Apple introduserer OS X 10.10 Yosemite

Apple introduserer OS X 10.10 Yosemite

Apple introduserte i dag OS X 10.10 Yosemite, en ny versjon av OS X. Yosemite har et helt nytt grensesnitt og integrerer den iOS enda tettere med Macen uten å begrense Mac-brukeren. En av de nye hovedfunksjonene i Yosemite er noe Apple kaller «kontinuitet» som gjør arbeidsflyten på tvers av Mac- og iOS-enheter mye, mye enklere enn tidligere. iCloud får også en sentral posisjon i Yosemite og med nye iCloud Drive gir Apple Drobox skikkelig konkurranse. Yosemite blir tilgjengelig til høsten som en gratis oppdatering til Mavericks.

Den største synlige nyheten i OS X 10.10 Yosemite er at grensesnittet er designet på nytt og har fått et friskere og moderne utseende. Apple sier selv at kontrollene nå er klarere, smartere og enklere å forstå, og innholdet ditt skal være i fokus uten å gå på kompromiss med funksjonaliteten. I praksis betyr dette at Apple har gjort mye av det samme som i iOS 7 og flatet ut grensesnittet og gir mer plass til innhold enn navigasjon, menyer og vinduer. Videre så innfører Apple en rekke gjennomsiktige elementer som viser ekstra innhold i appvinduet, slik at du ser hva som er bakenfor, og får oversikt over skrivebordet.

Apple introduserer OS X 10.10 Yosemite

I Yosemite får varslingssenteret, eller Notification Center som det heter på engelsk, en velfortjent oppdatering. Varslingsenteret introduserer en ny dagvisning som gir deg den samme oversikten som du får på iOS 7. Det vil si at du får widgeter for Kalender, Været, Aksjer, Påminnelser, Verdensklokke og sosiale nettverk. I tillegg kan du også laste ned ekstra widgeter fra Mac App Store for å tilpasse I dagvisningen slik du vil ha den. Her er det bare fantasien som stopper utviklere, men man kan forestille seg en widget for NSB som viser togtidene eller en widget som viser hvor pakken fra Posten er.

Spotlight har også fått en stor oppdatering og er nå plassert lett tilgjengelig på direkte på skrivebordet og har nye resultatkategorier med forslag fra Wikipedia, Kart, Bing, App Store, iTunes Store, iBooks Store, viktige nettsteder, nyheter og visningstider for filmer (usikkert om dette fungerer i Norge).

Dropbox får en konkurrent

iCloud driveI Yosemite får Dropbox en seriøs utfordrer. Apple introduserer nemlig iCloud Drive som er en utvidelse av dagens iCloud med Dropbox-lignende funksjoner. iCloud Drive er innebygd rett i Finder og kan lagre alle filtyper i iCloud. iCloud Drive fungerer på samme måte som andre mapper på Macen. Du kan dra dokumenter dit, organisere dem med mapper og etiketter og søke etter dem med Spotlight. Med iCloud Drive har du tilgang til alle filene i iCloud på Mac, iPhone, iPad eller til og med en Windows-PC. Apple uttalte ikke om filene ville være tilgjengelig via iCloud.com, men man kan anta at det vil være naturlig. Prisene på kjøp av lagring hos Apple virker også svært konkurranse dyktige og du skal kunne kjøpe 20GB for $0.99 i måneden og hele 200GB for kun $3.99 i måneden. Sammenlignet med Dropbox er dette billig.

Ny Safari

SafariSafari har også blitt ny i Yosemite og har blant annet fått en ny favoritter-visning som gir deg rask tilgang til favorittnettstedene dine og ny fanevisning viser miniatyrbilder av alle åpne nettsider i ett vindu. Safari gir deg også bedre kontroll over personvernet ditt, med egne vinduer for privat nettlesing og innebygd støtte for DuckDuckGo, en søkemotor som ulikt Google ikke sporer brukerne. Når du søker etter populære eller vanlige uttrykk, vises nye Spotlight-forslag sammen med forslagene fra søkemotoren din. Safari støtter de nyeste nettstandardene, herunder WebGL, SPDY og HTML5 Premium Video Extensions. I følge Apple er Safari sin nye Nitro JavaScript-motor mer enn seks ganger raskere enn Firefox og mer enn fem ganger raskere enn Chrome ved kjøring av JavaScript på vanlige nettsteder.

Samhandling mellom iOS og OS X

Mange Mac-brukere har vært redd for at Apple skal slå sammen iOS og OS X og dermed låse ned systemet, men Apple har heller sørget for vesentlig forbedret samhandling mellom de to systemene. I Yosemite introduserer Apple det de kaller for «kontinutet» som sørger for at Macen og dine iOS-enehter spiller på lag. Når iPhonen eller iPaden ligger i nærheten av Macen, kan du starte en aktivitet på én enhet og sende den videre til en annen via Handoff. Skriver du en e-post på telefonen kan du enkelt fortsette på samme e-post på Macen og omvendt. Airdrop er også støttet mellom Mac og iOS - endelig!

Instant Hotspot gjør det like enkelt å bruke tilgangspunkter på iPhone som å koble til et Wi-Fi-nettverk. SMS- og MMS-meldingene som du før bare kunne se på iPhone, vises nå i Meldinger på alle enhetene. Du kan til og med sende SMS- eller MMS-meldinger direkte fra Macen og foreta eller motta iPhone-anrop med Macen som høyttalertelefon. Mac og iOS snakker med andre ord sammen og du kan utføre handlinger som tidligere var begrenset til en av dem på begge enheter. Alt dette ser ut til å fungere over Bluetooth.

Apple kom ikke med en konrekt lanseringsdato for OS X 10.10 Yosemite, men uttalte som tidligere at systemet kommer til høsten. Dette betyr mest sannsynlig september/oktober hvis Apple holder samme tidsskjema som tidligere. Oppdateringen blir helt gratis og tilgjengelig gjennom Mac App Store.

geircitos bilde

geircito

Installert på min MacBook Pro 17" (Developer Preview).

Nydelig grensesnitt :-)

oslas bilde

osla

Hvor hentet du fila fra @geircito ?

svars bilde

svar

Mener han har utvikler konto, så derfra tenker jeg.

joaedv

Jeg er sinnsykt fornøyd med Mac os x yosmite! har det selv og synes den fungerer sykt bra med min iPhone 5s med ios 8 :)

geircitos bilde

geircito

Mener han har utvikler konto, så derfra tenker jeg.
Stemmer det ja :-)

vidinas bilde

vidina

Herre, den docken er nydelig!

Andyys bilde

Andyy

MÅ de virkelig ødelegge docken...?

robin1993

jeg mener jeg har utvikler konto men ingen oppdatering :(
har gjort dette : http://goo.gl/EJ4FcC
er dette ikke rektig ?

vidinas bilde

vidina

Jeg har óg registrert meg for Beta, men ikke fått noe enda. Regner ikke med å få noe med det helt første heller.

Derimot har en kollega av meg dev-konto, og har allerede lastet ned og installert.

geircitos bilde

geircito

Beta-testingen ble ikke aktivert før senere ble det sagt i keynote'n.

robin1993

hei geircito mener du like før ofentligheten får det ?

geircitos bilde

geircito

Mye før... :-)

I sommer ble det sagt, mens OS X 10.10 slippes for alle i høst (sannsynligvis sept/okt).

robin1993

ok takk får bare sitte å vente :( :( hater å vente

spiffers

Litt for flatt etter min smak, men så sa jeg det samme da iOS7 kom. Nå ville jeg aldri gått tilbake.
Men de kunne beholdt bittelitt gradering, og hatt en liten shine i trafikklyset. Nå er det paddeflatt.
Ellers så er Yosemite ganske ustabilt. Mangler en del ikoner i docken, alle 32 GB RAM er spist opp, og Mail krasjer støtt. Har hatt to harde systemkrasj til nå. Får prøve en clean install imorgen, kanskje det hjelper :)

budbringerens bilde

budbringeren

Nå er det lenge siden jeg har blitt så opprømt som i går, syns mye faller på plass og blir slik jeg håpet på. En ting jeg lurer veldig på er følgende; når jeg som dropboxkunde har diverse filer i dropbox på macen(hvor jeg har god plass), har jeg det også tilgjengelig på iOs uten at det tar diskplass. Dette og nettopp dette syns jeg er fantastisk! Blir det slik med iCloudDrive at alt jeg har i iCloud tar like mye diskplass i iOs?

Ble også veldig nysgjerrig på photovisnings app for osx som skal komme senere. Noen som vet mer om dette? Har aldri likt iPhoto og dette virket som noe annet. Veldig nysgjerrig på dette.

En liten detalj, men dog stor for meg, muligheten til å ha mørk meny i osx. Et lite jubelbrus inni meg når det ble vist frem.. Syns Yosemite så meget godt ut. Av utseende syns jeg ML var unik, og fikk det samme velbehaget av å se dette. Men kan ikke huske et verre navn enn Yosemite(etter min smak).

Masse jeg gledet meg over, satt og smilte lenge igår! Håper nå omsider Siri kommer på norsk. De nevnte nye språk, men ikke hvilke.. (??)

Extensions eller hva de nå kalte det gledet meg veldig, muligheten for å få eksterne apper i menyen, hente inn fotoediteringsapp direkte inn i bildet. Dette åpner ios opp betraktelig.

Jeg har lenge fryktet at osx skal bli mer låst, mer likt ios, men som det ble nevnt går dette i riktig retning.

Meget fornøyd! :)

Harley

iPhoto funker ikke på 10.10

njadve

Det kunne vel se ut til at de har lansert noe som heter Bilder (Photos) istedenfor, for å integrere OSX og iOS enda tettere. Slett ikke dumt, samt at jeg tipper det blir gratis siden det ser ut til å være en del av OS, på linje med kart, adressebok osv.

robin1993

ok da venter jeg :)

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

iPhoto fungerer i 10.10 her, men iMovie 10.x fungerer av en eller anne merkelig grunn ikke. Det gjør derimot iMovie 9.x PhotoBooth fungerer heller ikke her.

svars bilde

svar

Å klage på at ting ikke fungerer i en DP/beta blir litt teit synes jeg, det er ikke meningen å bruke en DP som primær OS.

Nikolays bilde

Nikolay

(...) fungerer av en eller anne merkelig grunn ikke (...)Beta. Overhodet ikke merkelig.

svars bilde

svar

http://www.itavisen.no/nyheter/slik-er-microsoft-med-på-ios-8-og-os-x-226186

ddybings bilde

ddybing

Har noen fått til muligheten til å gjenoppta arbeid fra iOS til Mac? Jeg får ikke opp ikonet, uansett hvilken vei jeg prøver.

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Jeg klager ikke... bare legger frem fakta... :-P ;)

Harley

Ja, det må faktisk være mulig å melde i fra om ting som ikke funker uten at man skal få surmagede svar. En ting er hva man kan forvente, noe helt annet er det hvordan det virkelig er. Jeg setter pris på å få vite hva som funker, og ikke. Slike opplysninger kan være avgjørende for om man gidder å bruke tid på en såpass tidlig release i det hele tatt.

el-nico

Jeg synes dette ser utrolig bra ut.
Grensesnitt og grafikk, iCloud Drive, tettere iOS og OSX, DuckDuckGo ....
Det er mye her jeg kommer til å glede meg over.
Og jeg er av de som synes iOS og OSX gjerne kan se likt ut. Jeg liker det.

Ser virkelig frem til denne.

spiffers

Er helt greit å klage på at ting ikke fungerer, men det er et MEN. Hvis man ikke rapporterer inn en "Radar", så kan man heller holde kjeft. Null bugreport til Apple, null klaging, da det er slik hos Apple også. Finnes det ikke i Radar, finnes det ikke. Enkelt og greit.

mac_31

Og når kommer Apple til å fikse Finder, som fremdeles mangler helt grunnleggende funksjoner som Windows Explorer har hatt i 15-20 år???

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai