2009)

el-nico

:-D
Så er jeg fremdeles med på leken, med min alu late 2008
:-D

(Kommer nok til å bytte snart allikevel ... trenger mer muskler)

ball

@tkse: det stemmer ikke. om de lanserer OS 11, mener du at det da vil hete OS X 11.x ?

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Stemmer helt fint. De kan fortsette med OS X 10.10, 10.11, 10.12 om de vil. OS X er navnet på OS-et, 10.x er versjonsnummeret på OS-et.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai