Bilder for Mac

Vi har tatt en titt på Bilder, Apple’s oppfølger til iPhoto. Det har dukket opp i utviklerversjoner av OS X, og blir sansynligvis lansert i løpet av de neste par månedene.

Et av målene med Bilder er å forene bildebibliotekene på tvers av enhetene dine. Dette er tydelig når man starter programmet for første gang – det ligner på Bilder for iPhone og iPad.

Den største nyheten i Bilder er at man kan opprette et iCloud-bildebibliotek. Dette gjør at alle bildene dine blir tilgjengelig for deg, både på dine enheter med en gang etter bildene blir tatt og du har netttilgang.

Selve programmet er delt opp i fire hovedkategorier: Bilder, Delt, Albumer og Prosjekter. Den første kategorien inneholder alle bildene i biblioteket ditt sortert på tid. Delt viser bilder du har delt med andre, samt kommentarer på disse. Albumer inneholder albumer du har laget i tillegg til automatisk genererte kategorier som videoer, ansikter og bildesekvenser. Prosjekter inkluderer alt du produseres som enten skal trykkes på papir, eller presenteres som lysbilder.

Med Bilder har Apple ivaretatt de fleste måtene man organiserte bildene sine i iPhoto. Om man importerer biblioteket sitt vil man finne igjen mesteparten av strukturen man har laget, selv om grensesnittet er lagt om. Den eneste endringen jeg oppdaget er at man har gått bort fra rangering av bildene, man kan ikke lenger rangere et bilde fra 1 til 5 stjerner. De har nå kun en favorittfunksjon, som lar deg plukke favorittbildene dine.

Bilder støtter de samme formatene som iPhoto, som inkluderer et utall ulike raw-filer.

Redigering i Bilder ligner endel på iPhone/iPad, selv om det er noen mer avanserte muligheter. Man kan enkelt fjerne flekker, samt rotere og beskjære bilder. Det finnes også endel forskjellige filter. Det er også et justeringsvalg hvor man kan gjøre endringer. Det fungerer på lik linje som i Lightroom eller Aperture, hvor man selv kan velge hvilke aspekter av bildet du ønsker å justere. Her kan man finstille enkeltvariablene, eller gjøre grovere justeringer basert på Bilder sine algoritmer. Det finnes foreløpig ingen enkel måte å bruke eksterne programmer for å redigere bildene dine, men det er ikke usannsynlig at denne muligheten kommer.

jebalto

Skal bli godt å kvitte seg med iphoto som er forferdelig treg.

Ove

Apple gir oss disse forhåndsopplysningene:

https://www.apple.com/osx/photos-preview/

wiitho

Et lite spørsmål til de som har sett dette programmet i action..

Jeg har en mappestruktur i iPhoto og har flere album inne i de forskjellige mappene.
Typisk en mappe pr år med 10 + album og noen fotobøker under hvert år.

Jeg har ikke sett mapper nevnt noe sted i det jeg har lest noen sted. Er denne funksjonaliteten fortsatt i bunn? Eller må jeg finne meg en ny måte å organisere
mine 71 000 + bilder som er fordelt over 40 år?
I så fall må jeg begynne å planlegge....

EDIT: Dukket opp et spørsmål til på tampen... Jeg bruker et system hvor favoritter av en type rangeres med 5 stjerner og favoritter av en annen type rangeres med 4 stjerner.
Det er ikke noe krise om man går bort fra denne og over til kun favoritter, men det er krise om ikke alle bildene som er merket med 4 eller 5 stjerner blir fanget opp og omgjort til favoritter.. Noen som har prøvd dette?

Thomas

arnefismen

@wiitho

Bilder som er markert med stjerner vil beholde stjernene som nøkkelord. Dette er hakket vanskeligere å filtrere på, men du vil fortsatt kunne gjøre det.

Når det kommer til mappestrukturen vil du fortsatt kunne beholde denne. Bilder støtter album i mapper. Eller album i mapper i mapper også om du vil.

mac5730

Er du det mulig å ha en Master- og flere Version-versjoner av bildene, slik som Aperture gjør det? Detter er en av styrkene til Aperture, og grunnen til at jeg bruker det programmet i stedet for iPhoto.

iBoy

@mac5730: Jeg også lurer veldig på om Photos vil støtte flere versjoner. Er nesten helt avhengig av denne funksjonen.

wiitho

@ arnefismen
Takker og bukker :)
Det var en lettelse :)

iBoy

Hva med fargen bak miniatyrbildene – må den være hvit? Skulle veldig gjerne hatt bakgrunnen i mørkegrå.

arnefismen

@mac5730:

Jeg har ikke Aperture her, og litt usikker på helt hvordan det fungerer der. Men du kan duplisere bilder i iPhoto og gjøre endring på de ulike versjonene. Det betyr at du vil kunne ha ulike justeringer på de bildene, uten at bildene blir lagret flere ganger.

@iBoy:

Finnes foreløpig ingen muligheter for å endre bakgrunnsfargen.

iBoy

Til dere som har prøvd Bilder: Hvordan fungerer oppskarping? Må hele bildet justeres under ett, eller kan man male inn oppskarpingen på enkelte områder slik man kan i Aperture? Dette er også noe jeg bruker mye, og kan neppe klare meg uten.

jag

Hvorfor i all verden skal Apple drive å oversette navn på programmer, tok flere dager før jeg skjønte at programmet het "Bilder".

/jan

jag

slettet dobbelpost.

/jan

jag

Slettet trippelposten også...

/jan

Ove

Se også denne diskusjonen: http://mac1.no/forum/viewtopic.php?f=117&t=297368

Alle som nå oppdaterer OS X Yosemite til versjon 10.10.3 får automatisk programmet Bilder.

https://support.apple.com/no-no/HT204490
http://www.apple.com/osx/photos/

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai