Førsteinntrykk av Tiger

Etter noen dager med Tiger har det nå dannet seg et solid førsteinntrykk av operativsystemet. Vi i Mac1.no gir deg noen smakebiter og tips før verdenspremieren i kveld.
Installasjon
Installeringen er rask og veldig lik Panther. Det første man kanskje legger merke til er den nye mer polerte menylinjen, samt ikoner i Verktøy menyen, som f.eks. til Disk Verktøy. Ønsker du å installere X11 er du nødt til å klikke av dette manuelt.

Dersom du kjører en ren installering vil maskinen starte med en oppstartsvideo og en rekke spørsmål du må svare på. Dette hjelper deg til å sette maskinen opp til internett (som f.eks. valg av trådløs stasjon) og inntasting av Apple ID som deretter henter opp ditt navn/adresse etc. automatisk. Ved oppdatering kan du avslutte denne oppstarts-assistenten uten å fylle ut noe informasjon.

Spotlight
Dette er kanskje den mest betydningsfulle nyheten i Tiger. Med Spotlight kan man søke på hele maskinen og alle slags dokumenter, det være seg epost meldinger, dokumenter, bokmerker, adressebok kontakter, bilder etc. Spotlight søkefeltet er også lagt inn i "Lagre" og "Åpne" dialogen, en meget hendig funksjon dersom kan ikke husker hvor dokumentet ligger, eller mappen der man ønsker å lagre noe.

Ved oppdatering vil Spotlight bruke noe tid (kanskje rundt en time, avhengig av hvor mye du har på disk evnt. eksterne disker) for å indeksere. Deretter vil den automatisk indeksere i bakgrunnen, noe som betyr at f.eks. en nedlasting du gjør vil være indekserte av Spotlight før du vet ordet av det. Man kan også velge å eksludere mapper/volumer som man ikke ønsker indeksert, samt rekkefølgen man ønsker at resultatene skal dukke opp i.

Dashboard
Med Dashboard får man raskt tilgang til små applikasjoner som legger seg som et "lag" over resten av skjermen. Apple inkluderer et lite knippe av disse Widgets'ene, som f.eks. en kalkulator, væroversikt, klokke og huskelapper. Det mest spennende er allikevel at man enkelt kan lage slike Widgets med HTML/CSS da Dashboard benytter WebKit (som også er fundamentet til Safari). Det betyr at utviklere enkelt kan utvikle Widgets, også tilrettelagt det norske markedet, som f.eks. det allerede publiserte nummersøket i Telefonkatalogen, laget av admin her på Mac1.no.

Dashboard kan hentes fram med ikonet i Dock'en eller F12-tasten (denne kan selvsagt endres). Det fine er at disse Widgets'ene ikke stjeler prosessor-ressurser når de ikke benyttes og ligger i bakgrunnen.

Mail
Den nye Mail (versjon 2.0) har et nytt mailbox-format, noe som betyr at den spør om du ønsker å importere de gamle meldingene fra Panther dersom du har oppgradert maskinen. Umiddelbart legger man merke til at Mail har et helt nytt utseende. Mappene ligger ikke i en skuff som før, men er som en del av vinduet og knappene har fått nytt design. Brukergrensesnittet ser ut som en blanding mellom vanlig Aqua og Metal look og tar en tid å bli vant litt. Litt irriterende er det dessuten at Status-linjen er borte.

Mail støtter nå Smart-folders, og er kanskje det programmet der Smart-folders gir mest nytte. Nå slipper man å opprette en haug ulike Regler, men kan enkelt og greit definere mapper ut fra de kriteriene man ønsker, som deretter blir automatisk oppdatert. Mail har også bedre Signatur-innstillinger. Integrasjonen mot iPhoto er også meget lekker. Man kan enkelt legge vedlegg inn i iPhoto, samt kjøre slideshow av vedlegg uten å måtte gå omveien om iPhoto først. Søkefunksjonaliteten er også kraftig forbedret, spesielt når det gjelder hastighet.

Finder
Det mest merkbare Finder har fått er Smart-folders som fungerer på samme måte som i Mail. Dessuten kan man nå opprette såkalte "Brennbare mapper" som fungerer ganske likt det man finner i Windows XP, bare mer elegant implementert. Man oppretter en brennbar mappe hvor som helst på maskinen og drar filer over den, som dermed legges inn som snarveier. Når man er klar kan man enkelt klikke "Brenn".

Safari
Safari skal i følge Apple være 35% raskere, og det merkes. Innholdet lastes jevnere, og ikke i rykk og napp som tidligere. Dessuten er programmet mer responsivt og gir utvidet kompatibilitet mot en del vevsider. Apple skryter voldsomt av RSS funksjonaliteten, men personlig synes jeg NetNewsWire er overlegen til dette. RSS-implementasjonen fungerer bra og ser fin ut, men er ikke særlig fleksibel mht. innstillinger.

Apple har også gjort Safari mer "forsiktig" i form av at den blant annet spør om nedlasting av programvare (.dmg filer) er greit, og om man ønsker å kjøre disse (tidligere gikk dette automatisk). PDF-filer vises nå i nettleservinduet og åpnes ikke i Preview som før. En annen mer ukjent funksjon er man kan holde musepekeren over et ord (engelsk) for så å trykke Command-ctrl-D; da dukker en definisjon av ordet opp (fungerer også i TextEdit).

Beklageligvis klarer Safari fortsatt ikke å installere sikkerhetssertifikatene for SkandiaBanken , men dersom man bruker den noe kronglete omveien for å få dem installert fungerer det utmerket (tips: sett den opp i FireFox, for deretter å eksportere sertifikatet og installere dette i Nøkkelringen).

iChat
Den nye iChat støtter nå videkonferanse med opptil 4 personer (nå i en mye bedre H.264 codec), og audio-konferanse med opptil 10 personer. De som skal være vert for så mange deltakere må derimot sitte på en meget rask maskin (G5) og rask nettforbindelse. Det mest interessante er kanskje Jabber-støtte som gjør det mulig å koble seg på MSN-nettverket. Oppskriften til dette finner du på Mac1.no.

Preview
Dette lille programmet har fått flere nyttige funksjoner. Blant annet kan det nevnes kommentering av PDF-filer, slideshow-funksjon (som i Mail/Spotlight) samt funksjonaliteten fra programmet Grab for de som aldri klarer å huske tastatur-snarveiene for dette.

Diverse
Alt i alt er dette en imponerende oppdatering. Det er gjort små meget hendige forbedringer over hele linjen. Det kan nevnes nytt "Vis info" vindu hvor man kan legge inn Spotlight-kommentarer, Dictionary-program (Oxford) og en grafisk kalkulator. QuickTime 7 er også inkludert, som blant annet gir støtte for H.264, live resizing og avspillingspanel i fullskjermsmodus. Med Automator kan man meget enkelt lage AppleScript arbeidsflyt-prosessor, selv om få tredjepartsprogrammer støtter dette programmet enda. Støtten til .Mac er også utvidet; nå kan man synkronisere nøkkelringen og Mail innstillingene. Tiger støtter også "smooth scrolling" som kan skrus på i "System valg", og dette fungerer meget bra dersom du har rullehjul, spesielt i Safari.

For amerikanisert?
For oss om bor i Norge er uheldigvis en del av de nye funksjonene i Tiger tilrettelagt kun for amerikanske brukere. Dette gjelder f.eks. Dictionary som bare er på engelsk (Oxford), ingen widgets som støtter norsk/Norge (som oversetting, telefonkatalog og aksjer) og fortsatt ingen ordliste på norsk. CocoaAspell fungerer heller ikke med Tiger foreløpig.

Stabilitet
Tiger har så langt vært rimelig stabilt, men med hint av barndomsproblemer. Undertegnede har benyttet det i flere dager på en Mac Mini samt PowerBook G4 12". Jeg har allerede rukket å få en kernel panic, da jeg prøvde å minimere et vindu mens en QuickTime trailer spilte i Safari (dette er riktignok kun den andre kernel panic'en i løpet av 2 år på denne maskinen). Dessuten har Mail uventet avsluttet et par ganger (har omkring 14 000 meldinger. Det anbefales dermed, som alltid med nye systemversjoner, å vente med installering av Tiger til 10.4.1 dersom du er avhengig av Mac'en i en jobbsammenheng. Da vil også alle tredjepartsutviklere ha hatt tid til å komme med sine oppdateringer.

Spørsmål?
Dersom du har spørsmål eller ønsker å diskutere Tiger, besøk vårt Forum. Lykke til med Tiger og god helg!

Tags:

ruedi

Linken på denne siden (http://mac1.no/node/1169) i avsnittet "iChat" virker ikke. Linken er under

jonello (ikke bekreftet)

Subject398
если все работает то я смогу это прочитать)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai