Ny USB standard blir mindre og vendbar

usb-type-c-cables.jpg

USB Implementers Forum (USB-IF) har avslørt deres nye USB Type-C standard. Bakgrunnen for den nye standarden er visjonen om én kabel for alle enheter som samtidig skal kunne imøtekomme behovene til fremtidens tynne produkter og enheter. På samme måte som Apples lightning kabel vil kontakten være liten og vendbar, men vil i i motsettning til slik vi kjenner det i dag, være lik i begge ender. Det vil gi en mer sømløs opplevelse, samtidig som standarden vil bygge på USB 3.1 og vil dermed være egent til proffesjonelt bruk med hastigheter opptil 10Gbps.

Nyheten ble annonsert under Intel Developer Forum conference i Shenzhen, China. Det endlige designet og spesifikasjonene ventes å være klare i løpet av juli i år, med lansering av de første støttede produktene mot slutten av året. Standarden er ment å rydde opp i dagens mangfold av kontakter, som stadig har utvided seg siden innføringen av USB på midten av 90tallet. Kontakten vil bli å finne i alt fra datamaskiner til harddisker, printere, mobiltelefoner, mus, tastatur osv. I tilleg vil pluggen gi fra seg ett hørbart klikk når den er plugget i korrekt, dermed vil det bli enklere å vite om alt er på plass.

Med så mange USB-enheter som er på markedet i dag, bør vi ikke forvent en umiddelbar overgang til den nye kontakten. Det vil mest sansyndlig skje en gradevis overgang hvor PCer og Macer vil inneholde både den nye og den gamle standarden. Hvis ikke vil kabler og adaptere sansyndlighvis kjapt bli tilgjenglig. Bildet over viser den nye standarden til venste med den orginale til høyre.

via cnet.com

Master_Gismos bilde

Master_Gismo

Så skikkelig bra. Endelig kommer dem med tilkobling på USB tilkobling som faktisk kan brukes på vanlig måte. Det var på tide.

Også har den blitt like enkel å bruke som koblingen på en iPhone. Skjønner ikke hvorfor dem ikke byttet lenge før.

Men kommer denne til å slå ut Thunderbolt 2?

TheX

Thunderbolt 2 har fire kanaler på 10 Gbps hver, mens USB 3.1c bygger på USB 3.1 med en kanal på 10 Gbps. Så Thunderbolt 2 er definitivt raskere, muligens opptil fire ganger.

noseys bilde

nosey

Apple skal fortsette å lage sine egne kabler, som er i en egen klasse, akkurat som alle deres produkter. Noe annet vil være latterlig. Ingen skal komme her og tro at se skal bestemme over Apple, da må de sette seg ned og lese, og sette seg inn i hvem og hva Apple er, gjør og har gjort.

ddybings bilde

ddybing

Blir den i tillegg magnetisk, så har ikke jeg noe stort imot det. Å kunne bruke hvilken som helst lader hadde vært ganske så spektakulært.

noseys bilde

nosey

Hva andre gjør bryr jeg meg ikke om, så lenge Apple får fortsette å gjøre som de vil, og lage de kablene og kontaktene de vil. Jeg vil hvertfall ikke ha noe annet enn Lightning, inntil Apple selv kommer med en ny og bedre, egen, kabel.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai