TEST: Philips Hue

Philips Hue

Økosystemet rundt Apples produkter blir stadig større og få ville vel for noen år siden trodd at vi i 2015 kunne koble alt fra grilltermometere og kaffemaskiner til lyspærer og tannbørster til våre Apple-produkter. Med Apples introduksjon av HomeKit begynner mange av disse «smarte» produktene å snakke sammen og vi begynner å se konturene av et «smart hjem» styrt av vår iPhone, iPad eller Mac. Noe av det mest sentrale i ditt hjem er belysning og her har et selskap satset stort på den ideen om at også lyset blir smart. Jeg snakker selvsagt om Philips og deres Hue-serie av lyspærer og belysning, men hvor smart er det egentlig med smarte lyspærer?

Hue

Philips Hue er enkelt forklart en serie med lyspærer (eller lys) som trådløst er koblet opp til internett og ditt hjemmenettverk slik at de kan kontrolleres fra en app på din iPhone, iPad, Mac eller direkte over internett. Med Philips Hue-appen kan man slå lysene av og på, dimme og ikke minst endre fargen. Ønsker du et varmere lys? Et trykk og lyset blir mer gult, skal du se på fotball på TV - et trykk og rommet blir like grønt som fotballbanen. Mulighetene er endeløse. Produktet ble opprinnelig lansert helt tilbake i 2013, men har først det siste året begynt å bli tilgjengelig for salg i Norske elektronikkbutikker som Elkjøp. Tidligere har de kun vært tilgjengelig for kjøp via Apple Store. Dette er med andre ord et produkt som allerede har hatt to år på baken og er fortsatt noe som satses på av Philips.

Hue

I denne omtalen har jeg sett på Philips Hue sin startpakke for lyspærer med såkalt E27-sokkel. Philips selger to forskjellige startpakker, en for spotlights med GU10-sokkel og en for vanlige lyspærer med E27-sokkel. Felles for begge pakkene er at pærene er energieffektive LED-pærer av høy kvalitet og hver lyspære kan vise hele 16 millioner forskjellige farger. E27 pærene erstatter ifølge Philips en vanlig 50 watt pære når den kjøres på full styrke og bruker kun 9 watt. GU10 LED-pærene bruker til sammenligning 6.5 watt. Philips opplyser at disse pærene har en levetid på ca. 15 000 timer, noe vi åpenbart ikke har fått testet, men som er en ganske vanlig levetid på LED-pærer. I tillegg til disse startpakkene, selger Philips også en rekke andre Hue-produkter som kommuniserer over samme protokoll og kan styres med din iPhone. I denne omtalen har jeg derimot kun sett på startpakkene med vanlige LED lyspærer.

Hue

Startpakkene består av tre lyspærer, en strømadapter, en RJ45 nettverkskabel og en liten rund hockeypuck (som kalles en bridge eller bro på norsk) som kommunsierer med lyspærene over en protokoll som kalles ZigBee. For de som har vært borti det å bygge «smarte hjem» tidligere så er denne protokollen sannsynligvis velkjent. Den er nemlig standard protokollen for svært mye utstyr som kan fjernstyres i hjemmet. Hockeypucken kobler man enkelt inn i en ledig ethernet-port på sin trådløse router og denne tar dermed jobben med å kommunisere med dine Hue lyspærer. Den kan kommunisere og styre hele 50 pærer på en gang. Deretter skrur man inn pærene, laster ned Philips sin Hue-applikasjon til din iPhone eller iPad og følger oppstartsguiden.

Philips Hue i bruk

Det tar ikke mer enn et par minutter å komme i gang og Hue-applikasjonen finner automatisk alle dine lyspærer over det trådløse nettet. Man kan raskt identifisere og navngi de forskjellige lyspærene - f.eks. «stuelampe», «spisebordlampe» og «bordlampe». Det er lurt å navngi lampene slik at man senere kan sette opp forskjellige «scener» med lyssetning.

Hele Hue-applikasjonen er nemlig bygd opp rundt det som kalles scener. Dette er forhåndsdefinerte fargekombinasjoner og lysstyrker på de forskjellige pærene. Man kan sette opp slike scener selv og i tillegg finnes det en del scener som følger med applikasjonen. Jeg har selv satt opp scener som justerer lyssstyrken, f.eks. 50%, 25%, 75% og 100%. Ved et enkelt trykk kan jeg dermed dimme lyset i fire forskjellige nivåer. Hue støtter dimming helt ned til 5%. Videre har jeg også modus for varmt og kaldt lys - avhengig av situasjon. Jeg har også laget scener for forskjellige farger og stemninger. Hue støtter også widgets i iOS slik at du kan ha dine favorittscener raskt tilgjengelig ved en swipe på telefonen.

Hue-applikasjonen støtter også Geofencing som gjør det mulig å sette opp regler som tilsier at lyset skal slås av når du drar fra huset eller slås på når du nærmer deg. Dessverre fungerer dette kun opp mot en mobil og dermed noe problematisk å bruke i husstander med mer enn en person hvis ikke du synes det er veldig gøy å terge din samboer med å slå av alt lyset hver gang du forlater huset. I tillegg til Geofencing-funksjonaliteten, har også Hue støtte for å la deg styre lysene når du ikke befinner deg hjemme. Dette kan for eksempel være kjekt hvis du ønsker å simulere at du er hjemme gjennom å skru lys av og på i forskjellige rom. Det kan sikkert også drive dine samboer til vanvidd hvis du gjør det når noen er hjemme.

Umiddelbart når man har kommet i gang med Hue er det mest morsomt å eksperimentere med alle de utallige fargevalgene. Gjennom Philips Hue-appen kan man nemlig lekende lett endre fargene på lyspærene fra grønt til rødt og videre til blått eller gult. Du har hele 16 millioner fargenyanser å velge mellom og kan tilpasse fargen akkurat slik du selv vil. Du har dermed fullstendig kontroll over om lyset skal være varmt eller kaldt. Mange tror kanskje at dette med farger bare er en gimmick, men bare det å kunne styre varmen på lyset ved å gjøre lyset gulere eller mer blåhvit er noe som når man blir vant til det er mye, mye mer enn en gimmick. Etterhvert som man leker med Hue og mulighetene fargene gir deg til å sette en stemning i et rom, så vil man ikke tilbake til de gamle pærene. Skal du ha en romantisk aften, slå på sterinlysmodus og alt lys blir dempet og veldig varmt. Skal du se på fotball på TVen, gjør hele rommet like grønt som fotballbanen. Skal du vaske og støvsuge, sett på full styrke og hvitt lys for å se alle detaljer.

Hue

Hue

Hue

Det vanskeligste med Hue er egentlig å venne seg av med å bruke lysbryterene i huset. Det er en vane som sitter langt inne i fingerspissene og hvis man bor sammen med flere kan det være vanskelig å få alle til huske å bruke Hue. Heldigvis går det fint å slå Hue av og på med vanlige brytere og gjør man det settes Hue automatisk i full styrke. Hue selger også en egen fysisk lysbryter som kalles for Hue Tap som trådløst (og batteriløst) kommuniserer med dine lamper og kan settes opp med fire forskjellige scener. Hue Tap kan være en smart investering for å få alle i hustanden til å bruke Hue, selv om de til å begynne med foretrekker den manuelle lysbryteren.

Økosystemet rundt Philips Hue

Det smarteste Philips har gjort med Hue er i mine øyne å lage en åpen API. De har nemlig ikke lukket og låst ned Hue, men har gjort det mulig for andre å utvikle på toppen av Hue sin plattform. På grunn av dette finner man et stort utvalg av forskjellige applikasjoner som lar deg styre Hue - enten som en erstatter for Philips egne Hue-app eller som en utvidelse. Jeg har lastet ned en rekke forskjellig applikasjoner som gjør det mulig å styre Hue til musikken (inkludert stobelys) som spilles (Hue Disco), lage stemningslys som kontinuerlig endrer seg (Espresso) eller enkle dimmere som raskt lar deg endre lysstyrken (Delight). Det finnes et stort antall forskjellige Hue-applikasjoner i App Store til iPhone og iPad og også en rekke appliaskjoner i Mac App Store som fungerer på Macen. Philips åpne API for Hue gjør det mulig for hvem som helst å skape applikasjoner som styrer lyset. Den beste Hue-applikasjonen er ikke lenger Philips sin egen, men kanskje heller iConnect Hue. Denne åpenheten er essensielt for å få lyset til å snakke med alt og alle.

Hue

I tillegg har Philips også integrert seg mot IFTTT (If This Then That) - en smart netttjeneste som lar deg knytte sammen flere forskjellige nettjenester og produkter. Jeg har f.eks. en Nest Protect røykvarsler og har koblet denne opp til IFTT. Når røykalarmen går, sender IFTTT en beskjed til Philips Hue om å endre lysene til rødt og blinke. Videre har jeg satt opp IFTTT til å blinke lysene når romstasjonen ISS flyr over leiligheten, skifte til blått lys i to sekunder når jeg får en melding på Facebook og en fargefanfare når jeg eller kona har bursdag. Man kan knytte sammen Hue og et stort utvalg av tjenester og funksjoner med IFTTT og her er det egentlig bare din egen fantasi som setter grenser. Dette kan også virke som en gimmick, men det er også et godt eksempel på en verden hvor alle dine ting prater sammen - fint forklart som «the internet of things». Gjør man det smart gir det mening og er mye mer enn en gimmick.

Konklusjon

Er Hue fremtidens lys? Etter å ha testet Hue i et par uker er det et soleklart ja. Hue gir deg utrolig mange muligheter og egentlig er det bare din egen fantasi som setter begrensningen for hvordan du ønsker å bruke Hue. Den åpne integrasjonen, det store antallet applikasjoner og integrasjoner mot IFTTT lar deg bygge et smart hjem hvor lyspærene kommuniserer med deg. Mulighetene som ligger i økosystemet rundt Philips Hue gjør det veldig morsomt å leke seg med lys, farger og kommunikasjon mellom forskjellige tjenester.

iOS-applikasjonen til Philips har noen klare forbedringspunkter, spesielt hva gjelder Geofencing og flerbruk, men det store utvalget av alternative Hue-applikasjoner gjør det lett å finne en applikasjon som gjør akkurat det du ønsker.

Prisen er i dag kanskje den største nedturen hva gjelder Hue. Skal du bytte et stort antall pærer vil det koste deg en god del, men samtidig er dette pærer som skal varer i 15 000 timer så investeringen over tid blir jo ikke allverden. Hver Hue pære koster 479,- i Apple Store og et startsett med 3 pærer og broen koster 1490,-. Hvis du ikke ønsker muligheten til å også bruke farger, kan du komme unna med noe lavere pris ved å velge Phlips Hue Lux som er samme pærer, men kun med vanlig hvit lys. Skal du bytte alle pærer i huset ditt blir det med andre ord en liten investering, men sammenlignet med f.eks. å få en elektriker til å montere dimmere på alle dine eksisterende lys så er det kanskje ikke den største investeringen.

Du kan lese mer om Philips Hue på MeetHue.com og du finner disse pærene i Apple Store, Eplehuset, Elkjøp og flere andre elektronikkbutikker.

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Har hatt Philips Hue i noen år nå og det er bare utrolig morsomt.
Vi bor i et eldre hus og alternativet til å bruke disse var å få inn elektriker og gjøre endringer for oss. Det fikk jeg pris på, og det var ikke billig. Så dette var en god løsning som kostet mindre for vår situasjon. Vi kjøpte våre på Eplehuset da de fikk dette i sitt sortement og har kost oss masse med dette.
Vil også nevne at om man har en noe nyere Philips TV med Ambilight og kombinerer denne med Hue så blir det en helt annen dimensjon på det man ser på skjermen. Skjermen blir ikke større, men omgivelsene blir med på å forsterke det som skjer på skjermen sånn at det virker mye større enn det er. Fantastisk.
Jeg er også den siste til å reise fra huset alle hverdager, så jeg bruker geofence til å slå av lysene i huset når jeg reiser og det fungerer utmerket. For de unge i huset så finnes det også flere artige apper for å stille lyset i hht musikk. Dette blir flittig brukt av de yngste i vårt hjem.
Philips Hue anbefales!

blth

Det er kanskje et lite sidespor, men hvor har dere fått tak i de kulene som Hue-pærene er plassert inni (på bildene)? Pønsker på hva jeg kan bruke som sokkel/skjerm for pærene...

Benjamin

Har 32 pærer og meget fornøyd. Herlig at det utvikler seg, og blir bedre med årene, og ikke motsatt. Vi bruker ikke lenger lysbrytere til å justere lyset. Kan anbefales, og folk som har vært hjemme hos meg har og tatt steget og kjøpt dette systemet.

admins bilde

admin

@blth

Kulen som Hue-pæren er plasert inne i på bildet er en IKEA-lampe. Det er en større variant av denne http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/80096372/

blth

Flott, takk for svar!

admins bilde

admin

Den andre lampen er en Verner Panton Phantella

turimblar

Takk for fin artikkel!
Hadde noen venner på besøk i påsken, og ble overbevist om å kjøpe en startpakke. Den ankom idag, og nå sitter jeg i stua og slapper av med et ambient, blått lys – flotte greier!

Er det forresten et preset i den originale appen som vil gå gjennom "hele" fargespekteret automatisk?

EDIT: Fant en app som gjør det jeg lurte på, HueParty, hvor Flow gir den funksjonen

Mr.Doe

I følge en gammel test på Dinside.no forklarer de at pærene går tilbake til sist brukte scenario om man slår de av og på med den tradisjonelle lysbryteren. Er dette bare en feil i testen, eller finnes det en mulighet for å få til dette?
Jeg tenker på å integrere noen Hue produkter med det eksisterende Elko Livingsystem i huset.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai