Apple dropper Aperture

Apple dropper Aperture og iPhotoI dag fortalte Apple nettstedet The Loop at selskapet ikke lenger ville utvikle sin profesjonelle programvare Aperture. Aperture ble introdusert som et profesjonelt alternativ til Apples iPhoto. Apertures bibliotek skal, på lik linje med iPhoto, kunne konverteres til den nye fotoapplikasjonen som Apple såvidt viste fram under årets WWDC.

Den nye fotoapplikasjonen skal lanseres for OS X Yosemite 10.10 i tidlig 2015. Apple understreket at de ikke stopper utviklingen av noen av sine andre Pro-applikasjoner, kun Aperture.

Adobe på sin side er, ikke overraskende, fornøyde med at Apple legger ned Aperture. Selskapet har lovet full satsning på deres Aperture-konkurrent Lightroom. Lightroom har de seneste årene gått langt forbi Aperture i funksjonalitet og mange trofaste Aperture-brukere har allerede konvertert til Adobes programvare.

Nylig lanserte også Adobe Lightroom for iPhone og iPad.

svars bilde

svar

Apperture har vell blitt litt overkjørt av Lightroom vil jeg tro :(
Byttet selv fra Apperture til LR.

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Det var veldig synd. Jeg liker absolutt arbeidsflyten og organiseringsstruktuern i Aperture i hht Lightroom. Brukte demo og kjøpte Lightroom og har forsøkt bli venn med det, men sliter veldig så langt. Men nå må jeg vel krype til korset og tvangsflytte meg til Lightroom likevel etterhvert. Veldig synd.

lazor

Meneh... Nå har jeg brukt både mye tid og penger på dette. Er ganske så avhengi av dette programmet. Faaakk! Kan jeg innportere hele bilde bibloteket mitt til dette såkalte ligthroom? Jeg har ca 20k bilder sortert over 4-5 år. Vil det si at jeg må sortere alle bildene mine på nytt?!

el-nico

NEI!
Nei nei nei!
Dette likte jeg dårlig!!!

Jeg har testet LR (som kanskje er det nærmeste alternativet til Aperture), og synes det er et meget godt program, men jeg er ikke helt med på Adobes greie.
Tester Capture One og OnOne ...

Er veldig glad i iCloud/iTunes med Aperture til min iPad/iPhone og ATV.
Er veldig spent på hva de gir meg med Photos, men jeg tviler sterkt på at det blir noe so helst ala Aperture. Aperture har jeg jo. Det blir jo ikke borte.
Må være mulig å beholde det som et redigeringsprogram, for så å evt flytte bilder over til Photos .. ?

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Meneh... Nå har jeg brukt både mye tid og penger på dette. Er ganske så avhengi av dette programmet. Faaakk! Kan jeg innportere hele bilde bibloteket mitt til dette såkalte ligthroom? Jeg har ca 20k bilder sortert over 4-5 år. Vil det si at jeg må sortere alle bildene mine på nytt?!

Å flytte/importere biblioteket/databasen du har i Aperture til Lightroom er ikke noen enkel affere dessverre.

Men som el-nico skriver så forsvinner jo ikke programmet så at du kan jo fortsette å bruke det, i alle fall inntil videre. Jeg regner også med at det nye programmet Photos nok garantert kommer til å kunne åpne/importere iPhoto/Aperture bibliotek/databaser.

svars bilde

svar

Det er ikke spesielt vrient å flytte over fra AT til LR, men det er ikke noen automagisk affere nei. Man kan nå også abbonere på LR og PS-CC for 100kr/mnd, så konkuransjen er jo ganske tydelig, men rart Apple bare gir det opp.

lazor

Kjenner det bobler inni meg nå faktisk! Jeg kan ikke holde på ett program som ikke er med i utviklingen, før eller senere er jeg vel nødt til og bytte. Men hva er best? Før, eller senere? Det kommer til og ta meg mye slit og arbeid for og lære meg ett nytt program. Aperture kan jeg ut og inn!

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

@svar: Hvordan gjør man det? Jeg har absolutt ikke funnet en metode som gjør dette enkelt i alle fall. Og da mener jeg at jeg skal ha med ALT av modifikasjoner på bilder, råbilder, prosjekter osv... det er mye og når det er snakk om 150 000+ bilder (maaange år med digital fotografering samt scannede bilder fra negativer og papirbilder) så tror jeg det ikke er helt rett frem og i alle fall ikke noe man gjør på kort tid. Jeg skulle gjerne gjort det og hatt en liten oppskrift på det. og i tillegg lært meg Lightroom, men ser på det som en noe tøff oppgave.

LCD

"Apple understreket at de ikke stopper utviklingen av noen av sine andre Pro-applikasjoner, kun Aperture. "
Men all støyen rundt Pro markedet og Apple de siste årene tror jeg ikke det er mange som tror så mye på den utalelsen der

andreas 30gb

svars bilde

svar

erry.c.bush: Det tar tid det er sant, og som jeg sa, det er ingen automatisk måte å gjøre det på.
Det jeg endte opp med var å først eksportere ut av Apperture bibiloteket alle raw bilder som orginale raw, uredigerte. Disse eksporterte jeg ut til mapper basert på år og hendelse og la i en egen mappe som helt øverst hetere RAW.

Så Strukturen der er da RAW--->År--->Hendelse

Så eksporterte jeg ut alle redigerte bilder som TIFF og la de i en egen, men lignende struktur:
Redigert------>År--->Hendelse

Alt dette ble da importert til LR, men med valg om å IKKE kopiere bilder inn i LR bibiloteket, men la de bli liggende der de er.

Det ser da slik ut i Lib-module:
[url=http://bildr.no/view/b1JvQVlL">

Når jeg legger inn nye bilder blir disse lagt inn i samme struktur, ingen bilder ligger i selve LR bibiloteket, og de blir tagget med år, kamera og hendelse ++ ved import.

Aperture spesifike ting som hendelser ol får man ikke med seg, der er systemene forskjellige.

Ja det tar tid, men jo mer man drøyer med det jo lengere tar det.

Men, som det sies, Aperture slutter jo ikke å fungere med det første heller.

trydl

Det kan jo også være så enkelt som at Apertures egenskaper blir inkorporert i Photo.
Jeg har forøvrig bare dårlige erfaringer med Aperture - det eneste det har gjort for meg er å ødelegge biblioteket slik at jeg måtte legge inn alle bildene på nytt fra en backup. Aperture har vel heller ikke blitt oppdatert siden 2011, så det kommer vel ikke som en stor overraskelse?

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Ser at jeg gruer meg til å begynne en ganske stor jobb med eksportering, importering og "mappestruktur" igjen... og tagging. Eneste jeg kan se på som tagging er at jeg har navngitt hendelser og prosjekter.
Jeg har ikke tagget et eneste bilde siden jeg begynte med Aperture.
Men men... får se hva som skjer med tanke på den nye appen fra Apple eller om noen andre kommer til å komme med program som gjør mye likt som Aperture gjør i dag. Sånn som har skjedd med enkelte andre programmer tidligere.
Tiden vil vise...

zetson

Så bra da. I høst brukte jeg en uke på å sortere og overføre hele LR-biblioteket mitt til Aperture (40.000 bilder)

svars bilde

svar

http://www.macrumors.com/2014/06/27/adobe-lightroom-vs-aperture/

iBoy

Er veldig spent på hvordan nye Photos blir. Mye av funksjonaliteten til Aperture skal jo beholdes der. Kanskje blir det ikke så ille. Jeg vil iallfall ikke gå glipp av muligheten til å ha alle raw-filene mine tilgjengelig overalt, så uansett vil jeg nok bruke Photos til organiserieng og det meste av bildebehandlingen. Jeg får eventuelt bruke noe annet til redigering i de ekstra krevende tilfellene.

svars bilde

svar

Som de på mac macrumors sier, jeg tviler veldig på at den nye Bilder appen kommer til å ha de avanserte murlighetene som Aperture har, men den kommer sikkert til å dekke 90% av det folk flest bruker Aperture til.

steph

Var litt stresset jeg også før jeg leste denne:
http://www.dslrbodies.com/accessories/software-for-nikon-dslrs/software-news/another-one-bites-the-dust.html

Nå tror jeg at jeg vil vente og se. Ikke sikkert det blir et tilbakeskritt med at iPhoto og Aperture forsvinner.

Men jeg har ikke lyst på å bli låst i en abonnementsording, hverken av Adobe eller Apple.
Da vil jeg velge noe annet.

svars bilde

svar

Både LR og PS kan kjøpes, bør ikke leies, men CC har sine fordeler da.

steph

LR kan vel kjøpes (foreløpig), men PS må vel leies. Tror ikke man kan kjøpe den siste versjonen.

hendelsesløysa

Hei hei.. Solen skinner enda ute. Nå for femte uken på rad, skal det aldri slutte? La oss håpe at juli måned blir like pen og grei.

Folkens. Aperture forsvinner ikke. Vi snakker om et navnebytte her nå. Se for dere Final Cut X og deretter noe lignende for Aperture. Ny programvare tilpasset nytt formål. Apple står ikke å finpusser på en software pakke dersom de har et overordnet mål om noe helt annet noe - de begynner fra scratch igjen.

Og da må man regne med at man får noe kjeft på første release. Alle husker første release av Final Cut X, ikke sant?

Det nye foto programmet kommer til å blendes sammen med skytjenesten så til de grader at samtlige andre konkurrenter ikke vet hva som har slått de rett i fleisen.

Så folkens. Hold fast på Aperture enda. Ingen grunn til panikk, bare synn at denne infoen kommer fra tullete kilder og ikke Apple selv. Så kunne kanskje Apple selv ha fått presentert dette på en mer riktig måte enn dette. La oss håpe at Apple selv går ut i forholdsvis raskt tempo og reformulerer denne påstanden en god del.

For oss andre, nyt søndagen. Siste søndagen i juni 2014. Vi sier takk til en fantastisk juni måned og håper juli måned blir minst like bra. Flere har reist på ferie allerede, og jeg er bare en uke unna. Flere som er på ferie eller?

Hei ja.

sirJarl

Har brukt Aperture til å redigere mange bilder jeg har tatt.
Jeg håper Photos har noen av funksjonene til Aperture.

Jeg må sjekke ut Adobe Lightroom og se hvordan det er i bruk. Jeg vil fortsette å bruke Aperture enda det ikke kommer noen nye versjoner.

- sirJarl

Stereo Macs bilde

Stereo Mac

Tenker slapp av og ta tre dype pust.
Kommer ikke til å kjøpe noe nytt før jeg ser den nye photo appen.

An apple a day keeps the doctor away

trydl

Fra Appleinsider:

"On Tuesday, Apple revealed a bit more background on the upcoming app, telling Ars Technica that Aperture-level features will be built into the title at launch, including image search, editing, effects and third-party extensibility, or plugins.

As seen in the above screenshot provided by Apple, Photos for OS X will be an in-between product, blurring the line between consumer and professional-grade image editing and management software. For example, while image adjustments like saturation, temperature and contrast exist in iPhoto, the upcoming Photos app appears to have a higher level of control ala Aperture.

The most enticing promise, however, is third-party extensibility, which could potentially bring advanced customization options that users can apply to tailor Photos to their specific needs. If developers take to Apple's software, the app may one day offer an image editing framework robust and powerful enough to rival true pro-level tools. That being said, it looks as though out-of-the-box functionality will be somewhere between iPhoto and Aperture, as Apple alluded to in its previous statement."

Så slapp av folkens. Photos is the new Aperture

ggt667s bilde

ggt667

Photos er consumer-jall på web

Ikke undervurder Raw Therapee

ggt667s bilde

ggt667

Tenker slapp av og ta tre dype pust.
Kommer ikke til å kjøpe noe nytt før jeg ser den nye photo appen.

An apple a day keeps the doctor awayHaha, last oppe 1 PB til bigmacen? Haha, jeg blir fattig før jeg har hele biblioteket mitt på ett sted.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai