Apple bygger nordisk datasenter i Danmark

Apple bygger nordisk datasenter i Danmark

iCloud blir stadig en større og viktigere nav i Apples produkter og dermed øker også behovet raskt for datasentere som ligger nærmere kundene. Apple kunngjorde i dag at de nå investerer hele 14.5 milliarder kroner og bygger to nye datasentere i Europa. I Viborg i Danmark åpner Apple sitt nordiske datasenter drevet av hundre prosent fornybar energi.

I morges la Apple fram en plan om å bruke 1.7 milliarder euro (14.5 milliarder kroner) på å bygge og drive to datasentre i Europa med energi fra hundre prosent fornybare energikilder. Anleggene, som ligger i County Galway i Irland og på Midtjylland i Danmark, vil bli benyttet til Apples nettbaserte tjenester på det europeiske markedet, blant annet iCloud, iTunes Store, App Store, iMessage, Kart og Siri.

Vi er takknemlige for Apples suksess i Europa og stolte av at vi med denne investeringen støtter lokalsamfunn over hele kontinentet. Denne betydelige nye investeringen er Apples hittil største prosjekt i Europa. Vi er glade for å kunne utvide driften, skape hundrevis av nye lokale arbeidsplasser og presentere noen av våre mest avanserte, miljøvennlige byggeprosjekter noensinne.

uttalte Apple-sjef Tim Cook i en pressemelding fra selskapet.

Apple har de seneste årene bygd en rekke datasentere og har planlagt flere datasentere rundt om i verden. Nå kommer de første datasenterene til norden og vest europa. Å bygge og drifte datasentere er essensielt for Apple ettersom stadig mer av våre data lagres hos Apple. Lanseringen av tjenester som iCloud, iCloud Drive, iMessage, FaceTime og iCloud Photo Library krever enorme datasentere for å kunne lagre bildene til hundrevis av millioner av kunder, alle våre dokumenter og sende mer enn to milliarder iMessages daglig. Det er denne infrastrukturen Apple har brukt mye ressurser på å bygge og selskapet fortsetter nå i Europa.

Apple bygger nordisk datasenter i Danmark

Begge datasentrene, hver av dem på 166 000 kvadratmeter, er forventet å komme i drift i 2017. Som alle de andre datasentrene til Apple vil de to nye enhetene bli drevet utelukkende av rene, fornybare energikilder fra dag én. Apple kommer også til å samarbeide med lokale partnere om å utvikle nye fornybare energiprosjekter som utnytter vindkraft eller andre energikilder til å produsere kraft i fremtiden. Disse enhetene kommer til å bli Apples mest miljøvennlige datasentre hittil.

Det er nemlig ingen hemmelighet at datasentere normalt er «miljøbomber». De krever nemlig svært mye energi for både å drive servere og kjøle dem ned. Energiforbruker er skyhøyt og bruken av fornybare energikilder er derfor svært viktig for å kunne holde et lavt energi- og karbonfotavtrykk.

Med et nordisk datasenter blir Apple det tredje store internasjonale IT-selskapet som bygger egne datasentere i norden - fra før av har Facebook bygget et eget datasenter i Luleå i Sverige, mens Google har bygget sitt i Hamina i Finland. Begge disse datasenterene er dog vesentlig mindre enn Apples planlagte datasenter i Viborg.

Ove

"Som alle de andre datasentrene til Apple vil de to nye enhetene bli drevet utelukkende av rene, fornybare energikilder fra dag én."

Her kan vi lese om hvor den fornybare energien i Danmark kommer fra:

https://ikt-norge.no/kommentar/apple-valgte-danmark-fremfor-norge-bor-bli-en-vekker/

PowerBook

Strålende nytt!
Jeg er neppe alene om å synes at enkelte av nettjenestene til Apple er i overkant trege. Datasenter i Europa, og endatil Norden, vil uten tvil forbedre dette. :)

Ove

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai