Apple lanserer en helt ny serie bærbare

Apple lanserer en helt ny serie bærbare

Ryktene stemte på en prikk og Apple introduserte i dag en helt ny 12" MacBook. Dette er ikke bare en ny MacBook, men en ny serie av MacBook ettersom det verken er MacBook Air eller MacBook Pro. Det er rett og slett bare en MacBook og den er veldig, veldig tynn.

9to5Macs Mark Gurman har sjeldent truffet mer blink enn i sin avsløring av MacBook 12" og selv om mange trodde det ikke kunne stemme at maskinen kun skulle ha en port, ha en helt ny trackpad og nytt tastatur, så var det akkurat det Apple lanserte i dag.

Ifølge Apple er hver eneste komponent i nye MacBook redesignet ned til minste detalj, og resultatet er en Mac som veier bare 910 gram og er 13,1 mm tykk. Nye MacBook er utstyrt med en 12-tommers Retina-skjerm, et mye tynnere tastatur i full størrelse, en ny Force Touch-styreflate, en USB-C-port som gir dataoverføring, videoutgang og lading via én enkelt tilkobling.

MacBook

En av de mer spennende nyhetene er at maskinen bare har en port (eller to om du teller med hodetelefoninngangen). Den nye MacBooken har nemlig en helt ny USB-C-port som fungerer som gir dataoverføring, video og lading via en eneste kabel. USB-C er en helt ny standard som Apple er først ute med å bruke. Den nye bransjestandarden USB-C støtter lading med mer watt, dataoverføring med første generasjons USB 3.1 (5 Gbps) og DisplayPort 1.2 – alt samlet i én og samme tilkobling som er en tredjedel av størrelsen til en tradisjonell USB-port.

Det er kanskje MacBookens tykkelse, eller mangel av tykkelse som er det mest imponerende. Den nye MacBook-designen er hele 24 prosent tynnere enn 11-tommers MacBook Air, og måler bare 13,1 mm på det tykkeste. MacBook har en ny unibody-konstruksjon med integrerte Wi-Fi-antenner og et toppdeksel med Apple-logo i polert, rustfritt stål. Det er også første gang hele MacBook-kabinettet er i metall og leveres i tre finisher – gull, sølv og stellargrå.

Apple Watch-innovasjon til MacBook

Apple Watch har introdusert en ny type touch-bevegelse som kalles for Force Touch og denne innovasjonen kommer nå til MacBook. Fordi MacBooken er så tynn har den en helt ny styreflate med Force Touch som introduserer en ny dimensjon av interaktivitet på Mac. Den nye styreflaten har innebygde trykksensorer som lar deg klikke hvor som helst, og følbar tilbakemelding som gir en responsiv, jevn følelse.

Force Touch Pad

Du kan tilpasse funksjonaliteten til styreflaten ved å endre hvor hardt du må trykke for at et klikk registreres. Force Touch-styreflaten åpner også for en ny fingerbevegelse som kalles hardt klikk. Det er et klikk etterfulgt av et hardere trykk, som for eksempel kan brukes når du vil slå opp definisjonen av et ord, få en rask kartvisning eller forhåndsvise en fil.

Pris og tilgjengelighet

Nye MacBook er klar for utsendelse fra Apple 10. april og kan kjøpes på Apple Store og utvalgte Apple-autoriserte forhandlere. MacBook leveres med 1,1 GHz tokjerners Intel Core M-prosessor med Turbo Boost-hastigheter på opptil 2,4 GHz, 8 GB minne, 256 GB flash-lagring og Intel HD Graphics 5300 fra kr 12 590 inkl. mva., og med en 1,2 GHz tokjerners Intel Core M-prosessor med Turbo Boost-hastigheter på opptil 2,6 GHz, 8 GB minne, 512 GB flash-lagring og Intel HD Graphics 5300 fra kr 13 999 inkl. mva.

Tags:
SeaLions bilde

SeaLion

Det kommer nok en 15-tommer etter hvert. Spørsmålet blir hva den ekstra plassen i en større maskin skal brukes til, for printkortet blir neppe særlig større? Enda større batterier? Bedre lyd? Flere porter?

Helge Hafstads bilde

Helge Hafstad

Dette kan tyde på at MacBook Air vil fases ut og at kun MacBook og MacBook Pro blir igjen. Fornuftig og mer ryddig etter mitt skjønn...:-)

s.b.h

Synes det er rart at de går vekk fra MagSafe prinsippet som jo er genialt. I tillegg må du slepe rundt på et adapter hvis du f.eks har behov for både strøm og ekstern enhet samtidig.
Håper de beholder MagSafe 2 (eller kanskje 3?) på fremtidige MacBook pro maskiner.

Firestones bilde

Firestone

Synes det er så synd at de ikke bruker plassen i 15" til å fyre inn noe av det mest grusomme man man finne av grafikkytelse.
Det burde være rom for en serie bærbare fra Apple som ha håndtere store oppgaver som Final cut Pro ute i felten.
....så er det jo alle som ønsker seg bedre ytelse i spill i bærbare.

Intel grafikk burde være forbeholdt MacBook-serien, mens Pro-serien burde holde seg til dedikert grafikk. Jeg bryr meg i allefall fint lite om tykkelsen på maskinen. Fyll den med ytelse! :)

Jokers bilde

Joker

@Helge Hafstad
Hvorfor tyder dette på at Air vil bli faset ut?

budbringerens bilde

budbringeren

Er så enig med deg, Firestone!

iJHH

Da er vi tilbake til knekt ladeplugg tiden.... MagSafe er jo genial der..

appeltje

Festlig :-(
Apple avgjør hvordan man skal bruke maskinen. Bare 1 port som på en ipad... Da blir det krise hvis man skal gi en keynote eller powerpoint presentasjon og man ikke har husket å lade opp batteriet på forhånd. For ikke å snakke om hva som vil skje når det kommer en retting og den nye versjonen blir levert på en minne-penn. Jeg kommer aldri til å kjøpe denne...

Bumblebees bilde

Bumblebee

Skal aldri ha denne maskinen.. og for den del; ikke klokka heller. Synes Apple beveger seg i feil retning.

Håper virkelig ikke MB Pro også skal nedgraderes, i så fall, sier jeg takk for meg til Apple

Paperboy

Jeg sa tidlig farvel til CDer og DVDer etter at Steve Jobs uttalte at "disc is dead". Bruken av PC endrer seg. Jeg omfavner framtiden. Nå er jeg klar for å si farvel til porter og ledninger.

spiffers

for mitt bruk er porter ikke så forferdelig viktig, men det som skuffer med denne er den utrolig svake prosessoren, kun 8gb ram, og kun hdmi ut (via adapter). Nå er det muligens høyere oppløsning via tredjeparts adaptere, men dette er i utgangspunktet en svak maskin som ikke gjør mer enn en iPad. Som forøvrig har høyere oppløsning på iSight kameraet. 460p, i 2015?!? Latterlig.

Gitman

Først til alle som roper "Denne skal jeg ikke ha", den er nok helt sikkert laget for de som VIL ha den, og ikke til dere :)
Styrken til Apple ligger mye i at de tør gjøre slike ting. De fjerner, forandrer og skaper nye løninger og trender. Sant nok er det ikke alt som slår igjennom men de er ikke redd for å gjøre det. "Think different" filosofien lever ennå i beste velgående.
Det ble snakket om noe kunne komme som lå mellom MB Air og iPad og det må vel kunne sies at denne er akkurat det.

Maverickss bilde

Mavericks

MagSafe er genialt, MEN: Bare når du har en tungt Laptop. Sjansen er små du vil ødelegge forbindelsen eller laptop når du har så en lett maskin. Ikke mye skje når denne enheten faller ned. :)

ggt667s bilde

ggt667

Batteri + taster virker til å være helt rått!

Men uten MagSafe, da kan man vel like godt kjøpe seg en Asus? Evt HP; men det er kanskje det Tim Cook ønsker?

gamenius

Noen som vet om det går å bruke Thunderbolt-skjermene med nye MacBook? Etter hva jeg kan se er ikke det mulig. Ingen av adapterne jeg har funnet støtter lading med MagSafe, og ingen av dem har Thunderbolt. Så betyr det at de ikke helt billige skjermene er på vei ut, eller kommer de med en adapter for disse? For å få det til å fungere må adapteren nettopp kunne kobles mot Thunderbolt og MagSafe.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai