I dag kan du prøve Yosemite

I dag kan du prøve Yosemite

Hvis du var en av de en million første som meldte deg på Apples betaprogram for Yosemite så skal du i løpet av dagen i dag få tilgang til den første offentlige betaen av Yosemite.

Ikke siden første versjon av OS X (14 år siden) har Apple gitt ut offentlige betaer av OS X, men i rekken av endringer under Tim Cooks ledelse har Apple nå for første gang på lang tid åpnet opp for en offentlig beta av Yosemite. I løpet av dagen i dag skal 1 million brukere få tilgang til den første offentlige betaen av Yosemite og dette tildeles de som meldte sin interesse på Apples betaprogram for Yosemite.

Betaen skal være lik den siste utviklerutgaven som Apple slapp til utviklere tidligere denne uka og skal være stabil nok til å brukes, men dette er betaprogramvare og all din programvare vil nødvendigvis ikke fungere.

Du får ikke teste det viktigste

Det viktigste i OS X 10.10 Yosemite får du dessverre ikke tilgang til da dette også krever tilgang til iOS 8 som Apple ikke har åpnet en offentlig beta for. Mer spesifikt er dette alle funksjonene som Apple kaller for «Continutity» og som sørger for at din iPhone, iPad og Mac er tett integrert sammen.

Noen av funksjonene som ikke kan testes uten iOS 8 er muligheten til å ringe og sende tekstmeldinger rett fra Macen, AirDrop som fungerer på tvers av iOS, Handoff som er muligheten til å fortsette hva enn du gjør på telefonen videre på Macen og instant hotspot som gjør det mulig å aktivere internettdeling på iPhone eller iPad uten må måtte røre disse enhetene.

Videre er heller ikke iCloud Drive tilgjengelig for betatestere. Alt annet er derimot tilgjengelig og kan testes. Husk at dette er betaprogramvare og du bør ta backup før du installerer og ikke installerere dette på maskiner du ikke kan leve uten.

Tags:

youdecide

Vet vi noe om ca tid vi kan forvente å få tilgangen?

Takk takk,

Tom

admins bilde

admin

Jeg vil tippe utover kvelden en gang. De har jo såvidt stått opp i Cupertino, men det er jo 14 år siden Apple har gjort dette sist så vanskelig å si :)

krsk0

Laster ned til min sekundærmaskin nå, spennende. Når den ferdige versjonen er klar, vil dette bare være en oppdatering i App Store eller må jeg gjøre en ny installasjon?

youdecide

@krsk0
Vil det si betaen er tilgjengelig i Mac Appstore nå? Har du fått kode fra Apple på mail?

Takk,
Tom

krsk0

Fikk ingen mail, bare logget inn her - https://appleseed.apple.com/sp/betaprogram/ og trykket last ned, så åpnet App Store seg automagisk.

Førsteintrykket er greit, men virker som ting henger litt på min 2013 Macbook Air.

youdecide

Takk! :)
Er syyykt trykk på sidene til Apple nå. Sliter litt med å komme frem.
Men kommer seg vel i løpet av kvelden.

Tom

krsk0

Etter å ha brukt Yosemite noen timer vil jeg ikke anbefale noen å installere dette på sin primærmaskin, men det blir fint når det er ferdig.

admins bilde

admin

Det er relativt upolert. Åpenbart at det er langt fra ferdig og ikke klart for daglig bruk.

TTmanias bilde

TTmania

Funker gull her. Noen så ting, men alt i alt så og si klart for utrulling, Kan anbefales å lastes ned, selv på hovedmaskinen!

Alacho

Vel, her er det åpenbart feil. Jeg registrerte meg opp på betaprogrammet i dag, og fikk tilgang right away.

JohnSjøstrand

Hepp! Noen som vet om det går an å installere Yosemite på en ekstern disk? Så slipper man å risikere Mavericks bare for å teste...

Valotunk

Det er relativt upolert. Åpenbart at det er langt fra ferdig og ikke klart for daglig bruk.

Etter å ha brukt Yosemite noen timer vil jeg ikke anbefale noen å installere dette på sin primærmaskin, men det blir fint når det er ferdig.

Funker gull her. Noen så ting, men alt i alt så og si klart for utrulling, Kan anbefales å lastes ned, selv på hovedmaskinen!

Med såpass avvikende erfaringer er det vel relativt klart at man IKKE installerer Yosemite på sin primærmaskin. Det er tross alt en grunn til at det fremdeles er i beta og ikke lansert.

Det samme var greia med Mavericks som jeg testet 3-4 måneder før lansering. Fungerte stort sett greit, men langt fra feilfritt og absolutt ikke noe jeg den gang ville anbefalt.

ornulf

Jeg har installert på ekstern harddisk, det funker bra

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Man kan også lage en ekstra partisjon på intern disken, om man har plass til det. Med ekstern disk så kan man oppleve at det går noe tregere. Men at det går med en ekstern er helt sikkert.f

jag

Instalerte Yosemite på min MBP, 2011 (early). Dette gikk helt strålende. Etter oppgraderingen var det 1-2 prosesser som spiste veldig mye CPU, og viften gik hele tiden. Feedback Assistent var delvis på Japansk/kinesisk eller noe annet med lignende skrifttegn. Startet Photoshop CC 2014, så helt ok ut. Startet ett par andre programmer, det meste så egentlig ut til å fungere.

Restartet maskinen, men dette så ikke bra ut. OSX viste inloggingsskjermen, men dette ble raskt byttet ut med masse striper på skjermen. Skjermen vekslet så raskt mellom "normal" visning og masse striper. Greide med mye tålmodighet å skrive inn passord men kom ike lenger. Resatte PRAM (tror jeg) (Tilvalg + CMD + P + R under omstart). Ingen endring.

Nå setter jeg veldig stor pris på disken jeg kloent med Carbon Copy Cloner. Startet fra ekstern disk, og klonet tilbake Maverick :).

Inntil det kommer en ny betarelease så vil jeg fortsette med Maverick.

Synes forøvrig Maverick er MYE penere enn Yosemite, ser ut som noen har pusset bort alle 3D effekter fra grensesnittet. Skulle gjern hatt noen valg for å fortsette med 3D look...

thecliff

Har dette instalert på primær maskin, fungerer greit, ikke hatt noen store problemer så langt. Dette er jo en beta og noe må man regne med. Har selvfølgelig en backup, men kommer til å fortsette å bruke yosemite.

Stham

Spørsmål til dere som har installert Yosemite:
Ettersom iPhoto forsvinner, og jeg lager masse, fantastiske fotobøker i iPhoto, som lastes opp til Apple og kommer på døra få dager senere, lurer jeg på om iPhoto-erstatter PHOTOS har denne muligheten?
Ser at det er noe jeg tror het Projects i Photos, så jeg håper man der finner fotobøker-muligheten...?

monken

Det som irritere meg mest er at den grønne zoom knappen er byttet ut med full skjerm knappen som var oppe til høyre på Mavericks. sikkert praktisk 11" og 13" skjermer men ikke på 27" skjerm

Vet jeg kan holde inne option for å zoom knappen til å fungere slik som før men er jo så tungvint og unødvendig syns jeg, bedre om det var bytta om :rolls eyes:

admins bilde

admin

@stham

Ville overraske meg om Apple sluttet med fotobøker. Photos er ikke en del av Yosemite, den kommer først tidlig 2015. iPhoto fungerer enn så lenge helt fint.

KLBs bilde

KLB

Er dette som en oppgradering av operativsystemet, eller må man gjøre en reinstall, også legge inn alle programmer på nytt etterpå?

admins bilde

admin

@KLB

Det er en oppgradering. Du trenger ikke å gjøre en reinstall hvis ikke du vil.

Bjornebassen

Etter å ha brukt Yosemite noen timer vil jeg ikke anbefale noen å installere dette på sin primærmaskin, men det blir fint når det er ferdig.

Hvorfor vil du ikke anbefale dette? Jeg merker helt ærlig ikke de store problemene.

Snires bilde

Snire

Har installert Yosemite og den fungerer helt utmerket på min MBP mid.2012
Mulig at den går litt varmere enn med Maverics, men jeg regner med at slikt blir fikset til den endelige utgivelsen.
Liker spesielt godt den nye funksjonen i Safari, der man klikker i adresselinja (CMD+L) og får opp bokmerker i et lite vindu.
Når man åpner en ny fane skulle jeg ønske at markøren automatisk stod i adresselinja så man slipper å klikke der først for å kunne skrive inn en adresse.
Ellers så kommer jeg til å fortsette å bruke Yosemite beta til den endelige versjonen kommer. :-)

el-nico

Men - til dere som har begynt å teste - Yosemite er pr beta ikke kompatibel med nåværende iOS, ikke sant? Leste at sync/icloud (da spesielt dokumenter i Pages/Numbers) ikke vil synkroniseres ... Og det er litt viktig for meg, selv om jeg klør etter å se Yosemite :)

Orfeuss bilde

Orfeus

Laster ned min nå! Skal bruke DiskMaker X for bootable usb stick, tenkt å lage ekstra partition på 20 gb og en clean install

djxfades bilde

djxfade

Prøvde det i noen timer. Men det var utrolig ustabilt på min MacBook Pro Retina 2012. Og dessuten synes jeg Yosemite ser helt forjævli ut, akkurat som de klarte å ødelegge det fine designet på iOS... Tror jeg holder meg til Maverick så lenge jeg kan

Orfeuss bilde

Orfeus

:bitchin: Samme her, hehehePrøvde det i noen timer. Men det var utrolig ustabilt på min MacBook Pro Retina 2012. Og dessuten synes jeg Yosemite ser helt forjævli ut, akkurat som de klarte å ødelegge det fine designet på iOS... Tror jeg holder meg til Maverick så lenge jeg kan

Stham

Admin
OK, takker – bra ikke iPhoto forsvinner før neste år; har ikke kunnet finne noe om fotobøker i de artiklene/bildene om Photo, så jeg er temmelig usikker...
Synes det er viktigere å få bildeminner i flotte bøker, enn å ha tilgang til titusenvis av bilder fra nettskyen, hvor enn man er i verden – det siste virker som er det viktigste for de som skriver i div. fora rundt om på nettet... så det spørs da om det blir kjøpt nok fotobøkere til at Apple fortsetter med dette. Men jeg håper, og vil lage så mange som mulig framover... just in case... :-)

TTmanias bilde

TTmania

Av og til fryser Safari seg eller "badeballen" kommer opp og spinner i evigheter og den må tvangsavsluttes. Håper dette løser seg i ferdigversjonen.

TTmanias bilde

TTmania

Yosemite Beta 2 er klar for nedlastning fra Appstore nå i kveld. I tillegg er det ny iTunes versjon

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai