MacBook Pro blir raskere

MacBook Pro blir raskere

Apple hadde en haug med nyheter i dag og heller ikke Apples bærbare skulle forbli urørte. Som ventet ble Retina MacBook Pro oppdatert til Intels nyeste Haswell-prosessor. Apples vanlige MacBook Pro-maskiner ble ikke oppdatert og det skal man kanskje ta som et tegn på at den nærmer seg «end of life».

Apple brukte mye tid på Macen i dag og oppdaterte Retina MacBook Pro var en av postene på programmet under Apples presentasjon. Retina MacBook Pro som Apple introduserte i fjor har blitt svært populær og det var den eneste bærbare Macen Apple oppdaterte i dag.

På innsiden har den nye Retina MacBook Pro fått Intels nyeste Haswell-prosessor som gir både vesentlig forbedret ytelse og forlenget batterilevetid. Apple leverer MacBook Pro med tre forskjellige prosessorvalg per størrelse:

Retina MacBook Pro 13"

 • 2,4 GHz tokjerners Intel Core i5, Turbo Boost opptil 2,9 GHz
 • 2,6 GHz tokjerners Intel Core i5, Turbo Boost opptil 3,1 GHz
 • 2,8 GHz tokjerners Intel Core i7, Turbo Boost opptil 3,3 GHz

Retina MacBook Pro 15"

 • 2,0 GHz firekjerners Intel Core i7, Turbo Boost opptil 3,2 GHz
 • 2,3 GHz firekjerners Intel Core i7, Turbo Boost opptil 3,5 GHz
 • 2,6 GHz firekjerners Intel Core i7, Turbo Boost opptil 3,8 GHz

I tillegg til raskere prosessorer, har Apple også forbedret lagringen med PCIe-basert flash-lagring som skal være 45% raskere enn forrige generasjon. Raskere Wifi har den også fått med den nye Wifi ac-standarden.

På toppen av det hele har Apple skrudd ned prisen noe for disse modellene og de nye bærbare modellene begynner på følgende prisnivå før tilleggsvalg:

Retina MacBook Pro 13"

 • 2,4 GHz tokjerners Intel Core i5 / 4GB RAM / 128GB lagring - NOK 10990,-
 • 2,4 GHz tokjerners Intel Core i5 / 8GB RAM / 256GB lagring - NOK 12790,-
 • 2,6 GHz tokjerners Intel Core i7 / 8GB RAM / 512GB lagring - NOK 15290,-

Retina MacBook Pro 15"

 • 2,0 GHz firekjerners Intel Core i7 / 8GB RAM / 256GB lagring - NOK 16990,-
 • 2,3 GHz firekjerners Intel Core i7 / 16GB RAM / 512GB lagring / NVIDIA GeForce GT 750M - NOK 21990,-

Alle Retina MacBook Pro-modellene er tilgjengelig umiddelbart fra Apple Store og innen kort tid fra autoriserte Apple-forhandlere som Humac, Eplehuset, Tell og Pippin.

Du kan lese mer om de nye maskinene hos Apple.

iau

Nå vet jeg ikke hva dere legger i "vanlige MacBook Pro", men etter hva jeg skjønte så ble både 13" og 15" oppgradert. Bestilte nettopp selv en 13", som nå endelig kan leveres med 16GB RAM...

Toaks bilde

Toak

"Vanlige Macbook Pro" er vel Macbook Pro uten Retina. Så 15"-varianten røk nå, den er hvertfall borte fra Apple Store. "Vanlig" Macbook Pro 13" så ikke ut til å bli oppgradert til Haswell, og er vel et tegn på at denne er på vei ut ja.

Firestones bilde

Firestone

Bare en eneste ting jeg syntes var VELDIG synd... at man må begynne å smugle heroin for å faktisk få råd til å ha et nVidia-grafikkort i 15"....Synes godt de kunne putta nVidia-kort i begge 15"-modellene, og kjørt disse intel-greiene i 13"-utgaven.....

bjobek

Tenker å bestille en 13" Retina MacBook Pro, toppmodellen med 512 GB.

Denne modellen kan også oppgraderes fra en i5-prosessor til i7. Men er det verdt det? Bruker maskinen til avansert foto- og videoredigering, og oppgraderer uansett til 16 GB ram.

Hva er forskjellen, rent praktisk på i5 og i7?
Minimal eller betydelig, noen som vet?

noseys bilde

nosey

@bjobek: Kan ikke svare på spørsmålet ditt, men kan du oppgradere RAM på rMBP på egen hånd? Trodde det var limt fast eller noe?

monken

Sitter å funderer på om jeg skal bytte ut min 15" 2011 Macbook nå eller vente på Broadwell

noseys bilde

nosey

Er navnet på neste generasjons brikke-arkitektur klart allerede? Haha :p

Traktors bilde

Traktor

Og etter det kommer Skylake og så Cannonlake.

noseys bilde

nosey

Haha, tuller du? :p :o

Traktors bilde

Traktor

Nei, bare se her:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_CPU_microarchitectures

monken

Ser at den billigste 15" kommer uten dedikert grafikk kort, hvordan blir iris sammenlignet med AMD Radeon HD 6750M 512mb kortet som sitter i min mac nå?

Macen blir for det meste brukt til tvserier og litt minecraft :-P

noseys bilde

nosey

Hehe, utrolig kult! :D

Traktors bilde

Traktor

Jeg for min del er litt skeptisk til maglende dedikert skjermkort, da min 15" retina tydelig sliter med for eks skrolling i nettleser når det integrerte er koblet inn. Porblemet er så sjenerende at jeg rett og slett kjører dedikert skjerkort hele tiden. Vi får håpe det integrerte skjerkortet er betydelig bedre enn i den gamle modellen. Og folkens, når dere kjøper en så dyr maskin som ikke kan oppgraderes i ettertid så gå for all del for 16 GB RAM. Har selv bare 8 GB RAM, kjøpte den på tilbud så ingen mulighet til å spesialkonfigurere, og opplever til stadighet å gå tom for RAM når det blir litt mange faner i safari samtidig som noen få andre programmer kjører.

amejas bilde

ameja

Har Apple valgt å levere også disse MacBook Pro (retina) med fastloddet RAM? Eller kan man oppgradere i etterkant som før i tiden?

Og hva med SSD-ene med PCIe-buss, har det begynt å komme 3dje-parts SSD'er med PCIe så man kan oppgradere selv?

Noen som vet? :)

bjobek

@nosey og @ameja: Ram kan (etter det jeg har skjønt) ikke oppgraderes i etterkant. Det er loddet fast på hovedkortet. Derfor er det lurt å gå for 16 GB med en gang!
Hardisken kan byttes, men det er ikke noen engel (eller billig!) affære …

Noen som har greie på dette med forskjellen på i5 og i7?

svars bilde

svar

i5 maskinene har 2 kjerner, i7 har 4kjerner, det er vell også bare i7 som har hyper threading.
Ram kan ikke byttes på disse, ei heller batteriet. SSD kan kansje byttes, men ikke uten å bryte garanti og det er vell ikke noen 3parts av disse for salg enda.

Arild Holtet

Da er det bare å vente på Mac Pro, for den kommer i desember. Leste ikke noe om MacBook Pro 11" eller 15". Blir det kun 13" tro? Slik ser det ut på Apple Store nå.

eyrepm

Er den egentlig billigere? Mtp 15". Mener den kostet det samme. 16990. Mens i USA droppet den $200. Eller tar jeg feil?

Lars A. Gundersens bilde

Lars A. Gundersen

Tenker å bestille en 13" Retina MacBook Pro, toppmodellen med 512 GB.
Denne modellen kan også oppgraderes fra en i5-prosessor til i7. Men er det verdt det? Bruker maskinen til avansert foto- og videoredigering, og oppgraderer uansett til 16 GB ram.
Hva er forskjellen, rent praktisk på i5 og i7? Minimal eller betydelig, noen som vet?

Jeg lurte på det samme, magefølelsen min var at det akn være en betydelig forskjell, gor jeg har en MacBook Air 2011 med i7 og husker det var en betydelig forskjell i benchmarks fra i5-alternativet som ble levert.

Anadtech (hvor ellers) har en ganske fyldig artikkel om forskjellen mellom i5 og i7 alternativene av årets MacBook Air, som jo også leveres med Haswell CPU og derfor burde være direkte sammenliknbar.
http://www.anandtech.com/show/7113/2013-macbook-air-core-i5-4250u-vs-core-i7-4650u/
Forskjellen i CPU-hastighet mellom i5 og i7 alternativene er 1.3 og 1.7 GHz, alså omlag 30%. Det jeg så etter i de benchmarks Anadtech viser i artikkelen var indikasjoner på at i7-alternativet var raskere enn forskjellen i CPU skulle tilsi.
Nå får man aldri skalert den operative hastigheten i oppgaver en datamaskin utfører lineært med CPU-hastigheten, men med nyere arkitektur burde det ikke være så langt unna heller.

Min konklusjon var at det er vanskelig å se noen stor hastighetsforbedring ut over det økningen i klokkefrekvens skulle tilsi. Merk at Anadtech ikke tar opp dette aspektet direkte i arikkelen, men konkluderer bare med at i7-versjonen er verdt å kjøpe basert på forskjellen i hastighet.

Dette er forenklet selvfølgelig, men spørsmålet blir vel da rett og slett om man er villig til å betale kr 1700 for 200 MHz ekstra, ca 7% mer CPU-hastighet.

Ja, i7 har vel hyperthreading, og også på min 2011-utgave av i7 'ser' noen programmer, f.eks. 3D-programmer jeg bruker, 4 kjerner selv om den bare har 2. Men jeg er usikker på om det megahertz for megahertz egentlig betyr så mye.

Om noen har andre meninger eller fakta: shoot!

tiddyliciouss bilde

tiddylicious

Har Apple valgt å levere også disse MacBook Pro (retina) med fastloddet RAM? Eller kan man oppgradere i etterkant som før i tiden?

Og hva med SSD-ene med PCIe-buss, har det begynt å komme 3dje-parts SSD'er med PCIe så man kan oppgradere selv?

Noen som vet? :)

Du kan ikke oppgradere selv

njadve

Er det bare jeg som reagerer litt på batterilevetiden? Nye 15" er oppgitt til 8 timer. Er ikke dette akkurat det samme som tidligere, til tross for at den har fått mer energieffektive prosessorer (Haswell) og et smartere OS? Skulle tro de hadde klart å få mer levetid ut av den.

Fra ArsTechnica sin test av batterilevetid under Mavericks så ser man jo at bare med nytt OS skal man kunne merke 20-30% økning. Med andre ord vil selv den gamle 15" MBPen kunne oppnå minst like god batterilevetid når man går ut fra 7 timer oppgitt og legger på 20%, som vil tilsvare ca 1,5 timer...

http://arstechnica.com/apple/2013/10/os-x-10-9/18/#battery-benchmarks

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai