Apple og personvern

Apple og personvernSamtidig som Apple lanserte iOS 8 i går, la Apple også ut en helt ny side for personvern på Apple.com. For første gang tar Apple og Tim Cook «bladet fra munnen» og klargjør forskjellene mellom Apple og selskaper hvor kunden er produktet (Google, Facebook etc.)

Apples nye personvernside starter nemlig med et «Steve Jobsish» brev fra Tim Cook hvor han forteller at Apples mål er å selge bra produkter, ikke selge din data til annonsører.

Med lansering av iOS 8 og medfølgende utvidelse av iCloud, har det åpenbart vært veldig viktig for Apple å posisjonere seg annerledes enn sine konkurrerende skytjenester fra Google, Microsoft og andre. Apple ønsker å posisjonere seg som en aktør hvor dine data ikke brukes til markedsføringsformål eller selges.

Uten å nevne navn, peker Tim Cook og Apple åpenbart på Google og deres behandling av brukerdata. Tim Cook poengterer at Apple ikke leser din e-post, dine iMessage eller dine surfevaner og bygger profiler som selges til annonsører. I følge Tim Cook bygger Apple skytjenester og produkter for å lage bedre produkter, ikke for å selge informasjon til høyestbydende.

Det er ikke å stikke under en stol at Tim Cook har et godt poeng. Hvis du ikke betaler, så er du varen som blir solgt og i mange gratistjenester er dette mantraet. Google og Facebook er i all hovedsak markedsføringsselskaper som tilbyr en rekke tjenester til sluttbruker. Målet med tjenestene er å skaffe mest mulig personlig informasjon slik at selskapet kan bygge detaljerte profiler og selge annonser til disse profilene. Tilnærmet alle inntektene til disse selskapene kommer fra annonsering, ikke salg av teknologi. Man kan neste dermed argumentere at dette ikke er teknologiselskaper, men markedsføringsselskaper. I et intervju med Charlie Rose (se video lenger ned) sier Tim Cook enkelt og greit - «follow the money».

Tim Cook nevner også kort informasjonen som kom i etterkant av Snowden sine avsløringer. Tim Cook sier også at amerikanske myndigheter ikke har tilgang eller en bakdør inn i Apples servere. Dette er det samme som Google. Yahoo, Microsoft og andre som var nevnt i Snowdens dokumenter har hevdet.

Tim Cook sier også at Apple ikke har mulighet til å overlevere innholdet i iMessage til myndighetene, selv når de kommer med en ransakelsesordre, ettersom disse er kryptert og ikke tilgjengelig selv for Apple.

Personvernsnettsiden hos Apple inneholder informasjon om hvordan Apple behandler private opplysninger, hvordan man kan sikre seg på og sin iCloud-konto på best mulig måte og hva slags informasjon de gir til myndigheter. Du finner utvidet informasjon om dette nederst på Apple.com/privacy.

Tim Cook om personvern

A few years ago, users of Internet services began to realize that when an online service is free, you’re not the customer. You’re the product. But at Apple, we believe a great customer experience shouldn’t come at the expense of your privacy.

Our business model is very straightforward: We sell great products. We don’t build a profile based on your email content or web browsing habits to sell to advertisers. We don’t “monetize” the information you store on your iPhone or in iCloud. And we don’t read your email or your messages to get information to market to you. Our software and services are designed to make our devices better. Plain and simple.

Du kan lese hele brevet fra Tim Cook på Apple.com/privacy

Tim Cook om personvern hos Charlie Rose

Før Apple la ut denne personvernssiden, ble også Tim Cook intervjuet av Charlie Rose og et av temaene var personvern.

svars bilde

svar

Synes dette intervjuet er bra.

ggt667s bilde

ggt667

If the product is for free, you are the product.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai