Palm Tungsten T3

Palm sin siste high-end PDA utvider den kjente Tungsten T-serien med deres tredje versjon T3. Er Palm nå igjen på toppen når det gjelder funksjoner og brukervennlighet? Ja, mener våres skribent.

Selv om Palm har gjort masse for å fiffe opp sine PDA-produkter, var det fremdeles mange kunder som syntes Palm fremdeles manglet vesentlige funksjoner konkurentene allerede hadde. Blandt disse kan vi nevne raskere prosessorer, et virtuellt skriveområde, mere minne, mulighet til å se filmer og spille musikk, og bedre Office-kompatibilitet. Alle disse funksjonene er nå tilstede og Palm er igjen i toppen når det gjelder håndholdte PDA-maskiner.

Design
I tradisjonen tro følger Tungsten T3 Palm sine tidligere modeller når det gjelder fysisk utseende. Den måler 109 x 76 x 16 mm og er litt lenger en T og T2-modellene, når den er lukket og den veier 155 g. Den nydelige matte metallkassen ligger godt i hånden, og Tungsten T3 føles ut som et kvalitetsinstrument med klasse.

Tungsten T3 bruker den samme høykvalitets-TFT-skjermen som de andre Palm-modellene på markedet, men har også som første Palm, et virtuellt skrivefelt, som kan skjules ved et enkelt trykk med den medfølgende pennen. Skjermen har en oppløsning på hele 320 x 480 piksler. Alle de kjente knappene fra tidligere Palm-modeller er her fremdeles, men noe redesignet. Tungsten T3 har nå en 5-veis navigeringsknapp i midten av de fire kjente hurtigknappene til Calendar, Contacts, Tasks og Notes.

En annen ting er et grått lær-cover, som festes på baksiden av Palmen. Dette er meget stilig, men etter forfatterens syn ikke bra nok. Det kan lett komme gjenstander i mellom coveret og skjermen, som nøkler og kronestykker, og da kan det raskt bli riper i skjermen. Heldigvis finnes det flere meget fine og bra 3.-parts bærevesker.

På venstre side av Palmen finnes en audio-jack for å høre på musikk, og en knapp for å spille inn talememoer. Den medfølgende pennen sklir lett ned i et hull på toppen av palmen, og med et lett trykk spretter den opp. SD-kortleseren har nå fått en hengslet dør som beskytter mot støv og andre fremmedlegemer, også denne befinner seg på toppen av Palmen. Ved siden av finner vi IR-porten og power-knappen. Øverst til høyre på forsiden finner vi høyttalleren som spiller av alarmer og lyder fra programvaren.

Som nevnt finner vi en IR-port som er av den strømbesparende type og støtter IrDa-standarden, en SD-kortleser og den vanlige Palm Universal Connector i bunnen. Tungsten T3 har også en innebygget Bluetooth modul, som fremdeles er noe begrenset når det gjelder støttede funksjoner. Dette kunne vært mye bedre, og T3'en støtter kun ett fåtall av de muligheter som ligger i denne teknologien.

Spesifikasjoner
Innsiden av Tungsten T3 minner mye om Tungsten C. Den har en 400MHz Inten XScale-prosessor og 64MB innebygget minne, hvorav 52MB er tilgjengelig for bruker. Som nevnt tidligere har den også en TFT-skjerm på hele 320 x 480 piksler. Alt dette krever selvfølgelig mer strøm, og dette er nok det største minuset med denne Palmen. Med Tungsten T3 må du nok regne med å lade opp batteriet 2-3 ganger i uken avhengig av bruk og skal du se filmer og høre på musikk blir nok batteriet tomt i løpet av et par timers bruk. I forhold til Palm V med en batteritid på et par-tre måneder kan nok dette virke litt lite, men dette er prisen man må betale for alle de nye funskjonene.

Programvare
Programene som følger med er: Quick Tour, Calendar, Contacts, Documents, HotSync, Memos, Phone Link, RealOne, Tasks, Voice Memo, Calc, Card Info, Dialer, Expense, Kinoma, Note Pad, Photos, Prefs, SMS, Versa Mail, World Clock.

Det følger også med noen ekstra programmer på CD, bla. BlueBoard, BlueChat, Adobe Reader og PowerOne vitenskapelig kalkulator.

Palm Tungsten T3 kjører Palm OS 5.2 og støtter Graffiti 2. Dette er også den første Palm med et virtuellt skrivefelt. Fordelen med dette er at når man ikke skriver kan også skrivefeltet brukes som skjerm. Nederst på skjermen, eller på siden, alt etter hvilken visning du velger, finner vi en menylinje med hurtigknapper til de viktigste tjenestene. Herunder en home-knapp, søke-knapp, meny-knapp, status-side, bluetooth settings, skrivemodus, skjermorientering og skrivefelt av og på.

Skrivefeltet har tre forskjellige utførelser. To forskjellige håndskriftsmoduser, et ASCII-keyboard og nummer og spesialtegnside. Du kan også se strekene til det du skriver i selve skrivefeltet og dette gjør det mye enklere å skrive.

Palm har nå også endelig kommet med den første store revisjonen av hovedprogramene på Palm. De nye programene Calendar, Contacts, Tasks og Memos erstatter nå de noe gamle programmene som har levd helt siden Palm III var ny!

De største oppgraderingene ser vi i Calendar og Contacts. Contacts støtter nå opptil 7 telefonnumre eller e-post adresser, to Instant Messenges adresser, og tre postadresser. Calendar støtter nå kategorier og en ny Agenda-side. Her kan du se et kort resymé av dagens avtaler og gjørelistepunkter. Du ser også raskt hvor mange gjenstående avtaler du har denne dagen, og har du ingen ser du morgendagens. Hvis du bruker Versa Mail kan du også se hvor mange uleste e-poster du har i innboksen. Genialt!

Documents To Go 6 følger også med. Med dette programmet kan du ta med def Word og Exel-filer og redigere disse på Palmen. Til dette trenger du et minnekort. Med mailprogrammet Versa Mail, som også følger med, kan du sende og motta mail, og nå støttes også vedlegg i alle formater.

Pris: 3900,- inkl. mva.

Konklusjon
Palm Tungsten T3 leverer nå mange av de funksjonene brukerne har ønsket seg i årevis. Denne Palmen har en kraftig prosessor, en stor og klar fargeskjerm og det mest intuitive håndskriftsystem, som nå også er virtuellt, vi noen gang har sett på en Palm. Palm sine standard PDA-programmer er kraftig oppgradert med en mengde nye funksjoner og stabiliteten fra tidliger Palmer er fremdeles imponerende. Når det er sagt er det noen minuser. Av de største kan vi nevne at batteritiden ikke er særlig imponerende i forhold til tidligere Palmer (som f.eks Palm III) og at Bluetooth-teknologiens mange muligheter er dårlig utnyttet. Til tross for dette er Plam Tungsten T3 en meget bra maskin med mange muligheter og i aller høyeste grad konkuransedyktig opp i mot de andre PDA-maskinene i dette segmentet.

+&-
+ Stor fargeskjerm
+ SD-kortleser
+ Krafig oppdaterte programmer
+ HotSync via vugge, IrDa eller Bluetooth
+ Graffiti 2 med virtuellt skrivefelt og mulighet til å skrive over hele skjermen
+ Du kan sende vCards og andre filer via IrDa og Bluetooth og du kan motta flere filer samtidig

- Batteritid
- Må lades i HotSync-vuggen
- Mister funksjoner ved synkronisering med iCal
- Du kan kun sende én fil av gangen via IrDa eller Bluetooth
- Beskyttelsesdekke er lite gjennomtenkt
- Palm Desktop lot seg ikke installere korrekt under testen*

* Palm Desktop ble forsøkt innstallert på en PowerBook G4 Titanium (original titan). HotSync mot Palm Desktop virket via HotSync-vuggen, men en feilmelding (File is busy.) poppet opp hver gang Palm Desktop ble startet eller avsluttet. Dette problemet lot seg ikke løse under testen.

Tags:

TFUFKAP

Øhhh... Palm T3 ble vel lansert i 2003? T5 er jo allerede sluppet. Litt utdatert kanskje?

admins bilde

admin

Dette er en gammel test fra Mac1 v1..

Datoen har ikke blitt korrigert skikkelig.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai