I dag kan du oppgraderer gratis til El Capitan

I dag kan du oppgraderer gratis til El Capitan

I løpet av dagen i dag kommer Apples neste store oppdatering til OS X - El Capitan til din Mac. Oppdateringen er helt gratis og blir tilgjengelig for nedlastning i App Store i løpet av dagen. Apple lover forbedret ytelse, stabilitet og et par nye smarte funksjoner.

El Capitan er som Snow Leopard en oppdatering uten de enorme nye funksjonene, men har hovedfokus på å forbedre ytelsen og stabiliteten på systemet og dermed også din Mac. El Capitan støtter alle Macer lansert i 2009 eller senere og enkelte modeller lansert i 2007 og 2008. Det er derfor svært mange Macer som får tilgang til denne oppdateringen i løpet av dagen i dag.

I tillegg til fokuset på forbedret ytelse og stabilitet, introduserer også El Capitan et par nye og smarte funksjoner.

Mission Control

Mission Control blir endelig mye, mye bedre. Med Mission Control i El Capitan blir det enklere å se og organisere alt du har åpent på Macen. Med ett enkelt sveip viser Mission Control alle vinduene dine i ett enkelt lag, slik at du raskere finner riktig vindu. Når skrivebordet blir overfylt, flytter du bare et vindu til toppen av skjermen for å lage et nytt område og fordele arbeidet. Dette fungerer veldig mye bedre enn i tidligere versjoner av OS X.

Split View

Som del av nye Mission Control har Apple også introdusert Split View. Med Split View kan du dele skjermen i to og ha to applikasjoner eller to vinduer i fullskjerm siden av hverandre - ikke ulikt den samme funksjonen introdusert i iOS 9 på iPad. Split View aktiverer du i Mission Control eller ved å holde den grønne maksimer knappen inne i et par sekunder. Merk at ikke alle applikasjoner støtter dette enda.

Spotlight blir litt smartere

Som i iOS 9 blir Spotlight litt smartere i El Capitan, men oss nordmenn lider litt. Nå kan du bruke Spotlight til å sjekke aksjekurser, været og om du ønsker, amerikanske sportsresultater (ikke alt for spennende). Du kan også bruke dine egne ord når du søker etter en fil med Spotlight. Skriv for eksempel inn «email from Mats in july» - foreløpig ser dette ikke til å fungere på norsk. Du kan endre størrelsen på Spotlight-vinduet for å vise flere resultater, og du kan flytte vinduet dit du vil på skrivebordet.

Apples apps blir bedre

Safari har nå festede faner, som holder favorittnettstedene dine åpne og aktive, og en ny lyd av-knapp som raskt slår av lyden i en hvilken som helst fane. Mail kommer med smarte forslag, som gjenkjenner navn eller hendelser i en Mail-melding og spør om du vil legge dem til i kontaktene eller kalenderen med ett klikk. Du kan også sveipe for å slette meldinger, akkurat som i iOS, og du kan sjonglere mellom flere meldinger når Mail vises i fullskjerm. I Bilder kan du nå, endelig, redigere plasseringer (geo-tags), endre flere beskrivelser samtidig, sortere albumer på dato eller navn.

El Capitan har, som i iOS 9, en helt ny Notater-app. Du kan flytte og slippe bilder, PDF-er, videoer og andre filer i notater, og du kan legge til innhold direkte fra andre apper, for eksempel lenker i Safari eller plasseringer i Kart, ved hjelp av Del-menyen. Det er også mulig å opprette sjekklister. Alt synkroniseres over iCloud.

El Capitan kommer i løpet av dagen - vi tipper etter 19:00 - i App Store. Nedlastningen er på mellom 5-7GB - litt avhengig av Mac. Oppdateringen er gratis.

Tags:

Reodor1945

iPhone 4 S, iPad 3, iPod touch, MacBook pro 15-inch

Hei..

Jeg har tenkt å foreta en "clean install" av El Capitan, og lurer derfor på om det er ett eller annet geni her som kan gi meg en enkel forklaring på hvordan jeg lettest gjør dette fra en USB-minnepinne.

Gleder meg!!

krsk0

Da ligger den klar for nedlastning! ETA 45 min, håper hastigheten holder seg...

Maccas bilde

Macca

Hos meg har nedlastingen stoppet på 2,7 GB først, så stoppet det nå på 1,37 GB... Mulig det lønner seg å vente til i morgen.

EDIT: Går litt i rykk og napp her. Det som er litt merkelig er at den startet på 0 igjen etter at nedlastingen feilet første gang. Etter at den feilet andre gang startet den fra ca. der den slapp (1,36 GB).

krsk0

Ser fint ut dette, tid for å komme seg hjem å slenge den inn på laptopene. Heldigvis la jeg installasjonsfilen på telefonen så jeg slipper å laste ned på nytt :)

RolfA

Holder på å laste ned nå. 400 mb på en halvtime, dette kommer til å ta litt tid...
Blir moro å teste ut El-Captain.

KLBs bilde

KLB

Ligger ikke klar hos meg. Finner ikke noen oppdatering.

zigbay

gå på app store og søk "OS X El Capitan" og last ned

RolfA

Nå har jeg lastet ned El Captain på en Mid 2012 MBP. Det gikk unna, brukte ca 1 time på nedlastingen. På en mid 2015 MBP 15.4 har jeg lastet ned i over to timer og er kun på 800 mb. Samme nettverk, startet nedlastingen litt før på 2015 modellen.

Firestones bilde

Firestone

Funker fint, akkurat oppdatert.
Jeg må bare si at jeg imponert over at window resize for første gang i OS X's historie faktisk føles like "snappy" som det gjorde i Windows 2000.... Bra de har sett på ytelsen, for den var helt grusomt dårlig i Yosemite :)

EDIT:
Alle POP kontoer har sluttet å fungere.... Feiler med at brukernavnene er ukjente for mailserveren. Flere som opplever trøbbel med mail?

shimanowallmark

Siden 2011 har jeg (tilfeldigvis) lastet ned på første forsøk alle oppdateringer av OS-X

Også denne gangen har det gått problemfritt. ( bank i bordet)

På under èn time, lastet ned, pakket ned, vekk, pakket ut ny, og installert ny El Capitan.

Go`e greier.

Eneste som var negativt var at Launchpad var omstokket totalt. Så da var det bare å gå i gang med å rydde på nytt. Men det var forsåvidt det eneste som måtte ryddes.

Dashboard forsvant også , eller passivisert. Den var bare å aktivere igjen, og vips så kom alle mine søte små gule lapper til syne igjen.

Blir spennende å kjøre dette fremover, da jeg allerede merker forbedringer med kjekke funksjoner. Detaljer som f.eks progressiv forstørret musepeker er en kjekk og nyttig ting i en travel jobbhverdag. Split view var også veldig kjærkommen. :-)

Ha en super dag, alle sammen!

el-nico

Gikk helt knirkefritt her ...

Men denne split view som jeg har gledet meg til forstår jeg ingenting av.
Ser jo hvordan man skal få det, men det virker ikke på min MBPr15".

Er det noe som må skrus på et sted?

Edit: Fant det :) Mission Control må ha "Skjermer har egne arbeidsområder".

budbringerens bilde

budbringeren

Dette gledet meg veldig. Bare småting som at jeg kan skule menylinjen er noe jeg har savnet i alle år. Alltid hatt docken skult, og nå med skjult menylinje og "nightmode" er det blitt slik jeg har ønsket. El Capitan er vesentlig raskere enn Yosemite, stor forskjell. Lenge siden jeg har vært så fornøyd med et OS. Snow Leopard og Mountain Lion var av samme opplevelse som jeg har nå. Betydelig forbedring.

HEFJELLS

Da er El Capitan lastet ned på min iMac fra midt 2007. Har ikke merket noen problemer, men synes at maskinen er blitt en del raskere. Så bare positivt foreløpig. :)

piddien

Alle pop kontoer måtte gjenoppbygges
Postkasse>gjenoppbygg

Det irriterer meg at jeg ikke lenger kan markere meldinger som lest bare ved et klikk

sweet freedom

Bilder er et drittprogram, siden intro i Yosemite. Nå vil jeg tilbake til iPhoto en stund til, hvordan gjør jeg det til standard fotoprogram. Men det er visst noen trix man kan gjøre med 3.parts foto?

joheris bilde

joheri

La inn El Capitan på min Macbook Pro fra 2013, og nå går det ikke lenger an å dra vinduer med tre fingre lenger. Syns den funksjonen var kjempegrei i stedet for å måtte klikke og holde for å dra.

Merkelig nok forble funksjonen der på min iMac 27" som kjører El Capitan beta 10.11.1

iFUN

iMac, sen 2011 her - oppdatering gikk på 33min. feilfritt :-)

exorsisten

Ja det gikk stort sett smertefritt med denne oppgraderingen på MacBook Pro medio 2009 fra Yosemite til El Capitan,- men hvor ble det av sikker tømming av papirkurv i El Capitan?
Dette likte jeg ikke!

gurwen

Hos meg stoppet det opp da filen var lastet ned. Nå står det bare at det har oppstått en feil, og jeg kommer ikke lenger (får ikke lastet inn på nytt eller installert...) Noen som har noen tips?

Edit: Jeg fant filen i "programmer-mappen"

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Er det flere som ikke kan vekke datamaskinen sin ved hjelp av mus/tastatur? Jeg må trykke på power-knappen bak på iMacen min for at den skal reagere.

pendlern

Det gikk jo veldig greit å oppgradere til El Capitan. Kjekt med split screen. Om MBP'en (mid 2011) er blitt noe kjappere? Ikke det jeg har registrert. Men - får følge med

pendlern

Til Dorkfish: min MBP våkner vha mus / tastatur - som før oppgraderingen.

Fisk96

ADVARSEL!
Jeg lot meg "lokke" til nedlasting av El Capitan. Kjøpte MacBook i 2009. Tidligere oppgraderinger har gått greit på første forsøk. Men nå låste maskinen seg og jeg måtte levere den til Eplehuset hvor nyinstallering ble foretatt. Pris kr 599.-.Mistet noen nye bilder og dokumenter på veien. "MacBooken din er for gammel, tillater ikke oppgradering til El Capitan", informerte Eplehuset.
Mildest talt idiotisk at mac-brukeren ledes på ville veier...

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

2012 MacBook Pro. Smertefri oppdatering; all programvare virker som den skal — inkludert Adobe CS6 og Word 2008.

Vercingetorix2

Jeg får ikke lenger tilgang til bildebiblioteket etter at jeg lastet ned El Capitan. Jeg får beskjed om at billedbiblioteket ikke lenger er tilgjengelig eller er ødelagt. Dvs. nærmere 9000 bilder. Har noen et råd å komme med?

Ugreien startet med Yosemite, som overførte hele iPhoto-biblioteket til det nye Bilder.
Takknemlig for råd - men helst ikke for teknisk, jeg er ingen spesialist.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai