Apple introduserer Mac OS X El Capitan

El Capitan

Apple introduserte i dag den neste versjonen av Mac OS X som får navnet El Capitan, med hovedfokus på opplevelse og ytelse.

El Capitan vil komme med store forbedringer i blant annet Spotlight hvor søkefunksjonen nå tillater naturlige spørringer lik de vi kjenner fra iOS og Siri. Under demoen viste Craig Federighi at kan kunne skrive «e-post fra Phil jeg har ignorert» og få en liste over uleste e-poster fra Apples markedsjef Phil Schiller.

Safari Pin

I Safari vil du nå kunne legge til dine favorittnettsteder i en ny «pin»-funksjon ved siden av adressefeltet i nettleseren. I tillegg har de lagt til et lyd-ikon hvor du raskt kan indentifisere hvilken fane det er som spiller av lyd slik at du kan skru av eller dempe den.

Split

En ny «Split View» ble også introdusert. Denne nye funksjonen vil kunne la deg jobbe i to programmer side om side, noe likt det Windows-brukere har kunnet gjøre.

Andre forbedringer finner vi med fingerbevegelser hvor du blant annet vil kunne dra to fingre over styreflaten for å slette e-post og riste markøren for å forstørre.

Angående ytelse kunne Federighi nevne at El Capitan er opptil 1,4 ganger raskere på å åpne programmer som Yosemite, opptil 2 ganger raskere på å bytte mellom programmer og opptil 4 ganger raskere på å åpne og vise PDFer i Preview. I tillegg kunne han fortelle at noen brukere vil kunne se en opptil 40 prosent bedre batterilevetid.

Metal

Noe av det store som ble introdusert til de flere hundre utviklerne i salen var at Apples egen grafikkteknologi Metal - som vi først så i iOS 8 - nå kommer til Mac OS. Apple hevder at Metal gir en opptil 10 ganger forbedring av spillytelse og lot Epic Games vise en demo av hvordan de har gjort opplevelsen bedre i OS X. Metal vil ikke bare påvirke spillutviklingen men også bidra til at grafikk-intensive programmer vil få en bedre opplevelse for brukeren. Adobe nevnte at de vil kunne bruke teknologien i sine OS X-programmer.

Mac OS X El Capitan blir gjort tilgjengelig for utviklere i dag mens den vil bli lansert i høst som en gratis nedlasting i App Store.

Les på apple.com/osx/elcapitan-preview

bambinis bilde

bambini

Krysser fingrene for at en brukandes Mail app kommer tilbake.

Arild Holtet

Nye OS kommer jammen meg som perler på en snor. Personlig likte jeg oppgraderinger i samme OS, for det ble stadig stødigere og stødigere. Vel bare det blir bedre, så er vi brukere fornøyde.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai