Hvorfor kjøper Apple Kinect-selskap?

Primesenses

Tidligere denne uken ble det kjent at Apple kjøpte det israelske selskapet Primesenses som har utviklet Microsofts Kinect for 350 millioner dollar - omtrent 2.1 milliarder norske kroner. Selv for Apple med hundrevis av milliarder av dollar på bok er dette et av de dyreste oppkjøpene de har gjort de seneste årene. Men hvorfor kjøper Apple dette selskapet?

Apple har de seneste årene gjort en rekke oppkjøp av små og store selskaper. De fleste av disse oppkjøpene er små selskaper og lave summer, men nå og da har Apple kjøpt opp større, eller i deres øyne, viktige selskaper for Apples produkter.

Eksempelvis så er de 350 millionene Apple nå betaler for Primesense omtrent akkurat det samme Apple betalte for AuthenTec i 2012 (356 millioner dollar). AuthenTec kjøpte Apple fordi de hadde utviklet teknologien som nå utgjør TouchID og er en sentral del i iOS sin fremtid. I 2011 kjøpte Apple et annet israelsk selskap med navn Anobit og dette selskapet betalte de 390 millioner dollar for. Anobit spesialiserer seg på flashminne-teknologi og Apple benyttet allerede teknologi fra Anobit i deres produkter før oppkjøpet i 2011.

I 2008 kjøpte Apple PA Semi for 278 millioner dollar og mye av selskapets teknologi ligger bak Apples utvikling av sine egne prosessorer - A4/A5/A6 og nå nylig A7. I 2011 kjøpte Apple C3 Technologies for 267 millioner dollar for å få tak i deres 3D-kart som nå er «flyover» i Apples egen kartløsning.

Apple har med andre ord tradisjon for å kjøpe selskaper som har teknologi som Apple enten allerede benytter og ser viktigheten til eller selskaper som Apple mener har teknologi som de ser et potensiale for. Hvilken gruppe Primesense faller inn i er vanskelig å si, men det er mye som tyder på at dette oppkjøpet kan være begrunnet med samme grunn som AuthenTec.

Utvikling av produkter med Primesense-teknologi allerede i gang?

Når Apple kjøpte AutenTec i 2012 - et år før de introduserte TouchID på iPhone 5s - så var Apple garantert allerede i gang med prototyper på fingeravtrykkleseren som skulle bli TouchID. Apple så potensialet og dermed også viktigheten av å eie teknologien som de skulle implementere i sin nye telefon.

Apple er et selskap som liker å ha full vertikal kontroll på alt og å kjøpe AuthenTec for det mange mente var en overpris, var en «no-brainer» for Apple. Kontroll er viktig for Apple og TouchID måtte de ha kontroll over.

At Apple nå betaler 350 millioner dollar for Primesense antyder at dets systemer vil være en nøkkelteknologi for Apple. Teknologien som Primesense har utviklet, for Microsoft og andre, er såpass unik at det vil være naturlig for Apple å ta kontroll over selskapet og dets teknologi.

Med historikken til AuthenTec friskt i minne, kan man lett spekulere i om Apple ikke allerede har prototyper på et eller annet som bruker Primesense sin teknologi. Siden selskapet er blitt kjøpt opp kan man i såfall anta at teknologien vil bli brukt.

Hva kan Apple bruke Kinect-lignende teknologi til?

Ser man kun ut i fra hva Primesense har gjort i dag så er det lett å tenke seg at Apple ønsker teknologien for å kunne gjøre noe av det samme som Microsoft gjør med sin Kinect - dvs. la deg bruke armer, hender og hele kroppen til å styre en fremtidig TV fra Apple.

Ryktene om en TV fra Apple har roet seg ned, men det har lenge vært et av de heteste Apple-ryktene. Hvis Apple skal lansere en TV så må navigasjonen revolusjoneres og kanskje er det her Primesense kommer inn i bildet?

Et annet alternativ er iOS og Apples iPhone og iPad. Kanskje kan Primesense brukes til å utvide måten vi kommuniserer og bruker disse produktene på? En video som demonstrerer et konsept Primesense allerede har utviklet kan sette oss på sporet av noe det Apple ønsker å bruke teknologien til, men det er kanskje for snevert?

Uansett hva Apple har tenkt å bruke Primesense til, så tror jeg de allerede har prototyper som benytter deres teknologi på en eller annen måte. Kjøpet er motivert av å få kontroll over sine egne fremtidige produkter.

Hva tror du Apple vil bruke Primesense til?

Tags:
ggt667s bilde

ggt667

Det er kanskje på tide med iOS apps på AppleTV?

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

De har kjøpt primesenses for å implementere kinectlignende funksjonalitet i TV-ene de kommer med, for stemme- og bevegelsesstyring. Fjernkontroller er så ut... Mark my words.

SeaLions bilde

SeaLion

Allerede i 1988 visst Apples konseptavdeling hva man man kunne bruke en kintect-lignende teknologi til. Datidens teknologi kunne ikke virkeliggjøre drømmen da, men nå er det langt mer mulig. Tenk dere et OSX der Siri, talestyring og styring med håndbevegelser i lufta foran maskinen kan gjøre for brukergrensesnittet for fremtidens datamaskiner. Pekeskjermer på bærbare og borddatamaskiner er et feilgrep, håndbevegelser og talestyring er fremtiden. Se videoen fra et kvart århundre siden og la deg imponere av fremtidsvisjonen. Microsoft hadde på denne tiden knapt lansert Windows 3.0, den første brukbare utgaven av Windows ...

https://www.youtube.com/watch?v=QcYrPkFe2J0

Jebe

Hva med å bruke det i klokke eller andre wearables? tror det er mer aktuelt enn i apple TV eller i allerede eksisterende ios-dings.

MCSEs bilde

MCSE

Jeg tror dette handler om 3D mapping.
Det er klart at bevegelsesbiten er intressant men den har ingen umiddelbar praktisk funksjon på et Apple produkt, veiving med armer og bein er ikke Apples "greie" tor jeg ;)

3D mapping er i mye større grad en ting Apple kan gjøre "ny og fancy" feks. å introdusere muligheten til å 3D mappe dine omgivelser og bidra med disse i div apper. Kart er noe Apple satser hardt på og med Google's enorme markedsandeler på dette tipper jeg Apple ønsker seg en heftig bit her også.

Med høyere oppløsning på "Street View" - the Apple way, mer nøyaktig osv vil markedet for all verdens tjenester (også offentlig) eksplodere. Jeg har lest/sett noe om en fyr som surrer med en 3D mapping app som tar mål av bygninger og lager et 3D bilde av feks et rom med møbler etc. Får man dette til å bli interaktivt / levende er det bare et tidsspørsmål før vi har et hav av nye api's og et større hav av apper ..

Meeen det kan også være andre grunner ;)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai