Ny MacBook Pro med Touch Bar lansert

Ny MacBook Pro med Touch Bar lansert

Apple lanserte i dag som forventet en ny MacBook Pro, med et helt nytt grensesnitt som erstatter de gamle funksjonstastene med Touch Bar, en Multi-Touch-skjerm i Retina-kvalitet. Nye MacBook Pro har den mest lyssterke og fargerike Retina-skjermen som Apple noensinne har laget. I tillegg har den fått en ny større Force Touch-styreflate og Touch ID. Det er også den kraftigste MacBook Pro-maskinen Apple har lansert med sjette generasjon firekjerners og tokjerners prosessorer fra Intel.

Funksjonsknappene er vekk - inn kommer Touch Bar

Touch Bar er en liten OLED-touchskjerm som går over hele området vi normalt har hatt funksjonsknapper, volum opp og ned osv. Alle disse knappene er nå erstattet av en lang touchskjerm som også fungerer med multitouch. Med Touch Bar har brukeren umiddelbar tilgang til relevante kontroller. Den tilpasser seg det du gjør i operativsystemet og apper som Mail, Finder, Kalender, Numbers, GarageBand, Final Cut Pro X og mange flere, inkludert tredjepartsapper. Touch Bar kan for eksempel vise Faner og Favoritter i Safari, gi rask tilgang til emojier i Meldinger og gjøre det enkelt å redigere bilder og navigere gjennom videoer i Bilder-appen og mye mer.

De nye MacBook Proene har sjette generasjon tokjerners Core i5-prosessorer med eDRAM, tokjerners Core i7-prosessorer med eDRAM og firekjerners Core i7 Intel-prosessorer gir en høy ytelseforbedring samtidig som de er mer energieffektive enn tidligere. Nye 15-tommers MacBook Pro har et separat Radeon Pro-grafikkort som gir opptil 2,3 ganger høyere ytelse sammenlignet med forrige generasjon, mens 13-tommers MacBook Pro leveres med Intel Iris Graphics som gir opptil dobbelt så høy ytelse som tidligere.

Alle modellene har også SSD-harddisker med sekvensiell lesehastighet på over 3 Gbps, og med Thunderbolt 3 får du dobbelt så stor båndbredde og muligheten til å overføre data og lade maskinen med én enkelt port – du kan koble til en 5K-skjerm og lade MacBook Pro med én enkelt kabel.

Nå kommer Touch ID til Mac

På/av-knappen er nå en sikker Touch ID-knapp som vi allerede kjenner til fra iPhone og iPad. Du trenger bare å registrere fingeravtrykket ditt i Touch ID på MacBook Pro, så kan du raskt låse opp Macen, bytte mellom brukerkontoer og utføre sikre betalinger med Apple Pay på nettet – med bare ett trykk. Touch ID sørger for rask og nøyaktig avlesning av fingeravtrykket ditt ved hjelp av Secure Element-komponenten i den nye Apple T1-chipen.

Pris og tilgjengelighet

  • 13-tommers MacBook Pro med tokjerners Intel Core i5-prosessor på 2 GHz, Turbo Boost på opptil 3,1 GHz, 8 GB minne og 256 GB flashlagring koster fra kr 15 990
  • 13-tommers MacBook Pro med Touch Bar og Touch ID, tokjerners Intel Core i5-prosessor på 2,9 GHz, Turbo Boost på opptil 3,3 GHz, 8 GB minne og 256 GB flashlagring koster fra kr 18 990
  • 15-tommers MacBook Pro med Touch Bar og Touch ID, firekjerners Intel Core i7-prosessor på 2,6 GHz, Turbo Boost på opptil 3,5 GHz, 16 GB minne og 256 GB flashlagring koster fra kr 24 990

kajac2

Dette er en av de tristeste lanseringene fra Apple på lenge. De bekrefter det jeg har fryktet lenge, nemlig at Mac blir mindre og mindre prioritert, spesielt for pro-brukere.

Prisene er rett og slett latterlige i forhold til maskinvaren, og nå er til og med flere av "lavpris"-tilbudene vekke (f.eks. gamle MBP og 11" MBA).

Nei, dette var trist. Steve Jobs prioriterte alle, Tim Cook prioriterer bare det som selger best. Og det er dessverre ikke Mac :(

Traktors bilde

Traktor

Må si meg enig der. Dette skulle være en lansering av apples profesjonelle maskiner, i stedet ble det mest kjas om emojis og tv-app. Maskinene og prisene var desverre en stor skuffelse. At innstegsmodellen med brukbar skjerm i disse høyoppløste tider steg til 16 000 kr hjelper ikke akuratt heller.

Snires bilde

Snire

Hjelp for noen priser.
Når min 4 år gamle MB pro ikke orker mer så er jeg ferdig med mac, så lenge de priser seg opp på nivå med en dårlig bil.

Gitman

Vel, nå selger de jo en "billigere" modell, men uten de nye gizmoene. Man må jo ikke gå for det dyreste alternativet.
Når det er sagt så er jeg enig i at Apple ser ut til å prioritere å videreutvikle det som finnes (noe som absolutt ikke er en dårlig ide fordi de får det til å fungere) fremfor å oppfinne nye ting. Mulig Ive ikke er rett mann og de trenger en ny Steve Jobs, en som tør å ta sjangser. Men det er en tøff bransje, og aksjonærene forlanger profitt så jeg er glad jeg ikke trenger å ta disse beslutningene. Eneste jeg trenger å bestemme er om jeg vil ha en ny Mac eller ikke, og det blit det når den tid kommer :)

Bjerhas bilde

Bjerha

Skuffende lansering. Prisene er også helt sinnssyke. Min 2011 MBP ble nok min siste Mac, da det rett og slett ikke frister lenger. Ikke oppgraderte de Mac Pro, Mac mini og mange andre modeller, og velger heller å snakke om en TV app som helt sikkert ikke fungerer like bra i Norge.

For meg har Apple mistet gnisten i forholdet. Hadde aldri trodd jeg skulle se dagen hvor Microsoft dytter ut en langt mer spenstig og artig linup.

bjarteru

@ tasten er flyttet tilbake til 2 tallet... Det var jo litt tåpelig

kajac2

@-tasten har alltid vært på 2-tallet på engelske Mac-tastatur.

Gitman: Hvis du tenker på den "billigere" modellen til 15990, vil jeg ikke si det er billig. Før fikk du billigste MacBook Pro til litt over 12000, og før der igjen 10990. At den billigste, som er strippet for alt som er nytt, koster 15990 er rett og slett et hån mot lojale Mac-brukere.

Og med 11" MBA fjernet, er nå billigste Mac laptop en godt utdatert MBA 13", til prisen av en MacBook Pro for to år siden.

Orfeuss bilde

Orfeus

Over og ut, bruker 30 000 på ny Gibson som jeg garantert skal ha masse glede mange , mange år framover!

happygo

Innovasjonen i Apple har de siste årene for det meste vært "variasjoner over samme tema". Klart det er krevende/kostbart å være så innovative som under Jobs. Mitt inntrykk er at Jobs jobbet langsiktig for kundene mens Cook er mer kortsiktig for aksjonærene. (Joda, jeg vet at det handler om langsiktighet for aksjonærer også, men profitt-terminene er korte)

Prisen er høy, og det er dollaren også. Et fall i dollaren på 20% og vi er tilbake til "gamle" priser.

kajac2

Ble nettopp gjort oppmerksom av DinSide at selv nye iPhone 7 ikke kan kobles til en ny MacBook Pro uten adaptere. Ikke har nye MBP Lightning-port heller, så de nye høretelefonene du kjøpte til iPhone kan ikke brukes på din splitter nye Mac fra samme selskap.

Jeg begynner å bli flau, både på Apples vegne, og på egne vegne for å være en mangeårig Mac-bruker. Apple skal ha minst 16000 kr for dette her? :O

Kilde

brilars bilde

brilar

Og fremdeles bruker de DDR3 minne.

Gunsmokes bilde

Gunsmoke

Har ventet SÅÅÅ lenge på at apple skulle komme med en MBP, men dette gidder jeg ikke lenger med slike priser. Dessverre så ser jeg meg nødt til å gå over til Windows og det tror jeg ikke at jeg er alene om.

Har kjøpt meg ny iPhone 7 og så kan jeg ikke lade den via den nye MBP'en WHAT the hell is going on apple? Kjøper jeg meg en Windows pc så går dette som en drøm, men ikke med en MBP.

For meg så virker det som at Apple gjør alt for å få inn mest mulig penger til sine aksjonærer og dette er feilslått. Hva med å sørge for at flere kjøper en Mac for en fornuftig pris så selges det mange flere.

Nå gjenstår det bare å få ut alle bildene ut av Photo og over i en folder som kan legges inn i en Windows maskin.

Takk for meg Apple. Det var kjekt i lang tid, men de tiden er dessverre over nå....

Valotunk

Kjenner jeg blir provosert av retningen Apple har tatt de siste årene.

Jeg har i omtrent et par år ventet og håpet på en modell som etterhvert kunne ta over for min kjære MBA fra 2013. Men den gang ei.

Prøvde meg på en Macbook 12" som hadde fantastisk skjerm og touchpad, men elendig ytelse og grusomt tastatur. Den har jeg kvittet meg med.

Og nå er tydeligvis Apples plan å "drepe" Air serien for heller å tilby en hinsides overpriset "light" versjon av nye Macbook Pro som medfører et behov for en bærepose med adaptere.

Alt jeg ønsket meg var en fornuftig priset MBA med skikkelig skjerm. Ytelse, størrelse, vekt, batteritid, tastatur og touchpad på min Air fra 2013 er fremdeles perfekt. Den mangler bare en skikkelig skjerm.

Sorry Apple, men dere holder på å miste meg...

Falcon

Jeg hadde lyst på en 15" bærbar mac, men til 25" for den billigste så blir ikke det aktuelt.

Nå blir det veldig nisje, og lite volume. Regner med at de ikke får solgt noe særlig av de nye maskinene, da pris/nytte ikke henger på greip.

Microsoft har nå fått en gavepakke fra Apple, da de får mange brukere over fra Mac.

Alternativet er en Bærbar hackintosh som har 15" skjerm.

Får håpe forbruker makten får de til å endre kurs, da dette blir for de med stor lommebok.

kajac2

Tror aldri jeg har sett så mange negative kommentarer etter en Apple-lansering, verken her på Mac1 eller i andre (også utenlandske) medier. Dette håper jeg Apple tar til seg. Har virkelig ikke lyst å gå over til Windows, men Apple balanserer på smertegrensen akkurat nå.

Falcon

Det er også spesielt når det også kommer fra de som er tilhengere av mac fra før av.

Cybbe

Jeg har ikke et stort problem med maskinene, men prisene er for høye for meg. Jeg har en syv år gammel MBP som bør skiftes snart, men med disse prisene blir det ikke Mac.

Det som irriterer meg grenseløst er at Apple ikke har gått over til USB C for iPhone. De har nå sørget for at kabel og portkaos vil bestå selv om USB C blir dominerende. Det er ikke en enhetlig strategi.

DMH

Enig av mye av det som skrives her. Er veldig glad jeg kjøpte mbpr i 2012, kommer ikke til å bytte ut den på en god stund. Frister ikke. Var veldig digg da apple den gangen lanserte en mac med mange av de "vanlige" portene de vanligvis holdt seg for gode til. HDMI, minnekortleser, USB3 osv.

Når det kommer til diskusjon av pris, så husk at kronekursen også spiller inn her. For få år siden var dollaren nede 6 kr, nå er den på over 8. Dermed tilsvarer 12000 kr innstegs mbp som vi hadde 16000 kr nå.

Peter Ross

Jeg er gammel nok til å huske lansering av NeXT maskinene. Det som slår meg er likheten her - fantastisk teknologi og urimelig høy pris. Og vi vet hvordan det har gått med NeXT.

Ellers så er jeg ekstremt skuffet over manglende oppdatering av iMac. Jeg har ventet med å kjøpe ny maskin til en oppgradert versjon.

kajac2

DMH: Når det kommer til diskusjon av pris, så husk at kronekursen også spiller inn her. For få år siden var dollaren nede 6 kr, nå er den på over 8. Dermed tilsvarer 12000 kr innstegs mbp som vi hadde 16000 kr nå.

Når jeg kjøpte min MBP for fire år siden var innstegsmodellen priset til 10990 kr. Denne modellen var i salg frem til for få dager siden (da fire år gammel) til 12990. Det sier seg selv at noe ikke stemmer med pris-strategien da.

Det som er interessant her er at prisene har økt voldsomt også i USA, og da kan man ikke lenger skylde på kronekursen. Eneste nyheten i de nye maskinene er Touch Bar, og for å få dette, må man ut med hinsides 19000 kr. Ytelsesmessig ligger ikke de nye maskinene nevneverdig foran de gamle (kanskje med unntak av grafikk), og Touch Bar alene kan ikke forsvare prisen.

Jeg skal innrømme at de nye maskinene frister, og at jeg gjerne ser etter unnskyldninger for å kjøpe ny Mac. Jeg tviler ikke på at det er gode maskiner, men prisøkningen i forhold til hva jeg får igjen kan rett og slett ikke forsvares. Og jeg tror det er mange som føler deg sånn. Når jeg leser på forskjellige amerikanske sider om nye MBP, er det til stadighet prisøkningen som blir trukket frem som en dealbreaker. Spesielt siden også flere proff-muligheter som kortleser, hdmi, osv. er fjernet og byttet ut med USB-C og et hav av adaptere.

Apple beveger seg i feil retning. Jeg føler Apple er blitt så høye på seg selv at de tror de kan lansere hva som helst til hvilken som helst priser, og folk kommer til å kjøpe det. Jeg tror denne strategien vil feile. Under Jobs ledelse jobbet Apple med å lage nye produkter brukerne ikke visste at de trengte. Det var brukeren som sto i fokus. Produktene skulle skille seg ut, og være bedre og kraftigere enn konkurrentenes. Og forstod jeg Jobs riktig, så hatet han gimmick. Alle funksjoner skulle ha et praktisk bruksområde. Under Cooks ledelse virker det som om målet er å tjene penger raskest mulig. Hvordan innovere minst mulig til høyest mulig pris. Slik jeg ser det er det eneste innovative Apple har kommet med siden Jobs død ForceTouch/3dTouch. Og det er lite innovasjon for et selskap som Apple i løpet av hele 5 år. Touch Bar vil jeg ikke kalle en innovasjon, da det har vært mange lignende konsepter tidligere, og samtlige har feilet.

Millemini

Jeg har en 13" MBP jeg kjøpte høsten 2013, det er den enkleste modellen. Den har funket greit, men den siste tiden har den "slurret" mye (stadig "badeball" og programmer som ikke svarer). Derfor har jeg bestemt meg for å bytte den ut. Jeg ønsker å oppgradere til en 15" MBP.

Når de nye maskinene kom denne uka fikk jeg umiddelbart lyst på en, men prislappen på maskinen jeg ønsker meg er jo nesten 30.000 kr, noe som føles VELDIG stivt. Nå ser jeg at Eplehuset har redusert prisen på de utgående maskinene med drøye 20% og en utgående 15" MBP med 512 MB minne kommer på ca 8.000 kr mindre enn tilsvarende av den nye versjonen med TouchBar.

Jeg er langt fra en proffbruker. Bruker Mac'en til vanlige ting som internett, mail, tekstbehandling etc, samt at jeg bruker Photoshop og et par andre Adobe programmer ganske mye.

Hva burde jeg kjøpe? Føles litt kjøpt å svi av drøyt 20.000 kr på en "gammel" modell, men samtidig er jeg usikker på om jeg kan rettferdiggjøre å bruke nesten 8.000 kr mer på den nye varianten.

Hopalong

En god stund siden jeg var inne på Mac1.no, men jeg ser at kommentarene fortsatt domineres av Kajac2 som klager og klager på Apple.

Når er det han faktisk skal gjøre alvor av å gå over til Windows, mon tro?

kajac2

Hopalong: Denne gangen er jeg i hvertfall ikke alene ;)

Hall11

Jøss, her var det mye syting og klaging! Jeg ble imponert over maskinene, jeg. Og TouchBar er jo veldig innovativt. Det blir spennende å forsøke dette i butikken.

Prisene er høye. Dette skyldes jo bl.a. den høye dollarkursen. Man betaler også for kvalitet og dette er pro-maskinene. Kona fikk en Windowsmaskin fra jobben og jeg har sett henne slite med denne i lang tid. Viruser og andre ting tvang re-installasjon av Windows minst én gang årlig. Til slutt fikk jeg så mye medynk for henne at jeg kjøpte henne en Macbook. Nå går alt som smurt. Dette er m.a.o. maskiner man kjøper og beholder i mange år. Min Macbook pro er f.eks. nå over tre år gammel og den varer nok ennå mange år før den bør skiftes.

kajac2

Hall11: Godt ihvertfall én bruker forsvarer Apples nye maskiner. For ordens skyld, jeg er også imponert over maskinene, men prisen er helt latterlig i forhold til hva man får. Touchbar og litt bedre spesifikasjoner er ikke i nærheten av å veie opp for adapterhelvete, dårlig tastatur og syke priser. Apple er i ferd med å miste seg selv. Og veldig mange kunder, ser det ut som.

Hall11

kajac2: "Adapterhelvete" - det var da voldsomt til kraftuttrykk. Ettersom maskinene blir mindre og mindre, forstår jeg Apples valg. Det kan vel ikke være så stort problem å ha et multiadapter ved siden av som man kobler til ved behov? Jeg synes riktignok de kunne ha beholdt den magnetiske strømtilkoblingen.

"dårlig tastatur" - jøss, var du i USA på lanseringen og fikk testet tastaturet? Hvis ikke, synes jeg du virker veldig forutinntatt. Dette er et nytt tastatur som er en videreutvikling av en teknologi de har benyttet før. Test det når maskinene kommer til Norge. Hvem vet, du vil kanskje like det?

Tastaturene til Apple er ellers topp, spør du meg. Når jeg forsøker tastaturer på andre maskiner, er det som å gå tilbake til tastatur fra 70-tallet. Konas HP-tastatur var f.eks. virkelig elendig. Det som hadde vært topp var om Apple kunne lage et tastatur med touchbar som kan benyttes til iMac-er. Da ville jeg vært først i køen for å kjøpe et...

Valotunk

"Problemet" er at Apple nå har lagt lista for å tre inn i Mac verdenen på et skyhøyt nivå. Alle trenger ikke "Pro" maskiner.

Jeg har tidligere hatt stor suksess med å anbefale og overbevise en rekke venner og familiemedlemmer om at en Mac var veien å gå. Mye takket være Macbook Air som var en utmerket datamaskin takket være grei ytelse, fin størrelse og vekt, svært god batteritid samt markedets beste touchpad. For ikke å glemme OSX.

Dette er en maskin som for et par år siden kunne kjøpes for rundt kr. 7000,-. I dag selger Apple samme maskin for 10.790,- og den er kun marginalt oppdatert i ytelse de siste 3 årene og har en av markedets dårligste og mest utdaterte skjermer.

Apple har også frem til for få dager siden solgt gamle Macbook Pro uten retina for kr. 12.490,-. En maskin som ikke har fått en eneste oppdatering på 4 år. Fullstendig utdatert maskinvare.

Og man kan ikke fortsette å bortforklare slike priser med valutakurser når det tross alt er snakk om maskiner som det koster Apple betraktelig mindre å produsere i dag enn det gjorde for 2-4 år siden.

Jeg nekter ikke for at jeg synes de nye Pro modellene ser lekre ut. Men ytelsesmessig er det ikke store oppgraderingen i fra forrige generasjon og modellen uten Touch bar som blir omtalt som en Macbook Air erstatter er på ingen måte noen Macbook Pro erstatter når man ser på pris.

Ja, den har bedre ytelse enn Air, bedre skjerm, mindre fotavtrykk og veier det samme, men dårligere batteri og en pris som jeg kjenner jeg definitivt ikke er villig til å betale.

Jeg kjenner også at jeg vil slite litt med tidligere nevnte anbefalinger overfor venner og kjente med det modellutvalget Apple kjører nå.

Macbook 12" er ikke for hvem som helst. Den er kostbar, har absolutt ikke krefter nok til en rekke oppgaver og har et etter min mening forferdelig tastatur. Den kan derimot være midt i blinken for mange med tanke på portabilitet. For meg fungerte den ikke. Jeg hadde en og har kvittet meg med den.

Macbook Air vil jeg i 2016 ikke anbefale til noen av tidligere nevnte årsaker. En relativt utdatert maskin teknisk sett til altfor høy pris.

Så hvor er "innstegsmodellen" til Apple nå? Den maskinen som leverer ytelse nok for hvermansen og har skjerm på høyde med alle konkurrentene? Den maskinen som burde kostet 9790,- eller lavere. Den eksisterer ikke, men Apple kunne lett ha tilbudt den.

Ellers noterer jeg at det er mye støy rundt Apples valg i forhold til porter både på Mac og iPhone. Selv har jeg ikke noe problem med at de erstatter det meste med USB-C, men jeg griner litt over at de har tatt livet av Magsafe. Den har definitivt reddet tusentalls Mac'er fra å gå i gulvet, deriblant hos meg.

Og så finner jeg det smått ironisk at om jeg i dag kjøper en telefon til 8000-9000 kroner og en datamaskin til 18-20.000 fra Apple så kan jeg ikke lade telefonen fra datamaskinen uten å bla opp enda kr. 200,- for et adapter.

Man kan gjerne si at om jeg har råd til telefon og datamaskin til nærmere 30.000,- så har jeg nok heller ikke noe problem med å bla opp et par hundrelapper ekstra. Det er forsåvidt helt sant, men med Apple sin velfylte lommebok så synes jeg helt ærlig at de burde slengt med adapter for USB-C til USB-A og Lightning i Macbook Pro esken. Det er tross alt adaptere som koster Apple noen få kroner i produksjon pr. stk.

Sånn! Nå har jeg fått lirt utav meg litt frustrasjon. Alt skrevet på min trofaste Macbook Air 13" i7 fra 2013 som så gjerne skulle vært byttet ut med noe mer "moderne". Men det blir definitivt ikke den nye Pro modellen. Så da spørs det da... OSX er snart det eneste som holder meg igjen på den "riktige siden"...

appeltje

En Macbook pro med porter som ikke kan brukes uten adaptere eller thunderbot dock! Ikke en gang en vanlig usb port! Dette er helt dust. Maskinen kan vel se pen ut, men den blir ikke lenger så vakker hvis man skal bruke denne til en presentasjon, og den henger full av hvite adaptere. Fint med 3-4 USB-C/thunderbolt porter - men spe da på et par vanlige USB-3 porter og en ethernet port i tillegg :(

Gitman

Er nok enig i at prisene er svært høye på de nye maskinene, om de er verdt det blir vel opp de de enkeltes regnestykke.
Dette "Kabelhelvetet" er jo et forbigående problem, og ettersom Win maskinene også nå kommer med USB C så er nok det problemet fort over. Nå så jeg nylig en hub med porter for alt hva hjertet begjærer er på vei så det er vel like greit å se løsningene og ikke problemene.
Kan vel til og med hende de slenger med en adapter når de nye kommer i handelen.
Om Touch Bar, figeravtrykk sensor, 3D touch, Force touch og Live Photos, for å nevne noen, er innovativt eller ikke kan man jo alltids spørre, men Apple fikk det i hvertfall til å fungere.
Det er vel derfor vi er svorne Apple brukere, vi får ikke alt, men det vi får virker.

Gitman

Er nok enig i at prisene er svært høye på de nye maskinene, om de er verdt det blir vel opp de de enkeltes regnestykke.
Dette "Kabelhelvetet" er jo et forbigående problem, og ettersom Win maskinene også nå kommer med USB C så er nok det problemet fort over. Nå så jeg nylig en hub med porter for alt hva hjertet begjærer er på vei så det er vel like greit å se løsningene og ikke problemene.
Kan vel til og med hende de slenger med en adapter når de nye kommer i handelen.
Om Touch Bar, figeravtrykk sensor, 3D touch, Force touch og Live Photos, for å nevne noen, er innovativt eller ikke kan man jo alltids spørre, men Apple fikk det i hvertfall til å fungere.
Det er vel derfor vi er svorne Apple brukere, vi får ikke alt, men det vi får virker.

blixern

Har nå hatt min nye uten Touch Bar siden i går.
Første inntrykket er svært bra.
Tastaturet fungerer overraskende bra for meg. Ble fort vant med den korte vandringen. Var dette jeg var mest skeptisk til.
Skjermen er svært lyssterk og jeg liker den veldig godt!
Til mitt bruk så er den kjapp , tyngste oppgavene er å redigere korte filmer i iMovie.
Den tynne rammen rundt skjermen gjør opplevelsen svært bra - skal innrømme att jeg har sett mye på designet på maskinen men det betyr noe for meg. Den er rett å slett pen.
Styreflaten er også suveren med den store størrelsen og lyden er merkbart oppgradert.

Jeg byttet ut en iMac 27(uten retina) og en MB Air11 så neste steg blir å vente på en 24" USB-C skjerm så har jeg kun bruk for en maskin.

Så alt i alt så har dette vært positivt for min del for utenom prisen. Kan skjønne att dem som har siste 13" retina avventer å bytte - jeg vurderte også denne maskinen da den var noen tusen rimeligere.

Angrer ikke og jeg har fått med meg kritikken før kjøp. Om jeg skulle ventet til att denne kommer ned noen kroner i pris ? Ja egentlig for det er en dyr 13",derfor var med Touch Bar også helt uaktuell. Kritikk:
Det minste som kunne vært med i esken er en forlenger kabel til strømforsyningen- det er for dårlig med så kort ledning til en bærbar maskin!

kajac2

Hvorfor kjøpte du ikke en 2015-modell i stedet?
Prosessor er nesten identisk med 2016 "escape edition". Minneytelsen er den samme. Grafikkortet er litt svakere, men du merker neppe noen forskjell med mindre du spiller. Til gjengjeld ville du fått ordentlige USB-porter, MagSafe, SD-kortleser, HDMI og ordentlig tastatur, til en lavere pris!

blixern

Som jeg skrev - jeg vurderte den maskinen du nevner.
Denne har bedre skjerm og ett mye penere design. Yepp!! - det var med å legge tunga på vektskåla - jeg innrømmer det gledelig.

Jeg vil ikke ha alle dem portene du nevner FORUTEN minnekortleser - for meg blir det optimalt når jeg får meg en USB-C skjerm.
USB kabelen jeg bruker , ja jeg bruker bare en den har nå fått seg en søt liten overgang til USB-C.
Skulle jeg koble til en annen kabel så har jeg fortsatt den overgangen.

Og tastaturet er faktisk helt topp. Det er ingenting i veien med det.
Jeg var svært skeptisk til tastaturet før kjøp - jeg velger å friskmelde det, helt.

Helt enig att den er dyrere og kanskje litt i overkant på pris.
Maskinvaren på begge nevnte maskiner er innenfor mitt bruksområde.
For min del så hadde jeg nok angret ved kjøp av 2015 modellen,min konklusjon etter kjøp er att eneste jeg kunne gjort annerledes er å ventet til denne kom med en prisjustering.

ADHC

Tragisk! Dette er den dårligste nyheten siden jeg gikk over til mac for 9 år siden! Jeg er helt enig med de alle fleste av dere her. Må vel bare komme seg på bruktmarkedet så kan man bruke Apple et par år til.

Jeg har lenge hatt ett nydelig oppsett med MBA 11" og iMac 27". Hadde planer om å oppgradere, men det er helt uaktuelt å drasse rundt på en masse adaptere i årevis framover. Lurte på om jeg skulle kjøpe ny MBA 11" eller MBP 13", men når er altså begge disse modellene borte... :(

Åsså var det prisen da, den trenger ingen kommentar. Dette er den dårligste nyheten siden jeg gikk over til mac for 9 år siden!

kajac2

Er fremdeles mulig å kjøpe forrige gen 13" MBP: http://www.apple.com/no/shop/buy-mac/macbook-pro?product=MF839H/A&step=config#

Den ligger litt skjult, men du finner den hvis du leter. Denne modellen er forsåvidt også kraftigere enn den nye MBP 13" uten touchbar, og også billigere :)

Lodvars bilde

Lodvar

Dette var triste greier. Jeg regner meg som "proff-bruker" av Mac over mange år. For musikkproduksjon har alltid Logic og Mac vært det soleklare valget, med sin fokus på tekniske løsninger, livslengde på produktet, stabilitet og hardware - og software-design. Apple har nå snudd ryggen til alle proffe og semi-proffe brukere og har blitt et firma som lager gadets til bortskjemte rikmanns-barn og rosa-bloggere. Maskinene har dårlige tekniske valg, har altfor lave specs og prisen har gått over alle støvleskaft. I tillegg er disse nyeste Mac'ene knapt en oppgradering fra forrige generasjon, selv om prisen indikerer en dobling i performance.

Når selveste Eric Persing drar en "Fuck You Apple!" in en lang FB-rant, burde selv godeste Tim Cook løfte blikket fra sin salat-tallerken. Hvis han i det hele tatt bryr seg.

Farvel Mac, og takk for meg. Synd at det eneste alternativet er Windows, men det skal nok gå. En Cubase-lisens har jeg liggende og. Den trenger en dongle, men nå kan Logic også sees på en software som trenger en hel Mac som "dongle". Akkurat nå ser jeg ikke vitsen med det.

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

Har selv følt at Apple har mistet grepet fullstendig over det siste året. Det merkelige er at den fokusen de har tatt vekk fra Mac virker ikke som har hatt noen positiv utvikling på telefonene heller. Den siste "iphone 7" utgivelsen var nokså patetisk. (jeg eier den selv men synes ikke det var en opplevelses oppgradering fra iphone 6s, heller det motsatte).
Jeg var nysgjerrig på om Hello Again eventen ville få meg til å angre at jeg switchet til pc etter 10 år med Mac, men den bekreftet heller det jeg fryktet. Apple har mistet mojoen, Microsoft har hatt mer innovativ annonsering og flere interessante produkter i år enn Apple. Mac Pro er omtrent død, skjermer, Airport produksjonen er stoppet og om jeg skulle hatt en Apple laptop ville jeg heller kjøpt en forrige modells MacBook Pro (bedre batteri, bedre tilkoblinger, nesten like kraftig og mindre problemer). Fortsetter Apple slik, så forsvinner hele Mac segmentet dems ila få år.
Jeg har nå bestemt meg for å holde meg til PC. Bygget min egen maskin og så vil jeg spent se om Apple klarer å innovere på telefon eller om de har fullstendig mistet grepet. Isåfall blir det ikke noen iPhone 8 på meg, men heller en Xiaomi e.l. Mistenker at Apple har blitt litt for komfortable på toppen.

kajac2

Jeg tror helt oppriktig at Apple er i ferd med å sakte, men sikkert fase ut Mac. Dette er en prosess jeg tror vil ta flere år, men jeg tror det vil skje. Apple har allerede gitt opp proff-maskinene og proff-softwaren. Nye MacBook Pro er ikke pro sammenlignet med tilsvarende Pro-maskiner i Windows-verden. Nye iPhone 7 er visstnok kraftigere på enkelte områder enn Mac Pro, som ikke har vært oppdatert på mange år. Proff programvare som Apeture har blitt avsluttet, og Final Cut Pro er blitt et prosumer-produkt. Apple bruker selv Adobe Premiere i følge interne dokumenter i egen medieproduksjon.

Jeg har en PowerBook G4 Titanium fra 2001. Når den ble lansert var det den kraftigste laptopen i verden. Ingen andre kunne måle seg. Nye MacBook Pro leveres med spesifikasjoner som tilsvarer en Windows-PC til 7000 kr mindre. Den kommer uten ordentlige tilkoblingsmuligheter, og med "hurtigtaster" til smilier. Jeg synes det sier sitt.

Enn så lenge er jeg Mac-bruker. Min 2012 MBP har fremdeles mye å gi. Den er ikke så mye svakere enn de nye MacBook Proene, og kan oppgraderes til SSD og 16 GB minne når det trengs. Men når denne maskinen blir pensjonert en gang i fremtiden, er jeg veldig i tvil på om det blir en ny Mac. Hvis Mac i det hele tatt finnes da. Men forsetter det slik at maskinene blir dårligere år dyrere for hver lansering, tror jeg Apple nærmest forsøker å få Mac til å ta selvmord.

Jeg tror Apple i fremtiden vil lage iPhones og iPads. Kanskje Mac vil fortsette som "premium" Windows-maskiner, men jeg tviler. Jeg kan nesten garantere at det allerede finnes Windows-versjoner av alle Apples populære programmer, som ikke er offentliggjort, på samme måte som at Apple laget Intel-versjoner av alle programmene sine i hemmelighet frem til overgangen til Intel-prosessorer. Mac selger mye mindre enn iPhone og iPad, og gir derfor mindre inntekter. Steve Jobs brydde seg om alle produktene, mens Tim Cook bryr seg om hva som gir penger i kassen. Og det er ikke Mac.

Arild Holtet

Må bare være enig med deg kajac2 og så mange andre. Penger penger og atter penger. Samt at de snakker om EL-bil. Utrolig skuffende for oss som har hatt Apple datamaskiner siden iMac G3. Steve Jobs snur seg vel i grava som en propell.

GeneralCodys bilde

GeneralCody

Var da voldsomt til klaging her da...

Personlig liker jeg ikke tastaturet på de nye Macbook'ene og ser ikke helt nytteverdien eller estetikken i den Touchbar saken, men det er vel en vanesak.

Om Apple har mistet "gnisten" eller ikke som noen nevner her skal jeg ikke uttale meg om, men hvis man ser på alternativene så vil jeg ikke si det spraker så heftig der heller.

Når det gjelder priser på Mac så er jo dette noe som aldri slutter å være et tema virker det som.
Jeg tenker på all frustrasjonen jeg sparer meg for hver eneste dag jeg slipper å bruke Windows og betaler gjerne 5-6000 mer for en laptop som gir meg glede i mange år og i tillegg har god annenhåndsverdi når jeg skal selge den, fremfor noe dritt som jeg bare irriterer meg over og ikke får igjen noe for når den skal selges.

Slutt å klag!

Enten er du med eller så er det bare å dra.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai